Basversterker geeft raar geluid

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Rody
Berichten: 351
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 12:02
Locatie: Veldhoven

Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor Rody » ma 04 apr 2011, 18:40

Geen zelfbouw maar wist zo niet waar anders te plaatsen:

Mijn Eden Nemesis N12S bascombo doet sinds gisteren raar:

- ineens veel ruis, als van EM storing
- 1e keer aanzetten geeft ruis
- 2e keer (kort na de eerste) keer geeft een wieoemp geluid met veel conus geklapper, luister de gezipte mp3
versterker doet raar.mp3.zip

- ruis is onafhankelijk van volume
- er komt nog wel geluid uit als ik speel (wou muziek zeggen maar dat is een inkopper :-) )

Wellicht dat een residente guru zegt: Oh, dat is dat en dat....?

Niet geschoten spaart munitie uit toch?

GR rOdy
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor b_force » ma 04 apr 2011, 19:13

Misschien kun je wat meer info over de versterker geven?

Na wat zoeken heb ik kunnen vinden dat het een solid state versterker is (FET).
Het schema zou mooi zijn, maar ik denk dat die lastig te vinden is.

Ik heb eens zoiets gehad met een elco die los was, maar dat klonk wezenlijk anders.
Ook zie ik geen 50Hz terug, dat volgens mij kan dat het niet zijn.


Je zou even een scope moeten hebben om het circuit na te lopen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21599
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor ray5150 » ma 04 apr 2011, 22:20

Plaatje:
NMSN12S.jpg


gebruiksaanwijzing:
SilverSeriesManual.pdf


Helaas heb ik nog geen schema kunnen vinden.

Een paar schoten voor de boeg:

Had je het ook al met een ander instrument geprobeerd? of een andere kabel?
(ik geef toe, 't is nogal voor de hand liggend, maar je weet nooit...)


Ik zie dat op de versterker een effectsloop zit, (tenminste, dat staat in de manual)
Wat je zou kunnen proberen is op de uitgang een eindversterker aansluiten en op de ingang een signaal bron. daarmee repareer je hem niet, maar zo kun je wel uitsluiten of het de voor-of-eindtrap betreft.

Eden is geen rotzooi, zit er geen garantie meer op?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Rody
Berichten: 351
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 12:02
Locatie: Veldhoven

Re: Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor Rody » ma 04 apr 2011, 23:19

Schema heb ik ook niet kunnen vinden. Ik heb hem niet met een ander instrument geprobeerd, maar wel zonder instrument (en zonder instrumentkabel), dan doet hij hetzelfde.

Ik zal de preamp eens los proberen, en de koptelefoonaansluiting....

Garantie is verlopen, versterker is al een paar jaar oud. Het is bovendien Eden Nemesis, zeg maar zoals Squier van Fender is. Het ondermerk....leuk, maar geen topkwaliteit. Wel lekker draagbaar, nu moet ik morgen mijn stack meenemen naar de repetitie, een (tevens Nemesis) 4*10 met een Yamaha 1U bas preamp (PB1), een Yamaha CP2000 eindtrap (beiden onverwoestbaar en navenant zwaar) en een Behringer racktuner. Mijn hernia klaagt er nu al van....

Bedankt voor het meedenken.

GR rOdy

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor b_force » ma 04 apr 2011, 23:56

Vaak hebben ze deelcircuits in zo'n versterker.
Kijken of je voortrap uit kunt schakelen.

Op zo'n manier kun je het iig lokaliseren.

Rody
Berichten: 351
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 12:02
Locatie: Veldhoven

Re: Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor Rody » di 05 apr 2011, 18:55

Volgende observaties:

- als ik de effects-send aansluit op mijn grote set komt het signaal schoon door
- alle componenten een keer gewiebeld en heel de versterker een keer getordeerd, geen verschil
- de ruis zakt in als ik het volume wat verder open zet en een noot aansla, als de noot wegzakt komt de ruis weer terug.

Ik heb wat foto's bijgevoegd van het binnenwerk. Ziet er allemaal wel netjes en clean uit.....

Gr ROdy
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12187
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor Ah!buis » di 05 apr 2011, 20:32

'nAvond ROdy,
de eindtorren zitten aan een kant vast aan het koelopp. en de pootjes in de print gesoldeerd.Bij verandering van temp. zet de boel uit en krimpt iedere keer.Op de duur willen die soldeerpunten wel 's loswerken,soms in de vorm van een kring in het soldeer rond de pin.Soldeer alle eindtransistoren over,soldeerbout ertegen met een héél klein beetje soldeer erbij.
Zelfde soort verschijnsel doet zich ook wel voor bij weerstanden die (flink)warm worden.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Rody
Berichten: 351
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 12:02
Locatie: Veldhoven

Re: Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor Rody » zo 22 jul 2018, 21:12

Zag dat ik hier nooit een update heb gegeven. Een paar jaar geleden inmiddels heb ik de combo naar Vidau in Veldhoven gebracht en die hebben hem voor E37,50 (incl 12,50 onderzoekskosten gefixt). Een opamp had de geest gegeven en die had nog 1 of 2 andere onderdelen mee zijn graf ingenomen. Na vervanging weer tip top in orde.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21599
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Basversterker geeft raar geluid

Berichtdoor ray5150 » ma 23 jul 2018, 10:48

Netjes dat het weer opgelost is.
Dat zaakje heeft een hele nette prijs gerekend, zie je niet vaak meer tegenwoordig. :goedzo:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, selcuk en 1 gast