Daphile

Mediaservers, (mobiele cliënt)-spelers, HTPC's, internetradio's, software en al wat hiermee verband houdt.
    (daarom niet noodzakelijkerwijs zelfbouw)

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3925
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Daphile

Berichtdoor Kappa7 » wo 02 apr 2014, 22:30

Ik had nog een oude PC over staan en wilde daar een media player van maken voor alleen audio.
Dit was een pentium 4 processor die op 2.8 Mhz draait wat voor muziek meer als voldoende is.
Voor mij is het niet de bedoeling dat deze de hele dag aanstaat maar alleen als ik muziek wil luisteren.
Een extra zuinig ITX moederbord zou dan een betere oplossing zijn maar moet ik weer kopen en digitale audio mag van mij niet veel kosten en zo als hier blijkt is dat ook niet nodig.

Wat verwacht ik aan mogelijkheden.
. dat hij standalone kan draaien
. Headles
. bediening via tablet of telefoon (android)
. DSD
. onderhouds-vriendelijk (geen windhoos dus)

Nu was ik al langer geleden Daphile tegen gekomen en heb op DiyAudio daar al hel wat over kunnen lezen.
Ik ben dus al wat langer ge charmeert van deze software incl OS.
Ik had al een aantal keer wat zitten spelen met deze software door deze direct op te starten van af CD maar nu dus op een eigen machine met voldoende HD ruimte om voorlopig mij hele collectie kwijt te kunnen.

Hoe werkt het.
Knipsel.~PNG.jpg

Eigenlijk net zo als het plaatje laat zien.

Ja haalt een .ISO in het juiste formaat (32bit of 64bit) van de website en zet deze op de CD of met behulp van Unetbootin op een USB stick of SD kaart.
Dat laatste werkte met mij hardware niet echt goed en heb dus maar de CD optie gebruikt.
Schuif de CD in de lade van de PC die je hiervoor wil gaan gebruiken en start opnieuw op vanaf CD (of USB).
Na het opstarten vraagt de software eerst of je even op F1 wil drukken om in de set up mode te komen.
Vervolgens wil het systeem weten of je Wlan gebruikt en of je een vast IP adres wil gebruiken.
De volgende vraag is of je de aanwezige HD wil gaan gebruiken voor Daphile.
Ik wilde dat en gaf middels het bevestigen van een code toestemming om de aanwezige HD te mogen formatteren.
Er worden dan 2 Ext4 partities aangemaakt.
sda1 DaphileBoot en sda2 DaphileData.
De eerste is 1 Gig groot en is voldoende om alles op te zetten dat nodig is voor de besturing van de PC en de benodigde geïntegreerde software. de tweede komt de muziek op te staan is de rest van de overgebleven ruimte.
Maar zo ver waren we nog niet, we hebben immers alleen nog maar de HD geformatteerd en er nog niets op gezet.
het systeem start dus verder op van CD en dan krijg je al snel de melding dat je een browser moet gebruiken en de PC alleen nog maar kan benaderen via het netwerk.
Dat doe je door of het eerder opgegeven IP adres in te voeren op de adres balk van de browser of hoe makkelijk kan het type in http://daphile en je hebt volledige controle over de PC maar dan op afstand.
Het eerste scherm dat je dan ziet ziet er dan als volgt uit.
Daphile begin scherm.PNG

Vervolgens ga je dan naar settings en System Firmware om daphile te kunnen installeren.
Installatie scherm.PNG

Selecteer dan de juiste HD om de boel te installeren en geef gelijk aan dat je nog systeem instellingen wil maken.
Hier mee kan je gelijk het juiste audio device selecteren en ook wat instellingen voor het rippen goed zetten.
Wil je dat niet gelijk doen, geeft niets dit kan later altijd nog.
Start de boel opnieuw op maar dan zonder CD en wacht tot het systeem terug komt.
Je zal dan zien dat je weer in het zelfde menu terecht komt en alles kan bewerken en instellen.
De instellingen hangen af van de gebruikte hardware en van wat je er verder mee wil.
Doe dit dus naar eigen inzicht.

Maar dan hebben we nog geen muziek.
Hoe krijg je dan alle muziek op de Daphile server.
Je kunt al je CD's opnieuw rippen maar de meesten zullen dit al op een HD hebben staan.
Om de muziek over te zetten kan je dus eenvoudig de map benaderen over je netwerk.
Bij mij ziet dat er zo uit.
Verkenner.PNG

Open de netwerk map Daphile en kopieer de hele muziek verzameling in een keer naar de drive.
Dit kan even duren zeker als het een grote muziek collectie is.
Voor 100gig in mijn geval ongeveer 2.5 uur.

In principe ben je dan klaar en kan je via de browser muziek afspelen maar dat willen we niet.
De bedoeling is immers dat je van uit je luie stoel van uit de sweetspot het spul kan bedienen.
Hier voor gebruik ik een app die is gemaakt voor de squeeze box Squeezer deze is gratis en werkt prima.
Anderen zijn er ook maar die heb ik niet geprobeerd, deze voldoet.
Laat de app zoeken naar een server en je kan direct spelen.

Nu begint het ergens op te lijken maar er kan nog wat fijn geslepen worden.
Zo kan je in het menu Settings kiezen voor Advanced Media Server Settings kiezen voor Interface.
instellingen.PNG

Daar kan je dan de weergaven van het Titel formaat aanpassen in mijn geval dus ARTIST - ALBUM - DISC - TRACKNUM. TITLE
verder is er nog veel meer aan te passen maar is natuurlijk naar smaak.

Wat voor de knijpdoos gebruikers leuk is, deze kan volgens mij hier direct op werken.
Het geheel is namelijk op Squeeze center gebaseerd.

Nog even voor de gebruikers die bang zijn om van windhoos af te stappen.
Dit is echt super simpel en echt veel kennis van software is net nodig.
Het lastigste is om een Iso te maken, de rest gaat vanzelf.
Dit is dus een goede vervanger of aanvulling voor de media players die we gewent zijn om te gebruiken binnen Windows.
Daarnaast is dit er direct op gericht om als serieus audiofiel product te diennen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22328
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Daphile

Berichtdoor Henkjan » wo 02 apr 2014, 22:39

dus dit is feitelijk een squeezeboxserver en client in 1?

zien andere squeezeboxen m dan ook?

Gebruikersavatar
MarcoSQ
Berichten: 993
Lid geworden op: vr 21 dec 2007, 20:45
Locatie: Mijdrecht

Re: Daphile

Berichtdoor MarcoSQ » wo 02 apr 2014, 22:49

Dit ziet er heel interessant uit, ben al veel langer op zoek naar een progsel dat DSD (SACD) ondersteunt. Dat blijkt toch lastig te zijn,,,
Begrijp ik het nou goed, dat je hiermee NIET vanuit een netwerklocatie kan streamen ? (bijv. NAS met DLNA of samba shares?) k

Tegen de tijd dat je het goed werkend hebt, zou je mij eens willen terugkoppelen of multichannel SACD goed werkt ?
(En als je dan toch bezig bent, misschien ook multichannel DVD-A ?)

Als iemand een beterdere oplossing heeft is die natuurlijk ook welkom :).
Voorlopig even niet meer zelfbouwen. Komt wel weer.
Roon ROCK op een Intel NUC5i5 in een fanless doosje. HDMI out (want multichannel) -> Marantz SR1504 :rofl: -> Revel Performa3 F206 (front) en Revel Concerta M12 (rear). Twee stuks SVS SB-1000 (subs), via een MiniDSP 2x4 met DIY voedinkje in een Galaxy Maggiorato doosje.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3925
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Daphile

Berichtdoor Kappa7 » wo 02 apr 2014, 22:50

Henkjan schreef:dus dit is feitelijk een squeezeboxserver en client in 1?

zien andere squeezeboxen m dan ook?

Klopt.
Ik heb hier alleen geen squeezebox staan om dat te testen maar het zou wel moeten weken.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3925
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Daphile

Berichtdoor Kappa7 » wo 02 apr 2014, 22:57

MarcoSQ schreef:Dit ziet er heel interessant uit, ben al veel langer op zoek naar een progsel dat DSD (SACD) ondersteunt. Dat blijkt toch lastig te zijn,,,
Begrijp ik het nou goed, dat je hiermee NIET vanuit een netwerklocatie kan streamen ? (bijv. NAS met DLNA of samba shares?) k

Tegen de tijd dat je het goed werkend hebt, zou je mij eens willen terugkoppelen of multichannel SACD goed werkt ?
(En als je dan toch bezig bent, misschien ook multichannel DVD-A ?)

Als iemand een beterdere oplossing heeft is die natuurlijk ook welkom :).

Je kan hier ook van uit een netwerk locatie streamen maar de grap is juist dat dit de server en de player in een is.
Een netwerklocatie kan je wel gewoon toevoegen.
De aangesloten dac bepaald of je ook met multichannel overweg kan.
Daphile is daar in geen beperking.
Zelf heb ik geen multichannel dac dus kan dat niet voor je testen.
Ben overigens nog wel met een DSD dac bezig maar daar heb ik nu even geen haast mee.

Gebruikersavatar
hsmeets
Berichten: 1699
Lid geworden op: zo 01 mei 2011, 22:18
Locatie: 0475

Re: Daphile

Berichtdoor hsmeets » wo 02 apr 2014, 23:09

op de Daphile website staat onder het stukje ' features' het volgende:

"Daphile is based on the open source Squeezebox Server, SqueezePlay and Linux"

Als je in de screenshots naar de icons en menu opzet kijkt zie je dat ook.

De vraag is, is er veel uit gesloopt van LMS of is de hele LMS alleen maar nog ingepakt in extra software zoals de ripper en de webshell om linux/os zaken in te stellen.

Dit lijkt mij een alternatief naast Vortexbox, Squeezeplug, etc.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10073
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Daphile

Berichtdoor hannesie » wo 02 apr 2014, 23:42

Dat DSD afspelen doe ik nu ook al via een Raspberry, het moet namelijk via DoP, oftewel DSD over PCM, en je files moeten dan met behulp van Foobar om worden gezet naar de Flac containerfile, vandaag nog gedaan.

Maar wel opletten, niet iedere DAC kan DoP aan, vanmiddag nog kunnen constateren met een Korg DAC-je.

Met de Vortexbox heb je dus de mogelijkheid dan de MPD, en die stream kan dan volledig tot DSD128, uiteraard ook dan wel over USB zoals ook die van de Daphile.
Hans

Gebruikersavatar
MarcoSQ
Berichten: 993
Lid geworden op: vr 21 dec 2007, 20:45
Locatie: Mijdrecht

Re: Daphile

Berichtdoor MarcoSQ » do 03 apr 2014, 18:14

Okay bedankt voor je volledige antwoord beiden! Ik denk dat mijn receiver dat idd niet kan decoderen, niet eens bij nagedacht... maar eens de handleiding op naslaan. Zal wel een op-de-lange-baan-projectje worden voor me...
Ik vind het maar een ondoorzichtige brei, al die verschillende digitale (en vooral surround-)formaten...
Voorlopig even niet meer zelfbouwen. Komt wel weer.
Roon ROCK op een Intel NUC5i5 in een fanless doosje. HDMI out (want multichannel) -> Marantz SR1504 :rofl: -> Revel Performa3 F206 (front) en Revel Concerta M12 (rear). Twee stuks SVS SB-1000 (subs), via een MiniDSP 2x4 met DIY voedinkje in een Galaxy Maggiorato doosje.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10073
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Daphile

Berichtdoor hannesie » do 03 apr 2014, 18:26

Het kan zijn dat de Raspberry je uit de droom/problemen kan helpen met de HDMI uitgang?
Hans

Gebruikersavatar
MarcoSQ
Berichten: 993
Lid geworden op: vr 21 dec 2007, 20:45
Locatie: Mijdrecht

Re: Daphile

Berichtdoor MarcoSQ » do 03 apr 2014, 23:23

Dat is dan vooral uit de droom helpen inderdaad, bij gebrek aan een HDMI INput :).
En om enkel om deze reden een andere receiver te kopen, gaat me voor nu wel erg ver (heb toch best een knappe...).
Voorlopig even niet meer zelfbouwen. Komt wel weer.
Roon ROCK op een Intel NUC5i5 in een fanless doosje. HDMI out (want multichannel) -> Marantz SR1504 :rofl: -> Revel Performa3 F206 (front) en Revel Concerta M12 (rear). Twee stuks SVS SB-1000 (subs), via een MiniDSP 2x4 met DIY voedinkje in een Galaxy Maggiorato doosje.

ToTo
Berichten: 404
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Daphile

Berichtdoor ToTo » za 14 mar 2015, 11:58

Wie kan me helpen?
Ik heb Daphile op een PC staan, dat werkt.
Ik krijg het niet voor elkaar om het pad naar mijn muziekbestanden goed in te stellen.
Muziek staat op een pc met de computernaam Server.
Op de "D"schijf met de naam Opslag
In de map Muziek

Wat moet ik waar ingeven zodat Daphile die bestanden kan afspelen?

Ook zou er de mogelijkheid moeten zijn om een scherm en toetsenbord aan te sluiten op de Daphile computer.
Wat kan ik dan zien en doen?

Ik wil Daphile eventueel op een oude Imac installeren.
Zodat ik de speler hierop kan bedienen.

Waar vind ik deze optie in de instellingen van Daphile?

Gebruikersavatar
FR_Aad
Berichten: 3644
Lid geworden op: do 11 dec 2008, 21:47
Locatie: 010

Re: Daphile

Berichtdoor FR_Aad » za 14 mar 2015, 12:00

Staat de "D"schijf met de naam Opslag ook op die pc ook op "gedeeld"?

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10073
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Daphile

Berichtdoor hannesie » za 14 mar 2015, 12:06

Daphile is volgens mij de Linux versie met de Mint en dan een aangepaste schil/GUI.

Dan zal je schijf eerder /dev/sdb heten en je kunt volgens mij dat via de webbrowser doen.

Kappa7 heeft er veel mee gedaan of doet dat nog.

http://www.daphile.com/#features
da.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door hannesie op za 14 mar 2015, 12:10, 1 keer totaal gewijzigd.
Hans

ToTo
Berichten: 404
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Daphile

Berichtdoor ToTo » za 14 mar 2015, 12:07

Ja, als ik op eigenschappen van die "D" schijf (zijn trouwens 4 harde schijven in raid 5) klik krijg ik te zien:D:\ gedeeld
Netwerkpad \\SERVER\Opslag Server

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10073
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Daphile

Berichtdoor hannesie » za 14 mar 2015, 12:17

Om het te kunnen benaderen heb je dus het IP nummer nodig of met de naam.

http://www.daphile.com/download/Instructions.pdf

Probeer anders dit eens, http://daphile.sds/
Hans

ToTo
Berichten: 404
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Daphile

Berichtdoor ToTo » za 14 mar 2015, 12:28

Het ip adres van de PC is 10.0.1.2
Waar en wat moet ik dat dan invoeren?

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10073
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Daphile

Berichtdoor hannesie » za 14 mar 2015, 12:33

brow.JPG

En de toevoegingen als :9000 is dan voor later.

Het IP adres voor het configureren, waar dus de bestanden staan, aan te geven voor Daphile.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hans

ToTo
Berichten: 404
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Daphile

Berichtdoor ToTo » za 14 mar 2015, 12:49

http://daphile.sds/ werkt niet bij mij.

Ik ben je kwijt Hans.
Ik moet toch in de instellingen van Daphile wijzigen waar de bestanden staan?
Ik kan dus gewoon op de Daphile via 10.0.1.23.
Maar daar kan ik de locatie (netwerkpad) wijzigen.
Maar ik blijf een foutmelding krijgen dat Daphile de locatie niet kan vinden.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10073
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Daphile

Berichtdoor hannesie » za 14 mar 2015, 13:26

OK, dan moet je eens naar die instellingen van Daphile
nfs.JPG



en bij de Netwerk drives bij de cifs eens //Server/Opslag/Muziek/ in vullen.

En anders met de NFS diezelfde truc, als de server die "exporteert" (= vrijgeven) moet dat het ook goed doen.

Als het dan nog niet lukt gaan we dit maar eens beter bekijken.
http://www.daphile.com/wiki/index.php?title=Storage
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hans

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3925
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Daphile

Berichtdoor Kappa7 » za 14 mar 2015, 15:15

Hoi Hans ik ben blij dat jij even mee kijkt.
Ik gebruik dan inderdaad Daphile maar alleen met locale schijven.
Van netwerk schijven weet ik eigenlijk niet zo veel.
Maar als zijn in daphile kijk zou het niet anders moeten zijn dan een netwerk locatie toevoegen.
Wat ik mij alleen af vraag is off de map waar de muziek op staat ook werkelijk een gedeelde map is?
Kan je die wel van af een andere PC bij je audio bestanden komen?
Mogelijk wordt het een en ander door een firewall tegen gehouden of is de map niet gedeeld.


Groetjes George

ToTo
Berichten: 404
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Daphile

Berichtdoor ToTo » za 14 mar 2015, 16:52

General.~png.jpg

Geen muziek in mijn bibliotheek :-(

Ik dacht eigenlijk dat het hier moest.
Storage.~png.jpg


Ik heb nog getest op een andere computer.
Luister nu op mijn Imac naar de bestanden op de "server" PC.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10073
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Daphile

Berichtdoor hannesie » za 14 mar 2015, 17:02

Het lijkt er op dat je de dubbele // nu hebt door dat het ook in de regel er voor staat.

Wat ook een optie is, dit regeltje

Code: Selecteer alles

10.0.1.2/Opslag/Muziek

Als je dat eens probeert in die 1e regel, wat ik begreep zou hij CIFS standaard ondersteunen.
Ik meende dat dat het IP nummer is van de Daphile PC
Hans

ToTo
Berichten: 404
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Daphile

Berichtdoor ToTo » za 14 mar 2015, 17:15

zonder // niet en met 10.0.1.2 ook niet.
in de filemanager zie ik alleen de interne schijf (welke leeg is)

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10073
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Daphile

Berichtdoor hannesie » za 14 mar 2015, 17:20

Normaal doe ik dat dan met dat programma wat je gezien hebt, Webmin, en dan kan dat ook met de Odroid, gebruik je die nu niet?
Hans

ToTo
Berichten: 404
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Daphile

Berichtdoor ToTo » za 14 mar 2015, 17:22

Daphile kan niet op de Odroid


Terug naar “Streaming Media”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten