Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » za 27 nov 2010, 15:11

Dat denk ik wel :P
Voor zulke dingen is er altijd interesse!

Ik ben ondertussen ook begonnen met m'n HKdacje te upgraden.
Had hier nog 2 Hypex HxR regelaars liggen die ik niet verkocht kreeg, heb ze dan maar in m'n dac geinstalleerd.
Volgende stap is het opampje vervangen door een discreet uitgevoerde opamp.

Heb die ESS maar even volledig uit m'n hoofd gezet. Je kan zo bezig blijven en er geld tegenaan smijten :wink:

Voeding van Pjotr aangepast: de LM317 en LM337 eruit, HxR's erin
MK3_7643.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » za 27 nov 2010, 15:12

Waarom een discrete opamp?
Als je het mij vraagt gebruik je gewoon een lm4562, of een opa2134 die zijn zo goed, dat krijg je haast niet bereikt met descrete schakelingen!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10480
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor hannesie » za 27 nov 2010, 15:33

xbake schreef:Voeding van Pjotr aangepast: de LM317 en LM337 eruit, HxR's erin
En, is dat hoorbaar??
Je was daar de vorige keer heel duidelijk over. :mrgreen:
Hans

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » za 27 nov 2010, 16:47

Ik moet eerlijk bekennen dat ik verschil verwacht had, wat toch wat uitbleef..
Het is een dacje dat ik gebruik voor m'n koptelefoonversterker.
Is het de upgrade waard ? Nou nee, voor de 30€ dat die modules kosten is dat best prijzig, maar als je ze toch doelloos liggen hebt ...
Het levert mijn inziens meettechnisch een (nog) schonere spanning op voor de opamp, maar ik vind niet dat het hoorbaar is..

@Bartolomeus
Opamps zijn uitstekend, maar een goed ontworpen discrete trap is beter...
Weet alleen nog niet of ik em eventueel zelf zou durven ontwerpen of ééntje aanschaffen van Burson Audio (wat ook best prijzig is en ik wil er nu ook niet té veel aan uitgeven voor gemiezel in de marge .. :p)
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » za 27 nov 2010, 17:24

xbake schreef:Ik moet eerlijk bekennen dat ik verschil verwacht had, wat toch wat uitbleef..
Het is een dacje dat ik gebruik voor m'n koptelefoonversterker.
Is het de upgrade waard ? Nou nee, voor de 30€ dat die modules kosten is dat best prijzig, maar als je ze toch doelloos liggen hebt ...
Het levert mijn inziens meettechnisch een (nog) schonere spanning op voor de opamp, maar ik vind niet dat het hoorbaar is..

ik denk dat de bestaande voeding al goed was, en met de hoge PSRR van een opamp is het verschil maar heel klein!

xbake schreef:@Bartolomeus
Opamps zijn uitstekend, maar een goed ontworpen discrete trap is beter...
Weet alleen nog niet of ik em eventueel zelf zou durven ontwerpen of ééntje aanschaffen van Burson Audio (wat ook best prijzig is en ik wil er nu ook niet té veel aan uitgeven voor gemiezel in de marge .. :p)

Ik heb zelf een discrete opamp gebouwd, niet van het niveau van burson audio maar toch behoorlijk goed maar ik geloof niet zo in discrete opamps.
In welk opzicht zijn ze volgens jou beter? in klank?
Meet-technisch kunnen ze in iedergeval nooit beter zijn als de echte opamps.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » za 27 nov 2010, 17:31

Bart0l0meus schreef:Ik heb zelf een discrete opamp gebouwd, niet van het niveau van burson audio maar toch behoorlijk goed maar ik geloof niet zo in discrete opamps.
In welk opzicht zijn ze volgens jou beter? in klank?
Meet-technisch kunnen ze in iedergeval nooit beter zijn als de echte opamps.


Het feit dat je meer controle hebt over je onderdelen, zoals transistoren die je kan instellen in klasse A.
Een merk als Marantz werkt vaak met zo'n discrete opamps (HDAM-modules).
Desalniettemin begrijp ik je punt, omdat bij een opamp gewoon erg korte (interne) signaalwegen en gelijkloop kunnen gefabriceerd worden.
Ik vraag mij ook sterk af in welke mate het een verbetering kan zijn (of verslechten, dat kan ook..).
Ik ben me ervan bewust dat het meer een 'trend' geweest is van grote fabrikanten die het als marketingstunt gebruikten, maar toch blijft het pieken om het te proberen, maar met het risico geen verbetering te hebben laat ik die dure burson audio maar even links liggen en probeer ik er zelf eentje te fabrieken, een uitdaging op zich :p

Even ontopic.
Hoe ziet het schema van je PLL eruit?
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » za 27 nov 2010, 17:46

xbake schreef:
Even ontopic.
Hoe ziet het schema van je PLL eruit?


De PLL is ingebouwd in de dir9001, en ik heb gewoon de standaard componenten gebruikt die in de datasheet staan en me ook binnen de toleranties en dielectricums gehouden!
Geen idee of het hier aan ligt maar ik ga hem nu direct op de pcb solderen zonder verloop pcb, ik hoop dat ik het geets krijg!

offtopic:
als je geïnteresseerd bent in de opamp die ik destijds gebouwd heb, dan kan ik je hier wel het schema van doorsturen!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » za 27 nov 2010, 18:41

weinig kans dat het daaraan ligt...

Ben wel benieuwd naar je schema :D
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » vr 03 dec 2010, 19:29

En Bart, hoe is de stand van zaken nu, weet je al wat meer over de oorzaak van de storing?

Zelf ben ik ook al wat aan het etsen geweest:
IMG_0055.JPG


met de DAC print en de ingangsmodule wacht ik nog even tot ik meer weet.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » za 04 dec 2010, 14:19

Hey Ray,

Dat ziet er goed uit! Complimenten!
Die 10n bij de voedingen tussen de uitgang van de opamp en het feedback gedeelte hoef je waarschijnlijk niet te monteren.
Ik heb hem in iedergeval niet nodig dus meet eerst maar of hij goed werkt zonder!

Ik ben er nog niet achter waar het aan ligt, er komt een iedergeval een complete revisie van het schema waarbij ik alles heb uitgezocht hoe het exact aangesloten moet zijn etc.
Ik hoop deze dit weekend af te maken dus dan zal ik hem hier posten!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » za 04 dec 2010, 17:20

Mooi resultaat Raymond!
Zie ik daar nu 2 printen liggen .. :mrgreen: :lol:
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » za 04 dec 2010, 18:47

Ja, daar zie je inderdaad twee printen liggen....Hoezo? :mrgreen: :^o
Laatst gewijzigd door ray5150 op zo 05 dec 2010, 23:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » zo 05 dec 2010, 22:02

Het vernieuwde schema.
Het is wat optioneler opgezet zoals jullie kunnen zien zodat ik wat meer opties heb tijden het prototypen.
Nu de layout ontwerpen en etsen en solderen maar!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » ma 06 dec 2010, 16:12

Je bent flink bezig geweest. :goedzo:
Zie ik een nu een aantal spoeltjes in de voedingslijnen?
En ik vraag me af wat de gedachte is achter die DIP-switch?

Ondertussen wacht ik rustig af wat je bevindingen zijn, vervolgens kan ik dan mijn versie gaan tekenen, etsen en opbouwen.
Ik denk dat Xbake nog minimaal een paar weken geduld zal moeten oefenen, ik weet niet of je voor de kerst al kan bouwen.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » ma 06 dec 2010, 18:27

ray5150 schreef:Je bent flink bezig geweest. :goedzo:
Zie ik een nu een aantal spoeltjes in de voedingslijnen?
En ik vraag me af wat de gedachte is achter die DIP-switch?

Ondertussen wacht ik rustig af wat je bevindingen zijn, vervolgens kan ik dan mijn versie gaan tekenen, etsen en opbouwen.
Ik denk dat Xbake nog minimaal een paar weken geduld zal moeten oefenen, ik weet niet of je voor de kerst al kan bouwen.


Er zit geen haast achter hé :P
De spoeltjes in de voedingslijn helpen bij de ontkoppeling dacht ik :)
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » ma 06 dec 2010, 19:30

ja, dat zijn ferrietspoeltjes om de hoogfrequentstromen extra weg te filteren, deze zijn niet perse nodig maar wel netjes!
De bedoeling van de dipswitch is dat ik sommige opties handmatig kan in en uitschakelen, ik twijfel alleen nog op ik dit met een dipswitch wil doen of gewoon met een paar weerstandjes.

