Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 18 mei 2018, 12:43

MarcelvdG schreef:Als het je alleen maar gaat om het aan elkaar gelijk houden van kathodestromen (optie A in mijn post van 16 mei), zou dit volgens mij al afdoende moeten zijn:

CMlusbuizen.png

De stuurroosters van de buizen worden dan gewoon op 0 V ingesteld. Eventueel kun je van R4, R5, R6 en R7 er eentje van een fijninstelling met een instelpot voorzien. R3 heb ik getekend als 2,8 kohm, maar kan beter naar boven worden afgerond naar 3,3 kohm, dat compenseert min of meer voor de fout die je krijgt door de eindige hFE van de BCM847's. Het is maar een droedel die ik tijdens een lange reis bedacht heb, dus niet gek opkijken als er rook uit komt :wink:

Het is jammer dat de BCM847 (soort dubbele BC547B) alleen in kleine SMD-behuizingen geleverd wordt, want daardoor heb je er al snel een aantal parallel nodig voor de dissipatie. Zelfs voor een paartje EL84's is een enkele BCM847DS al erg krap, vandaar dat ik er twee getekend heb.
Is toch niet anders dan twee dezelfde stroombronnen aan de kathodes :?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » vr 18 mei 2018, 13:47

Het common-modegedrag is anders: differentieel gedraagt het zich bijna als een stroombron, common mode bijna als een weerstand. Bij verre uitsturing gaan de kathodespanningen en daarmee ook de stromen omhoog. Daardoor kun je 'm ook voor klasse AB of B gebruiken. Dat is althans het idee erachter. (De dioden compenseren alleen maar voor de VBE van de torren en kunnen eventueel ook weggelaten worden, er valt veel meer spanning over R3 dan over de dioden.)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 18 mei 2018, 15:20

Met al die dubbele transistors (zet er iets steviger in, BC638 bijv, hoeft dan niet dubbel) enzo was me de grote R3 niet opgevallen.
Krijg je twee dezelfde stroombronnen (zelfde stroom eindbuizen) maar die zich aanpassen aan de kathodespanning.KlasseB kathode omhoog, meer stroom, geen vaste instelling !
Werkt wel vertraagd, zoals ook met een weerstand, door de noodzakelijke dikke elco's.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » vr 18 mei 2018, 17:28

Dat laatste lijkt me geen probleem, want bij een eenmalige korte piek leveren de elco's de extra stroom, net als bij een gewone ontkoppelde kathodeweerstand / bij gewone ontkoppelde kathodeweerstanden.

Ik dacht aan een BCM847 omdat de torren die erin zitten gegarandeerd binnen 2 mV dezelfde VBE hebben (althans bij 25 graden, IC = 2 mA en VCE = 5 V). Aangezien de BCM847 voor stroomspiegels en verschilparen bedoeld is, neem ik aan dat ze ook zoveel mogelijk thermisch gekoppeld zijn, al zal dat ongetwijfeld slechter zijn dan bij twee torren op een chip, zoals een SSM2210 of SSM2212. Maar ja, een SSM2212 is relatief duur en mag maar 20 mA collectorstroom hebben. Een LM3046 kan wat meer stroom aan, maar heeft weer een lage hFE (het effect daarvan valt wel weer te verminderen door een emittervolger tussen R1-R2 en de rest te zetten, misschien kun je dan net alle vijf de torren van een LM3046 inzetten).

Je zou misschien een PHPT610035NK kunnen nemen (al zijn dat weer losse torren in een gezamenlijke behuizing en niet twee op een chip). Die is een stuk steviger dan een BCM847DS en heeft een hogere hFE dan de torren in een LM3046. Helaas wordt alleen de hFE-matching gegarandeerd en niet de VBE-matching, maar hoogstwaarschijnlijk zal die ook wel goed wezen.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 18 mei 2018, 19:41

Zal zo'n vaart niet lopen.Met rond 5V op de basissen zal een paar mV geen verschil maken.
En 't is met buizen, vooral met pentodes, is de anodestroom niet enkel de kathodestroom.Hoeveel ervan naar het schermrooster gaat is ook niet altijd hetzelfde.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » vr 18 mei 2018, 20:55

Ja, daar heb je wel een punt. Een PHPT610035NK moet dus zeker kunnen; de torren de ze daarin stoppen komen vast van dezelfde plak, dus moet het raar lopen als er meer dan een millivolt of tien verschil in VBE is. Vergeleken met 5 V is dat aanzienlijk minder dan die 1 % tolerantie van de emitterweerstanden.

Wat de schermroosterstroom betreft: daarom noemde ik de mogelijkheid om een instelpot in een van de takken te zetten, dan kun je eenmalig precies gelijke anodestromen instellen. Dan ga ik er wel van uit dat de anodestroom-/schermroosterstroomverhouding niet verloopt als de buis veroudert.

Ik zou verwachten dat die verhouding aardig constant blijft omdat de afmetingen van het schermrooster dat ook blijven, lange-termijnverloop in buizen heeft voor zover ik weet meer met de kathode te maken (uitgeput raken van de coating van de kathode of het ontstaan van een slecht geleidend bariumorthosilicaatlaagje tussen het metaal van de kathode en de coating). Mocht iemand een reden weten waarom de anodestroom-/schermroosterstroomverhouding toch verloopt, dan hoor ik het graag.

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » di 22 mei 2018, 6:52

Ik heb nog eens wat zitten rekenen aan thermische effecten en die zijn eigenlijk alleen bij de dubbele tor met de lange naam verwaarloosbaar (of bij vermogenstorren die met isolatie op elkaar gemonteerd worden).
CMlusbuizen2.png

temperatuurverschillen.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 22 mei 2018, 15:39

Marcel moet het perse die transistor zijn ? Of mag het ook een bc547 ?
Edit
Bd179 Werkt dat ook ?
Edit Weer een ideetje de twee bd179 gewoon op elkaar schroeven ?
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » wo 23 mei 2018, 0:11

Dat zal vast ook wel werken, maar voor de nauwkeurigheid is het fijn als de hFE relatief hoog is. Twee stuks BD135-16 bijvoorbeeld, met isolatiemateriaal tegen elkaar geschroefd en voor de variant zonder instelpotmeter liefst van hetzelfde merk en dezelfde datumcode. (Naar mijn ervaring matchen torren van hetzelfde merk met dezelfde datumcode meestal behoorlijk goed.)

erikdebest
Berichten: 90
Lid geworden op: do 13 apr 2006, 0:57
Locatie: Zwitserland

Re: Bias automaat

Berichtdoor erikdebest » wo 23 mei 2018, 8:53

een tijdje geleden kwam ik via Diyaudio op onderstaande bias regelaar
https://www.ebay.ca/itm/Bias-Supply-Mod ... rmvSB=true

hier is het draadje waar de ontwerper ook meepraat
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... board.html

mare, een paar weken geleden was de prijs iets van 56 USD, sterke inflatie daar in Tsjechie.

Piet1950
Berichten: 75
Lid geworden op: wo 18 mei 2016, 15:34
Locatie: Alblasserwaard

Re: Bias automaat

Berichtdoor Piet1950 » wo 23 mei 2018, 10:54

Deze symmetrie regeling heb ik al toegepast in een versterker met 6080 en met 6336A dubbeltriodes. Momenteel ben ik een KT88 versterker aan het bouwen, met deze regeling. De regeling werkt zowel in klasse A, klasse AB als klasse B. Er is een enkele potmeter voor de instelstroom. De gelijkloop tussen de buizen gaat dan automatisch. Zelfs sterk verschillende buizen blijven mooi gelijk. De basis wordt op de kathode aangesloten via 47k. De gebruikte kathode weerstanden zijn 18 Ohm.

Piet

KT88 ultralineaire versterker regeling.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » wo 23 mei 2018, 14:33

MarcelvdG schreef:Ik heb nog eens wat zitten rekenen aan thermische effecten en die zijn eigenlijk alleen bij de dubbele tor met de lange naam verwaarloosbaar (of bij vermogenstorren die met isolatie op elkaar gemonteerd worden).
Zou me niet zo druk maken om temperatuurgevoeigheid.Tov de andere spanningen maar heeel klein.
Maar het is geen echte ruststroom automaat, wel een gelijktrek automaat.Voor de rest zelfde bezwaar als kathodeweerstanden in klasseB, de ruststroom zakt bij B-bedrijf.
Die van Piet1950 hierboven is ook een stroom-gelijkhouder maar met vaste neg.roosterspanning, geen automaat.
Anne
Laatst gewijzigd door Ah!buis op wo 23 mei 2018, 15:46, 1 keer totaal gewijzigd.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 23 mei 2018, 14:45

erikdebest schreef:een tijdje geleden kwam ik via Diyaudio op onderstaande bias regelaar
https://www.ebay.ca/itm/Bias-Supply-Mod ... rmvSB=true

hier is het draadje waar de ontwerper ook meepraat
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... board.html

mare, een paar weken geleden was de prijs iets van 56 USD, sterke inflatie daar in Tsjechie.


Maakt me niet uit wat het daar kost hoor Eric
We hebben hier bekwame elektronica specialisten om het zel uit te werken
Ik ga wat componenten opzoeken en evt bestellen en testen wat Marcel Anne Piet1950 e.a. Hier bedenken
Als alles goed werkt kan Barry misschien een printje tekenen
En een stuk of 5 printjes bestellen of als er meer liefhebbers 10 stuks
En voor een redelijke vergoeding voor zijn werkzaamheden en risico dat hij printen overhoud a :-k 0,1€ per uur
:mrgreen: :rofl:
:relax:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 23 mei 2018, 15:00

Piet1950 schreef:Deze symmetrie regeling heb ik al toegepast in een versterker met 6080 en met 6336A dubbeltriodes. Momenteel ben ik een KT88 versterker aan het bouwen, met deze regeling. De regeling werkt zowel in klasse A, klasse AB als klasse B. Er is een enkele potmeter voor de instelstroom. De gelijkloop tussen de buizen gaat dan automatisch. Zelfs sterk verschillende buizen blijven mooi gelijk. De basis wordt op de kathode aangesloten via 47k. De gebruikte kathode weerstanden zijn 18 Ohm.

Piet

KT88 ultralineaire versterker regeling.jpg

Alleen in het tekeningetje zie ik -385 Volt en ook een +385 Volt en een Gnd
Begrijp ik dat verkeerd of heb je werkelijk een symetrische voeding van 385 Volt :think:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » wo 23 mei 2018, 15:52

Bert61 schreef:Alleen in het tekeningetje zie ik -385 Volt en ook een +385 Volt en een Gnd
Begrijp ik dat verkeerd of heb je werkelijk een symetrische voeding van 385 Volt :think:
Dacht toch op drie plaatsen een harkje te zien :? En de, niet getekende, kathodeweerstanden vast ook wel O:)
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Piet1950
Berichten: 75
Lid geworden op: wo 18 mei 2016, 15:34
Locatie: Alblasserwaard

Re: Bias automaat

Berichtdoor Piet1950 » wo 23 mei 2018, 18:58

Hierbij even het relevante deel uit het schema. De +/-385V heb ik gebruikt, omdat er geen lagere beschikbaar waren, maar die kunnen naar eigen smaak aangepast worden.

Piet

KT88 regeling.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » wo 23 mei 2018, 20:54

Ah!buis schreef:
MarcelvdG schreef:Ik heb nog eens wat zitten rekenen aan thermische effecten en die zijn eigenlijk alleen bij de dubbele tor met de lange naam verwaarloosbaar (of bij vermogenstorren die met isolatie op elkaar gemonteerd worden).
Zou me niet zo druk maken om temperatuurgevoeigheid.Tov de andere spanningen maar heeel klein.


Zie de berekening in de PDF. Het effect van temperatuurverschillen op de ongelijkheid van de kathodestromen is wat mij betreft zeker niet dramatisch, maar alleen met de dubbele tor met de lange naam of met thermisch gekoppelde vermogenstorren echt volstrekt verwaarloosbaar.

Ah!buis schreef:Maar het is geen echte ruststroom automaat, wel een gelijktrek automaat.Voor de rest zelfde bezwaar als kathodeweerstanden in klasseB, de ruststroom zakt bij B-bedrijf.


Klopt helemaal, het is een rechtstreekse vervanging van de klassieke ontkoppelde kathodeweerstanden die hetzelfde groot-signaalgedrag oplevert, alleen dan met een betere balans tussen de stromen door de buizen.

Mijn eerste bijdrage aan dit draadje ( viewtopic.php?f=7&t=9507#p1883401 ) was een vraag wat je nou eigenlijk wilt van een instelautomaat. Wil je alleen de stromen gelijk maken, of moeten ze gelijk aan elkaar en aan een nauwkeurige referentie zijn? Moet de stroomverandering bij klasse B hetzelfde zijn als met een ontkoppelde kathodeweerstand of juist met vaste negatieve instelling? Of wil je de manier waarop de signaalstroom zich verdeelt tussen de buizen totaal veranderen en bijvoorbeeld een niet-schakelende klasse-B-trap maken? Des te meer je wilt, des te ingewikkelder de schakeling wordt. Helaas kwamen daar slechts 0 antwoorden op (of slechts 0 die ik begreep, dat zou ook kunnen).

Ah!buis schreef:Die van Piet1950 hierboven is ook een stroom-gelijkhouder maar met vaste neg.roosterspanning, geen automaat.
Anne


Ik zou eigenlijk denken dat die regeling van Piet1950 de gemiddelde negatieve roosterspanning negatiever maakt als je 'm in klasse B stuurt. Het zou kunnen dat dat in mindere mate gebeurt dan bij een klassieke ontkoppelde kathodeweerstand, dat zie ik zo gauw niet. Als de staartweerstand een staartstroombron zou zijn, zou ik het met je eens zijn. (Overigens zou een vaste negatieve roosterspanning natuurlijk weer als nadeel hebben dat de ruststroom meer afhangt van de eigenschappen van de buizen.)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » wo 23 mei 2018, 21:56

MarcelvdG schreef:Mijn eerste bijdrage aan dit draadje ( viewtopic.php?f=7&t=9507#p1883401 ) was een vraag wat je nou eigenlijk wilt van een instelautomaat. Wil je alleen de stromen gelijk maken, of moeten ze gelijk aan elkaar en aan een nauwkeurige referentie zijn? Moet de stroomverandering bij klasse B hetzelfde zijn als met een ontkoppelde kathodeweerstand of juist met vaste negatieve instelling? Of wil je de manier waarop de signaalstroom zich verdeelt tussen de buizen totaal veranderen en bijvoorbeeld een niet-schakelende klasse-B-trap maken? Des te meer je wilt, des te ingewikkelder de schakeling wordt. Helaas kwamen daar slechts 0 antwoorden op (of slechts 0 die ik begreep, dat zou ook kunnen).
Lijkt mij meer een vraag naar wat er zoal mogelijk is en evt ervaringen.
Ik zou eigenlijk denken dat die regeling van Piet1950 de gemiddelde negatieve roosterspanning negatiever maakt als je 'm in klasse B stuurt. Het zou kunnen dat dat in mindere mate gebeurt dan bij een klassieke ontkoppelde kathodeweerstand, dat zie ik zo gauw niet. Als de staartweerstand een staartstroombron zou zijn, zou ik het met je eens zijn.
Die staart is idd iets rond 40 ... 50kΩ,( ~0,6mA door de 10k aan de emitters vanuit de spanningsdeler met ~0,75mA uit 385V ) redelijke benadering van een stroombron.
Bij deze schakeling lijkt me de gelijkheid (ook temp) van de transistors zwaarder te wegen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » wo 23 mei 2018, 22:13

Ah!buis schreef:Lijkt mij meer een vraag naar wat er zoal mogelijk is en evt ervaringen.


Het bericht van 16 mei 2018, 23.37 uur was toch echt bedoeld als een vraag naar wat men nou eigenlijk wil, niet naar wat er mogelijk is. Als je weet wat je heel graag wilt en wat je wat minder graag wilt en hoeveel complexiteit je ervoor over hebt, kun je gaan nadenken over hoe je het kunt uitvoeren.
Laatst gewijzigd door MarcelvdG op wo 23 mei 2018, 22:45, 1 keer totaal gewijzigd.

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » wo 23 mei 2018, 22:20

Ah!buis schreef:Die staart is idd iets rond 40 ... 50kΩ,( ~0,6mA door de 10k aan de emitters vanuit de spanningsdeler met ~0,75mA uit 385V ) redelijke benadering van een stroombron.
Bij deze schakeling lijkt me de gelijkheid (ook temp) van de transistors zwaarder te wegen.
Anne


Met de potmeter halverwege heeft de schakeling van Piet1950 iets van 34 kohm aan de staart. Met ongeveer 80 kohm aan elke collector is de common-modeversterking dan rond de -1. Dat betekent dus dat het effect van de kathodeweerstand van 18 ohm ongeveer verdubbeld wordt, dus wat de stroomverandering bij verre uitsturing betreft lijkt het op de situatie met een kathodeweerstand van rond de 36 ohm per buis. Dat is niet veel, dus het zit inderdaad dichter tegen vast negatief dan tegen een klassieke ontkoppelde kathodeweerstand aan. Uiteraard worden de stromen wel netjes gelijk gehouden.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » wo 23 mei 2018, 22:57

MarcelvdG schreef:Met de potmeter halverwege heeft de schakeling van Piet1950 iets van 34 kohm aan de staart. Met ongeveer 80 kohm aan elke collector is de common-modeversterking dan rond de -1. Dat betekent dus dat het effect van de kathodeweerstand van 18 ohm ongeveer verdubbeld wordt, dus wat de stroomverandering bij verre uitsturing betreft lijkt het op de situatie met een kathodeweerstand van rond de 36 ohm per buis. Dat is niet veel, dus het zit inderdaad dichter tegen vast negatief dan tegen een klassieke ontkoppelde kathodeweerstand aan.
Niet helemaal dus, als één buis niks doet moet de ander de twee 18ohm parallel trekken (voor wisselstroom).Is 't weer 18ohm effektief voor de regeling.
Zou trouwens beter kunnen met een regelbare staart naar +385V zonder die trimpot naar massa.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 23 mei 2018, 23:20

Marcel excuus dat ik niet gereageerd hebt op je vraag wat ik van een Bias automaat verlang
Ik wist dat eigenlijk zelf niet
Maar zal toch een poging wagen dat is als ik er een andere stel buizen in prik de ruststroom niet verandert tov van een ingestelde waarde dus als ik dat op 50 mA instel dat het ook 50 ma blijft en dat beide buizen exakt gelijk komen te staan
Als ik waarde geef plus of min 1mA gok ik gewoon Het moet misschien zelfs beter , ik heb geen ervaring of technische kennis omdat te beredeneren
Bedankt in ieder geval :dank: van mij om er toch iets van te gaan maken Marcel
En Niet te vergeten :dank: Anne ,Piet e.a
En ik volg het met grote intresse
Als ik een versterker aan mn zoon geef en een schroevendraaier, multimeter en
gebruiksaanwijzing hoe hij de russtroom moet instellen staat het straks bij het grofvuil buiten
Dus die ruststroom dat zou automatisch moeten.
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » wo 23 mei 2018, 23:43

Duidelijk, dan heb je wat geavanceerders nodig dan die schakelingetjes van mij en van Piet1950. Die zorgen er namelijk alleen maar voor dat de buizen nauwkeurig op dezelfde stroom komen te staan (zodat je uitgangstrafo niet verzadigt als de buizen wat verschillen van elkaar), maar welke stroom dat dan is ligt net zo onnauwkeurig vast als bij een conventionele buizenversterker (in mijn geval eentje met ontkoppelde kathodeweerstanden en bij Piet1950 een die tegen vast negatief aan zit). De schakelingen van Dalojan en Ronny zouden wel moeten kunnen wat jij wilt, vandaar dat ze ook wat ingewikkelder zijn.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » do 24 mei 2018, 9:05

MarcelvdG schreef:Duidelijk, dan heb je wat geavanceerders nodig dan die schakelingetjes van mij en van Piet1950. Die zorgen er namelijk alleen maar voor dat de buizen nauwkeurig op dezelfde stroom komen te staan (zodat je uitgangstrafo niet verzadigt als de buizen wat verschillen van elkaar), maar welke stroom dat dan is ligt net zo onnauwkeurig vast als bij een conventionele buizenversterker (in mijn geval eentje met ontkoppelde kathodeweerstanden en bij Piet1950 een die tegen vast negatief aan zit). De schakelingen van Dalojan en Ronny zouden wel moeten kunnen wat jij wilt, vandaar dat ze ook wat ingewikkelder zijn.

Ok Marcel dan moet ik daar maar een print voor gaan tekenen
Dat gaat hier in etappes daar ik niet lang kan zitten bij een pc om medische redenen
Bovendien slik ik zo,n 100 mg oxycodon per dag daar wordt je ook niet helderder van
Maar zelfs die hoeveelheid morfine is niet voldoende om de pijn te onderdrukken bij het zitten aan een pc
En dan bak ik er helemaal niks van En loop dus steeds met een boog er omheen :D
Maar zal mn best doen Maar als iemand hier een ontwerpje kan plaatsen dan ben ik zeer geholpen :goedzo:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » do 24 mei 2018, 11:01

Ah!buis schreef: als één buis niks doet moet de ander de twee 18ohm parallel trekken (voor wisselstroom).Is 't weer 18ohm effektief voor de regeling.
Dat gaat dus niet zo, met m'n neus gekeken :oops:
Bij het eerste schema staat de kathode-aansluiting bij de basissen vermeld, blijkt in het schema met buizen dat er 47k tussen zit (vond de elco's al verdacht klein).Zo trekt een kant niet aan de kathodeweerstand van de andere kant.
De gevolgen voor de regeling blijven wel dat maar de helft van de kathodeverandering, in B, tot de basis doordringt door de deling van twee 47k.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bert61, CCBot, hannesie en 1 gast