LAN kabel in zelfde goot als 230V

Mediaservers, (mobiele cliënt)-spelers, HTPC's, internetradio's, software en al wat hiermee verband houdt.
    (daarom niet noodzakelijkerwijs zelfbouw)

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18539
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ds23man » zo 01 jun 2014, 12:56

Verbazingwekkend hoe diep we door kunnen gaan over een netwerkkabeltje. Heb hier honderden meters cat 5 door het huis lopen hier en strak langs de stroomkabels ( en zelfs in de schuur 40 meter op 2 cm afstand!) en geen centje pijn. Kijk als ik 10gig zou draaien wordt het een ander verhaal.......
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20682
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ray5150 » zo 01 jun 2014, 13:29

Sja, ik heb met verbouwing in mijn huis zo'n 14 jaar geleden ook een heel netwerk in CAT5 uitgevoerd, er was bij mijn weten nog geen CAT6 en aanverwanten. aansluitmateriaal (dozen en stekkers) is ook ongeisoleerd spul. apparatuur was toen ook maar 10 Mbit/sec. inbouwdozen zitten netjes naast stopcontacten in de muur ingebouwd met meervoudige afdekramen.

Anno nu is het meeste spul wat hier draait 1 Gb/sec en anders wel 100. draait als een zonnetje.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18539
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ds23man » zo 01 jun 2014, 14:38

Daarom zijn we spijkers op laagwater aan het zoeken. :lol:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20682
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ray5150 » zo 01 jun 2014, 14:46

Dat is hier zo'n beetje de nationale hobby. :lol:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22318
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Henkjan » zo 01 jun 2014, 15:08

ds23man schreef:Verbazingwekkend hoe diep we door kunnen gaan over een netwerkkabeltje. Heb hier honderden meters cat 5 door het huis lopen hier en strak langs de stroomkabels ( en zelfs in de schuur 40 meter op 2 cm afstand!) en geen centje pijn. Kijk als ik 10gig zou draaien wordt het een ander verhaal.......
zie t antwoord van Pjotr, voor streaming zou t wel van belang kunnen zijn. en voor de paar euro hoef je t niet te laten, en als bijkomende voordelen a) dat ik er langer mee bezig ben (het is en blijft hobby) en b) de zoektocht naar de spijkers wat langer duurt (het is en blijft hobby) en c) we weer wat geleerd hebben

Leon schreef:De keuze voor CAT6 vind ik nogal vreemd. Het is niet echt veel beter als een 5E kabel, en niet goedkoper als een 6A kabel. Kon je soms goedkoop een stuk krijgen?
ik heb vorig jaar 100m gekocht, dat was wat ze toen hadden bij Informatique (of 5E, maar scheelde bijna niets in prijs)

Leon
Berichten: 401
Lid geworden op: do 29 apr 2010, 20:09

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Leon » zo 01 jun 2014, 15:27

Heb hier 6A gebruikt, het prijsverschil zat (en zit) vooral in het montagemateriaal. De eisen voor 6A zijn vrij strikt, dus je moet de kabel zorgvuldig trekken en afmonteren. En gelijk even met de Fluke van de zaak gemeten of het ook goed was voor 10Gbit.
De bandbreedte van CAT 7 is veel groter, en het afmonteren is helemaal een drama. CAT7 is vooral gemaakt voor gemixte netwerken, dus bijv. naast IP ook video over je bekabeling (in plaats van een aparte coax kabel). CAT8 wordt het denk ik niet meer, niet nu glas zo goedkoop aan het worden is. 30 meter is nogal een beperking.

Wat betreft spijkers op laag water zoeken: je wilt niet weten hoeveel aansluitingen door de mand vallen als je het netwerk gaat meten. Met name bij gewone installatiebedrijven denken ze nogal eens dat het hetzelfde is als een stroomkabel trekken, en trekken ze er ook net zo hard aan om de kabel door te voeren. Dat zie je dus terug op de meting, en vaak zelfs al bij gewoon CAT5E laat staan 6A. Afmonteren gebeurd heel vaak slordig, met open eindjes tot gevolg. Scheidingsschotjes kennen ze niet. En zo gaat het maar door. 20-50% uitval is heel normaal. En de eindgebruiker maar klagen over zijn switches...

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22318
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Henkjan » zo 01 jun 2014, 15:42

is dat meten iets dat je ook zonder dure Fluke zelf zou kunnen doen?
of is er een andere manier om in elk geval een goed beeld te krijgen van of alles goed genoeg is aangesloten?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20682
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ray5150 » zo 01 jun 2014, 15:54

Hier kun je mee zien of een kabel goed is aangesloten :
http://www.nowthatsit.nl/?c=447&i=14406

Leon
Berichten: 401
Lid geworden op: do 29 apr 2010, 20:09

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Leon » zo 01 jun 2014, 16:12

De simpele fouten kun je met een kabel en een multimeter opsporen. Als een ader geen goed contact of verkeerd contact maakt kun je dat uiteraard nameten met een weerstandsmeting, en ook of de aders in de juiste volgorde zijn aangesloten. Dat is ook precies wat een simpele tester doet. Of de kabel bijv. 1 of 5 meter verderop gebroken is, te ver ont-twist en of de shielding rond ieder aderpaar goed is aangebracht zijn heel andere problemen, dat lukt niet zonder echte analyser.

Vergeet trouwens niet de kabels goed te labelen bij het aanleggen, dat scheelt je later veel tijd.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22318
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Henkjan » zo 01 jun 2014, 16:46

dat kan ik dus ook testen door de kabel gewoon te gebruiken (aan de switch en PC bv)?

ik ga voor de 230V kabel maar grondkabel pakken, daar zit ook een mantel omheen :mrgreen:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17865
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Pjotr » zo 01 jun 2014, 17:33

Henkjan schreef:dat kan ik dus ook testen door de kabel gewoon te gebruiken (aan de switch en PC bv)?

Nope, een slecht aangesloten gigabit kabel kan nog steeds werken en terugvallen op 100 Mb. Zo'n kabeltestertje wat Ray aangaf is een een reuze handig ding om te bekijken of je het goed hebt aangesloten. Maar meer ook niet zoals Leon aangaf.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22318
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Henkjan » zo 01 jun 2014, 22:13

Pjotr schreef:
Henkjan schreef:dat kan ik dus ook testen door de kabel gewoon te gebruiken (aan de switch en PC bv)?
Nope, een slecht aangesloten gigabit kabel kan nog steeds werken en terugvallen op 100 Mb. Zo'n kabeltestertje wat Ray aangaf is een een reuze handig ding om te bekijken of je het goed hebt aangesloten. Maar meer ook niet zoals Leon aangaf.
die verbindingssnelheid zie ik toch op de PC. maar wat laat zo'n testertje dan wel zien?

Gebruikersavatar
FR_Aad
Berichten: 3643
Lid geworden op: do 11 dec 2008, 21:47
Locatie: 010

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor FR_Aad » zo 01 jun 2014, 22:20

Dat alle draadjes van je kabel zijn aangesloten.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20682
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ray5150 » zo 01 jun 2014, 22:32

Als mede ook in de juiste volgorde, niet onbelangrijk.

Gebruikersavatar
FR_Aad
Berichten: 3643
Lid geworden op: do 11 dec 2008, 21:47
Locatie: 010

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor FR_Aad » zo 01 jun 2014, 22:34

ray5150 schreef:Als mede ook in de juiste volgorde, niet onbelangrijk.


Psies

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22318
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Henkjan » zo 01 jun 2014, 23:35

ray5150 schreef:Als mede ook in de juiste volgorde, niet onbelangrijk.
:oops: weet ik :oops: waarbij een leesbril soms een storing ineens duidelijk maakt 8)

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22318
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Henkjan » di 03 jun 2014, 10:02

Pjotr schreef:
Henkjan schreef:dat kan ik dus ook testen door de kabel gewoon te gebruiken (aan de switch en PC bv)?
Nope, een slecht aangesloten gigabit kabel kan nog steeds werken en terugvallen op 100 Mb. ....
nou, de PC verbindt nu (zonder dat de 230V kabel is aangesloten) in elk geval op 1GB (vogens t lampje op de switch en volgens windows), dus in elk geval alle aders op de juiste plek aangesloten

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20682
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ray5150 » di 03 jun 2014, 13:34

Maar heeft de PC dan ook daadwerkelijk internet verbinding ?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22318
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor Henkjan » di 03 jun 2014, 14:10

ja, ik plaatste dat bericht via de nw kabel :proost:

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 5988
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor pappaleo » di 03 jun 2014, 14:49

Henkjan schreef:ja, ik plaatste dat bericht via de nieuwe kabel :proost:


Toch vallen er een paar lettertjes weg...... :think:
Afschermen dus :rofl: :rofl:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20682
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ray5150 » di 03 jun 2014, 17:16

Henkjan schreef:ja, ik plaatste dat bericht via de nw kabel :proost:

Zonder elektriciteit ? :shock: :shock: :!:

Henkjan schreef:(zonder dat de 230V kabel is aangesloten)


d'r gebeuren revolutionaire dingen daar, aan de Duinroos... :mrgreen:

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 5988
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor pappaleo » di 03 jun 2014, 17:20

ray5150 schreef:
Henkjan schreef:ja, ik plaatste dat bericht via de nw kabel :proost:

Zonder elektriciteit ? :shock: :shock: :!:

Henkjan schreef:(zonder dat de 230V kabel is aangesloten)



d'r gebeuren revolutionaire dingen daar, aan de Duinroos... :mrgreen:


Ehm :think: :think:
Laptop op batterij ? :mrgreen:

b_force
Berichten: 12364
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor b_force » di 03 jun 2014, 18:14

Henkjan schreef:
ds23man schreef:Verbazingwekkend hoe diep we door kunnen gaan over een netwerkkabeltje. Heb hier honderden meters cat 5 door het huis lopen hier en strak langs de stroomkabels ( en zelfs in de schuur 40 meter op 2 cm afstand!) en geen centje pijn. Kijk als ik 10gig zou draaien wordt het een ander verhaal.......
zie t antwoord van Pjotr, voor streaming zou t wel van belang kunnen zijn. en voor de paar euro hoef je t niet te laten, en als bijkomende voordelen a) dat ik er langer mee bezig ben (het is en blijft hobby) en b) de zoektocht naar de spijkers wat langer duurt (het is en blijft hobby) en c) we weer wat geleerd hebben

Dan vind ik het ook nog steeds spijkers op laag water zoeken.

Ik kan hier prima full HD films kijken op 100mbit (en zelfs minder).
Snap het probleem niet zo.
(enige reden dat ik ben overgestapt naar gigabit is om files iets sneller over te pompen)

Maar als je wat zoekt om bezig te blijven heb ik nog wel een lijstje voor je met klusjes :wink: :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20682
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor ray5150 » di 03 jun 2014, 21:00

pappaleo schreef:
ray5150 schreef:
Henkjan schreef:ja, ik plaatste dat bericht via de nw kabel :proost:

Zonder elektriciteit ? :shock: :shock: :!:

Henkjan schreef:(zonder dat de 230V kabel is aangesloten)



d'r gebeuren revolutionaire dingen daar, aan de Duinroos... :mrgreen:


Ehm :think: :think:
Laptop op batterij ? :mrgreen:


Als HJ spreekt over een PC, mag ik aannemen dat hij zo'n ding bedoeld, en niet een laptop :

IBM_AT_System_s1.jpg


:mrgreen: :mrgreen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Berichten: 12364
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: LAN kabel in zelfde goot als 230V

Berichtdoor b_force » di 03 jun 2014, 21:46

ray5150 schreef:
pappaleo schreef:
ray5150 schreef:
Henkjan schreef:ja, ik plaatste dat bericht via de nw kabel :proost:

Zonder elektriciteit ? :shock: :shock: :!:

Henkjan schreef:(zonder dat de 230V kabel is aangesloten)



d'r gebeuren revolutionaire dingen daar, aan de Duinroos... :mrgreen:


Ehm :think: :think:
Laptop op batterij ? :mrgreen:


Als HJ spreekt over een PC, mag ik aannemen dat hij zo'n ding bedoeld, en niet een laptop :

IBM_AT_System_s1.jpg


:mrgreen: :mrgreen:

Dat is toch een laptop? :?: :mrgreen:


Terug naar “Streaming Media”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten