starten met 3D printen...

't Houtwormen forum. Ook voor metaal, poly, en andere materialen.
Hier gaat t over de technieken, niet de tools zelf

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22453
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

starten met 3D printen...

Berichtdoor Henkjan » ma 19 mar 2018, 13:04

een verzameltopic voor iedereen die wil starten met zelf 3D te gaan printen. vragen over hoe te printen, wat kan je wel, wat kan je niet, waarmee ontwerpen, etc. (dus niet over de printer zelf, daarvoor is dit topic)
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22453
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor Henkjan » ma 19 mar 2018, 13:07

trap ik zelf af :D ik lees het volgende over de stap van 3D tekening (bv in Sketchup) naar echt gaan printen:
Het exporteren van dit object naar een STL-bestand

Als de tekening eenmaal gereed is, wordt deze vervolgens geëxporteerd naar een STL-bestand. STL staat voor SurfaceTessellationLanguag. In een STL-bestand wordt het object beschreven met behulp van driehoeken, waarbij alle onderdelen zijn samengevoegd.
Een STL-bestand beschrijft dus de buitenkant van het object. Dit kan belangrijk zijn om te weten.
Als in uw tekening dus bijvoorbeeld twee kubussen tegen elkaar zijn geplaatst, dan worden deze in het STL-bestand samengevoegd tot één geheel. De origineel getekende binnenwanden komen dan te vervallen!

is dat altijd zo? kan je dus geen binnenwanden hebben in een 3D te printen object? lijkt me vreemd :think:
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
rjmulder
Berichten: 800
Lid geworden op: wo 04 apr 2012, 22:47
Locatie: Twente

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor rjmulder » ma 19 mar 2018, 13:58

Een binnenwand kun je zeker wel hebben gelukkig ook maar :)
Er staat ook als er 2 wanden tegen elkaar getekend zijn, zet je ze iets van elkaar af krijg je gewoon 2 wanden.
Fusion360 is trouwens ook een fijn programma.
Robert Jan

Gebruikersavatar
daniel
Berichten: 1229
Lid geworden op: vr 17 sep 2004, 8:48
Locatie: Eindhoven

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor daniel » ma 19 mar 2018, 16:11

Het gaat er denk ik vooral om dat als een feature (wand) verdwijnt in het massieve deel van een ander deel, dat die informatie dan verdwijnt. In het STL bestand zit alleen de info of waar er materiaal zit. Niet hoe dat er gekomen is.

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 226
Lid geworden op: wo 27 aug 2008, 16:11
Locatie: almelo

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor hardy » wo 21 mar 2018, 19:10

Dan moet ik hier ook maar even iets inbrengen.(voor wat het waard is).
Sketchup heb ik nooit mee gewerkt, ze hebben er dan wel een plugin voor gemaakt, maar wat ik zoal tegen kom, blijkt het niet zo geschikt voor 3d printen.
Ik gebruik al een hele tijd voor het gemak 123d design, is gewoon freeware van autodesk, maar wordt niet mee echt ondersteund, hier kun je erg snel iets ontwerpen en stl files van maken (vind het prettiger dan tinkercad), ik gebruik daarnaast fusion360, wat professioneler is en dus veel meer mogelijkheden bied, maar ook veel ingewikkelder is, beide programma,s kunnen elkaars files lezen en schrijven, daarom gebruik is ze vaak samen als ik in fusion niet direct verder kom.
Lars Christensen heeft een hele serie erg begrijpelijke tutorials gemaakt waar ik al veel van geleerd heb. https://www.youtube.com/channel/UCo29kn ... ZGZ50VKvWA
Als freeware slicer gebruik ik cura, ben nu ook bezig om mij te verdiepen in Ideamaker van Raise3D, wat vergelijkbaar moet zijn met het dure simplify 3d, maar wel freeware.


Hardy

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2151
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor John P » wo 21 mar 2018, 19:19

Voor zover ik heb begrepen is dat bij Sketchup problemen ontstaan na modificatie van een vlak. Er is 50 procent kans dat het nieuwe object "linksom" wordt gedefinieerd door punten, waar het origineel rechtsom is gedefinieerd. In combinatie net de andere vlakken van het object gaat de conversie helemaal mis en krijg je wanstaltige vormen. In de basis is sketchup een vlakken programma, een echte modeller werkt met 3d massa's.
Waar een weg is is ook een omweg.

Gebruikersavatar
Bean
Berichten: 225
Lid geworden op: di 17 mei 2005, 19:55
Locatie: Gelderland

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor Bean » do 22 mar 2018, 17:57

Ik gebruik SketchUp wel om te tekenen t.b.v. 3D printen. Het is op zich prima geschikt om een printbaar ontwerp mee te maken, maar je moet even weten wat je wel en niet moet doen. Dat is echter met veel programma's het geval.

Wat er wordt bedoeld met "binnenwanden" is dat je in SketchUp geen lijnen of vlakken binnen een volume moet tekenen.
Dat heeft ermee te maken dat je alleen volumes kunt printen. Een volume wordt begrensd door vlakken (bv zes vlakken begrenzen het volume van een kubus). De vlakken die je in SketchUp tekent hebben zelf geen volume. Je mag dus alleen vlakken tekenen die eenduidig een volume begrenzen.

Handige tools/plugins in Sketchup zijn inderdaad de stl converter, maar ook de Solid Inspector 2. Met deze laatste kun je veel foutjes in je tekening automatisch herstellen.
Groeten, Wouter

To bean or not to Bean

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8830
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor Barry2001 » do 22 mar 2018, 20:02

Sla je de spijker mee op de kop. Mijn beperkte 3d tekenervaring was ook in SketchUp, je moet inderdaad in de gaten houden dat je volume moet creeren, dan is er wel mee te werken, hangt er ook vanaf wat je ermee wilt doen. Dus een wand iets uittrekken, de wand heeft zelf geen volume zoals je zegt.
Had vandaag een gesprek hierover met een 3d printende collega, raadde me Fusion aan. Gratis voor studenten, en ik ben een (eeuwige) student :relax: Ga het proberen.

Gebruikersavatar
Vinculum
Berichten: 3112
Lid geworden op: do 19 jun 2008, 13:16
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor Vinculum » wo 09 mei 2018, 15:36

Door mijn afwezigheid op dit forum heb ik dit gemist maar ik ben weer terug, soort van...
Ik doe 3D printen/prototypen voor mijn werk en daarmee dus veel ervaring. Ook heb ik inderdaad al een paar jaar een eigen bedrijf in delta 3D printers. Nu houd ik me vooral bezig met big scale printing wat nog een redelijke niche markt is.
Heb je dus vragen, technische issues let me know, misschien kan ik helpen. *abonneert op topic*
Ik maak alles. Al is het maar kapot.
Always be yourself! Unless you can be Batman, then always be Batman.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22453
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor Henkjan » ma 21 mei 2018, 14:04

dit kan je ook met een 3D printer:
https://dms.licdn.com/playback/C5605AQG ... tr04JB68Mw
:rock: mega Lego :mrgreen:
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6276
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: starten met 3D printen...

Berichtdoor SARK » ma 21 mei 2018, 16:43

Geweldig dat mega LEGO .....
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.


Terug naar “Houtbewerking, etc”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, Google [Bot] en 0 gasten