Hp microserver

Mediaservers, (mobiele cliënt)-spelers, HTPC's, internetradio's, software en al wat hiermee verband houdt.
    (daarom niet noodzakelijkerwijs zelfbouw)

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18016
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Hp microserver

Berichtdoor ds23man » wo 05 apr 2017, 7:29

Ik heb het met een bootable cdrom gedaan. Appeltje eitje.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » wo 05 apr 2017, 20:20

zo te zien is er nog een verloop kabeltje voor de voeding van de optische schijf nodig? ik zie daar alleen zo'n kleine witte, geen sata.... (die ik ook niet heb liggen overigens)

en ik kan alleen maar deze
http://www.informatique.nl/702398/ewent ... kabel.html
vinden, met zo'n grote witte aansluiting

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » wo 05 apr 2017, 20:52

Die kabel die je laat zien, een verloop naar SATA kun je gebruiken bij een splits van de voedig die dan net onder de boven zijde zit.
http://forum.zelfbouwaudio.nl/download/ ... &mode=view
Dat witte stekkertje doe je dan niets mee, en dan een standaard SATA van af de onderzijde ook op de foto.
Dus de splitter is nu het missende onderdeel.
Lijkt mij deze.
http://www.informatique.nl/511013/voedi ... 5inch.html

En deze kan ook, iets korter.
http://www.informatique.nl/511114/seria ... itter.html

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » wo 05 apr 2017, 21:33

bedankt voor t zoekwerk.
die laatste besteld...

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » za 08 apr 2017, 18:33

ubuntu doet vlotje, installatie van de µSD kaart naar de SSD ging prima

toen de 2 HDs er in, en toen.... RAID aangemaakt in de HP setup, maar dat volume is niet te zien in Ubuntu, die geeft nog steeds de 2 schijven weer. blijkt dat die HP RAID controller niet ondersteund wordt. to be continued....

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » za 08 apr 2017, 18:45

ds23man schreef:Trouwens, als je linux gebruikt moet je de SATA in de BIOS op AHCI zetten en software raid gebruiken. Dit moet ook trouwens als je van de ODD wil booten.
ah, het stond ook gewoon hier... dat 2e deel is niet zo, met alleen de SSD op de ODD controller boot die gewoon prima... alleen de RAID1 met de 2 HDDs ziet die niet

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » za 08 apr 2017, 18:58

Dan is het dat je een raid moet gaan definiëren in b.v. Webmin en die koppelen, wanneer dat is gelukt en hij de boel vrij geeft na controle moet je de Raid nog formatteren.

Maar het moet eerst als zodanig binnen het OS als dusdanig kloppen, voor je dat kan formatteren.

Ook nog aardig met LVM.
https://help.ubuntu.com/14.04/servergui ... tware-raid

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » za 08 apr 2017, 19:42

hij is bezig..... nog maar 212 minuten....

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » za 08 apr 2017, 19:45

ik volg deze stappen:
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-create-raid-arrays-with-mdadm-on-ubuntu-16-04 schreef:Creating a RAID 1 Array

The RAID 1 array type is implemented by mirroring data across all available disks. Each disk in a RAID 1 array gets a full copy of the data, providing redundancy in the event of a device failure.

Requirements: minimum of 2 storage devices
Primary benefit: Redundancy
Things to keep in mind: Since two copies of the data are maintained, only half of the disk space will be usable

Identify the Component Devices

To get started, find the identifiers for the raw disks that you will be using:

lsblk -o NAME,SIZE,FSTYPE,TYPE,MOUNTPOINT

Output
NAME SIZE FSTYPE TYPE MOUNTPOINT
sda 100G disk
sdb 100G disk
vda 20G disk
├─vda1 20G ext4 part /
└─vda15 1M part

As you can see above, we have two disks without a filesystem, each 100G in size. In this example, these devices have been given the /dev/sda and /dev/sdb identifiers for this session. These will be the raw components we will use to build the array.
Create the Array

To create a RAID 1 array with these components, pass them in to the mdadm --create command. You will have to specify the device name you wish to create (/dev/md0 in our case), the RAID level, and the number of devices:

sudo mdadm --create --verbose /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sda /dev/sdb

If the component devices you are using are not partitions with the boot flag enabled, you will likely be given the following warning. It is safe to type y to continue:

Output
mdadm: Note: this array has metadata at the start and
may not be suitable as a boot device. If you plan to
store '/boot' on this device please ensure that
your boot-loader understands md/v1.x metadata, or use
--metadata=0.90
mdadm: size set to 104792064K
Continue creating array? y

The mdadm tool will start to mirror the drives. This can take some time to complete, but the array can be used during this time. You can monitor the progress of the mirroring by checking the /proc/mdstat file:

cat /proc/mdstat

Output
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
md0 : active raid1 sdb[1] sda[0]
104792064 blocks super 1.2 [2/2] [UU]
[====>................] resync = 20.2% (21233216/104792064) finish=6.9min speed=199507K/sec

unused devices: <none>

As you can see in the first highlighted line, the /dev/md0 device has been created in the RAID 1 configuration using the /dev/sda and /dev/sdb devices. The second highlighted line shows the progress on the mirroring. You can continue the guide while this process completes.
Create and Mount the Filesystem

Next, create a filesystem on the array:

sudo mkfs.ext4 -F /dev/md0

Create a mount point to attach the new filesystem:

sudo mkdir -p /mnt/md0

You can mount the filesystem by typing:

sudo mount /dev/md0 /mnt/md0

Check whether the new space is available by typing:

df -h -x devtmpfs -x tmpfs

Output
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/vda1 20G 1.1G 18G 6% /
/dev/md0 99G 60M 94G 1% /mnt/md0

The new filesystem is mounted and accessible.
Save the Array Layout

To make sure that the array is reassembled automatically at boot, we will have to adjust the /etc/mdadm/mdadm.conf file. You can automatically scan the active array and append the file by typing:

sudo mdadm --detail --scan | sudo tee -a /etc/mdadm/mdadm.conf

Afterwards, you can update the initramfs, or initial RAM file system, so that the array will be available during the early boot process:

sudo update-initramfs -u

Add the new filesystem mount options to the /etc/fstab file for automatic mounting at boot:

echo '/dev/md0 /mnt/md0 ext4 defaults,nofail,discard 0 0' | sudo tee -a /etc/fstab

Your RAID 1 array should now automatically be assembled and mounted each boot.


vooral dat stap 5 "Save the Array Layout" niet vergeten, anders ben je m na de volgende boot weer kwijt

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » za 08 apr 2017, 19:47


Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » za 08 apr 2017, 21:36

op de helft..........

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » zo 09 apr 2017, 17:22

zo, de muziek staat op de nw server, tijd om LMS er op te gaan zetten...

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » zo 09 apr 2017, 17:32

Vol verwachting, enz.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » zo 09 apr 2017, 17:47

steady as she goes...

LMS een paar muisklikken en klaar
muziek scannen in ~5 minuten, "beetje" sneller maar dan een NAS :mrgreen:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » zo 09 apr 2017, 17:52

:yeah: muziek :-({|=

en 7.9.0 snapt klassieke muziek, je hebt een submenu "composer" \:D/

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » zo 09 apr 2017, 19:25

vraag: je kan de RAID een notificatie laten geven als er wat met een van de schijven is. een mailtje sturen lijkt me dan handiger dan wat er standaard staat (een intern berichtje naar een unix user), iemand dat al ingesteld?

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » zo 09 apr 2017, 19:54

Bij mij zou ik naar een Gmail account een bericht sturen.
Of het werkt?
Nog niet meegemaakt :mrgreen:

Gebruikersavatar
FR_Aad
Berichten: 3554
Lid geworden op: do 11 dec 2008, 21:47
Locatie: 010

Re: Hp microserver

Berichtdoor FR_Aad » zo 09 apr 2017, 19:58

Kan je de server geen testmail laten sturen?

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » zo 09 apr 2017, 20:05

Zal eens zoeken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » zo 09 apr 2017, 20:12

je moet wel een mail transport dinges hebben, en een smtp server instellen

google kwam dit tegen:
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1185134
How To Configure mdadm RAID e-mail Notifications via ISP SMTP Using msmtp

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » zo 09 apr 2017, 22:09

Ik weet niet zeker of dat ook zo uitgebreid moet voor de Webmin opzet.
web.JPG

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » ma 10 apr 2017, 6:54

je zal dan toch ook nog ergens een smtp server moeten instellen. dat wordt beschreven in dat artikel

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » ma 10 apr 2017, 17:34

Dat dan maar gedaan, via de standaard interface (GUI) dan ook mail ingesteld en vervolgens zie je dan als je het in Webmin controleert dat het werkt.
Dit staat bij Webmin configuratie> email versturen.
mail.JPG


Best een aardig gevoel, als je zelf een domein hebt is het nog wat gunstiger, lijkt het. :mrgreen:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21767
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor Henkjan » ma 10 apr 2017, 21:30

dus als je t daarmee hebt ingesteld, kan mdadm ook eenvoudig met sendmail je meldingen sturen?

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 9845
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Hp microserver

Berichtdoor hannesie » di 11 apr 2017, 0:26

Ik hoop dat het werkt, weet het niet zeker.

Bij de cron opdrachten staat het er dubbel in lijkt het, waarvan dan 1 inactief.
Knipsel.JPG

Dat smmsp moet ik eens nazoeken.


Terug naar “Streaming Media”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast