Afgeschermd of niet?????

Netkabels, interlinks, luidsprekerkabels, etc.

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Joost1975
Berichten: 58
Lid geworden op: za 25 apr 2015, 15:44

Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Joost1975 » vr 19 feb 2016, 23:09

Ik ben bezig met het bouwen van mijn eerste (serieuze) versterker. http://forum.zelfbouwaudio.nl/viewtopic.php?f=7&t=23466

Nu zoek ik nog draad voor naar de rca aansluitingen...massief, soepel, zilver, koper, afgeschermd of niet. Er is zoveel te krijgen.......

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor ray5150 » vr 19 feb 2016, 23:14

Afgeschermde kabel gebruiken is toch wel een noodzaak, met name in een versterker waar ook diverse wisselspanningen lopen.
Goede kwaliteit hoeft niet duur te zijn :
http://www.eoo-bv.nl/index.php?_a=viewP ... uctId=5613

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3912
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Kappa7 » zo 21 feb 2016, 11:26

En toch gebruik ik zelf eigenlijk nooit een afgeschermde kabel in mijn projecten.
Zelfs niet in de phono trap waar het signaal het gevoeligst is voor het op pikken van brom.
Gewoon goed opletten dat je uit de buurt blijft van trafo's en andere bronnen van 50Hz.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8007
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Barry2001 » zo 21 feb 2016, 11:35

Draad twisten gaat trouwens ook prima.

Gebruikersavatar
Joost1975
Berichten: 58
Lid geworden op: za 25 apr 2015, 15:44

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Joost1975 » zo 21 feb 2016, 11:50

Ja, nu is het duidelijk :think: Getwiste, afgeschermde kabel die niet in de buurt mag liggen van aan trafo..........

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8007
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Barry2001 » zo 21 feb 2016, 12:04

Pcies. Wat is je vraag nog eigenlijk? Als je wilt weten welke afgeschermde kabel je moet gaan gebruiken, hetzelfde als de vraag welke koppelcondensator moet je gaan gebruiken, 1001 meningen en antwoorden. De kabel die Ray noemde kun je prima gebruiken, en inderdaad bij trafo's vandaan houden. That's it :D

Gebruikersavatar
Joost1975
Berichten: 58
Lid geworden op: za 25 apr 2015, 15:44

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Joost1975 » zo 21 feb 2016, 12:19

Het moeilijke is dat er zoveel te krijgen is en iedereen zijn ideeën en voorkeuren heeft. Dit maakt het niet makkelijk voor een beginnend bouwer. Ik heb mijn printen klaar en kan gaan beginnen met aansluiten (nog wel een kast bestellen). En dan loop je gewoon tegen vragen aan, die voor de meeste van jullie vanzelfsprekend zijn. Maar niet voor mij dus..... :(

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8007
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Barry2001 » zo 21 feb 2016, 12:31

Gewoon proberen. Er is geen man overboord als blijkt dat de kabel wat brom oppikt, dan verleg je 'm, of in geval van niet afgeschermd ga je alsnog afgeschermd gebruiken. Wees niet bang te experimenteren, met kabel experimenten heeft nog nooit iemand een versterker opgeblazen.
Als je niks hebt liggen zou je het eerst niet afgeschermd kunnen proberen. Pikt íe brom zou je 'm kunnen twisten met een massa kabel, of je zou een stukje afgeschermd kunnen bestellen. Persoonlijk gebruik ik altijd afgeschermd, domweg nooit geprobeerd om het niet afgeschermd te doen.

Ik vroeg me af wat de onduidelijkheid nog was, omdat een paar opties als antwoord letterlijk waren gegeven, op die fiets. Er is geen 1 duidig antwoord op dus :D Niets is raar om te vragen, gewoon blijven doen :goedzo:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor ray5150 » zo 21 feb 2016, 13:30

Plaatjes kijken van bouwtopics op het forum hier kan ook heel leerzaam zijn, Joost.
Wat ook goed helpt is nadenken de lay-out / het grondplan.
Daar bedoel ik dus mee dat je dan de netspanning zover mogelijk van de signaal voerende bedrading houd, én dat alle bedrading zo kort mogelijk gehouden word. dat kan soms nog een hele opgave zijn.
Een hulpmiddel hiervoor is een vel papier of karton met de verschillende componenten uitknippen en daar wat mee gaan schuiven
(trasnsformator, eindtrap, voeding)

Gebruikersavatar
Joost1975
Berichten: 58
Lid geworden op: za 25 apr 2015, 15:44

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Joost1975 » zo 21 feb 2016, 14:18

Ik heb al wat zitten denken zou het een goede optie om de trafo's tegen het voorpaneel aan te monteren en de voeding door het midden te laten gaan. En de printen zover mogelijk tegen de achterwand en dan links en rechts op het achterpaneel de rca en luidsprekeraansluiting te monteren? De voeding komt dan wel in het midden te zitten.

Gebruikersavatar
cool
Berichten: 690
Lid geworden op: ma 09 okt 2006, 11:35
Locatie: Den Haag

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor cool » zo 21 feb 2016, 14:19

Als je nog een stuk antenne coax hebt liggen kun je dit ook prima gebruiken Joost. Wel een beetje stug en dik meestal..

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8007
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Barry2001 » zo 21 feb 2016, 14:34

Joost1975 schreef:Ik heb al wat zitten denken zou het een goede optie om de trafo's tegen het voorpaneel aan te monteren en de voeding door het midden te laten gaan. En de printen zover mogelijk tegen de achterwand en dan links en rechts op het achterpaneel de rca en luidsprekeraansluiting te monteren? De voeding komt dan wel in het midden te zitten.


Kan prima. Ivm het puzzelen, met name de ingangen zijn gevoelig om brom op te pakken, uitgangen minder. Voeding in het midden is wel mooi eigenlijk, heb je een symmetrische opbouw met links en rechts. Trafo's op het voorpaneel houdt wel in dat je de dikke schroefkop van de rinkerntrafo's ziet op je voorkant. Red je dat met de ruimte niet als je ze op de bodemplaat schroeft?

Gebruikersavatar
Joost1975
Berichten: 58
Lid geworden op: za 25 apr 2015, 15:44

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Joost1975 » zo 21 feb 2016, 14:50

Nee ze komen ook op de onderplaat. Maar aan de voorzijde van de versterker.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8007
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Barry2001 » zo 21 feb 2016, 19:05

Ok. Nou lijkt me prima, waar je dan op moet letten is de 230V naar de trafo's toe, die moet dan wel naar voren, evt schakelaar als je die voorin wilt hebben. Als je die dan aan de zijkant van de kast legt mag dat geen probleem zijn.

Gebruikersavatar
Joost1975
Berichten: 58
Lid geworden op: za 25 apr 2015, 15:44

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Joost1975 » zo 21 feb 2016, 19:42

Ik wil de eindversterker inschakelen met de voorversterker. Ik heb dus alleen 230V naar de trafo's toe.Totaal 4 draden.
Moeten ook deze draden weer getwist worden ? En zo ja, per 2 of per 4 ?
Er komt ook een softstart in , noet deze zo dicht mogelijk bij de input of zo dicht mogelijk bij de trafo's?

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8007
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Barry2001 » zo 21 feb 2016, 19:47

De draden naar de trafo's toe twisten per 2, alle wisselspanning voerende draden. En dan goed strak, met de accuboormachine bijvoorbeeld. Dus 1 kant in de bankschroef, en de andere kant aandraaien met de boormachine. Het idee is dat de wisselende velden elkaar opheffen.
De softstart dan bij de trafo's plaatsen, zomin mogelijk wisselspanning heen en weer door je kast.

Gebruikersavatar
Joost1975
Berichten: 58
Lid geworden op: za 25 apr 2015, 15:44

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Joost1975 » zo 21 feb 2016, 20:18

Dan zou het zoiets moeten worden? Ff snel iin paint getekend :( Dus niet erg professioneel, maar hopelijk welduidelijk
Naamloos.png

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20001
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor ray5150 » zo 21 feb 2016, 20:28

Ziet er niet verkeerd uit.

Gebruikersavatar
Joost1975
Berichten: 58
Lid geworden op: za 25 apr 2015, 15:44

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Joost1975 » zo 21 feb 2016, 20:45

En dan getwist.........maar dat tekent zo lastig :-)

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8007
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor Barry2001 » zo 21 feb 2016, 21:03

Prima!

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2031
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor John P » di 23 feb 2016, 14:43

Hier is een leerzaam filmpje over getwiste versus afgeschermde kabel tussen bron en versterker.


[ Bekijk op youtube ]

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6028
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: Afgeschermd of niet?????

Berichtdoor SARK » di 23 feb 2016, 16:47

Ik vind wel dat hij in het filmpje juist het deel hoe het inverteren van de kanalen er voor zorgt dat de "vervuiling" wordt weggefilterd, niet helemaal duidelijk uitlegt .... misschien dat onderstaand plaatje dit beter doet:
Bijlagen
balanced_signal.jpg


Terug naar “Kabels”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast