Kan dit? (gezamelijke -)

Netkabels, interlinks, luidsprekerkabels, etc.

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

The_Maxx
Berichten: 277
Lid geworden op: do 21 jul 2011, 23:04
Locatie: Echt

Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor The_Maxx » do 05 dec 2013, 23:32

Ik heb een set speakers, waarbij de topkasten en subkasten apart worden aangestuurd via 1 versterker met 4 kanalen.

Nou moet ik nog speakerrkabels kopen. En ik wil graag dat er 1 kabel van versterker naar subkast loopt. En dat de top weer doorgelust zit op de subkast. (sub en versterkerkast hebben speakon 4 pools aansluiting, dus dit kan)

Nou is 4 aderige kabel behoorlijk aan de prijs ten opzichte van 3 aderige kabel. En een stuk moeilijker te verkrijgen. Zeker met een beetje fatsoenlijke lengtes (10 tot 20 meter per kant).
Ik zou graag weten of het mogelijk is om dit aan te sluiten met een 3 aderige kabel waarbij de - dus gezamelijk is.

Ik heb de situatie toegelicht met een tekeningetje. De versterker is dus een 4 kanaals exemplaar. Helaas kan ik hem niet ver genoeg openen om te zien of de - sowieso al gezamelijk word gemaakt op de printplaten.

Is dit dus mogelijk om de verbinding te maken met een 3 aderige kabel met gezamelijke - ipv een 4 aderige kabel?

En hoe zit dit als ik de 4 kanaals versterker zou vervangen voor 2 losse exemplaren? Kan het dan?

Domme vragen bestaan niet. Wel domme antwoorden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
bas focal m180
Berichten: 4206
Lid geworden op: vr 17 okt 2008, 14:03
Locatie: nijmegen

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor bas focal m180 » vr 06 dec 2013, 2:24

Ik meen weleens in een versterker gezien te hebben dat de min aan elkaar verbonden waaren .
Maar of dat bij elke versterker is ?
FOCAL

Gebruikersavatar
Dan
Berichten: 1477
Lid geworden op: zo 17 jul 2011, 12:08
Locatie: Den Helder

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor Dan » vr 06 dec 2013, 5:31

4- en ook 6 aderige speakerkabel is gewoon te koop in verschillende kwaliteiten. Ik kan vanavond wel even kijken voor een linkje. (Maar waarschijnlijk is iemand me te snel af)

Gebruikersavatar
architect
Berichten: 1054
Lid geworden op: zo 14 mar 2010, 17:36
Locatie: Friesland

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor architect » vr 06 dec 2013, 6:52

http://www.thomann.de/nl/search.html?KF ... &wgf10240=

4-aders, vanaf 3,11 euro per meter
prima spul
Foobar2000 + REW filter impuls response - LynxtwoB - Bryston BP20 - 2xUCD400HG+4xUCD180H&R - Linkwitz Orion 3.3

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20890
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor ray5150 » vr 06 dec 2013, 11:07

Je kunt met een simpele multimeter kijken of de versterker uitgangen een gezamenlijke massa hebben.
Maar zoals de heren hierboven al aangeven, er is best aan betaalbaar 4-aderig te komen. is alleen even zoeken.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18738
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor ds23man » vr 06 dec 2013, 11:18

Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3932
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor Kappa7 » za 07 dec 2013, 22:57

2x 2 aders kan ook. Kan je een iets mooiere kabel gebruiken op het mid en hoog en een iets dikkere op het laag.

The_Maxx
Berichten: 277
Lid geworden op: do 21 jul 2011, 23:04
Locatie: Echt

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor The_Maxx » ma 09 dec 2013, 14:09

Kappa7 schreef:2x 2 aders kan ook. Kan je een iets mooiere kabel gebruiken op het mid en hoog en een iets dikkere op het laag.


2x2 ziet niet uit. Het gaat om de connectie tussen sub en versterkerkast. Dat moet 4 aderig (omdat daar de topkasten ook gelijk op zitten). Beter 1 dikke kabel dan 4 dunnere per 2.

Zal eens de versterker meten binnenkort, hoe de minnetjes zijn aangesloten.

Gebruikersavatar
jeroen_d
Ook commercieel actief
Berichten: 11178
Lid geworden op: za 28 aug 2004, 1:21

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor jeroen_d » ma 09 dec 2013, 14:34

2x2 kun je afwerken met een stukje gevlochten mantel. Stukje krimpkous aan de eindes, connector erover en het ziet er super netjes uit!

Iets als dit, maar je kan ook een metertje bij de elektronicazaak halen als je de verzendkosten van Conrad beneden de 25,- niet wilt: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/5470 ... -Per-meter
Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Albert Einstein (1879 - 1955)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18214
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor Pjotr » ma 09 dec 2013, 15:17

ray5150 schreef:Je kunt met een simpele multimeter kijken of de versterker uitgangen een gezamenlijke massa hebben.
Maar zoals de heren hierboven al aangeven, er is best aan betaalbaar 4-aderig te komen. is alleen even zoeken.

Het is eigenlijk nooit een goed plan om de min van de uitgang van 2 versterkers aan elkaar te knopen, ook niet van de 2 kanalen in een stereoversterker. Je loopt daarmee grote kans om onbedoelde aardlussen te creëren. Bij een BTL configuratie (gebridgede uitgangen) van de versterker kan het sowieso niet.
Peter de Jong

The_Maxx
Berichten: 277
Lid geworden op: do 21 jul 2011, 23:04
Locatie: Echt

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor The_Maxx » ma 09 dec 2013, 16:34

jeroen_d schreef:2x2 kun je afwerken met een stukje gevlochten mantel. Stukje krimpkous aan de eindes, connector erover en het ziet er super netjes uit!

Iets als dit, maar je kan ook een metertje bij de elektronicazaak halen als je de verzendkosten van Conrad beneden de 25,- niet wilt: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/5470 ... -Per-meter


Kan. Maar dan is een gewone 4 aderige draad een heel stuk goedkoper ;)

Gebruikersavatar
jeroen_d
Ook commercieel actief
Berichten: 11178
Lid geworden op: za 28 aug 2004, 1:21

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor jeroen_d » ma 09 dec 2013, 17:07

Tja, ik was al bang dat ik een dom antwoord zou geven maar heb toch een poging gewaagd.
Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Albert Einstein (1879 - 1955)

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3932
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor Kappa7 » ma 09 dec 2013, 19:50

The_Maxx schreef:
Kappa7 schreef:2x 2 aders kan ook. Kan je een iets mooiere kabel gebruiken op het mid en hoog en een iets dikkere op het laag.


2x2 ziet niet uit. Het gaat om de connectie tussen sub en versterkerkast. Dat moet 4 aderig (omdat daar de topkasten ook gelijk op zitten). Beter 1 dikke kabel dan 4 dunnere per 2.

Zal eens de versterker meten binnenkort, hoe de minnetjes zijn aangesloten.

Tis maar wat je lelijk vind. zelf vind ik dat niet verkeerd.
Waar haal je overigens vandaan dat 1 paar dikke kabels beter is dan 2 dunne?
Hele volksstammen zweren juist bij gescheiden kabels op het laag en mid hoog. (ik ook)

The_Maxx
Berichten: 277
Lid geworden op: do 21 jul 2011, 23:04
Locatie: Echt

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor The_Maxx » ma 09 dec 2013, 19:59

Omdat ze op dezelfde speakon connector zitten en niet gesplitst worden. Dan is 1 dikke kabel toch netter als 2x2 dunnere (of 2 dunnere met ieder 2 kabels)

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3932
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor Kappa7 » ma 09 dec 2013, 20:01

Nee hoor dat is onzin. ik heb zelf 2 aders onder een speaker aan sluiting zitten op de versterker en op de speaker terminals heeft iedere ader zijn eigen aansluiting gaat prima.

Gebruikersavatar
bartsegers
Berichten: 5431
Lid geworden op: ma 31 okt 2005, 14:07
Locatie: Roermond

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor bartsegers » do 12 dec 2013, 11:21

sub en top, dat klinkt als PA spul ?
Dit stuur je aan met een hifi versterker nu ?
Bij hoog vermogen en lange kabels, zijn dikke kabels wel een must.

Ik zou zelf een kabel maken, misschien met montagedraad. (massief koper kabel)
http://www.baco-army-goods.nl/montagedr ... meter.html
Mooie gevlochten mantel eromheen, en klaar is kees.
ga je er vaak mee slepen/oprollen etc, dan is dat minder geschikt.


Koop dan bijvoorbeeld deze kabel: (veel goedkoper wordt het niet voor 4x2,5mm2!)

http://www.pollin.de/shop/dt/NTExODM0OT ... hflex.html
The more we know, the less we need....

Gebruikersavatar
richard
Berichten: 5131
Lid geworden op: wo 17 nov 2004, 23:26
Locatie: Beetstersweach

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor richard » do 12 dec 2013, 22:57

Het aansluiten van Speakon is min of meer gestandaardiseerd: http://www.neutrik.com/en/support/faq/h ... my-speakon

Persoonlijk zou ik me hier aan houden, maar je bent natuurlijk vrij om hier van af te wijken.
Genoeg is beter.

The_Maxx
Berichten: 277
Lid geworden op: do 21 jul 2011, 23:04
Locatie: Echt

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor The_Maxx » vr 13 dec 2013, 10:30

richard schreef:Het aansluiten van Speakon is min of meer gestandaardiseerd: http://www.neutrik.com/en/support/faq/h ... my-speakon

Persoonlijk zou ik me hier aan houden, maar je bent natuurlijk vrij om hier van af te wijken.


Ik was al van plan de methode van Bi-Amp te gebruiken. Want zo is de situatie ook in principe (alleen zijn mijn tops nog eens los van de subs, wat niet altijd het geval hoeft te zijn)

Gaat idd om PA spul.
Stuur ik niet aan met een hifi versterker maar met een autoversterker voorlopig. Maar dat maakt voor de kabels weinig uit, want de versterker heeft geen gedeelde min.

In elk geval ga ik dus maar kijken voor een 4polige kabel. Jammer, want 3 polig is ook een stuk goedkoper dan 4 polig. Maargoed, je kunt niet alles hebben natuurlijk :)

Hartelijk dank voor de hulp en suggesties en linkjes naar kabels. Dat laatste is wel handig om te kijken wat ik ga aanschaffen.

Gebruikersavatar
richard
Berichten: 5131
Lid geworden op: wo 17 nov 2004, 23:26
Locatie: Beetstersweach

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor richard » vr 13 dec 2013, 11:56

Bij een autoversterker zou ik geen gezamenlijke min gebruiken. Daar is de min vaak niet verbonden met de massa.
Genoeg is beter.

Mr Tube
Berichten: 1467
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor Mr Tube » vr 07 feb 2014, 11:28

bij vele versterkers zit - niet aan massa, bij vele ook wel maar dan kunnen aardlussen weer voor oscillatie ellende zorgen.
Nu zie ik dat TS van een versterker gebruik maakt met 4 kanalen, in dat geval even controleren of de - aan elkaar zitten, meten is weten.
Zolang de eindtrappen op dezelfde voeding draaien is het geen probleem, wel is het beter om het gescheiden te houden als je de maximale geluidskwaliteit wil.
de Audio historicus

Nieuwe projecten: 16 sporenrecorder op 2 inch tape, tapedeck B67, mengtafel 24 kanaals.

The_Maxx
Berichten: 277
Lid geworden op: do 21 jul 2011, 23:04
Locatie: Echt

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor The_Maxx » ma 24 feb 2014, 15:29

Tis maar PA he, dus super geluid hoeft het ook niet te zijn.
Projectje staat even in de kast (eh schuur). Dus hier zijn nog geen ontwikkelingen in.


Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20890
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor ray5150 » ma 24 feb 2014, 17:05

Anne, da's installatie kabel met vaste kern, bedoeld voor machines en vaste installaties.
Lijkt me erg ongeschikt voor deze toepassing.
Bovendien is dat zo stug als de neten...

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11607
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor Ah!buis » ma 24 feb 2014, 19:50

ray5150 schreef:Anne, da's installatie kabel met vaste kern, bedoeld voor machines en vaste installaties.
Lijkt me erg ongeschikt voor deze toepassing.
Bovendien is dat zo stug als de neten...

Niet echt op gelet :sure: ,Muug ging toch ook in de weer met 2,5mm stug draad voor de LS :shock: .

Om 't goed te maken deze dan , voor 1€72/meter :D
http://www.tecmine.be/tecshop/soepele-kabel-vtmb-4g2-5
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20890
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Kan dit? (gezamelijke -)

Berichtdoor ray5150 » ma 24 feb 2014, 23:02

Lijkt me sterk dat TS na drie maanden nog niet tot een keuze gekomen zou zijn over wat voor kabeltje hij zou moeten nemen... :roll:


Terug naar “Kabels”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten