Functie generator

... is weten!

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Functie generator

Berichtdoor Bert61 » zo 17 apr 2016, 15:52

Ik wil mezelf een nieuwe functie generator kado doen
Een DDS arbitrary tot 20 Mhz vond ik bij alieexpress voor +_ 70 euro
Dual channel en ook nog te gebruiken als frekwentie teller
Het is de MHS5200 20 prijs verschil tussen een 6 of 20 Mhz type is niks
Iemand die hier een mening of bedenkingen over heeft :D
http://g02.a.alicdn.com/kf/HTB1e.g_LVXX ... XFXXXt.jpg
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » ma 18 apr 2016, 9:18

Bert61 schreef:Ik wil mezelf een nieuwe functie generator kado doen
Een DDS arbitrary tot 20 Mhz vond ik bij alieexpress voor +_ 70 euro
Dual channel en ook nog te gebruiken als frekwentie teller
Het is de MHS5200 20 prijs verschil tussen een 6 of 20 Mhz type is niks
Iemand die hier een mening of bedenkingen over heeft :D
http://g02.a.alicdn.com/kf/HTB1e.g_LVXX ... XFXXXt.jpg

Kan niemand hier iets over zeggen wat betreft signalen die er uit komen ? :( :(
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18805
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Functie generator

Berichtdoor ds23man » ma 18 apr 2016, 9:33

Beetje lastig met alleen een plaatje.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2172
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: Functie generator

Berichtdoor John P » ma 18 apr 2016, 10:39

ds23man schreef:Beetje lastig met alleen een plaatje.

Ik wil niet weten hoeveel Svetlana´s alleen op het plaatje zijn geïmporteerd. Maar ook hier geldt, hoe preciezer, hoe duurder. Als je alleen een signaal wilt volgen, dan voldoet volgens mij alles. Ga je vervormingen bekijken <0.001 % dan zou ik een iets bekender cq duurder merk nemen.
Waar een weg is is ook een omweg.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » ma 18 apr 2016, 13:16

shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » ma 18 apr 2016, 13:27

John P schreef:
ds23man schreef:Beetje lastig met alleen een plaatje.

Ik wil niet weten hoeveel Svetlana´s alleen op het plaatje zijn geïmporteerd. Maar ook hier geldt, hoe preciezer, hoe duurder. Als je alleen een signaal wilt volgen, dan voldoet volgens mij alles. Ga je vervormingen bekijken <0.001 % dan zou ik een iets bekender cq duurder merk nemen.


Probleem is Dat ik niet 100% weet waar ik op moet letten
als ik naar de Distorsie kijk minder dan 0.8%
Dat geeft Rigol weer niet op
Project Parameters
Key Features Frequency Range Sine Wave
Normal Modes(Optional): 0.01Hz~6MHz / 0.01Hz~12MHz / 0.01Hz~20MHz / 0.01Hz~25MHz

Square Wave 0.01Hz~6MHz
Triangle Wave 0.01Hz~6MHz
Sawtooth Wave 0.01Hz~6MHz
Arbitrary Waveform 0.01Hz~6MHz
TTL Digital Signal Wave 0.01Hz~6MHz
Output Modulation Frequency Sweep
Waveform Types Sine/Triangle/Square/Lifting Sawtooth Wave, CMOS Digital Signal Wave and Arbitrary Waveform
Waveform Length 1024Points
Sampling Rate 200MSa/s
Waveform Amplitude Resolution 8 Bits
The Min. Frequency Resolution 10mHz
Frequency Error +/-5*10(-6)
Frequency Stability +/-1*10(-6)
Amplitude Range(Peak to Peak)
15mVp-p~15Vp-p(12MHz or Less)

15mVp-p~8Vp-p(12MHz and above)

Output Impedance 50Ω(+/-10%)
Amplitude Resolution
1mVp-p (-20dB Attenuation)

10mVp-p (No Attenuation)

Offset Range -120%~120% (The ratio of bias voltage and signal amplitude)
Bias Resolution 1%
Phase Range 0~359°
Phase Resolution 1°
Sine Wave Harmonic Arrived System 40dBc(<1MHz); 35dBc(1MHz~20MHz)
Distortion <0.8%(20Hz~20KHz)
Square Wave Lifting Along Time ≤20ns
Overshoot ≤10%
Duty Cycle Adjustment Range 0%~99.9%
TTL Lifting Along Time ≤20ns
Low Level <0.3V
High Level 1V~7.5V
Arbitrary Waveform Quantity 16
Memory Depth/Group 1KB/16
Scan Scan Mode Linear Sweep, Log Sweep
Scan Time 1s-500s
Scan Range It is determined by the sweep parameter settings
External Measurements Frequency Measuring Range
GATE-TIME=10S 0.1Hz - 60MHz

GATE-TIME=1S 1Hz - 60MHz

GATE-TIME=0.1S 10Hz - 60MHz

GATE-TIME=0.01S 100Hz - 60MHz


Input Voltage Range
0.5Vp-p~20Vp-p
Counting Range 0~4294967295
Counting Manually
Positive and Negative Pulse Width Measurement 10ns Resolution, the Max. Measurable 10s
Periodic Measurement 20ns Resolution, the Max. Measurable 20s
Duty Cycle Measurement 0.1% Resolution, Measuring Range from 0.1%~99.9%
Source Selection 1. Ext. IN Input(AC Signal) ; 2. TTL-IN Input(Digital Signal)
Memory Quantity 10
Location M0~M9
Interface Interface Mode using USB to Serial Interface
Communication Rate 57600bps
Protocol Using the Command Line, the Agreement Public
Power Supply DC MHS5200A DC 5V Power Supply
General
Size 19.5 * 17.5 * 7cm / 7.67 * 6.9 * 2.75in
Weight 542g / 19.12oz
Hieronder de Rigol 1022
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » ma 18 apr 2016, 15:22

shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18316
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Functie generator

Berichtdoor Pjotr » ma 18 apr 2016, 15:37

Rigol is verreweg te prefereren boven dat eerste ding. Is gewoon goed spul. Kost ook wat meer. Zelf heb ik de DG4102 100Mhz. Vervorming is < 0,01%. Maar voor vervormingsmetingen heb je zo'n ding eigenlijk niet
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » ma 18 apr 2016, 15:54

Het is eigenlijk appels met peren vergelijken
De eerste kost nog geen 75 euro en de Rigol ruim 350 euro :-k
Ik heb de 3311 van HP beter dan 3% THD
Dan is dat ding van 75 euro heel wat beter 0,8%THD
En heel wat meer mogelijkheden zoals een dubbeltoon en sweep mogelijkheid
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20973
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Functie generator

Berichtdoor ray5150 » ma 18 apr 2016, 21:26

Ik heb mijn functie generator destijds zelfgebouwd... :shock:
Iets met Elektuur en een XR2206. :hide:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » ma 18 apr 2016, 22:45

Ik heb er ook nog een Ook Zelfbouw Ray :P
Het was een bouwpakket , ik meen uit Elektuur
een grote print achter het front is gebaseerd op de XR2206 .
sinus ,blok ,driehoek, stappen verzwakker in 10dB
Hij kan ook sweepen maar geen digitale uitlezing
Een eigenbouw bouw doos
aluminium plaat 2mm hoeklijn10x10x1,5 100 m3 boutjes Net een tank
niet om aan te zien :(
ook niet te besturen via een PC ook geen 2 signalen tegelijk
THD vond ik ergens Kleiner dan 2,5%
Dat is beter dan die HP3311 met Goldplated Printend Circuit Boards O:)
Maar minder goed als dat ding van 75 euro Ray :think:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » ma 18 apr 2016, 23:57

:yeah: http://www.ebay.nl/itm/321853954855?_tr ... EBIDX%3AIT

Ik kon de verleiding niet meer weerstaan toen ik hem met alle toeters en bellen erop voor
50 euro inclusief verzendkosten vond :oops:
Maar ik verheug me er op
Vind het een prachtig ding met voor die centjes geweldige prestaties :yeah:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 2849
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Functie generator

Berichtdoor AatV » di 19 apr 2016, 11:05

Zoals Pjotr al zei; vervormingsmetingen moet je er natuurlijk niet mee doen. maar voor deze prijs is het voor ons hobbyisten prachtig apparaat.

groet,
Aat
Voorts ben ik van mening dat Ah!buis erelid moet worden

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » di 19 apr 2016, 11:47

Aat bedankt maar de vervorming van een buizen versterker is toch veel groter dan 0.8%
Dus waarom kan het dan niet met dit dingetje
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18316
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Functie generator

Berichtdoor Pjotr » di 19 apr 2016, 12:20

Als je vervorming goed wilt beoordelen heb je niet veel aan een %-cijfertje. Dan wil je de structuur ervan zien a.d.h. van een spectrumplot. Dan heb je veel meer aan Arta + geluidskaart.

Niettemin is het dingetje voor het geld zeker de moeite waard van het proberen. Een versterker doorfluiten tot zeg 20 MHz en zijn blokgolfresponsie bekijken is niet meer wat je er van verlangt. En dan is 1 kanaal al voldoende. Zal wel een standaard Analog Dev. DDS chip in zitten en die zijn standaard 2-kanaals.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » di 19 apr 2016, 16:52

Op HF weet ik het wel nog een beetje IM ( intermodulatie )meten van de zender eindtrap
Dan stop je een dubbeltoon in je microfoon ingang
Regel eerst de power uit gelijk op beide tonen apart
Het moeten 2 tonen zijn welke binnen je MF filter vallen en de 2 tonen mogen geen harmosch Verband hebben
Dan op de spectrum analyzer Zie je de fundamental in het midden staan
de de 2 en 3 links en rechts er van
De derde links en rechts moeten dan 30 dB minder dan de fundamental zijn
Daar mocht je dan nog 3dB bij optellen meen ik
Deze zelfde meting dacht ik ook te kunnen doen op LF
Dus 2 tonen er in 1000Hz en 1700 Hz bijvoorbeeld ( dat kan mooi uit deze functie generator)
Daar krijg je dan ook IM door en dat moet ik kunnen zien op een LF spectrum analyzer
is dit een meting die je wat bekend voorkomt Pjotr ?
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18316
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Functie generator

Berichtdoor Pjotr » di 19 apr 2016, 17:14

Ja, zit standaard in Arta. Zowel volgens de SMPT standaard als zelf definieerbaar. B.v. een 18KHz - 19KHz dubbeltoon moet ook goed door een versterker komen en zo min mogelijk 1KHz produceren.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » di 19 apr 2016, 18:12

Bedankt Peter O:)
Is het dus wel te vergelijken
Kan de Tonen uit de Toongenerator ook eerst door een pi filter
Sturen en zo de zuiverheid van de toon generator ook nog wat opkrikken :-({|=
En zo dus wat dieper te kunnen kijken
zal me eens verdiepen in Arta tzt ik heb er eerder van gehoord maar thats all
Nogmaals bedankt
Bert
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18316
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Functie generator

Berichtdoor Pjotr » di 19 apr 2016, 19:01

Filteren kan natuurlijk om de vervorming te verminderen. Het zal echter nog lastig worden om onder de vervorming van een goede geluidskaart te komen daarmee. Hier wat voorbeelden: viewtopic.php?p=1780905#p1780905 Arta rekent ook de procentuele IM voor je uit. E.e.a. hangt ook van de kwaliteit van je geluidskaart af hoe goed je het meten kunt. Maar bij buizen zal dat niet de bottleneck vormen denk ik.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » di 19 apr 2016, 22:36

:shock:
Ja dat zijn plaatjes die ik me herinner op mijn Japanse Spectrum Analyzer
Super !!
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » ma 09 mei 2016, 23:11

De functie generator getest met de scoop erbij
Toch een stuk minder fraai als men adverteerde
op 25mhz komt er in plaats van 20 volt PP er nog maar 9 Volt PP uit
Bovendien is het dan een driehoekspanning met rondtoppen en geen sinus meer
ik zal dat ding nimmer gebruiken op 25mhz dus heel erg zit ik daar niet mee
Maar de Signalen op LF zijn redelijk en wel een hoop mogelijkheden
Sweepen en de mogelijkheid een dubbeltoon te maken.
ik heb een document gevonden waarin men in deze generator een ander AD convertor in zet
die ook nog Pin compatible is :think: als je daar over mag spreken met SMD
Daar knapt hij erg van op
ik ga eens achter dat chipje aan
en dan eens iemand zoeken die dat voor me wilt verwisselen
Ik heb een video moeten maken als bewijs materiaal en een deel ( 15 euro )van mijn aankoop bedrag terug gekregen
zal morgen plaatjes van mn stickie in de scope hierbij doen
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22665
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Functie generator

Berichtdoor Henkjan » di 10 mei 2016, 10:32

oh... dan zal ik die van mij ook eens testen (ik kon me ook niet inhouden), hij zit nog in de doos

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20973
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Functie generator

Berichtdoor ray5150 » di 10 mei 2016, 10:53

Wat heb jij er voor een, Henkjan ?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22665
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Functie generator

Berichtdoor Henkjan » di 10 mei 2016, 13:49

dat ding van ebay van 2 geeltjes

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4087
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Functie generator

Berichtdoor Bert61 » di 10 mei 2016, 16:35

Ik heb precies dezelfde Henk Jan O:)
dit is ook opgedoken
https://github.com/wd5gnr/mhs5200a
Daar staat veel info in welke nodig zijn om hem wat op te knappen
Dus ik wil dat ander AD of DA converter er in laten solderen zie url hier boven
Maar hier de meet resultaten van de MHS 5200-25 hier
eerst het plaatje van 25mhz sinus en 20vpp op display van de generator :shock:
Lijkt meer op een driehoek dan op een Sinus
DS1Z_QuickPrint7.png

als je de verh tijd en spanning wat op schuift ziet het er zo uit
DS1Z_QuickPrint2.png

Blokje op 10 kHz is mooi
DS1Z_QuickPrint9.png

Blokje 100Khz
DS1Z_QuickPrint6.png


[ Bekijk op youtube ]

Henk Jan is het bij jou veel beter :?:
en ben je misschien ook van plan er een ander AD converter in te laten plaatsen
Ik ben hier erg druk met veel dingen dus ik maak er weer een rommeltje van :oops:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:


Terug naar “Meten....”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten