Signaal detectie circuit - prototype gered

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Djuke
Ook commercieel actief
Berichten: 125
Lid geworden op: di 20 apr 2010, 7:40
Locatie: Amersfoort

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Djuke » zo 09 okt 2011, 17:13

Henkjan schreef:is dit ook opgebouwd te krijgen?

Op verzoek wil ik het wel zelf opbouwen (en testen), daar wordt het echter wel wat duurder van.
Henkjan schreef:en kan je nog wat uitleggen wat er met die DC1 t/m 4 gebeurt?

Op DC-3 en DC-4 wordt de versterkeruitgang (voor evt uitgangsrelais) aangesloten.
Op DC-1 en DC-2 wordt de spoel van een 12V relais aangesloten. Met dit relais kan de uitgang (of voeding) van de versterker worden afgekoppeld.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22429
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Henkjan » zo 09 okt 2011, 17:31

Djuke schreef:
ik schreef:en kan je nog wat uitleggen wat er met die DC1 t/m 4 gebeurt?

Op DC-3 en DC-4 wordt de versterkeruitgang (voor evt uitgangsrelais) aangesloten.
Op DC-1 en DC-2 wordt de spoel van een 12V relais aangesloten. Met dit relais kan de uitgang (of voeding) van de versterker worden afgekoppeld.
DC1/2 wordt tegelijk met dat andere relais geschakeld? en waar komt DC3/4 nou in beeld, wat reageert nou op welke manier daarop? en met "versterkeruitgang" bedoel je de luidsprekeraansluitingen?

Djuke
Ook commercieel actief
Berichten: 125
Lid geworden op: di 20 apr 2010, 7:40
Locatie: Amersfoort

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Djuke » zo 09 okt 2011, 17:45

DC-1/2 wordt 4s na het andere relais geschakeld om de inschakelplop te voorkomen.
DC-3/4 is inderdaad om te detecteren of er DC op de luidsprekeruitgang komt, de PIC ingang wordt dan laag, waarna het uitgangsrelais wordt afgekoppeld. En als extra beveiliging ook het voedingsrelais.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22429
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Henkjan » do 28 jun 2012, 13:11

is het ook mogelijk om handmatig t ding aan te zetten, met bv een drukknop? uit wel op tijd? dus dat die aan gaat of op signaal detectie of op sluiten van een contact? dit voor als je bv een stuk muziek gaat luisteren dat erg zacht begint, zoals de Bolero of de orgel sym. van St S

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20800
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor ray5150 » do 28 jun 2012, 17:36

Ik vraag me af, was het prototype aan het verdrinken of zo, dat hij nu gered is ? :mrgreen:

Djuke
Ook commercieel actief
Berichten: 125
Lid geworden op: di 20 apr 2010, 7:40
Locatie: Amersfoort

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Djuke » zo 01 jul 2012, 14:05

Henkjan schreef:is het ook mogelijk om handmatig t ding aan te zetten, met bv een drukknop? uit wel op tijd? dus dat die aan gaat of op signaal detectie of op sluiten van een contact? dit voor als je bv een stuk muziek gaat luisteren dat erg zacht begint, zoals de Bolero of de orgel sym. van St S

Lijkt me prima mogelijk, maar vraagt wel een kleine beetje tweaken aan het huidige printje. Wat je kan doen is pin6 (GP1) van de uC via een drukknop en 100k weerstand aan de +5V te koppelen. Als je de drukknop even sluit, heeft dat voor de comparator hetzelfde effect als of er een ingangssignaal komt en zal het inschakelen.

En een nog eenvoudiger, maar net iets minder elegante oplossing is om pin6 en pin7 via een schakelaar even aan elkaar te sluiten.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22429
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Henkjan » zo 01 jul 2012, 14:52

zenks, zo eens de leesbril opzetten en de pinnen vinden op t printje 8)

Djuke schreef:En een nog eenvoudiger, maar net iets minder elegante oplossing is om pin6 en pin7 via een schakelaar even aan elkaar te sluiten.
waarom heeft dit niet je voorkeur?

Djuke
Ook commercieel actief
Berichten: 125
Lid geworden op: di 20 apr 2010, 7:40
Locatie: Amersfoort

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Djuke » zo 01 jul 2012, 15:14

In theorie wordt er door de comparator pas signaal gedetecteerd als het voltage op pin6 hoger is dan op pin7. Door ze door te verbinden is het voltage gelijk, in de praktijk zal het circuit dan ook wel inschakelen.

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2151
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor John P » wo 01 aug 2012, 16:45

Is het ook mogelijk om het printje handmatig uit te schakelen zodat je een on-auto-off schakelaar erbij kan maken?
edit: Natuurlijk!! Je kan de stroomtoevoer van de optionele relais via de +12V , via het printje en via nix laten lopen met een schakelaar.
Laatst gewijzigd door John P op wo 01 aug 2012, 19:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Waar een weg is is ook een omweg.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20800
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor ray5150 » wo 01 aug 2012, 19:15

Henkjan schreef:is dit ook opgebouwd te krijgen?

Is je soldeerbout kapot :?: :rofl: :twisted:
Oh, nee ik zie het al...d'r gaat netspanning doorheen...da's behoorlijk eng natuurlijk... :mrgreen:

Gebruikersavatar
nxs77
Berichten: 1073
Lid geworden op: za 06 mar 2010, 1:47
Locatie: Berlikum

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor nxs77 » do 02 aug 2012, 22:43

Het is een prima schakeling. Maar is het ook mogelijk dat hij eerder uitschakeld?
Bijv na 5 minuten?
Mivoc jubileum TL in afwerk fase. Mivoc center in de maak...
Toekomstig project: visaton mini monitor basic met g25ffl

Klaar.. Smart plankje diy stijl. Check de showcase...

Djuke
Ook commercieel actief
Berichten: 125
Lid geworden op: di 20 apr 2010, 7:40
Locatie: Amersfoort

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Djuke » vr 03 aug 2012, 10:24

nxs77 schreef:Het is een prima schakeling. Maar is het ook mogelijk dat hij eerder uitschakeld?
Bijv na 5 minuten?

Dat is eenvoudig in software aan te passen, echter de uC moet er opnieuw voor worden geprogrammeerd.

Gebruikersavatar
nxs77
Berichten: 1073
Lid geworden op: za 06 mar 2010, 1:47
Locatie: Berlikum

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor nxs77 » vr 03 aug 2012, 12:54

En dat kan ik niet zelf doen zonder de hardware
Mivoc jubileum TL in afwerk fase. Mivoc center in de maak...
Toekomstig project: visaton mini monitor basic met g25ffl

Klaar.. Smart plankje diy stijl. Check de showcase...

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22429
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Henkjan » ma 03 dec 2012, 21:04

Djuke schreef:Op DC-1 en DC-2 wordt de spoel van een 12V relais aangesloten. Met dit relais kan de uitgang (of voeding) van de versterker worden afgekoppeld.
hoeveel mA kan dit leveren?

Gebruikersavatar
rjmulder
Berichten: 794
Lid geworden op: wo 04 apr 2012, 22:47
Locatie: Twente

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor rjmulder » di 04 dec 2012, 0:14

Dit ding is volgens mij wat ik ook nodig heb voor mijn versterkers.
Hmm even over nadenken, de laatste tijd gaan de euro's te hard de deur uit :(
Robert Jan

JJRT
Berichten: 65
Lid geworden op: do 02 feb 2012, 20:58

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor JJRT » di 04 dec 2012, 13:43

Zeker iets waar ik ook belang bij heb.
Even wat geld sparen want ik wil me buizenbak helemaal opnieuw bouwen met een wat modernere schakeling. Zoiets past er helemaal bij !

Djuke
Ook commercieel actief
Berichten: 125
Lid geworden op: di 20 apr 2010, 7:40
Locatie: Amersfoort

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Djuke » di 04 dec 2012, 13:44

Henkjan schreef:
Djuke schreef:Op DC-1 en DC-2 wordt de spoel van een 12V relais aangesloten. Met dit relais kan de uitgang (of voeding) van de versterker worden afgekoppeld.
hoeveel mA kan dit leveren?

Het geheel wordt slechts gevoed door een 2,5VA trafo, dus verwacht niet veel meer dan 100mA. Nominaal zo'n 40mA (0.5W bij 12V relay)

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22429
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Henkjan » di 04 dec 2012, 14:53

Djuke schreef:
Henkjan schreef:
Djuke schreef:Op DC-1 en DC-2 wordt de spoel van een 12V relais aangesloten. Met dit relais kan de uitgang (of voeding) van de versterker worden afgekoppeld.
hoeveel mA kan dit leveren?
Het geheel wordt slechts gevoed door een 2,5VA trafo, dus verwacht niet veel meer dan 100mA. Nominaal zo'n 40mA (0.5W bij 12V relay)
dus als ik dat afzeker op 100mA zit t wel goed?

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3657
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Bert61 » za 28 apr 2018, 21:52

Is er nog een printje verkrijgbaar evt et de kleine SMD onderdelen erop Aub O:)
Mijn ogen zijn nog redelijk +4 maar ook weer niet zo super :?
Edit
Sorry ik docht dat er smd op zat maar dat is niet zo 8-[
een kaal prnitje is perfect voor me :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Ah!buis » za 28 apr 2018, 22:09

Bert61 schreef:Is er nog een printje verkrijgbaar evt et de kleine SMD onderdelen erop Aub O:)
Mijn ogen zijn nog redelijk +4 maar ook weer niet zo super :?
Edit
Sorry ik docht dat er smd op zat maar dat is niet zo 8-[
een kaal prnitje is perfect voor me :D
Aan een kaal printje heb je niks Bert :o .
Werkt met een voorgeprogrammeerde µC :( .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 6591
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Marp » za 28 apr 2018, 23:04

Kost je 22,99 + verzendkosten. Of je hangt een relais aan een 555-timertje. Bij mijn weten zijn hier in het verleden ook wel andere schakelingetjes voorbij gekomen die dit doen. Ook een uit de Elektuur, door Edo of Sietse gepost.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20800
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor ray5150 » za 28 apr 2018, 23:35

Rod Elliott heeft zoiets jaaaaren geleden ook al ontworpen, en deze werkt zonder software.
http://sound.whsites.net/project38.htm

MarcelvdG
Berichten: 398
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor MarcelvdG » zo 29 apr 2018, 0:14

In 1997 heb ik ook eens zoiets in elkaar gebeund, zonder software en met een met DIL-schakelaartjes instelbare vertraging. Die schakeling was bedoeld om na 2.34 minuten +/- 4 seconden stilte op de radio het alarm af te laten gaan. De vertraging moest minimaal 2.30 minuten zijn zodat het alarm niet af zou gaan bij Dodenherdenking. Helaas besloot men na de aanslag van 11 september 2001 om drie minuten stilte te houden.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3657
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Bert61 » zo 29 apr 2018, 9:10

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Is er nog een printje verkrijgbaar evt et de kleine SMD onderdelen erop Aub O:)
Mijn ogen zijn nog redelijk +4 maar ook weer niet zo super :?
Edit
Sorry ik docht dat er smd op zat maar dat is niet zo 8-[
een kaal prnitje is perfect voor me :D
Aan een kaal printje heb je niks Bert :o .
Werkt met een voorgeprogrammeerde µC :( .
Anne

Ja zag ik ook opeens Anne
Ik heb maar een kit besteld bij Menno
Gaat in de kast waar ik beide monoblokken wil uitschakelen of elk andere buizen versterker mee wil schakelen
kan Volumio als sleep of wekker instellen
Dan is het wel fijn als mn buizen versterker ook uit gaat en niet heel de nacht aan blijft staan .
Weer een project. O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22429
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Signaal detectie circuit - prototype gered

Berichtdoor Henkjan » zo 29 apr 2018, 9:48

Die processor is prima zelf te programeren, zeker als je het Djuke programma als basis kan gebruiken.
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, Google [Bot] en 2 gasten