lekstroom

... is weten!

Moderator: Beheerdersteam

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

lekstroom

Berichtdoor snoef3 » do 02 mar 2017, 14:29

ik denk dat ik hier wel een antwoord kan vinden... O:)

ik meet de lekstroom over al mijn apparaten om ze goed te kunnen aansluiten. Ik ben niet theoretisch deskundig. Dus even een vraagje.
1 Ik haal alle stekkers uit het apparaat behalve het netsnoer. Pak de multimeter en meet van de buitenmantel van de rca aan de ene kant en de andere kant de aarde in de stekkerdoos. Ik meet nul. De stekkerdoos is op een niet geaard stopcontact aangesloten.
2 Ik stop de stekkerdoos in een geaard stopcontact en de ene kant van de multimeter aan de aarde en ik meet weer nul.
3 Ik stop de apparaatstekker in het niet geaarde stopcontact en de ene kant van de multimeter aan de aarde van het geaarde stopcontact en nu meet ik verschil.
doe ik het goed zo?
waarom is dat zo?

edit: er zat nog een stekker in de stekkerdoos. Niet goed gekeken. ik meet nu bij alle metingen nul.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18081
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: lekstroom

Berichtdoor Pjotr » do 02 mar 2017, 17:18

Jup, doe je goed zo. Je moet wel een meter hebben er geschikt voor is en die uA wisselstroom kan meten. Er is altijd een capaciteit van de primaire kant van de transformator naar de secundaire kant. Via die capaciteit gaat er een lekstroom lopen. Bij Ringkernen kan dt vrij brij veel zijn t.o.v. EI-kernen. Bij een apparaat met randaarde gaat die lekstroom regelrecht naar de randaarde. Bij versterkers zit er vaak een 100 ohm weerstand tussen om aardlussen te vermijden.
Peter de Jong

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » do 02 mar 2017, 22:43

de eind versterker heeft een forse ringkern. de multimeter is een Hornbach ding met standen 600 en 60 volt AC en ampere stand 2000uA, 20mA en verder.
ik vind het raar dat ik overal nul meet. het is over het algemeen oudere apparatuur.

Ik hoorde ook iemand zeggen om de metalen kasten met een draadje te verbinden (dun draadje achter een schroefje.) Ook de niet geaarde kasten. daarmee vereffen je ook de lekstroom. dat lijkt me niet hetzelfde als met gedraaide stekkers de laagste stand te vinden

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20805
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: lekstroom

Berichtdoor ray5150 » do 02 mar 2017, 22:47

Maar heb je dan nu klachten/problemen/storingen ?

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » do 02 mar 2017, 23:31

ray5150 schreef:Maar heb je dan nu klachten/problemen/storingen ?

nee, het gaat om de ervaringen van anderen dat het beter klinkt met minder grote lekstroomverschillen. Dat wil ik zelf checken en zou een goedkope tweak zijn.

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » za 04 mar 2017, 22:34

Ik snap er niets van: of het is perfect of ik doe iets fout maar op geen enkel apparaat in huis meet ik lekstroom.
wat ik doe: apparaat staat aan in niet geaarde wcd. alle interlinks eraf, geen contact met ander apparaat. ik meet met multimeter in stand 200 in Vac, de zwarte aan de aarde in een verlengsnoer wat naar een geaard wcd gaat. de rode pen op buitenmantel van een rca. Ik meet bij elk apparaat nul.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3667
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: lekstroom

Berichtdoor Bert61 » zo 05 mar 2017, 11:28

Ik denk dat je spanning meet en geen stroom
De weerstand van je multimeter in 200 Vac is megaohms
Als je lekstroom wilt meten moet je meter in stroom bereik staan.
Maar wees voorzichtig :!: :!:
Als je een serieus lek hebt is ook direct je zekering uit je Multimeter en je aardlekschakelaar eruit.
Ik heb een testapparaatje met een neon lampje en een voorschakel weerstand bedoelt om condensatoren te testen, als er een lek is gaat dat neon lampje aan.
shit draadje vergeten :oops:

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » zo 05 mar 2017, 11:45

moet de multimeter niet op wisselstroom staan?
ik zie in een flits een getal verschijnen als ik de andere pen aan de aarde leg, en loopt dan flitsend weg naar 0.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18081
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: lekstroom

Berichtdoor Pjotr » zo 05 mar 2017, 11:46

Bert61 schreef:Als je een serieus lek hebt is ook direct je zekering uit je Multimeter en je aardlekschakelaar eruit.

Dan weet je iig dat het niet pluis is. Bezie dat toch meer van de menselijke kant: Beter je mm of aardlek er uit dan je hart. Aan zo'n dooie heeft een multimeter ook niks :D
Peter de Jong

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » zo 05 mar 2017, 11:50

er is niets ernstigs aan de hand. ik kan de apparatuur gewoon aanraken.
gewoon cursus lekstroom meten met multimeter.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20805
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: lekstroom

Berichtdoor ray5150 » zo 05 mar 2017, 12:00

Volgens mij zoek je iets wat er niet is...als er ergens een lekstroom is, groter dan 30 mA, dan klapt de aardlekschakelaar eruit...

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18081
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: lekstroom

Berichtdoor Pjotr » zo 05 mar 2017, 12:12

ray5150 schreef:Volgens mij zoek je iets wat er niet is...als er ergens een lekstroom is, groter dan 30 mA, dan klapt de aardlekschakelaar eruit...

En boven de 3mA je hart als je pech hebt. Maar Snoef heeft wel een punt. 10uA - 100uA loopt er al snel. Dat is volkomen onschuldig. Je kunt het soms ook voelen als een lichte 50Hz tinteling als je de kast aanraakt. Dat is dan weer niet zo onschuldig voor de gemoedsrust van audioten die elkaar gek praten. Als de kast zelf niet met de randaarde verbonden is ergens, dan meet je met een hoogogmige AC multimeter een spanning van ergens tussen de 0 en 230V. Is ook afhankelijk hoe de stekker er in zit. Zit de kast wel met randaarde ergens verbonden dan meet je niks. Via die weg wordt dan alle lekstroom afgevoerd.
Peter de Jong

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » zo 05 mar 2017, 12:17

Juist Pjotr dat is wat ik aan het doen ben.
Maar ik meet op geen enkel apparaat iets, 7 geprobeerd, en dat verbaasd me.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18081
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: lekstroom

Berichtdoor Pjotr » zo 05 mar 2017, 12:21

Dan zit er toch ergens iets direct aan de randaarde.
Of je meter staat niet op wisselspanning.
Zit de stekker er wel in?
Staat het apparaat aan als je meet?
Laatst gewijzigd door Pjotr op zo 05 mar 2017, 16:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3667
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: lekstroom

Berichtdoor Bert61 » zo 05 mar 2017, 16:44

in bijna alle TV en Radio,s PC,s zit een SMPS
En dus een net filter, behalve de goedkope Chinese rommel , daar vergaten ze dat wel eens.
En als er een Net filter in zit loopt er een kleine stroom en staat er 115 volt wissel spanning op het aardpunt.
Immers er zitten tussen fase en nul een twee tal condensatoren naar aarde
Er loopt dus wel stroom , maar uiteraard wisselstroom. En maar een klein beetje , ik weet niet hoeveel , maar ongevaarlijk .alhoewel ik zou het niet proeven met je tong Afbeelding
:mrgreen:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18640
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: lekstroom

Berichtdoor ds23man » zo 05 mar 2017, 17:38

Als het een dubbel geisoleerd apparaat betreft is, dan is het filter anders opgebouwd. Geen aardaansluiting.
Fusion Filterdesign

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » zo 05 mar 2017, 17:45

ds23man schreef:Als het een dubbel geisoleerd apparaat betreft is, dan is het filter anders opgebouwd. Geen aardaansluiting.


mijn meridian dac is dat denk ik, met kunststof behuizing en een glas achtige bovenkant. maar is dan ook helemaal geen lekstroom mogelijk via de rca mantel?

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3667
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: lekstroom

Berichtdoor Bert61 » zo 05 mar 2017, 19:11

Ja Dubbel geïsoleerd is de uitzondering :P
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18081
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: lekstroom

Berichtdoor Pjotr » zo 05 mar 2017, 19:18

Bert61 schreef:Ja Dubbel geïsoleerd is de uitzondering :P

Loopt er nog steeds lekstroom. Alleen wat minder.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3667
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: lekstroom

Berichtdoor Bert61 » zo 05 mar 2017, 20:14

Pjotr schreef:
Bert61 schreef:Ja Dubbel geïsoleerd is de uitzondering :P

Loopt er nog steeds lekstroom. Alleen wat minder.

Het RCA metaal zit niet aan de Gnd van het Lichtnet
Er moet een galvanische scheiding tussen die twee, anders is het toch niet dubbel geïsoleerd :?:
Maar dit is mijn interpretatie en hoeft derhalve niet waar te zijn ,
Dat zeg ik er maar eventjes bij Pjotr :bakkie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18081
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: lekstroom

Berichtdoor Pjotr » zo 05 mar 2017, 20:36

Er is altijd capacitieve koppeling tussen de fase van het lichtnet en het chassis en al wat daar op zit. Of je dat nu wilt of niet. Maar ligt het chassis aan de randaarde dan vloeit de lekstroom gelijk weg en merk je die niet.

Ter orientatie voor de grootte van die capaciteit;

Kleine bloktrafo: Ca 50 - 100pf
Ringkerntrafo: tussen de 100pF (kleintje) en 1nF (grote)
EMC-C'tje bij een SMPS: Standaard meestal 2,2nF

Reken nu zelf de lekstroom uit.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3667
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: lekstroom

Berichtdoor Bert61 » zo 05 mar 2017, 22:57

Gedeeltelijk ben ik dat met je eens :D
Maar het is een galvanische scheiding.
die lekstroom zal niet lopen van dat metalenbusje van je rca stekkerbusje in je Plastic TV en de phase van het lichtnet.
Wel loopt er lekstroom als je meet aan dat aarde pennetje in je 220 chassisdeel of tussen een metalen chassis en de Fase !
Als er 115 volt op dat RCA busje zou komen te staan sneuvelen er een hoop in en uitgangen als je een stekkertje ergens in stopt
wat ook geaard is op die manier :think:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18081
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: lekstroom

Berichtdoor Pjotr » ma 06 mar 2017, 9:16

Hoe zie je dat voor je dan die isolatie (schema)? Op e.o.a. manier zit die cinch toch ergens vast aan de secundaire van de transformator.
Peter de Jong

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » ma 06 mar 2017, 17:16

Zojuist opnieuw gemeten aan de voorversterker. Als ik met de multimeter contact maak zie ik de meter naar 0.2 schieten en meteen daarna weer naar nul.

snoef3
Berichten: 147
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: lekstroom

Berichtdoor snoef3 » di 07 mar 2017, 8:51

ondanks de hele discussie over lekstroom zit ik nog steeds met mijn vraag.
met een eenvoudige spanningszoeker schroevendraaier zie ik het lampje oplichten maar als ik er een spanningsmeter opzet meet ik niets. Nou ja, in een flits geeft ie wel iets aan en dan staat de meter weer op nul. Is mijn multimeter wel geschikt voor die kleine stroompjes? Het is een Hornbach ding profile pin 112.


Terug naar “Meten....”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten