CA met wappers

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

erik1977
Berichten: 140
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

CA met wappers

Berichtdoor erik1977 » wo 12 sep 2018, 20:08

Hallo allemaal,

Ik ben al een tijdje spullen aan het verzamelen om ook een ZBA CA versterker te gaan bouwen.
De printjes voor de voeding en de versterkers heb ik, evenals 2 mooie trafo's van Toroidy.
fd91dd43c0274dd4b69ddbf4fa394072.jpg

https://sklep.toroidy.pl/en_US/p/TTSA01 ... o-50V-/313

Het plan is dus om een dual mono uitvoering te gaan bouwen.

Over de behuizing zat ik nog wat te twijfelen, een standaard modushop kastje, zelfbouw of een vintage karkas gebruiken?
Via Dré een leuke tip op marktplaats:
$_85 (1).JPG


Dit kastje geeft me voldoende ruimte om alles een beetje ruim kwijt te kunnen én.. wat nog het mooiste is.. er moeten mooie wappers in passen.
Deze vond ik wel mooi:

s-l1600.jpg


https://www.ebay.com/itm/P-134-1-VU-Met ... SwcBhWX7KH

Blijkbaar moet daar ook een driverboardje bij dus voor ik die VU-meters ga bestellen ben ik eigenlijk op zoek naar wat advies over welk driverboardje erbij zou passen en of dat te integreren valt met de CA-versterker.

Deze wordt door dezelfde aanbieder aangeboden:
https://www.ebay.com/itm/DC-12V-VU-Mete ... 0005.m1851

Zou dat een goede combinatie zijn of heeft iemand betere opties?

Voorlopig ben ik nog wel even zoet met het solderen van de printjes dus de lange levertijden van die metertjes en bordjes moeten geen probleem zijn. Respect voor iedereen die dit soort componenten al gesoldeerd heeft, het valt me niet mee maar het is zeker een leuk klusje!

gr Erik.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
dre
Berichten: 12760
Lid geworden op: di 23 nov 2004, 20:55
Locatie: nerdwijk

Re: CA met wappers

Berichtdoor dre » wo 12 sep 2018, 20:24

Mooi plan Erik! 8)
потому что он может!

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21309
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: CA met wappers

Berichtdoor ray5150 » wo 12 sep 2018, 20:27

Je hebt dan ook nog een klein voedingkje nodig voor die driverbordjes :
https://www.ebay.com/itm/New-DIY-Kit-L7 ... V&LH_BIN=1

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 6046
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: CA met wappers

Berichtdoor Shadow » wo 12 sep 2018, 21:25

Leuk leuk! :goeie:

erik1977
Berichten: 140
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: CA met wappers

Berichtdoor erik1977 » do 13 sep 2018, 18:36

ray5150 schreef:Je hebt dan ook nog een klein voedingkje nodig voor die driverbordjes :
https://www.ebay.com/itm/New-DIY-Kit-L7 ... V&LH_BIN=1


Thx Ray, ik heb hem gelijk meebesteld.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21309
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: CA met wappers

Berichtdoor ray5150 » do 13 sep 2018, 19:24

:goedzo: :goedzo:

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9183
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: CA met wappers

Berichtdoor Barry2001 » vr 14 sep 2018, 10:13

Hoe groot is die meter Erik, breedte en hoogte bedoel ik dan?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21309
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: CA met wappers

Berichtdoor ray5150 » vr 14 sep 2018, 12:49

In de ebay aanbieding staat een verwijzing naar een tekening met afmetingen, maar die tekening staat er niet bij...
Wel staat er dat de naald 70 mm zou moeten zijn. da's best wel fors.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9183
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: CA met wappers

Berichtdoor Barry2001 » vr 14 sep 2018, 13:01

Zag het, maar er staat: 'from center of movement 70mm'. Beetje vreemde omschrijving. Zou idd uitslag 70mm kunnen betekenen, en dat de meter zelf op 100mm komt. Maar ben even benieuwd.

Gebruikersavatar
beijert
Berichten: 1054
Lid geworden op: di 10 sep 2013, 16:00
Locatie: assen

Re: CA met wappers

Berichtdoor beijert » vr 14 sep 2018, 13:57

Klopt, naald is 70mm. Volgens een beschrijving op andere sites.

T2kbRuXelaXXXXXXXX_!!360315839.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mark

erik1977
Berichten: 140
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: CA met wappers

Berichtdoor erik1977 » vr 14 sep 2018, 17:15

beijert schreef:Klopt, naald is 70mm. Volgens een beschrijving op andere sites.

T2kbRuXelaXXXXXXXX_!!360315839.jpg


Ik miste het tekeningetje inderdaad ook in de omschrijving op ebay dus dank voor het opsnorren van de maten. :goedzo:

Alleen... deze meters zijn echt wel heel erg fors!
Op zich wel mooi natuurlijk maar het gaat net wel óf net niet in het kastje passen want het front is maar 115 mm hoog. :shock:

Toc snel maar even gemeten: intern 98 mm hoogte en om de breedte van 137 mm te halen moet er wel wat staal weggefreesd worden maar het zou net moeten passen.

De nieuwe class-d versterkers van IOM gebruiken volgens mij ook deze meters en volgens de specs zijn de afmetingen van dit kastje 21x21x11 cm.
Daar lijkt nog wel wat meer ruimte over dus of ze helemaal identiek zijn weet ik niet..
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21309
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: CA met wappers

Berichtdoor ray5150 » vr 14 sep 2018, 18:13

Mooie kastjes !

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18708
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: CA met wappers

Berichtdoor Pjotr » vr 14 sep 2018, 18:56

Mooie wapper !

Alleen gaat de CA geen 200% leveren :D
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11964
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: CA met wappers

Berichtdoor Ah!buis » vr 14 sep 2018, 19:19

Pjotr schreef:Mooie wapper !

Alleen gaat de CA geen 200% leveren :D
Och, hangt er maar vanaf wat je 100% noemt O:)
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18708
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: CA met wappers

Berichtdoor Pjotr » vr 14 sep 2018, 19:42

Ah!buis schreef:
Pjotr schreef:Mooie wapper !

Alleen gaat de CA geen 200% leveren :D
Och, hangt er maar vanaf wat je 100% noemt O:)
Anne

Het zijn geen glaasjes blauw spul Anne [-X :mrgreen:
Peter de Jong

erik1977
Berichten: 140
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: CA met wappers

Berichtdoor erik1977 » vr 14 sep 2018, 19:44

Op het aansluitschema lijkt het alsof het driverbordje aangesloten moet worden op de bron dus of het de werkelijkheid weergeeft weet ik niet.
Als het maar wappert.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9183
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: CA met wappers

Berichtdoor Barry2001 » vr 14 sep 2018, 19:56

Inderdaad forse wappers Erik, nog groter dan ik dacht nav de omschrijving :shock:
Als je echt meetwaarden wilt weergeven zou je iets met een Arduino kunnen doen; werkelijke dB waarden, geijkt, etc.

Op line niveau (ingang) zal het altijd wapperen, wil je op de uitgang wapperen zullen de meters meest stil staan. Misschien omschakelbaar?

erik1977
Berichten: 140
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: CA met wappers

Berichtdoor erik1977 » vr 14 sep 2018, 20:10

Thx Barry maar voorlopig ben ik nog wel even zoet om dit werkend en ingebouwd te krijgen.
Arduino is nog even een brug te ver maar wie weet in de toekomst niet onmogelijk.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18708
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: CA met wappers

Berichtdoor Pjotr » vr 14 sep 2018, 20:27

Barry2001 schreef:I
Op line niveau (ingang) zal het altijd wapperen, wil je op de uitgang wapperen zullen de meters meest stil staan. Misschien omschakelbaar?

Die snap ik niet :-s Gaat er onderweg dan ergens wapper verloren?
Peter de Jong

Gebruikersavatar
beijert
Berichten: 1054
Lid geworden op: di 10 sep 2013, 16:00
Locatie: assen

Re: CA met wappers

Berichtdoor beijert » vr 14 sep 2018, 21:07

Ik zou dan eerder voor deze gaan als het aan de uitgang moet wapperen

https://www.google.nl/amp/s/m.nl.aliexp ... =undefined
Mark

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9183
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: CA met wappers

Berichtdoor Barry2001 » vr 14 sep 2018, 21:12

Je kunt een weerstanddeler toepassen voor de uitgang. Schaal (over het algemeen kun je die gewoon vervangen) zou je zelf kunnen printen. Evt dus een dubbele schaal voor als je wilt omschakelen.
De meter zelf is (vermoedelijk) niet anders.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11964
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: CA met wappers

Berichtdoor Ah!buis » vr 14 sep 2018, 22:03

Rare aanduiding op die meter, peak power level, terwijl van 100% naar 200% een verschil van 5dB laat zien.Zou maar 3dB moeten zijn.
Ze geven dit op,
meter.jpg
komt op 100mV volle schaal.
Als 0dB naar volle schaal een verdubbeling van 't vermogen betekend dan wordt 0dB 70mV op de meter (en 0,7mA).
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18708
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: CA met wappers

Berichtdoor Pjotr » vr 14 sep 2018, 22:32

Volgens mij is die meter zelf gewoon een DC 1mA meter Anne. Daar moet nog iets van een TA7318P detector printje bij om hem aan te sturen. Dat bordje wat Erik al aangaf. Dat printje heeft een bereik van 40 dB maar komt wel aardig in de richtring van die meter denk ik.

De TA7318P heeft ingebouwde zeners van 8,5V voor de voeding en kan met geschikte serieweerstand(en) direct op de V+ van de amp. Is geen extra externe voeding verder voor nodig. Volgens mij zitten die weerstanden al op de print!
Peter de Jong

erik1977
Berichten: 140
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: CA met wappers

Berichtdoor erik1977 » za 22 sep 2018, 21:13

Ik ben een stukje verder.. De versterkerprinten zijn bestukt en ik ben een ervaring rijker.
Het solderen is leuk om te doen maar ik dacht ergens gelezen te hebben dat het handig was om met de grote componenten te beginnen dus dat heb ik gedaan. Het resultaat was dat ik redelijk vaak met de soldeerbout tegen de condensatoren aangekomen ben.
Volgende keer zou ik het anders doen want ik kwam nu niet overal lekker bij en daardoor heb ik sommige weerstandjes en diodes heter opgestookt als nodig was dus ik hoop dat alles nog werkt.

20180922_194147.jpg


De volgende stap zijn de printjes van Knuisje, ik heb alleen wel DC protectie op de versterkers en op de voedingen dus dat is misschien overkill.
Moet ik nu op de voedingsprinten zaken weglaten óf kan ik ze gewoon bestukken en sluit ik bepaalde zaken later niet aan?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 6046
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: CA met wappers

Berichtdoor Shadow » za 22 sep 2018, 21:15

Altijd met de kleine dingen beginnen! :rofl:
Dc protectie gewoon niet op de print zetten volgens mij...


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs Site Explorer [backlinks checker], CCBot en 0 gasten