het invoegen van plaatjes

FAQ over praktische zaken op t forum

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22183
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

het invoegen van plaatjes

Berichtdoor Henkjan » wo 05 mei 2010, 15:35

dit forum heeft als mogelijkheid om plaatjes als bijlage aan een bericht te voegen. je hoeft dus niet een externe server als photobucket ofzo te gebruiken. dat is niet alleen makkelijker, maar het zorgt er meteen voor dat de plaatjes/foto's/schema's/etc/enz ook samen met de berichten bewaard blijven, zodat deze altijd beschikbaar blijven (op die andere sites is dat zeker niet het geval, en daarom zie je in oude onderwerpen helaas nog wel eens een rood kruisje omdat de originele afbeelding er niet meer is)

Hoe gaat dat in z'n werk?
(deze beschrijving gaat er van uit dat de foto oid op je harde schijf of memory stick staat die in je computer zit, zichtbaar vanuit "mijn computer" dus)

Begin je bericht of antwoord op de gebruikelijke manier. De eerste stap is dat je het in te voegen bestand aanwijst: dat gaat met de knoppen die je onder het textinvoerveld ziet onder de balk "Bijlage toevoegen".
bijlage toevoegen - waar zit dat dan.png

klik op Choose... en wijs het bestand aan (wat je nu ziet hangt af van of je een PC of Mac of Linux computer hebt uiteraard, het voorbeeld hier is voor een Windows XP PC) en klik op open.
bijlage toevoegen - aanwijzen.png

je ziet nu de bestandsnaam ingevuld staan
bijlage toevoegen - bestandsnaam staat er.png

klik nu op de knop Voeg bestand toe. als je dat gedaan hebt open een nieuw venstertje met een voortgangsbalk, waar je de voortgang van het uploaden naar de zelfbouwaudio.nl server kan zien (tijdsduur afhankelijk van grootte van het bestand en van de internetsnelheid)
bijlage toevoegen - voortgangsvenster.png


Dit kan je herhalen voor als je meerdere foto's wilt toevoegen. Als je dit gedaan hebt, en je drukt op "bevestig" om je bericht te plaatsen, dan zullen alle bijlages onderaan het bericht geplaatst worden. Soms is het echter makkelijker voor het volgen van wat je schrijft, als de afbeeldingen in de text staan (zoals ook bij dit bericht). dit kan je doen door na het uploaden van de afbeelding, door eerst de textcursor op de juiste plaats in de text te zetten, dan de in te voegen bijlage uit de lijst te kiezen die je nu direct onder het textinvoerveld ziet
bijlage toevoegen - invoegen in de text.png

en dan op de knop "Plaats in bericht" te drukken. je ziet nu dat de volgende code automatisch in je text is ingevoegd:

Code: Selecteer alles

[attachment=0]bijlage toevoegen - invoegen in de text.png[/attachment]
. Herhaal dit voor evt andere bijlages, en klik op "Bevestig" om je bericht te plaatsen

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22183
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: het invoegen van plaatjes

Berichtdoor Henkjan » di 11 mei 2010, 10:45

[waarschuwing: ietwat meer PC kennis gewenst]
nog een kleine toevoeging: stel je wil later verwijzen naar een plaatje dat je als bijlage aan een bericht hebt gedaan. dan wil je natuurlijk niet nogmaals die zelfde foto gaan uploaden (de server is groot, maar op dia manier raakt-ie snel vol natuurlijk). dat kan door de URL van de aangemaakte thumb (de verkleinde afbeelding die je in de text ziet staan) te nemen: rechts klikken op de thumb, en dan (afhankelijk van je browser) kies je 'copy image address' (Opera), of 'properties' en dan selecteer het adres dat staat bij 'address (URL)' (IE), en dat adres zet je dan tussen [IMG] tags. dat ziet er dan zo uit:

Code: Selecteer alles

[img]http://forum.zelfbouwaudio.nl/download/file.php?id=27312&t=1[/img]

als je het helemaal netjes wil doen, dan kan je het plaatje klikbaar maken door er [URL=] tags omheen te zetten met de URL van het grote plaatje (rechts klikken op thumb en kies 'copy link address'):

Code: Selecteer alles

[url=http://forum.zelfbouwaudio.nl/download/file.php?id=27312&mode=view][img]http://forum.zelfbouwaudio.nl/download/file.php?id=27312&t=1[/img][/url]

en dat wordt dan dit:
Afbeelding

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10000
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: het invoegen van plaatjes

Berichtdoor hannesie » di 11 mei 2010, 11:04

Dat is een slimme oplossing :mrgreen:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22183
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: het invoegen van plaatjes

Berichtdoor Henkjan » ma 26 mar 2012, 22:20

nog wel een opmerking: controleer van te voren de afmetingen (zowel pixels als bestands-grootte), als je foto's direct van de camera pakt zijn ze meestal enorm groot. Afhankelijk van wat je wil laten zien is een breedte in pixels van tussen de 800 tot 2000 ruim voldoende. en als je dan bij het opslaan ietwat compressie instelt (dus niet op maximale kwaliteit) dan blijft de bestandsgrootte ook nog fatsoenlijk. anders loopt onze server ruimte te snel vol.

ik gebruik zelf Irfanview voor het aanpassen van foto's: http://www.irfanview.com, dit is gratis en enorm goed. Maar er zijn ook andere, de foto viewer die standaard in windows zit kan dit ook bv


Terug naar “FAQ”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast