Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » ma 19 apr 2010, 22:33

ray5150 schreef:Iets meer ontopic:
Ik ben inmiddels begonnen om het schema te splitsen in een apart voedings en DAC gedeelte.
Ook moeten er een hoop package's omgezet worden van SMD naar THD.
Ik ben er ook achter gekomen dat ik de OPA211 en de REG1117 als sample kan krijgen, daar ga ik binnenkort eens achteraan.

Ik neem dat de BC847 en 857 de SMD versies zijn van de BC547 en 557? wat ik uit de datasheet begrijp tenminste?
Wat is er specifiek aan de N-versie van de 74HC00? als ik de datasheet zoek kom ik op de gewone versie uit, je hebt een THD versie gebruikt?
Waarom geen Schottkey's in de voeding? ik las een artikel waarin Guido Tent een CD speler modificeerde en het eerste wat hij deed was de diode omwisselen voor Schottkey's.


offtopic: welke versterker is dat? ziet er wel interresant uit om eens te bekijken :lol:

De BC847 en 857 zijn idd de smd varianten van de 547 en 557. Met de x50 en x60 haal je nog betere prestaties, dus als je deze hebt liggen gebruik deze dan!
haha wat er specifiek is aan de N-versie is zou jij toch wel moeten weten!! :lol:
De N staat voor de package, namelijk DIP14, zie eerste bladzijde datasheet ordering information.
Ik gebruik hier de THD versie omdat ik het fijn vind om zo`n component nog eens snel te kunnen veranderen!
Ik pak deze diodes altijd omdat ik weet dat daar de meeste diodes wel inpassen.
Er komen ook schottkeys in, ik ben er alleen nog niet uit welke.
Welke artikel van guido is dat? zou je die kunnen posten?
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » ma 19 apr 2010, 23:28

De 550C en 560C heb ik ruimschoots op voorraad, dan ga ik die gebruiken.

Dat artikel is dit: http://www.hifi.nl/recensies.php?id=3161

Citaat: " Zowel op de digitale print als in de buizenschakeling zitten diodes voor de voeding. Op de digitale print vervangt Guido slechts de diodes die het analoge deel van het circuit voeden. Vier stuks BA157 maken plaats voor 1N5819 Schottky diodes. Schottky diodes hebben geen restlading die ze vasthouden als de fase omkeert zoals traditionele diodes. Die lading genereert hoogfrequente ruis in het audiocircuit. Op mijn vraag of waarom we de andere diodes niet vervangen en ook de elco’s niet aanpakken antwoord Guido: “De andere diodes op deze print hebben nauwelijks effect op het geluid. Er is geen bezwaar maar de winst is naar verwachting zo miniem dat je het niet merkt. De elco’s die Lua toepast zijn prima. Een Blackgate is altijd fraaier maar erg duur (en de productie is gestopt). De winst in de Cantilena met een beter elco zal niet zo groot zijn. De meerprijs weegt niet op tegen de winst in geluidkwaliteit ben ik bang. Het vervangen van elco’s is vaak de laatste stap in de rij klok - diodes - opamp”. einde citaat.

Citaat: "Het vervangen van de BA157 heeft gehoormatig niet zoveel effect. Het is maar een stapje ten opzichte van de eerdere stappen. Nu worden de diodes op de buizenprint vervangen. Vier 1N4007 hoogspanning diodes ruilen van plaats met BYV96E types. Dat is andere koek. Ineens neemt de dynamiek enorm toe, De snelheid van de speler gaat omhoog. Het geluid wordt directer, indringender, veel puntiger. Zelfs Guido had niet verwacht dat de BYV96E zoveel positiefs met het geluid zou gaan doen. Achtergrond ruis neemt sterk af. Wat een resultaat voor een paar euro aan diodes." Einde citaat

Nu overweeg ik ook om de BYV96 in mijn (buizen) CD speler te zetten... (maar dat is een ander verhaal.)

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » ma 19 apr 2010, 23:43

ray5150 schreef:De 550C en 560C heb ik ruimschoots op voorraad, dan ga ik die gebruiken.

Dat artikel is dit: http://www.hifi.nl/recensies.php?id=3161

Citaat: " Zowel op de digitale print als in de buizenschakeling zitten diodes voor de voeding. Op de digitale print vervangt Guido slechts de diodes die het analoge deel van het circuit voeden. Vier stuks BA157 maken plaats voor 1N5819 Schottky diodes. Schottky diodes hebben geen restlading die ze vasthouden als de fase omkeert zoals traditionele diodes. Die lading genereert hoogfrequente ruis in het audiocircuit. Op mijn vraag of waarom we de andere diodes niet vervangen en ook de elco’s niet aanpakken antwoord Guido: “De andere diodes op deze print hebben nauwelijks effect op het geluid. Er is geen bezwaar maar de winst is naar verwachting zo miniem dat je het niet merkt. De elco’s die Lua toepast zijn prima. Een Blackgate is altijd fraaier maar erg duur (en de productie is gestopt). De winst in de Cantilena met een beter elco zal niet zo groot zijn. De meerprijs weegt niet op tegen de winst in geluidkwaliteit ben ik bang. Het vervangen van elco’s is vaak de laatste stap in de rij klok - diodes - opamp”. einde citaat.

Citaat: "Het vervangen van de BA157 heeft gehoormatig niet zoveel effect. Het is maar een stapje ten opzichte van de eerdere stappen. Nu worden de diodes op de buizenprint vervangen. Vier 1N4007 hoogspanning diodes ruilen van plaats met BYV96E types. Dat is andere koek. Ineens neemt de dynamiek enorm toe, De snelheid van de speler gaat omhoog. Het geluid wordt directer, indringender, veel puntiger. Zelfs Guido had niet verwacht dat de BYV96E zoveel positiefs met het geluid zou gaan doen. Achtergrond ruis neemt sterk af. Wat een resultaat voor een paar euro aan diodes." Einde citaat

Nu overweeg ik ook om de BYV96 in mijn (buizen) CD speler te zetten... (maar dat is een ander verhaal.)


Toevallig heb ik nog een hele berg 1n5819 diodes thuis liggen, maar die was ik sowieso al van plan te gebruiken.
BYV96 zullen nog een positievere invloed hebben, die hebben namelijk nog een 11 keer kleinere capaciteit als de 1n5819!
Maar die BYV96 kan ik beter bewaren voor de buizenschakelingen :)
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » wo 21 apr 2010, 21:18

Bart0l0meus schreef:
Toevallig heb ik nog een hele berg 1n5819 diodes thuis liggen, maar die was ik sowieso al van plan te gebruiken.


Kan ik daar ook een sample van krijgen? zeg maar 4 stuks. :lol: :lol:

Heb jij ook een idee van het totale stroomverbruik van de DAC en voeding? dit in verband met de aanschaf van een trafo.

Ik heb weer een fijn kastje gescoord, kosten 0.00 euro... kompleet met gat voor optical receiver.. :D
demonteren, in de vaatwasmaschine, natschuren, primer spuiten, zwart spuiten, stukje alu voor het front laten knippen. klaar.
Ik den dat ik hem "The Red Star DAC" noem...

IMG_0458.JPG


IMG_0460.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » do 22 apr 2010, 19:26

De 1n5819 diodes komen ook jou kant op! :)
Ik ben wel een beetje jaloers op je kast! Mooi hoor, en scheelt je ook het bestellen van de optische receiver!
Ik heb het op het moment nog al druk, dus ik ben niet meer aan de DAC toegekomen!
Er zijn echter wel enkele leuke dingen gebeurd laatste dagen!
Gister heb ik namelijk een lezing gehad van Jan Didden over Feedback Amplifiers, wat erg interessant was!
Vanmorgen een leuke demo van Guido gezien over spanningsregelaars, ook erg inzichtelijk!
En ik heb zonet Audiotester aangeschaft omdat ik toch langzaam aan de slag wou met spectrumanalyzers en dit een goedkope optie is!
Verder ben ik nog bezig op school met een differentiële microfoon versterker met behoorlijke specs waar ook behoorlijke wat tijd in gaat zitten!
Dus genoeg voortgang in de audio, maar helaas even niet in de DAC, maar ik hoop hem in de meivakantie klaar te krijgen!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » do 22 apr 2010, 19:56

Bart0l0meus schreef:De 1n5819 diodes komen ook jou kant op! :)
Ik ben wel een beetje jaloers op je kast! Mooi hoor, en scheelt je ook het bestellen van de optische receiver!


Zo'n bijzonder kastje is het niet hoor. gewoon bij het vuilnis gevonden... :lol:
Het trouwens een dvd speler geweest. het kan dus onmogelijk een receiver zijn.
Klinkt heel interessant, die opleidng van je. is dat gespecialiseerd op audiotechniek?

Zelf heb ik ook niet zo'n ontzettende haast met deze DAC.
Ik moet voor 22 Mei een aantal zaken af hebben voor de ZBA dag in Breda, die hebben prioriteit.
Er gaat bij mij altijd enorm veel tijd zitten in het tekenwerk in eagle. (het lay-outen, dus.)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » vr 23 apr 2010, 15:56

Een vraagje over C2 en C3:

4562 - dac.PNG


Heeft het zin om daarvoor een "exotische" condensator te nemen, of er maar gewoon een WIMA voor pakken?
En wat is de bedoeling van het vraagteken bij R10 ? (linksonder}

Ik heb inmiddels ook Black Gate's besteld voor C4 en C5...
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » vr 23 apr 2010, 16:08

Ik schat het stroomverbruik op maximaal 200mA op de positieve rail en op de negatieve rail maximaal 20mA.
Ik doe als opleiding elektrotechniek in eindhoven, echter leven daar enkele audio liefhebbers die zulke dingen regelen zoals een vak wat speciaal wordt gegeven door Guido Tent over het ontwerpen van audioschakelingen en worden er eens in de zoveel tijd lezingen gehouden! :)

Ik zou voor C2 en C3 een wima pakken en geen exotische condensator, een wima is op die plaats exotisch genoeg!

De waarden van R9 en R10 weet ik nog niet exact, deze is voor de referentiestroom van de DAC.
Daarom hou ik 1 weerstand reserve zodat ik de waarde achteraf nog makkelijk kan veranderen.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » za 24 apr 2010, 10:53

C4 en C5 zijn de condensatoren die van hoge kwaliteit moeten zijn aangezien deze het audiosignaal naar de volgende trap sturen.
C2 en C3 maken deel uit van het terugkoppelnetwerk (waarmee een tamme integrator wordt gemaakt), die functioneert als laagdoorlaat.
Zoals Bart0l0meus aangeeft is een WIMA daar prima op z'n plek :wink:
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » za 24 apr 2010, 13:41

Ik denk trouwens dat ik C2 en C3 vervang voor 3,3nF want ik heb hem net nog eens gesimuleerd en ik ben niet erg tevreden over de frequentiekarakteristiek.
Het -3dB punt lag bij de 4,7nF naar mij gevoel iets te laag.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor b_force » zo 25 apr 2010, 0:36

Ik weet niet wat hierna voor schakeling komt (lees:belasting), maar 22uF voor C4 en C5 is nogal veel.
Een -3dB punt van 0,07Hz......
Polaire caps (Black Gates) vind ik ook een vreemde keuze, maar dat moet je zelf weten :wink:

4,7nF geeft een -3dB van 48kHz.
Lijkt mij laag genoeg.
(welk schema volgens jullie nu, wat het is een beetje van alles wat? :P)

Gebruikersavatar
daniel
Berichten: 1242
Lid geworden op: vr 17 sep 2004, 8:48
Locatie: Eindhoven

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor daniel » zo 25 apr 2010, 12:34

-3dB punt hangt natuurlijk helemaal af van de volgende trap. Met deze waarde kun je ook een inputimpedantie van 1000 ohm nog redelijk aansturen.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » zo 25 apr 2010, 14:30

persoonlijk zou ik ook meer voor max. 4,7µF of nog lager kiezen.
22µF is veels te veel, en een kwalitatieve condensator met zo'n waarde kost bovendien ook heel wat.
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » di 19 okt 2010, 0:36

hoogste tijd om dit projektje weer eens op te gaan pakken...
Inmiddels heb ik vrijwel alle ondedelen in huis.
Het is een heel erg low budget klus geworden want zo'n beetje alle halfgeleider heb ik geruild,gekregen of gesampeld... :lol:
En van dat handje weerstanden en condensatortjes zal ik ook niet falliet gaan.... :D
Kastje uit de sloop, ringkerntrafotje uit de sloop, Mischa72 komt niet meer bij....:lagge:
Alleen de BD139 en 140 heb ik aangeschaft.

goed, ik heb dus de eerder geplaatste schema's van bartolomeus als basis genomen, de layout weggegooid en alle SMD componenten om gezet naar de trough hole equivalenten.
Ook heb ik, om het voor mezelf overzichtelijker te maken, de voeding en het DAC gedeelte in tween gesplitst. dat zal ook op twee aparte printen gemaakt gaan worden.

Ook komt er een klein ingangsprintje rondom de optische receiver.

Als eerste dat ingangs printje:
dac ingangprint schema1.PNG
dac ingangprint layout1.PNG


Dan de voeding, de OPA211 is welliswaar nog in SMD, deze word via een SOIC-naar-DIP converter printje gemonteerd.
En de REG1117 is in D2PAK behuizing, dat is gewoon een TO220 zonder montagelip.

dac voeding schema1.PNG
dac-voeding layout1.PNG


Graag zie ik jullie op en aanmerkingen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor b_force » di 19 okt 2010, 0:59

Wordt een hoop overuren maken Raymond :wink:
Valt me trouwens op hoe ruim jij de opzet maakt.
Ik probeer altijd alles op de vierkante millimeter te proppen :lol:

Maar vraagje.
Waar ontwerp je niet semi-dubbelzijdig?
Dat scheelt je veel ruimte en zo kun je ook een hoop bruggen/jumpers vermijden.

Met semi-dubbelzijdig bedoel ik dat je dus aan een kant daadwerkelijk koper baantjes etst, maar dat je wel aan twee kanten componenten plaatst.
Overigens is dubbelzijdig etsen ook niet heel moeilijk/veel meer werk.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » di 19 okt 2010, 20:19

Laten we de zaken eens omdraaien: waarom zou alles zo klein moeten?
Okee, ik snap ook wel dat bij wat langere sporen (en verkeerde plaatsing van componenten) zaken als parasitaire capiciteiten en zelfinducties een rol gaan spelen .
maar het lijkt me dat dat hoogstens meetbaar is in 2 cijfers achter de komma. (echt iets voor jou... :-&)

Dubbelzijdig is zooooo gemakzuchtig.... :mrgreen: om het enkelzijdig, met de hand getekend goed te krijgen, dat is pas zwoegen....
Komt ook nog bij dat ik dan op een ZBA dag alle printen eruit kan gaan slopen om dat Mischa72 dan de onderkant wil zien.... :lol: ja, doei

Ik wil ook niet dunnere lijnen etsen dan 0.05" (1.27 mm) omdat ik bang ben voor overetsen, natuurlijk, ik weet dat het veel makkelijker is om een kruipspoor tussen 2 ic-pootjes te trekken in plaats van een omweg te maken met een draadbrug. maar je moet het ook nog kunnen uitvoeren.

[ Edit: ik vraag me net af, wat is eigenlijk het verschil tussen een enkelzijdige print met een draadbrug en een dubbelzijdige met twee via's een spoor aan de bovenkant... :-s :wink: ]

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » di 19 okt 2010, 22:09

Leuk dat je er weer aan bent begonnen! :D

Ik zal binnenkort ook mijn final versie erop zetten, nog even wat kleine dingetjes routen!

Wat op en aanmerkingen op je pcb!
je hebt nu alle stromen door je groundplane lopen en ook op de plaatsen waar een referentie zit.
Het gevolg hiervan is dat je de spanning over je referentie gaat moduleren met de spanning op het groundplane die dan niet meer ideaal 0volt zal zijn.
Probeer dus een strook te maken waarbij je je ground als referentie gebruikt en waar geen hoge stromen door lopen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de de stroom die loopt van je ingang naar de uitgang van de voeding van de dac (van X5 naar X2). Die loopt om de print, waardoor dus je hele voedingsstroom ook doorloopt, echter zie je dat op dat groundplane ook led8 zit, je referentie.

Maar ik zie jou probleem want ik neem niet aan dat je dubbelzijdig wilt werken toch? wat zulke problemen toch iets lastiger maakt!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » do 21 okt 2010, 20:35

Okee, ik moest het even op me laten inwerken, want dit is vrij ingewikkeld voor me.
Ik heb even een iets andere opzet germaakt:
DAC voeding 21-10-2010.PNG

Maar ik vraag me af of ik die aparte baan dan wel mag koppelen aan de voedings elco's?.
En op welk punt moeten die massa's samen komen?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » vr 22 okt 2010, 16:51

Ik kon het niet laten, ik moest gewoon wat te solderen hebben....

Deze ging nog wel...
IMG_0032.JPG

Ja, twee OPA's. eentje is er namelijk voor Xbake... :wink:

Maar deze was een stuk moeilijker...
IMG_0033.JPG

IMG_0037.JPG


En dan te bedenken dat er nog kleinere package's bestaan.... :twisted:

Gelukkig heb ik vanmiddag een nieuwe loupe gekocht... :mrgreen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor b_force » vr 22 okt 2010, 23:37

ray5150 schreef:Gelukkig heb ik vanmiddag een nieuwe loupe gekocht... :mrgreen:

Die had ik voor je man!!!! (zelfs met lamp)

Doe er niks mee (ben bijziend)

Maar mooi gelukt toch?
In het vervolg trouwens gewoon in de oven zetten? :wink:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » zo 24 okt 2010, 13:02

Een verbeterde versie van de voeding, inclusief aparte sporen voor de massa van de LED's.
Ook een hoop kleine puntjes aangepast. alle losse "eilanden" van het massavlak zijn gekoppeld door middel van draadbruggen.
DAC Voeding 24-10-2010.PNG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1951
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » zo 24 okt 2010, 13:58

ray5150 schreef:Ik kon het niet laten, ik moest gewoon wat te solderen hebben....

Deze ging nog wel...
IMG_0032.JPG

Ja, twee OPA's. eentje is er namelijk voor Xbake... :wink:


Laat mij nu net zo'n smd-wonder zijn *kuch* :mrgreen:

Mooi gedaan Raymond!
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » ma 25 okt 2010, 23:33

Zo Ray, dat ziet er goed uit! Zeker voor iemand die lid is van de anti-smd club! :lol:
Je zou nog wat minder tin kunnen gebruiken, maar voor zo`n kleine pitch heb je ook dunne tin nodig en ik weet niet of je daarvan in het bezit bent.

Je layout zier er al een stuk beter uit, maar er valt nog wel wat te verbeteren!
Het valt me trouwens op dat je heel erg chaotische layout, probeer altijd ongeveer dezelfde vorm van als dat van je schema aan te houden als het gaat om de componenten plaatsing.
Meestal is dit al een heel goed begin, bij jou staat alles een beetje door elkaar.
Je kan R39 naar onder draaien waardoor je ook echt de ground van de uitgang pakt en niet die van een groundplane, er zou namelijk een spanningsverschil kunnen zijn tussen deze 2 punten!

Stuur me anders eens je eagelfiles, dan pas ik een stukje van je voeding aan, dan kun je een beetje zien wat ik bedoel. want het uitleggen is ook niet echt makkelijk!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21361
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » di 26 okt 2010, 0:58

Bart0l0meus schreef:Je zou nog wat minder tin kunnen gebruiken, maar voor zo`n kleine pitch heb je ook dunne tin nodig en ik weet niet of je daarvan in het bezit bent.

Dit is gesoldeerd met 0.5 mm. ik weet niet of er nog dunner bestaat?

Bart0l0meus schreef:Je layout zier er al een stuk beter uit, maar er valt nog wel wat te verbeteren!
Het valt me trouwens op dat je heel erg chaotische layout, probeer altijd ongeveer dezelfde vorm van als dat van je schema aan te houden als het gaat om de componenten plaatsing.

Chaotisch vind ik wel een heel groot woord, Over het algeheel begin ik inderdaad met het schema over te nemen,
vervolgens kijken naar praktische zaken als afmetingen, zo kort mogelijke audiolijnen, eventueel massavlak dat zo veel mogelijk een geheel vormt met zo min mogelijk orphans. enz.
Maar inderdaad kan wel een frisse blik verhelderend werken!

Bart0l0meus schreef:Stuur me anders eens je eagelfiles, dan pas ik een stukje van je voeding aan, dan kun je een beetje zien wat ik bedoel. want het uitleggen is ook niet echt makkelijk!

Done.

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » wo 27 okt 2010, 20:20

Waarom niet zo:

p.s. dit is alle de voeding voor de DAC, de rest heb ik niks aan gedaan
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten