Interconnects en capaciteit

Netkabels, interlinks, luidsprekerkabels, etc.

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
MickRS
Berichten: 735
Lid geworden op: vr 06 sep 2013, 20:55
Locatie: Landelijk Amsterdam

Interconnects en capaciteit

Berichtdoor MickRS » ma 02 feb 2015, 23:25

Nu ik nieuwe interconnects nodig heb, kan ik weer vele uurtjes lezen op het wereldwijde web. En omdat ik nu even genoeg geld uitgegeven heb, moet het ook niet te veel kosten...

Dus even geen zilver in teflon, maar er zijn natuurlijk genoeg leuke diy kabels te vinden. Totdat ik de capaciteit van een aantal van deze kabels zag. 100 pF lijkt heel normaal te zijn. En dat terwijl ik altijd begrepen heb dat je juist een zo laag mogelijke capaciteit moest nastreven...

Als ik dan kijk naar bv de Cordial CMTOP 222 microfoonkabel die het lieve sommetje van 1,21€ de meter moet kosten, zie ik een capaciteit van 57pF. De Sommer Spirit heeft 78pF. Beiden 'double shielded'.

Nu heb ik nog DNM reson interconnect kabel liggen en die hebben een capaciteit van 17pF per meter. Nadeel is dat ze niet afgeschermd zijn. Maar ik gebruik er nu een tussen mijn cd speler en versteker met eichmann bullet plugs en ik heb nog nooit de taxi door mijn muziek gehoord. Behalve dan bij Vanessa Paradis. :mrgreen:

Lang verhaal kort: is capaciteit van doorslaggevend belang? Want als dat zo is, dan wordt het niet veel beter dan die DNM Resons...

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 16887
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor Pjotr » ma 02 feb 2015, 23:35

Dit behoort meer in het audiofiele hoekje. In principe is van alles minder beter, behalve geld :D

Ieder audio apparaat van een beetje kwaliteit kan probleemloos 100pF - 500pF aan en de meesten veel meer, tot in de nF. De rest is theorie en bedenksels.

Gebruikersavatar
MickRS
Berichten: 735
Lid geworden op: vr 06 sep 2013, 20:55
Locatie: Landelijk Amsterdam

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor MickRS » di 03 feb 2015, 0:09

Een citaatje:
Cable capacitance can have a dramatic effect on sound quality, and more so if you have long interconnects. Generally speaking, most preamps will have no problem with small amounts of capacitance (less than 1nF is desirable and achievable). With high output impedance equipment (such as valve preamps), cable capacitance becomes more of an issue.

For example, 1nF of cable capacitance with a preamp with an output impedance of 1k will be -3dB at 160kHz, which should be acceptable to most. Should the preamp have an output impedance of 10k, the -3dB frequency is now only 16kHz - this is unacceptable.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9632
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor hannesie » di 03 feb 2015, 0:48

Waar komt dat citaatje vandaan?
Wel graag een bron vermelding, anders kan de grootse sufferd het gezegd hebben. :)

Gebruikersavatar
MickRS
Berichten: 735
Lid geworden op: vr 06 sep 2013, 20:55
Locatie: Landelijk Amsterdam

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor MickRS » di 03 feb 2015, 8:01


ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17662
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor ds23man » di 03 feb 2015, 8:22

Waar de capaciteit van de kabel het meest belangrijk is, is bij MM elementen. De frequentiekarakteristiek is afhankelijk van de capacitieve belasting.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 16887
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor Pjotr » di 03 feb 2015, 11:36

ds23man schreef:Waar de capaciteit van de kabel het meest belangrijk is, is bij MM elementen. De frequentiekarakteristiek is afhankelijk van de capacitieve belasting.

Jup, die vragen tussen de 200pF en 400pF. Wat is nou het kabelprobleem? Vaak moet je extra capaciteit bijplaatsen voor een optimale afstemming.

ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 17662
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor ds23man » di 03 feb 2015, 12:03

Geen probleem, maar je moet wel de kabelcapaciteit meerekenen.

Gebruikersavatar
MickRS
Berichten: 735
Lid geworden op: vr 06 sep 2013, 20:55
Locatie: Landelijk Amsterdam

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor MickRS » wo 04 feb 2015, 21:26

En heeft afscherming invloed op de capaciteit? Dus, stel dat ik een koperen sleeve om de Reson kabeltjes zou doen, wat zou dat voor invloed hebben?

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1290
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor Hans Nootdorp » wo 04 feb 2015, 23:45

Zo'n koperen sleeve heeft geen invloed op de capaciteit van het kabeltje.

Berre
Berichten: 501
Lid geworden op: do 13 sep 2012, 18:17
Locatie: Antwerpen

Re: Interconnects en capaciteit

Berichtdoor Berre » do 05 feb 2015, 17:38

Misschien zinvol om te vermelden dat "pico" betekent: x 10^-12.

Anderzijds, wie zijn kabels zelf fabriekt maakt ze net zo lang als nodig. Vooral met het oog op het vermijden van chaos en het verspillen van materiaal. Heb zelf nog nooit een interlink moeten gebruiken langer dan 60 cm, meestal veel korter.


Terug naar “Kabels”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast