Versterkers meten met Arta

... is weten!

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10299
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor hannesie » ma 25 dec 2017, 19:56

Zoek nog even op TRS, ik neem aan dat de aansluiting daarvoor is.
Hans

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20987
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor ray5150 » ma 25 dec 2017, 20:21

Op alle plaatjes die ik ervan vind, zitten aan de achterzijde 2 monojacks ? :think:
https://www.google.nl/search?safe=off&h ... 4229539441

Scarlett-2i2.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4106
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor Bert61 » ma 25 dec 2017, 22:06

Hoi Hans en Ray bedankt voor jullie hulp :goedzo:
Mijn Engels is niet best maar in de handleiding staat op blz 12
The line outputs are 3-pole (TRS) 1⁄4” (6.35 mm) jack sockets, and are electronically balanced. Typical consumer (hi- ) ampli ers and small powered monitors will have unbalanced inputs, either on phono (RCA) sockets, or via a 3.5 mm 3-pole jack plug intended for direct connection to a computer. In either case, use a suitable connecting cable with jack plugs at one end.
Professional power ampli ers will generally have balanced inputs; we highly recommend using balanced cables to connect these to the outputs of the Scarlett 2i2.

3 polig is een stereo plug
Als ik daar een mono plug in steek kan ik dan op het voorste bolletje het line out signaal vinden ?
Dat kan ik niet terug vinden :-s
En woensdag ochtend krijg ik hulp voor het instellen van het ding en de Arta software
Als ik daar stereo pluggen voor moet hebben dan moet ik wat andere snoeren maken
Een mannetje Jack 6,35 naar RCA tulp
Sta graag goed voor bereid O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18338
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor Pjotr » ma 25 dec 2017, 22:14

Ondanks dat, is het wel zo opgezet dat je gebalanceerd en ongebalanceerd zonder problemen door elkaar kunt gebruiken. Heeft je versterker alleen een ongbalanceerde ingang dan gebruik je alleen een TS (tip-sleeve) jack, oftewel een mono jackplug. Voor de ingang is het het mooiste om wel gebalanceerd te gebruiken: Tip = plus en ring = min. Die min sluit je aan op de massa van de uitgang van de te meten versterker.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4106
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor Bert61 » ma 25 dec 2017, 22:33

Pjotr schreef:Ondanks dat, is het wel zo opgezet dat je gebalanceerd en ongebalanceerd zonder problemen door elkaar kunt gebruiken. Heeft je versterker alleen een ongbalanceerde ingang dan gebruik je alleen een TS (tip-sleeve) jack, oftewel een mono jackplug. Voor de ingang is het het mooiste om wel gebalanceerd te gebruiken: Tip = plus en ring = min. Die min sluit je aan op de massa van de uitgang van de te meten versterker.

Aha Bedankt Peter Dat is slim van die ontwerpers :!:
Dan kunnen we woensdag ochtend gewoon die monokabel gebruiken voor de Loop
En dan zal er misschien wat meer ruis zijn Maar dat nul je uit
Resultaat is dan wel dat ik ietsjes minder dynamisch bereik overhou om te meten
Maar het kan dan wel werken O:) :yeah:
Bedankt Ray Hans en Peter :dank:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18338
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor Pjotr » ma 25 dec 2017, 23:00

Oh ja, het is wel handig als je de uitgang van versterkers meet, om een 20 dB verzwakker te gebruiken om je geluidskaart niet te oversturen. Vaak zijn geluidskaarten 10K in qua impedantie, een verzwakker van 1K1 in serie met 9K geeft precies 20 dB dan: 1K1//10K = 1K en 9K maak je van 2x 18K parallel.

Bij de semi-pro kaarten zoals de Foucrite, wordt de gebalanceerde uitgang vaak "hard" gestuurd vanuit een op-ampje met serie weerstanden. In dat geval kun je ook wel een monojack gebruiken, dat werkt wel. Maar beter is het dan om toch een stereo jack te nemen en dan alleen de tip en de sleeve aan te sluiten. De ring (== de min) wordt dan niet gebruikt.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4106
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor Bert61 » do 28 dec 2017, 13:51

Peter ik heb de verzwakker gebouwd zoals beschreven in de user manual van Arta
Ook de beveiliging met Zener diode,s
To protect the soundcard input from high voltage that is generated by the power amplifier, it is recommended to use a voltage probe circuit, as shown in Fig. 1.6. Values of resistors R1 and R2 have to be chosen for arbitrary attenuation (i.e. R1=8200 and R2=910 ohms gives probe with -20.7dB
(0.0923) attenuation if the soundcard has usual input impedance - 10kΩ).
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18338
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor Pjotr » do 28 dec 2017, 13:59

Kan ook, is wat minder nauwkeurig. Overigens die zeners doen pas wat met versterkers boven de 500W. Echt nodig zijn ze meestal niet, maar in de weg zitten doen ze ook niet.

Let wel op dat je voor een gebalanceerde ingang zo'n verzwakker voor zowel de plus ingang maakt als voor de min ingang.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4106
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor Bert61 » do 28 dec 2017, 14:09

Pjotr schreef:Kan ook, is wat minder nauwkeurig. Overigens die zeners doen pas wat met versterkers boven de 500W. Echt nodig zijn ze meestal niet, maar in de weg zitten doen ze ook niet.

Ja Peter dat komt ook uit de Arta manual ik meen dat ze bij 50 Watt over 8 ohm gaan geleiden niet bij 500 Watt
We zijn woensdag ochtend gestopt omstreeks 11 uur toen was bij mij de sju op
Mn maat die heeft ook een account hier en gaat dat stuk wat George geschreven heeft eens bestuderen
Ik snap er niet veel van om eerlijk te zijn
Ik weet wel 3de order intermodulatie te onderscheiden van het toegevoegde signaal
Intermod stijgt 3x zo snel tov dan het toegevoegd signaal
Ook de clipping of harmonische vervorming herken ik
Dus als het wil praten dan versta ik het wel :D
Maar al die computer dinge moet je niet bij mij zijn 8-[
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4106
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Versterkers meten met Arta

Berichtdoor Bert61 » wo 28 mar 2018, 16:27

Zweitse misschien ken jij het probleem
Mijn scherm met de meting knippert onregelmatig soms duurt het 10 tellen en soms 2 dan zie ik de meet waarden incl ruisvloer springen tot halve schem en weer terug dat is een paar tiende van een seconde
Dan staat het weer 10 tellen goed en hop . :(
Dat is op mnn laptop ! op mn thuis computer is het zonder problemen .
Verder komt er uit mijn soundcard geen 1000 mV RMS bij 806 mV is het op.
shit draadje vergeten :oops:


Terug naar “Meten....”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten