De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Mediaservers, (mobiele cliënt)-spelers, HTPC's, internetradio's, software en al wat hiermee verband houdt.
    (daarom niet noodzakelijkerwijs zelfbouw)

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
satefan
Berichten: 1087
Lid geworden op: za 30 jan 2010, 20:11
Locatie: Lelystad

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor satefan » wo 08 dec 2010, 20:56

Wauw...met weemoed denk ik terug aan het vele clipper programmeren....alle .lib files in n ramdrive en dan compileren maar...GENIAAL...

Satefan
Normaal is niets anders dan het gemiddelde van alle afwijkingen.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18213
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Pjotr » wo 08 dec 2010, 21:18

ray5150 schreef:
Deze had ik ook nog:
atari%20st.jpg

Ja ook een 1024 jaren gehad en op gewerkt. Real time klok er in geknutseld, die zat er standaard niet in. Destijds nog een framegrabber voor gebouwd op de SCSI bus: 8 bit grayscale en 256 x 256 pixels :mrgreen: En dat 20 jaar geleden, zou je nu mee aan moeten komen :lol:

Daar was ooit een spelletje voor met een mannetje wat in een huis rond liep en je bezig moest houden. Als je hem een tijdje geen geen aandacht gaf begon ie van binnenuit tegen het monitor glas te tikken :lol:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20889
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor ray5150 » za 18 dec 2010, 21:05

1904.jpg


Die is ook weer binnen...heel ouderwets in een winkel gekocht...(Paradigit)
Gelijk de laatste firmware erop gezet. voor die 55 euro geeft dit machientje een hele hoop waar voor z'n geld.
Hij slikt behoorlijk veel bestandformaten tot aan .FLV aan toe en ook meerdere subtitle formaten.
En, niet onbelangrijk, een beeld van een plaatje.
Een paar nadeeltjes heeft hij ook, geen digital audio out een een beetje klein uitgevallen afstandsbediening.
Inmiddels getest met HD streamen over het netwerk, en dat gaat goed.
De oude mediaspeler is iniddels van zijn harddisk ontdaan en naar de slaapkamer verhuisd.
Als tijdelijk oplossing heb ik de oude HD in de huiskamer pc geplaatst, die heeft nu ruim een terrabyte aan opslag erin hangen.
Met een beetje mazzel volgt over een paar weken een nieuwe NAS... O:) :rock: =P~
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1946
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor BertDB » zo 19 dec 2010, 10:16

ray5150 schreef:
1904.jpg


Die is ook weer binnen...heel ouderwets in een winkel gekocht...(Paradigit)
Gelijk de laatste firmware erop gezet. voor die 55 euro geeft dit machientje een hele hoop waar voor z'n geld.
Hij slikt behoorlijk veel bestandformaten tot aan .FLV aan toe en ook meerdere subtitle formaten.
En, niet onbelangrijk, een beeld van een plaatje.
Een paar nadeeltjes heeft hij ook, geen digital audio out een een beetje klein uitgevallen afstandsbediening.
Inmiddels getest met HD streamen over het netwerk, en dat gaat goed.
De oude mediaspeler is iniddels van zijn harddisk ontdaan en naar de slaapkamer verhuisd.
Als tijdelijk oplossing heb ik de oude HD in de huiskamer pc geplaatst, die heeft nu ruim een terrabyte aan opslag erin hangen.
Met een beetje mazzel volgt over een paar weken een nieuwe NAS... O:) :rock: =P~


Lijkt me een leuk ding voor het geld.
Zo te zien heeft ie HDMI. Daar zit een spdif signaal in.
Misschien kan je zo een digital out realiseren ?
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Lieuwe
Berichten: 502
Lid geworden op: wo 28 okt 2009, 10:05
Locatie: Enschede

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Lieuwe » zo 19 dec 2010, 14:47

xbake schreef:
ray5150 schreef:
1904.jpg


Die is ook weer binnen...heel ouderwets in een winkel gekocht...(Paradigit)
Gelijk de laatste firmware erop gezet. voor die 55 euro geeft dit machientje een hele hoop waar voor z'n geld.
Hij slikt behoorlijk veel bestandformaten tot aan .FLV aan toe en ook meerdere subtitle formaten.
En, niet onbelangrijk, een beeld van een plaatje.
Een paar nadeeltjes heeft hij ook, geen digital audio out een een beetje klein uitgevallen afstandsbediening.
Inmiddels getest met HD streamen over het netwerk, en dat gaat goed.
De oude mediaspeler is iniddels van zijn harddisk ontdaan en naar de slaapkamer verhuisd.
Als tijdelijk oplossing heb ik de oude HD in de huiskamer pc geplaatst, die heeft nu ruim een terrabyte aan opslag erin hangen.
Met een beetje mazzel volgt over een paar weken een nieuwe NAS... O:) :rock: =P~


Lijkt me een leuk ding voor het geld.
Zo te zien heeft ie HDMI. Daar zit een spdif signaal in.
Misschien kan je zo een digital out realiseren ?


Dat gaat helaas niet zo makkelijk als met scart :P.
De audio data zit tussen de video-data in.
Helaas is het niet zo dat je gewoon 2 pinnetjes moet hebben en daar staat de audio op.
Er zijn wel oplossingen voor,maar volgens mij kan je dan haast net zo goed een andere media speler kopen :roll:

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor b_force » di 11 jan 2011, 0:37

Aanbieding voor een Gigabit switch MET QOS

http://www.ibood.com/nl/nl/product_spec ... h_met_QOS/

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20889
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor ray5150 » ma 16 mei 2011, 18:12

Goed, ja, ik was dus van plan om een NAS te gaan kopen...
Dat feest ging dus mooi niet door, want er gingen een aantal huishoudelijke apparaten achter elkaar kapot.

Vervolgens belde mijn broer, hij had voor zijn bedrijf een paar nieuwe computers gekocht, of ik een oude wilde hebben?
Dus aldus deze opgehaald, helemaal uit elkaar gehaald en flink schoongemaakt. (Ze waren een beetje heel erg stoffig....)
Het bleek te gaan om een machine met een ASUS M2NPV moederboard en een AMD Sempron 3000+ processor in combinatie 512 MB geheugen.
Niet echt fantastisch naar hedendaagse maatstaven maar toch heel redelijk voor een thuisserver.... ook erg prettig was dat eer een rits SATA poorten aanwezig was.
Dus ik eens op zoek gegaan naar een behoorlijke harddisk en een WD Caviar green van 1 terrabyte kunnen vinden voor ongeveer 50 euro. :D

De originele disk van 40 Gigabyte word nu alleen gebruikt voor het besturingsysteem.

Dan moest er dus ook een besturingsysteem komen, en het mocht niks kosten...
Dus op internet gezocht naar freeware en ook Linux kwam in beeld, echter totaal geen ervaring mee, en ook niet veel behoefte aan.
Vervolgens vond ik Freenas, welliswaar een Unix/Linux gebaseerd systeem,
maar daar merk je in de praktijk niet zoveel van, op het moeten "Mounten" van schijven en partities na.
Een heel mooi systeem, ziet er prachtig uit, laat zich soepel installeren, kan geheel op afstand bestuurd worden via een webinterface.
Ik had alleen een heel erg groot nadeel, met geen mogelijkheid ter wereld kon ik de schijven in mijn netwerk zichtbaar krijgen.....
En dus ook niks ernaartoe kopieren, dus.... wat ik dan wel weer een groot pluspunt vind is dat je per schijf het energieverbruik uitgebreid kunt instellen.

Ik had nog een Windows XP pro CD, maar zat een beetje tegen de systeem belasting aan te hikken
Toen kwam ik achter het bestaan van Nlite.
Dat is een tool die een windows install CD dusdanig stript (messenger, mediaplayer, noem maar op) dat je alleen nog maar een kaal besturings systeem overhoud.
Die brand je op CD en kun je (ook unattended) installeren. die draai nu als een zonnetje.

Het zaakje in het Bios is dusdanig aangepast dat hij zonder monitor,keyboard of muis kan opstarten, (halt on no errors, of iets dergelijks.)
Op mijn huiskamermachine en de laptops heb ik "bureaublad op afstand" geinstalleerd. nu kan ik de hele machine op afstand besturen, herstarten en afsluiten. aleen opstaten moet ik nog terplaatse met de hand doen.
Ik denk dat ik daarvoor nog eens wat ga prutsen met de Wake Up LAN mogelijkheid.

Server-desktop.PNG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1946
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor BertDB » ma 16 mei 2011, 18:45

mooie oplossing, maar beetje zonde van het energieverbruik van zo'n pc..
Daar zijn nassen nu net goed voor :twisted:
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18213
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Pjotr » ma 16 mei 2011, 19:32

Daarvoor kun je hem toch in hybernation laten gaan na een tijdje met "Wake on lan"?

Nadeel, nou ja echt nadeel vind ik het niet, is dat zuinige Nassen voor thuis ook meestal relatief langzaam zijn.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20889
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor ray5150 » ma 16 mei 2011, 19:39

Het energie verbruik valt wel mee, hij staat maar een paar uurtjes per dag aan, meestal 's avonds.
In het weekend soms de hele dag, maar dan is half tarief.. :mrgreen:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18213
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Pjotr » ma 16 mei 2011, 20:57

Hebbie een watt metertje er aan gehangen? Een klein PC'je stookt altijd nog wel iets van 40W - 50W. Mijn NAS (met 2 schijven) 17W.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
cobaltjeh
Berichten: 1576
Lid geworden op: di 23 jun 2009, 14:12
Locatie: Dongen

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor cobaltjeh » zo 05 jun 2011, 23:46

Pjotr schreef:Hebbie een watt metertje er aan gehangen? Een klein PC'je stookt altijd nog wel iets van 40W - 50W. Mijn NAS (met 2 schijven) 17W.


Mijn oude servertje verbruikte ongeveer continu iets van 80 tot 100W draaiende onder linux.
Dat was ook mijn reden om een Netgear Readynas te kopen, OK interface is traag maar dat gebruik je ook maar 1 keer.
En verder doet hij goed zijn ding, en qua stroom is hij binnen 2 jaar terug verdient.

Je kan ook meteen een nas kopen met een dual core processor, maar verwacht dan niet dat die ook 17W gebruikt. :)
Voor thuis gebruik ook veel te overdreven.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22584
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Henkjan » zo 27 jan 2013, 17:48

zo, maar eens hier aanhaken, bij ons gaat t netwerk ook maar eens op de schop met de komst van glasvezel internet.

zo moet t ongeveer er uit gaan zien:
netwerk.png


Laat de opmerkingen/tips/etc maar komen :mrgreen:




wat uitzoekwerk had ik al gedaan:

Ik had als router deze op t oog:
http://www.informatique.nl/527946/cisco ... k9-g5.html
daar kan ik later evt ook nog VPN mee opzetten
ik zie alleen geen PoE staan, en dat was toch wel handig geweest..

Dan t WLAN access point:
http://www.informatique.nl/560019/cisco ... point.html
of zijn er betere alternatieven?

En de switch..
btw: wat is nou het voordeel van een managed switch tov een gewone?
wensen hier zijn QoS (de audio altijd voorrang natuurlijk) en PoE
zoiets: http://www.informatique.nl/551429/netge ... poort.html
of: http://www.informatique.nl/524998/cisco ... 8t-eu.html
bomen en bos, factor 10 verschil in prijs: http://www.informatique.nl/?m=usl&g=087 ... 0&item01=8

en de kabel...
een flinke rol en een handvol RJ45 stekkers lijkt me t handigst:
http://www.informatique.nl/550146/utp-c ... grijs.html
of toch maar CAT6? http://www.informatique.nl/516883/utp-c ... grijs.html is zelfde prijs...
tangetje: http://www.informatique.nl/550068/utp-k ... -rj45.html
of toch maar dagobert: http://www.informatique.nl/556916/utp-k ... 5-8-8.html
WCD: http://www.informatique.nl/557798/utp-c ... 5-lsa.html
connectortjes: http://www.informatique.nl/555638/rj45- ... 100st.html en http://www.informatique.nl/555628/utp-r ... grijs.html
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1946
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: De Grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor BertDB » zo 27 jan 2013, 17:55

Henkjan schreef:En de switch..
btw: wat is nou het voordeel van een managed switch tov een gewone?
wensen hier zijn QoS (de audio altijd voorrang natuurlijk) en PoE
zoiets: http://www.informatique.nl/551429/netge ... poort.html
of: http://www.informatique.nl/524998/cisco ... 8t-eu.html
bomen en bos, factor 10 verschil in prijs: http://www.informatique.nl/?m=usl&g=087 ... 0&item01=8


QoS is niet mogelijk met een unmanaged switch (je kan op een unmanaged switch geen prioriteiten instellen)
Ook redundancy (denk bv aan een NAS met 2 ethernetpoorten) en port mirroring (handig om probs te analyseren) zijn 2 dingen die je enkel met een managed switch kan uitvoeren.
De meesten zullen enkel QoS gebruiken, en zoals je zelf aanhaalt, bij delay-kritieke toepassingen (IP telefoon, video/audio data, ...)

Ik heb zelf positieve ervaring met HP Procurve switchen, maar zolang je in het semi-pro segment kijkt kan je niet misdoen (Cisco, HP, ..)
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20889
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor ray5150 » zo 27 jan 2013, 18:12

Voor die WCD'tjes heb je ook een LSA punch tool nodig :
http://www.informatique.nl/551378/utp-r ... -tool.html

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20889
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor ray5150 » zo 27 jan 2013, 18:28

Trouwens, binnenkort gaat de boel hier ook weer eens grondig op de schop.
Er komt hier een 5-disc NAS te staan als backup voor het systeem van de bedrijven van mijn broer en schoonzus.
Dat word zo ingesteld die 's-nachts automatisch een backup draait van het systeem op het kantoor.
Het geheel word aan elkaar geknoopt met een HP 16 poorts switch en Cisco firewall.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22584
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Henkjan » zo 27 jan 2013, 19:52

ray5150 schreef:Voor die WCD'tjes heb je ook een LSA punch tool nodig :
http://www.informatique.nl/551378/utp-r ... -tool.html
dank. daar gaat t budget :lol:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18731
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor ds23man » zo 27 jan 2013, 19:59

Henkjan schreef:
ray5150 schreef:Voor die WCD'tjes heb je ook een LSA punch tool nodig :
http://www.informatique.nl/551378/utp-r ... -tool.html
dank. daar gaat t budget :lol:


Hee, die heb ik ook! :mrgreen:

Lenen?
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10216
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor hannesie » zo 27 jan 2013, 20:36

Ik werk nu al een tijdje met de TP Link, en dat bevalt erg goed, ik hoef volgens mij niet zo een dure jongen te hebben.
http://www.alternate.nl/html/product/TP-LINK/TL-WR1043ND/144664/

Is een router /AP en /switch in 1 keer, en ik kan dan de server ook nog op mac adres filteren voor een vast IP nummer te reserveren.

Beneden dan nog een goedkoop switch staan voor muziek en beeld.
http://www.informatique.nl/522538/tp-link-tl-sf1005d-switch-5p.html?spcall=yes

En die heeft Informatique ook.
http://www.informatique.nl/110912/tp-link-tl-wr1043nd.html
Hans

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22584
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Henkjan » zo 27 jan 2013, 23:36

hannesie schreef:Is een router /AP en /switch in 1 keer....
ik wil t AP in t trappenhuis hangen voor beter bereik, dus een ding met 4 snoeren extra in t zicht lijkt me geen goed plan... separate router en AP dus

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20889
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor ray5150 » zo 27 jan 2013, 23:51

of je neemt er zo een, lekker hoog vermogen :
http://www.wlanshop.nl/producten/access ... b-350.html

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22584
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Henkjan » ma 18 feb 2013, 23:00

heb wat voorstellen van Informatique gekregen:
- als router adviseerde ze deze: DrayTek Vigor 2130n, dat is een router/AP met vrij uitgebreide mogelijkheden. op mijn vraag wat k het beste kon doen om de antennes uit de kast te zetten, raden ze me dat af omdat dit het signaal te veel zou verzwakken. als alternatief denk ik dan aan de alleen-router uitvoering van deze DTV2130, en dan een los AP, bv de TP-Link TL-WA901ND die een beter dan gemiddelde spec heeft, en met 3 antennes waarschijnlijk een goed bereik.

- voor de switch kwam men met de D-Link DGS 108 waarmee (zo lees ik de specs temninste) ondanks dat het geen managed switch is, toch QoS zou moeten kunnen.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10216
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor hannesie » ma 18 feb 2013, 23:37

Ik zou dan eerst maar zoiets als die Draytek neer zetten, en als blijkt dat dat nodig is er nog een aparte AP bij zetten.
Ik heb als ik aan kom rijden met de auto ook met mijn telefoon al draadloos contact, dus dat bereik kan nog wel eens meevallen.
Hans

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22584
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor Henkjan » ma 18 feb 2013, 23:46

hannesie schreef:Ik zou dan eerst maar zoiets als die Draytek neer zetten, en als blijkt dat dat nodig is er nog een aparte AP bij zetten.
Ik heb als ik aan kom rijden met de auto ook met mijn telefoon al draadloos contact, dus dat bereik kan nog wel eens meevallen.

waar staat jouw AP dan?

qua prijs maakt een router/AP of een router met los AP niet eens zo veel verschil

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10216
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: De grote netwerk verbouwing. (+een NAS...)

Berichtdoor hannesie » ma 18 feb 2013, 23:59

Vanuit de meterkast gaat er een netwerkkabel naar boven en daar staat dan in mijn "werK"kamer mijn AP, en dan de kabels naar beneden via de oude telefoon pijp naar de woonkamer in de witte wandkast is dan de vaste verbinding naar de Switch voor SB en BDspeler.
Hans


Terug naar “Streaming Media”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten