Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Rudy
Berichten: 1526
Lid geworden op: ma 29 nov 2004, 12:59
Locatie: Belgie

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Rudy » vr 12 jul 2013, 20:18

ray5150 schreef:Okee, zal ik aanpassen.
Misschien een domme vraag, maar kun je ook in het kort uitleggen waarom ?


Wanneer je de twee ingangen aan de gnd hangt, is de uitgang HOOG, en die sluit je dan kort naar de gnd.
IC zal ondertussen wel stuk zijn, de rest van de poorten kan daardoor ook stuk zijn.

Zelfs wanneer de uitgang logisch 0 had geweest, dan nog kan je die beter open laten, logisch 0 is nog steeds geen 0V, maar net iets meer.

mvg Rudy

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » za 13 jul 2013, 8:46

Dank je. ik begrijp het helemaal.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » za 13 jul 2013, 23:49

Alle bovenstaande modificaties doorgevoerd en hij werkt ! :D
:bounce: :bounce: :bounce:

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Kappa7 » zo 14 jul 2013, 12:22

Lets get the party started. :rock: :rock: :rock:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » zo 14 jul 2013, 12:42

Van de week maar eens even een dummy load in elkaar schroeven om eens mee te testen. :D

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Kappa7 » zo 14 jul 2013, 12:47

Maak die gelijk wat zwaarder, je zal je kroeg versterker toch ook nog moeten testen onder volle belasting. kan je die daar ook gelijk voor gebruiken.


Zach laatst iets van een vissenkom en wat weerstandjes in een plastiek zakje.
Dummy met waterkoeling :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » zo 14 jul 2013, 12:54

Ongeveer 120 Watt gaat die worden.... :mrgreen:

Gebruikersavatar
nl3prc
Berichten: 1279
Lid geworden op: di 08 nov 2011, 15:07
Locatie: Den Helder

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor nl3prc » zo 14 jul 2013, 13:14

Ik pak meestal gewoon een 1 watt weerstand
Stuur hem in eerste instantie toch niet op vol vermogen.
En als dit dan goed gaat sluit ik de speakers aan om te testen.

Echte dummy's die op volledig vermogen moeten werken gebruikt ik alleen met hf eindtrappen.
Beter één in de hand dan de lucht van tien. ](*,)
Een goed plaatje heeft geen woorden nodig.:rock:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » za 20 jul 2013, 0:39

Zaakje weer in elkaar gezet en een uurtje onder spanning gezet.

IMG_0179.JPG


IMG_0180.JPG


Geen gekke dingen gemerkt.

Ik heb een zware dummy load gebouwd om onder andere deze versterker te testen, zie
viewtopic.php?f=8&t=18768

Van de week maar eens even uit proberen met signaal erop.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » zo 28 jul 2013, 1:40

Hoe krijg ik het ook voor elkaar... :shock: :rofl:

Ik ging dus van de week testen met audio signaal erop en een test-speakertje op de uitgang.....niks, geen geluid kwam eruit.
Ja, een beetje achtergrond ruis en brom als de gain vol open stond, maar geen hoorbaar signaal.

Dus vanvond er eens een paar uur goed voor gaan zitten, met schema's, layout, sinusgenerator.
En ook de scoop aangezwengeld in de hoop deze dit toch wel ingewikkelde probleem op te lossen....

Eerst spanningen meten volgens de punten is het schema, alles in orde....
dan maar eens een sinus erin gestopt en die met de scoop volgens het schema gaan volgen naar de eindtorren.
en hij word groter en groter die sinus. zelf op de uitgang van de print stond een joekel van een sinus (ruim 70 volt, paste niet op het scoop scherm, zo groot.)
Maar geen signaal op de uitgangs jack...(let wel, mono getest, dus ieder kanaal apart gestest...)

Wat blijkt nou....ik had de het aansluiten en solderen de uitgangen omgewisseld :oops: :oops: :oops: :hide: :hide:
....signaal op input A, gaf nu signaal op uitgang B...
Daar reken je natuurlijk niet op met testen, want je sluit aan op uitgang A.... :boos: :boos: :boos:

affijn, het omzetten was nog geen vijf minuten werk,
en ik heb hem toch voor straf op z'n flikker gegeven, kon een eitje bakken op de dummy load... :twisted:
maar hij gaf geen krimp... 8) 8-[

En dus is hij nu goedgekeurd om in gebruik te nemen. bij deze is dit projekt dus afgerond. of toch niet ?

Ik heb een (klein) ideetje in mijn hoofd, ik wil er een LED in het front maken die aangeeft wanneer de DC protectie actief word, en dus de uitgangen afgeschakeld worden. (de relais schakelen dan uit.)
Volgens mij moet dat heel simpel te realiseren zijn en moet ik dan ergens in de buurt van T3 aftappen,
wat kunnen jullie daarover zeggen, jongens ?

Scan.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11998
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Ah!buis » zo 28 jul 2013, 23:42

't Is me wat fraai's.Jij doet een stommiteit en de versterker krijgt op z'n flikker :shock:
Was 't gebaken ei tenminste lekker :? O:) .
En dan een LED aan als het relais loslaat,Ray moet weer moeilijk doen :( .
Er is in die schakeling nix dat stroom gaat trekken als 't mis gaat,dus voor die LED geen stroom.Ja paralel aan de tor met ster als 't met heel weinig stroom kan,maar het gevaar is levensgroot dat dan de relais blijft plakken.
Met een extra mosfetje een weerstand en een LED kan het en dan weer iets mis,uiteindelijk spul af,feest voorbij :cry: .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » ma 29 jul 2013, 0:47

Kan ik dan niet iets doen met een torretje of inverterend poortje dat gaat geleiden als bijvoorbeeld op het relais, of de stuurtor daarvan de stroom afvalt ?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11998
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Ah!buis » ma 29 jul 2013, 20:27

Zou zo kunnen.Met de BS170 (MosFet) is 't mooist,geen reststroom door het relais.Wel met zorg te behandelen,zoals ook 't IC in deze schakeling.
Kan ook met BC547 (of 8),blijft er de basisstroom door 't relais.
Ik zie Peter al weer komen "Anne is weer spijkers op laag water aan 't zoeken" :lol:
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18821
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Pjotr » ma 29 jul 2013, 20:49

Wel ceatief Anne:

Afbeelding

"In het grote elektronicabos van Anne was er eens een stekeltorretje met zijn vriendje de BS170-spin. Samen gaan zij het grote relais vangen. Enz enz. " :lol:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » ma 29 jul 2013, 20:56

In dat geval, kom er maar in Peter ! :mrgreen:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18821
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Pjotr » ma 29 jul 2013, 20:59

Wat wil je dan eigenlijk? Een lichtgevend relais of zo?

In bovenstaand geval kun je toch gewoon een ledje in serie met een weerstand parallel aan het relais zetten?
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » ma 29 jul 2013, 21:09

En dan omgedraaid, het ledje moet gaan branden als het relais afvalt.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11998
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Ah!buis » ma 29 jul 2013, 21:16

Pjotr schreef:Wat wil je dan eigenlijk? Een lichtgevend relais of zo?

In bovenstaand geval kun je toch gewoon een ledje in serie met een weerstand parallel aan het relais zetten?

Je dacht toch niet dat ik het moedwillig ingewikkeld maak :shock:
'tIs Ray z'n schuld,de LED moest aan als 't relais los is :o
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18821
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Pjotr » ma 29 jul 2013, 21:22

ray5150 schreef:En dan omgedraaid, het ledje moet gaan branden als het relais afvalt.

Zie het nut daarvan niet zo. Maar goed, zet je het ledje met weerstand parallel aan die tor met stekeltjes.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » ma 29 jul 2013, 21:29

Tor met stekeltjes... je hebt Jip en Janneke weer vrijgelaten ? :mrgreen:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18821
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Pjotr » ma 29 jul 2013, 21:32

ray5150 schreef:Tor met stekeltjes... je hebt Jip en Janneke weer vrijgelaten ? :mrgreen:

Ben jij toch dol op? Maar nee hoor, Anne heeft dat zo getekend... :roll:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11998
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Ah!buis » ma 29 jul 2013, 22:11

Pjotr schreef:
ray5150 schreef:En dan omgedraaid, het ledje moet gaan branden als het relais afvalt.

Zie het nut daarvan niet zo. Maar goed, zet je het ledje met weerstand parallel aan die tor met stekeltjes.

Even terugkijken,dan vindt je "Ja paralel aan de tor met ster als 't met heel weinig stroom kan,maar het gevaar is levensgroot dat dan de relais blijft plakken."
Niet zo'n goed idee :(
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21368
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor ray5150 » do 29 aug 2013, 23:58

Weet iemand ook een manier om BDX 66 en 67 Darlington transistoren door te meten ?
Ik heb nog een set liggen en overweeg om nog zo'n versterker te bouwen... :hide:
Laatst gewijzigd door ray5150 op vr 30 aug 2013, 0:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Hans 4354,5
Berichten: 114
Lid geworden op: wo 24 apr 2013, 23:32

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Hans 4354,5 » vr 30 aug 2013, 0:08

ray5150 schreef:Oorspronkelijk zaten er kopieen van de Elektuurprinten bij (Ropla, van DES op de Paviljoensgracht, in het kader van de nostalgie... :wink: )


De echte Oldies kochten hun spulletjes bij Stuut en Bruin :)
Heb daar ooit alles voor de Cresendo gekocht, ben een jaar bezig geweest met het geld bij elkaar krijgen ervoor, was toen jaar of 17 .....

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11998
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Rebuild van de Elektuur "100 Watter"

Berichtdoor Ah!buis » vr 30 aug 2013, 22:04

ray5150 schreef:Weet iemand ook een manier om BDX 66 en 67 Darlington transistoren door te meten ?
Ik heb nog een set liggen en overweeg om nog zo'n versterker te bouwen... :hide:

Over een jaar of wat,als je tijd over heb ? =P~ .
De transistors dan,
als je naar de twee pootjes kijkt alsof 't ogen zijn (vanboven) zegt ie be.(links basis,rechts emitter),huis is collector (c).
Tussen c en e in één richting niks(open),andersom een diodedoorgang.
Dan tussen b en e een weerstand van iets van 3k en omgekeerd twee diodes in serie (bij lage meetspanning dan ook de 3k).
PNP of NPN is hetzelfde,enkel andersom (de stroom).
Als dat allemaal klopt moet 't al raar lopen dat ie dan toch kapot zou zijn :sure: .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bert61, CCBot en 0 gasten