Heeft iemand trouwens nog een paar tda1543`s over? of een 1541?
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » ma 06 dec 2010, 20:47

Bart0l0meus schreef:Heeft iemand trouwens nog een paar tda1543`s over? of een 1541?

Vraag even aan Sander Sassen: Klikkkerdeklik.

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » vr 10 dec 2010, 12:24

En bij deze de boardfile.
Aankomende week ga ik hem etsen en bouwen!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » vr 10 dec 2010, 13:41

Dat word weer pielen geblazen....Ik hoop dat je een behoorlijk vergrootglas hebt... :lol:
Ik mag aannemen dat dit de trough hole versie van de 47AC04 is?

Gebruik je dan wel de eerder gebouwde voeding op de originele PCB? En hoe doe je dat dan met de 1543, die zie ik hier niet.

Zou je ook zo goed willen zijn mij de .SCH file te PB'en, als ik die .PNG probeer af te drukken krijg ik een grote zwarte vlek... :cry:

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » za 11 dec 2010, 19:27

Pielen? :| Dit stelt echt niks voor! ik moet vaak zat 0402 weerstandjes solderen en dat gaat nog prima! :twisted:

Dat is inderdaad de THD versie! :lol:

Ik gebruik dit printje alleen om het te testen als een soort prototype. Als dit werkt zal ik een schema maken met de goede component waarden en dan zal ik dat weer posten.
Dat zal toch wel ergens deze week gebeuren hoop ik!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » za 11 dec 2010, 22:06

Oh, Je gaat dus ook nog een derde versie maken. Wel een beetje tempo maken he. ik moet hem wel voor Breda klaar hebben. en dat is al over 5 maanden. 8-[

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » di 14 dec 2010, 19:29

Zo, test PCB is geëtst en morgen ga ik hem in elkaar solderen! :D
De kwaliteit van de ets machines op school heeft we weer verbaasd! had niet gedacht dat hij zonder enige fout geëtst zou worden! :)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » di 14 dec 2010, 20:33

deed ik destijds ook altijd op school.
Buiten het stukje print dat je gebruikte moest je er niets voor betalen.
Verdorie dat was een gemak.
Daarna heb ik thuis wel wat zitten laboranten, maar twerd me al snel beu 8-[
Profiteer ervan zolang je het op school kan ! [tlijkt wel één of andere leuze..]

Mooi resultaat inderdaad, maar dat solderen... liever jij dan ik :lol:
Tis mss niet zozeer het solderen, meer de componentgrootte.
Die weerstanden zijn echt klootviolen² ! =;

succes morgen !
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » wo 15 dec 2010, 23:05

Zo hij is gesoldeerd en hij werkt als een koe :rock:
En ik moet zeggen, hij klinkt ook nog zeeeer aangenaam! :mrgreen:
Nu hij het doet is het tijd voor er mee te gaan meten met de AP en een herclock module te ontwerpen tegen de jitter! 8)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » wo 15 dec 2010, 23:46

xbake schreef:Mooi resultaat inderdaad, maar dat solderen... liever jij dan ik :lol:
Tis mss niet zozeer het solderen, meer de componentgrootte.
Die weerstanden zijn echt klootviolen² ! =;

één voordeel, hij is wel snel klaar met boren! ik tel maar ongeveer 14 gaatjes...ik heb nog twee voedings PCB's liggen die geboord moeten worden, minimaal 100 gaatjes per stuk. :wink:


Bart0l0meus schreef:Zo hij is gesoldeerd en hij werkt als een koe :rock:
En ik moet zeggen, hij klinkt ook nog zeeeer aangenaam! :mrgreen:
Nu hij het doet is het tijd voor er mee te gaan meten met de AP en een herclock module te ontwerpen tegen de jitter! 8)

Heel mooi! Goed gedaan. O:)
Die reclocker, is dat met zo'n Tentclock module?
Ik hou je in de gaten... =P~


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, ray5150 en 0 gasten