HK DAC vragentopic

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

mischa72
Berichten: 4370
Lid geworden op: wo 06 jun 2007, 23:45
Locatie: Munstergeleen

HK DAC vragentopic

Berichtdoor mischa72 » do 05 feb 2009, 23:03

Om te voorkomen dat er straks kostbare informatie omtrent de DAC uit Hongkong verloren gaat, open ik hierbij een topic waar je algemene vragen kunt stellen over de dac.

Groeten,
Mischa
The world sucks, but if it wouldn´t suck, all DAC's would fall off.

Power to the recyclers !!

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 6637
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: HK DAC vragentopic

Berichtdoor Marp » do 05 feb 2009, 23:04

Berichtruimte gereserveerd...

Electrische specs van de DAC:
+5V (+/- 5%) Maximum 100mA
+12V (+/- 10%) Maximum 40mA
-12V (+/- 10%) Maximum 40mA

- Betere voeding HongKong DAC
- Toevoeging mute-functie voor anders gecodeerde audiosignalen

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » do 05 feb 2009, 23:08

Ik had vandaag even wat tijd, dus direct maar even de printjes met de trafo in een passend kastje gemonteerd en ook meteen de LM geplaatst.
Maar mijn eerste test is helemaal niet bevredigend, er is een behoorlijke vervorming aanwezig bij b.v. harde piano aanslagen, dit is per muziek stuk verschillend, maar in iedergeval niet om naar te luisteren.
Ik heb een schakelaartje geplaatst tussen pen 2 van de dac en +/- om de bitrate te kunnen schakelen, maar dit maakt geen verschil. (dit omdat deze pen al was omgebogen en permanent aan de plus zat bij aflevering)
Ook wisselen van optisch of coax maakt geen verschil, tevens heb ik nog een andere bron geprobeerd, maar helaas.
De voeding is ook stabiel.
Heeft iemand een idee wat er misschien fout gaat?

Hardy
Laatst gewijzigd door hardy op vr 06 feb 2009, 16:50, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20973
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Berichtdoor ray5150 » do 05 feb 2009, 23:12

Wat voor component komt er na de DAC?
Het eerste wat in mij opkomt is een overstuurde voorversterker.

Heb je ook de (originele) NE5532 geprobeerd?

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » do 05 feb 2009, 23:21

Zo klink het inderdaad, dat ik hier zelf niet direct aan heb gedacht komt waarschijnlijk omdat op deze vv al diverse exotische bronnen aangesloten zijn geweest en ik dit nog nooit eerder heb gehoord.
ik heb de oorspronkelijke opamp niet geprobeerd.
Hij word aan gesloten op een luxman c03 vv, hafler 9270 ev, quad esl met als bron een hifidelio.

Hardy

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20973
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Berichtdoor ray5150 » do 05 feb 2009, 23:26

Probeer hem dan eens direct aan de eindversterker te hangen.
(mits die wel een volumeregelaar heeft.)

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » do 05 feb 2009, 23:30

Ga ik proberen, alleen dat doe ik nu niet meer want ik moet er nog al wat voor afbreken.
Alvast bedankt, ik meld het morgen wel even.

Hardy

Gebruikersavatar
hopsa
In memoriam †
Berichten: 328
Lid geworden op: wo 23 mei 2007, 5:44
Locatie: Den Haag

Berichtdoor hopsa » vr 06 feb 2009, 10:28

Ik wil de HK Dac in mn ge-integreerde ucd versterker inbouwen. Ook de trafo van Dick Best kan ik nog wel in de behuizing kwijt( ong 5cm afstand tot de ucd modules).

Is dat verstandig voor wat de afgegeven straling van de trafo betreft.
In geval onverstandig: Kan ik met een kunstgreep(alu-folie?) de trafo afdoende afschermen?
nu reeds

*27 juli 1953 - †26 september 2014 (61 jaar)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20973
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Berichtdoor ray5150 » vr 06 feb 2009, 15:28

hopsa schreef:Is dat verstandig voor wat de afgegeven straling van de trafo betreft.
In geval onverstandig: Kan ik met een kunstgreep(alu-folie?) de trafo afdoende afschermen?


Dat hangt er van af, De magnetische straling heeft een bepaalde richting die haaks op de spoel staat.
in het geval van de blauwe Dick Best trafo is dit dus recht omhoog (en naar beneden) als hij op de normale manier geplaatst wordt.

Afscherming : stukje koper is beter, staalplaat is het best. maar een stukje dubbelzijdig ongeetst printplaat is ook een goede en goedkope oplossing.

Gebruikersavatar
hopsa
In memoriam †
Berichten: 328
Lid geworden op: wo 23 mei 2007, 5:44
Locatie: Den Haag

Berichtdoor hopsa » vr 06 feb 2009, 16:08

Thanx, dan zet ik er een koperen hekje om
nu reeds

*27 juli 1953 - †26 september 2014 (61 jaar)

Gebruikersavatar
Matthias
Berichten: 121
Lid geworden op: za 26 mar 2005, 21:26
Locatie: Den Haag

Berichtdoor Matthias » vr 06 feb 2009, 17:02

Hoeveel VA moet het trafootje zijn? Ik heb nog een amplimo 2x12V liggen die ieder 1,25A kunnen leveren. Moet toch genoeg zijn lijkt mij?

Edit: even bij Amplimo gekeken, het is een 30VA, moet dus lukken.

Edit II: als ik hier naar (http://www.amplimo.nl/download/180xx.pdf) kijk moet ik dus de gele en grijze bij elkaar pakken en daar de zwarte lead aan vast solderen?

Paultjuhh
Berichten: 220
Lid geworden op: di 25 dec 2007, 12:45
Locatie: Amstelveen

Berichtdoor Paultjuhh » vr 06 feb 2009, 17:32

Nog een vraagje waar ik zelf niet uit komen :oops: Er zitten op de PCB's van die mooie witte steekverbindingen (J4, J5, J6 en J7) en die wil ik ook ergens anders voor gaan gebruiken. Maar nu komt het: hoe heten deze connectoren en waar zijn deze te koop? Ik zoek zowel de male als female kant.

@Matthias
30VA is genoeg, er zijn mensen die doen het met een 25VA trafo en dat gaat ook prima. Je hebt twee rode draadjes en één zwart draadje richting de voeding gaan en moeten volgens mij zo aangesloten worden:
Rode draad 1: Aan de rode draad van de RKT
Rode draad 2: Aan de grijze draad van de RKT
Zwarte draadje: geel en blauw samenknopen en daar de zwarte aan

Gebruikersavatar
Matthias
Berichten: 121
Lid geworden op: za 26 mar 2005, 21:26
Locatie: Den Haag

Berichtdoor Matthias » vr 06 feb 2009, 17:37

@ Paultjuhh: als ik dat doe dan gebruik ik de windingen in serie en krijg dus een dubbel voltage: 24V. Toch?
Volgens mij wil ik 2 x 12V?

Paultjuhh
Berichten: 220
Lid geworden op: di 25 dec 2007, 12:45
Locatie: Amstelveen

Berichtdoor Paultjuhh » vr 06 feb 2009, 17:41

Matthias schreef:@ Paultjuhh: als ik dat doe dan gebruik ik de windingen in serie en krijg dus een dubbel voltage: 24V. Toch?
Volgens mij wil ik 2 x 12V?


De voeding geeft aan het einde de volgende lijnen: +12VDC, 0V, -12VDC. Dat is dus een totaal potentiaalverschil van 24VDC tussen de + en - lijn.

Gebruikersavatar
Matthias
Berichten: 121
Lid geworden op: za 26 mar 2005, 21:26
Locatie: Den Haag

Berichtdoor Matthias » vr 06 feb 2009, 18:11

Paultjuhh schreef:
De voeding geeft aan het einde de volgende lijnen: +12VDC, 0V, -12VDC. Dat is dus een totaal potentiaalverschil van 24VDC tussen de + en - lijn.


Oh, ik had de min niet op de voeding zien staan, duidelijk!
Je hebt helemaal gelijk...

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » vr 06 feb 2009, 19:43

ray5150 schreef:Probeer hem dan eens direct aan de eindversterker te hangen.
(mits die wel een volumeregelaar heeft.)


Ik ben weer even bezig geweest, ik heb de originele opamp eerst eens terug gezet en zie daar, geen vervorming meer.
Nu heb ik de dac ook nog eens rechtstreeks aan de eindversterker gehangen met weer de LM erin, maar ook hier de vervorming.
Gehoormatig is de uitgangsspanning van beide opamps wel gelijk, maar wel erg hoog, het volume moet een stuk terug gedraait worden t.o.v.de hifidelio.

Hardy

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » vr 06 feb 2009, 20:02

Ik heb mijn hoofdtelefoon eens direct aan de uitgang van de dac gehangen, en nu is de vervorming nog veel erger, en ook de originele 5532 vervormd nu, maar wel een stuk minder.
Het blijkt dus dat de weerstand die aan de uitgang hangt, hier erg veel invloed op uitoefend, is ook tevens een inductieve belasting natuurlijk.

hilbren
Berichten: 256
Lid geworden op: vr 25 aug 2006, 9:11
Locatie: Oudewater

Berichtdoor hilbren » za 07 feb 2009, 10:22

Wat is de impedantie van je hoofdtelefoon?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20973
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Berichtdoor ray5150 » za 07 feb 2009, 10:59

@hardy, ik zag dat je geen trafo erbij besteld had, wat voor trafo heb je er nu op zitten?
er is een kans dat de uitgangsspanning of stroom net iets te laag is om de DAC met de LM aan te sturen.

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » za 07 feb 2009, 12:43

ray5150 schreef:@hardy, ik zag dat je geen trafo erbij besteld had, wat voor trafo heb je er nu op zitten?
er is een kans dat de uitgangsspanning of stroom net iets te laag is om de DAC met de LM aan te sturen.


Ik had nog een oude ahmro trafo met 2x 12v/1A.
Ik zal het vanavond eens meten onder belasting, want het geluid klinkt inderdaad alsof de opamp niet genoeg vermogen leverd.
Dit wordt nog eens bevestigd door de zwaarde belasting van de 32ohm hoofdtelefoon.
Dit is natuurlijk ook niet een normale belasting, maar waarom dan toch ook nog vervormen op de geringe ingangs imp. van de vv.
Misschien toch ergens een koude soldeer verbinding.

JeffreyvanH
Berichten: 19
Lid geworden op: za 20 sep 2008, 16:22

Berichtdoor JeffreyvanH » za 07 feb 2009, 19:19

Hallo allemaal,

Zelf had ik ook nog een LM'etje liggen en heb ik dan ook gebruikt. De DAC heb ik ook even geprobeerd en klinkt op zijn minst erg anders dan zonder de DAC.

Alleen kom ik er toch niet helemaal uit. Jullie zeggen dat de ingang van de voeding +12, 0 en -12 V is. Maakt het dan uit of ik de +12 en 0 pak met een dubbele stroom of de +12 en -12 met een dubbel voltage?

Daarnaast wil ik hem inbouwen in een mooie Hifi2000-kast, maar dan moet ik voor de achterplaat daarvan wel de technische tekening hebben van de DAC om de connectortjes er mooi in te krijgen. Weten jullie de maten bij de connectortjes van de DAC (coax en optical)?

Groet,

Jeffrey

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » za 07 feb 2009, 20:15

Ik heb alle spanningen gekontroleerd, hier is geen inzakken te meten wel iets verschil in +/- +11,98v -11,80 volt dit is m.i.z. te verwaarlozen.
Ik heb hem ook even zonder opamp geprobeerd, dan is er geen vervorming en natuurlijk ook geen versterking, dus de versterker moest wel veel verder open.
Ook heb ik een weerstand in serie met de uitgang geprobeerd en ook de uitgangs C overbrugt.
Met een weerstand van 68 ohm wordt het wel weer minder.(ergens in een mod. gelezen)
De weerstand verder verhogen bracht niets extras.
Er gaat in iedergeval iets fout bij de opamp.
Wat is er misschien nu nog te meten of te proberen?

mischa72
Berichten: 4370
Lid geworden op: wo 06 jun 2007, 23:45
Locatie: Munstergeleen

Berichtdoor mischa72 » za 07 feb 2009, 20:24

Je zou aan de hand van het schema eens kunnen kijken op hoeveel versterking de opamp is ingesteld.

Groeten,
Mischa
The world sucks, but if it wouldn´t suck, all DAC's would fall off.

Power to the recyclers !!

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » za 07 feb 2009, 20:40

Ik heb het schema zoals hier:

http://www.lampizator.eu/lampizator/lam ... chemat.jpg

op het web staat, voor bij liggen, maar ik heb begrepen dat dat ook niet helemaal overeenkomt.
Daarnaast reikt mijn kennis niet zo ver, dat ik hieruit dit zou kunnen aflezen.
Misschien kan/wil iemand dat voor mij doen, en dan een suggestie geven hoe de versterking te verlagen.

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 231
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Berichtdoor hardy » za 07 feb 2009, 21:25

Waarom heeft hier eigenlijk niemand anders last van?
Ben ik dan de enige?
Ik heb hem inmiddels op diverse andere versterkers geprobeerd met ook andere bronnen met steeds hetzelfde resultaat.


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten