Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » wo 27 okt 2010, 21:39

Dit is er van mijn ontwerpje geworden, ik ga hem binnenkort etsen.
Ik ben er niet super tevreden mee, maar dat komt door de handicap die we hebben als etsers en niet kunnen doormetaliseren etc.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » wo 27 okt 2010, 22:08

Ziet er behoorlijk strak uit, welicht kan ik hier nog een paar ideetjes uit pikken.... :wink: :mrgreen:
Ook zal ik die routing rondom de OPA211 aanpassen.
En ik ben inmiddels ook al met de layout van het DAC gedeelte bezig, deze is voor zo'n 80% klaar
Heb je al post gehad? de 4562's zijn vandaag binnengekomen. :goedzo

Even iets heel anders, (ook voor de andere meelezers...)
Het paralel schakelen van meerdere 1543's zoals Doede Douma dat doet, heeft dat nu echt zin?
Iemand hier ervaring mee?

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » wo 27 okt 2010, 22:41

ray5150 schreef:Ziet er behoorlijk strak uit, welicht kan ik hier nog een paar ideetjes uit pikken.... :wink: :mrgreen:
Ook zal ik die routing rondom de OPA211 aanpassen.

Ja, diezelfde routing zou je ook kunnen toepassen bij de +-15Volt voeding, die berust namelijk op hetzelfde concept.
Het is natuurlijk een voorbeeld maar je kan hem rechtstreeks overnemen als je wilt.

En ik ben inmiddels ook al met de layout van het DAC gedeelte bezig, deze is voor zo'n 80% klaar

Goedzo! Ik ben benieuwd!

Heb je al post gehad? de 4562's zijn vandaag binnengekomen. :goedzo

Ik heb je componenten al lang ontvangen! mijn dank is groot!

Even iets heel anders, (ook voor de andere meelezers...)
Het paralel schakelen van meerdere 1543's zoals Doede Douma dat doet, heeft dat nu echt zin?
Iemand hier ervaring mee?

Ik denk dat er wel op wat punten bezuinigd kan worden, zoals ruis maar ik verwacht niet dat de vervorming er veel beter van zal worden.
Naar mijn mening is het overbodig en wil je een betere dac maken dan de 1543, dan koop een 1541 of een pcm.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » za 30 okt 2010, 12:46

Bart0l0meus schreef:Naar mijn mening is het overbodig en wil je een betere dac maken dan de 1543, dan koop een 1541 of een pcm.

Nou, dat is nog eens een duidelijke mening.

Het OPA211 gedeelte aangepast:
DAC Voeding 30-10-2010.PNG

Zoals je ziet is het de bedoeling dat de groundplane apart blijft van de massalijn.
Ik heb de orphans uitgeschakeld anders werd het zo'n vlekkenboel. :wink:

Vanavond eens kijken of ik het 4562 gedeelte ook zo kan krijgen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door ray5150 op za 30 okt 2010, 19:02, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » za 30 okt 2010, 17:20

En de eerste, (voorlopige) versie van de DAC print:
DAC layout 30-10-2010.PNG


Gezellig, hé, Bartolomeus. Zo met z'n tweeen.... :wink:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 227
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor hardy » za 30 okt 2010, 23:28

Toch wel erg interessant om te volgen wat jullie met z'n tweetjes :wink: hier aan het ontwikkelen zijn, ik kan mij er, door de wat beperkte kennis in deze materie, niet mee bemoeien, maar ik volg het met veel plezier, en het inspireert om hier zelf ook eens mee bezig te gaan.
Ik ben in iedergeval wel benieuwd hoe het straks gaat klinken.

Groeten Hardy

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » zo 31 okt 2010, 2:09

hardy schreef:ik kan mij er, door de wat beperkte kennis in deze materie, niet mee bemoeien

Dat is niet erg, Ik heb ook regelmatig geen idee van wat ik aan het doen ben.... :wink:

Wat ik wel al heb gedaan is de layout van het voedingsgedeelte rondom de 4562 aangepast naar de eisen van Bartolomeus:
DAC Voeding 51-31-10-2010.PNG


Wat die voeding rondom de 4562 betreft, hoeveel stroom kan die maximaal leveren? dit in verband met een toekomstig projekt...
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » ma 01 nov 2010, 20:13

Niemand die hier iets zinnig over te zeggen heeft?

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1945
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » ma 01 nov 2010, 20:33

ray5150 schreef:Wat die voeding rondom de 4562 betreft, hoeveel stroom kan die maximaal leveren? dit in verband met een toekomstig projekt...

Zo'n 100mA continu per voedingsrail bij een BC547, BC557.
Wil je wat meer vermogen kan je, als de andere voedingscomponenten het toelaten, ook BC327/328 of BC337/338 torretjes gebruiken.
Die kunnen respectievelijk 800mA en 500mA leveren.
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » ma 01 nov 2010, 23:30

De stroom zegt natuurlijk vrij weinig, vooral de dissipatie moet je in de gaten houden.
Deze is weer afhankelijk van de stroom door de transistor en de spanning over de transistor.
Alleen de transistor is dus bepalend voor de toepassing, de rest kan gewoon hergebruikt worden!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » di 02 nov 2010, 20:37

xbake schreef:
ray5150 schreef:Wat die voeding rondom de 4562 betreft, hoeveel stroom kan die maximaal leveren? dit in verband met een toekomstig projekt...

Zo'n 100mA continu per voedingsrail bij een BC547, BC557.
Wil je wat meer vermogen kan je, als de andere voedingscomponenten het toelaten, ook BC327/328 of BC337/338 torretjes gebruiken.
Die kunnen respectievelijk 800mA en 500mA leveren.


Ik pak even het schema erbij:
Dac schema 2x15V.PNG


Als ik het goed begrijp heb je het nu over vervangers voor Q1 en Q10?
Dus alleen die zijn verantwoordelijk voor de maximale stroom? (met de juiste trafo natuurlijk....)
Echter, de nu toegepaste BD139/140 kan maximaal 1,5 A doorgeven, die kan ik dan toch ook handhaven?
Er zal dan ook een koelblok bij moeten, maar dat is een ander verhaal.

Andere vraag nog, welke weerstand(en) regelt de afgegeven spanning van de voeding?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1945
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » di 02 nov 2010, 21:09

inderdaad, Q1 en Q10.
De uitgangsspanning wordt geregeld door de transistor meer of minder open te sturen.
Uuit wordt via een weerstandsdeler aan de opamp toegevoerd en vergeleken met een referentiespanning die gemaakt wordt door de 2 leds in serie.
De opamp vergelijkt deze 2 spanningen en stuurt de transistor desgewenst meer of minder open :wink:

Wil je dus een andere uitgangsspanning, moet je (R20 en) R22 dus wijzigen.

Maar heb het niet volledig gevolgd dus kan de bal wel eens misslaan .. :-$
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » di 02 nov 2010, 21:46

xbake schreef:Wil je dus een andere uitgangsspanning, moet je (R20 en) R22 dus wijzigen.

Aah, leerzaam weer. ik kan R20 en R22 dus ook vervangen door een (meerslagen) instelpotmeter van 5K ?

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1945
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » di 02 nov 2010, 22:07

ray5150 schreef:Aah, leerzaam weer. ik kan R20 en R22 dus ook vervangen door een (meerslagen) instelpotmeter van 5K ?

absoluut.

Voor negatief exact hetzelfde verhaal.

Ik ben alleen wat verward met de tekst 'Analog +-5V supply' terwijl ie regelt op ong 13V .. :-s
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » di 02 nov 2010, 22:20

xbake schreef:Ik ben alleen wat verward met de tekst 'Analog +-5V supply' terwijl ie regelt op ong 13V .. :-s

Nu je het zegt, inderdaad. Ik denk dat het een tikfoutje is van Bartolomeus.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1945
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor BertDB » di 02 nov 2010, 22:33

ik moet mezelf even corrigeren.

Een rode led heeft een Uf van 1,7V
Referentiespanning is dus = 3,4V en een uitgangsspanning van 14,6V (ipv de 13V die ik eerst zei, waarbij ik uitging van 1,5V drempelspanning).
De kleur van de led maakt dus ook wat uit voor de uitgangsspanning :wink:
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » di 02 nov 2010, 23:19

De uitgangsspanning is dan Vref * (1+(R20/R22))

Het betreft inderdaad een typfout, het moet inderdaad +-15Volt zijn
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » di 09 nov 2010, 12:18

Zo, ik heb net de pcb geets, dus ga hem vanavond eens in elkaar solderen.
Ik zal wat fotos uploaden zodat jullie een beetje beeld kunnen krijgen van de vorderingen!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » wo 17 nov 2010, 22:48

Inmiddels is hij in elkaar gesoldeerd en loopt hij als een tierelier! :rock:

In het optische gedeelte van de spdif ontvanger zit een resonantie van enkele MHz'en dus deze heb ik even losgekoppeld.
Ik ben hem nu aan het beluisteren en hij klinkt heel aardig! echter denk ik wel dat ik hem binnenkort ga uitrusten met een klokje in ivm met jitter.
Verder ga ik de voeding nog wat proberen te finetunen en kijken hoever we hiermee kunnen komen!
Ik ga hem eerst volgende week aan de Audio Precision hangen om eens te meten wat hij voor mooie specs haalt!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » wo 17 nov 2010, 23:16

Kijk dan! hij is nog eerder klaar dan ik..... :( :( :wink: Ik mag wel opschieten, over 6 maanden staat Breda alweer voor de deur. :shock:
(Ik moet nog een nieuw pak overheadsheets halen om de lay-out mee uit te draaien.)
Je hebt het lekker compact gehouden, ziet er mooi uit.

Waar dient die schakelaar ook alweer voor?

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » vr 19 nov 2010, 20:17

Jaaa, schiet maar eens op Ray! :twisted:
Ik ondervind alleen nog problemen met de dir9001, de error led blijft nu continu branden terwijl hij het wel gewoon gedaan heeft.
De data komt ook gewoon binnen dus ik snap nog niet waarom die een error heeft :?

Die schakelaar is voor de ingangskeuze, optisch of coaxiaal.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » zo 21 nov 2010, 23:20

Da's raar. wat voor waarde zou die error led dan moeten aangeven?
Verder doet hij het wel gewoon?

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » wo 24 nov 2010, 22:04

Die errorled moet uitgaan als het spdif signaal gelocked is en dus geldige data binnenkrijgt.
Ik had hem net weer werkend maar toen ik hem instook op de stekkerdoos van de audio installatie ipv die van de pc, toen ging hij weer kapot.
Ik heb het idee dat ik de 74HC00 ingang opblaas of iets dergelijks, maar de data komt er wel uit dus zeker weten doe ik het niet!
Het zou ook de dir9001 kunnen zijn geweest want deze had ik ook vervangen.
Verder heb ik de package van de toslink ontvanger verkeerd gemaakt en de +en- volgens mij omgedraaid, maar dit kan ik nog niet met zekerheid zeggen, eerst moet ik hem verwisselen met een nieuwe en kijken of het is opgelost!
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20884
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor ray5150 » do 25 nov 2010, 21:55

Zo te zien kan ik dan beter nog even wachten met het bouwen van de DAC en de ingangsprint.
Ik denk dat ik van het weekend mischien wel met de voeding kan beginnen.

Gebruikersavatar
Bart0l0meus
Berichten: 325
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 16:29
Locatie: Roermond

Re: Nieuwe poging voor een 1543 low budget DAC...

Berichtdoor Bart0l0meus » za 27 nov 2010, 13:19

ik heb gister met de audio precision eraan gemeten en direct een ttl signaal in de dir9001 gegooid en hij werkte een keer maar na het uit/aan schakelen deed hij het niet meer. Hij krijgt hem op een of andere manier niet gelocked.
Ik denk dat het een layout probleem is rond de pll-filter.
Ik ga in iedergeval een redesign maken met alleen een spdif naar i2s converter die ik dan op de oude print erin gooi.
Verder ben ik nog een reclock module aan het ontwikkelen voor i2s om de jitter tegen te gaan.
Is er interesse voor meerdere bordjes hiervan? zou dit namelijk zo zijn, dan zou ik evt complete diy modules kunnen maken hiervoor.
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Casual Friday


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten