Volumeregeling en ingang met PGA2310

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » zo 23 sep 2012, 11:44

Ben nog wat aan het tekenen geslagen en voor een eventueel volgend projectje zou ik een voeding nodig hebben met volgende spanningen :

+15V, -15V, +12V en +5V

Nu heb ik wat ontworpen en is mijn vraag, werkt dit zo ? :sure:

voeding.png


Mvg,
Ronny
Laatst gewijzigd door ronnydepony op zo 23 sep 2012, 18:09, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19673
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: voeding voor volumeregeling

Berichtdoor ray5150 » zo 23 sep 2012, 12:37

Niks mis mee, als je het "chique" wilt doen kun je ook voor de 317's een aparte gelijrichting en afvlakking maken.
En vergeet geen zekering aan de primaire kant van de trafo.

Moet trouwens een behoorlijk uitgebreide volumeregeling zijn, dat hij 4 verschillende spanningen nodig heeft.
Verklaar je eens nader ?

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: voeding voor volumeregeling

Berichtdoor ronnydepony » zo 23 sep 2012, 13:10

Oef, ben al blij dat de basis goed is . :D

Kan wel nog aangepast worden wat spanningen betreft.
Als regeling zou het gaan om een PGA2310 en ATMEGA8515.
Met ingangsselectie.
Misschien open ik beter direkt een nieuwe thread met de volledige samenstelling O:)

Mvg,
Ronny

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1943
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: voeding voor volumeregeling

Berichtdoor BertDB » zo 23 sep 2012, 15:13

gewoon naam van deze thread aanpassen en off you go ! :rock:

Ik heb hier ook nog wel een paar 8515's en PGA's liggen rondslingeren..
Misschien wel leuk om ook eens wat mee te doen.
Ik volg je topic mee 8)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19673
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: voeding voor volumeregeling

Berichtdoor ray5150 » zo 23 sep 2012, 15:56

Die 5 Volt voor een Atmega kun je gewoon uit een 7805 halen.
Je haalt meer voordeel als je je voedingen in analoog en digitaal splitst.
Alhoewel het allemaal geneuzel achter de komma is.

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » zo 23 sep 2012, 18:14

Bedoeling is om een eenvoudige volumeregeling te maken die een beetje overal toepasbaar is.
Schema komt van diyaudio.

volumeregeling.png


Dit is wat ik er tot nu toe heb van gemaakt :

sturing.png


relais.png


Voeding voor de relais kan volgens mij ook tot 15V worden gebracht.

Alleen het programmeren van die ATMEGA is mij nog een raadsel hoe je dit moet doen.

Laat de opmerkingen maar komen.

Mvg,
Ronny

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19673
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ray5150 » zo 23 sep 2012, 19:20

Programmeren kan Bert alles over vertellen.

SuperR
Berichten: 1864
Lid geworden op: zo 30 aug 2009, 22:35
Locatie: Rotterdam

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor SuperR » zo 23 sep 2012, 19:36

Waarom neem en 5V relais? Dan heb je alleen +5v en -5v nodig.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1943
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor BertDB » zo 23 sep 2012, 19:44

Programmeren is opzich een eitje.
Mocht je'r niet uitkomen kan ik 'em ook voor jou programmeren.
Simpelweg:
Jij programmeert in een bepaalde taal (C, assembler, ...).
Dit compileer je dan naar een bepaald IC (atmel, pic, arm, ..) in een Hexadecimaal bestandje, *.hex
Die hexfile laad je dan in in het programma dat je gebruikt voor IC's te programmeren, en ook dat is fabrikantafhankelijk.
Programmaatje communiceert op zijn beurt met de hardware (programmer) die je'r aan hebt hangen en je eitje (=µC) is gebakken :D

Zie wel dat jou 8515's de normale DIL uitvoering hebben.
Dat maakt het wel makkelijk.
Mijn zijn zo'n vierkantje, hoe noemt dat nu ook weer, TQFP ofzo ? beetje omslachtig vind ik zelf :sure:

Voeding analoog/digitaal opsplitsen vind ik wel nut hebben naar storingen, maar of je't zal gaan horen is inderdaad een 2de.
Als je't goed doet kan je veel problemen verhelpen, doe je't fout kan je je er ook heel wat mee op de nek halen. :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19673
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ray5150 » zo 23 sep 2012, 19:48

Hier staan diverse zelf te bouwen programmers :
http://www.circuitsonline.net/schakelingen/

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » zo 23 sep 2012, 19:49

Dat kan, maar de PGA2310 werkt het beste op 15V.
Knuisje heeft in zijn eigen topic http://zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic.php?f=7&t=15537 eens aangehaald dat de PGA2310 beter is dan de PGA2311 die ook enkel op 5V werkt, vandaar de keuze voor die PGA2311.

Gelukkig hebben we hier dus blijkbaar een specialist in het programmeren van die Atmel :goeie:
Zal Bert eens aanspreken .

Mvg,
Ronny

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1943
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor BertDB » zo 23 sep 2012, 19:52

Selbst benutze ich ein Deutsche programmiergerät ! :twisted:
funktioniert wunderbar gut, und mit USB ausgerüstet !

http://shop.myavr.de/index.php?sp=artli ... p&katID=16

voor 28€ haal je'r ééntje in huis.
Maar als je een parallelle poort ter beschikking hebt werken die schakeling van C-O ook prima !

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » zo 23 sep 2012, 20:01

Mijn laptop heeft geen parallele poort meer :twisted:

Die duitse programmer eens bekeken, staan heel wat downloads bij , dus heb al weer wat werk.

Nu ja, ik zie bij Bert staan, woonplaats GENT, is slechts een halfuurtje rijden van Lichtervelde, O:)

Mvg,
Ronny

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » zo 23 sep 2012, 21:01

Er bestaat ook een versie met een "ENCODER"

IS dit beter en/of wat doet een encoder ?

pga2310_atmega8515_encoder_resize.JPG

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19673
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ray5150 » zo 23 sep 2012, 21:16

Een encoder is een digitale potmeter, zelfde idee als een stappen schakelaar.
om de juiste ingang te kiezen moet je dus aan een knopje draaien.
Kan ook voor volume regeling gebruikt worden. (gaat geen audio door.)

SuperR
Berichten: 1864
Lid geworden op: zo 30 aug 2009, 22:35
Locatie: Rotterdam

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor SuperR » zo 23 sep 2012, 21:26

Digitale potmeter

Ik denk dat dat niet echt een goede vergelijking is. Een (rotary) encoder zoals deze heeft twee uitgangen die afhankelijk van de positie van de schacht een aantal verschillende staten heeft. Als we de atmega die verschillende staten laten meten, kun je achterhalen of de encoder wordt gedraaid (met richting) of niet.

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » zo 23 sep 2012, 21:32

Dus als ik het goed begrijp doet deze encoder hier enkel ook de mogelijkheid om manueel te werken en niet enkel via RC5-afstandsbediening.

SuperR
Berichten: 1864
Lid geworden op: zo 30 aug 2009, 22:35
Locatie: Rotterdam

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor SuperR » zo 23 sep 2012, 21:37

Dus als ik het goed begrijp doet deze encoder hier enkel ook de mogelijkheid om manueel te werken en niet enkel via RC5-afstandsbediening.

Nee, je IR ontvanger zit toch ook nog in dat schema dus dat gaat beide. De encoder vervangt de 5 losse schakelaars/toetsen.
ronnydepony schreef:Dat kan, maar de PGA2310 werkt het beste op 15V.
aangehaald dat de PGA2310 beter is dan de PGA2311 die ook enkel op 5V werkt, vandaar de keuze voor die PGA2311.

Volgens mij is het enige verschil op welke spanning hij begint te clippen. De versterker die je er mee gaat gebruiken heeft een versterkingsfactor van zeg 20. Als daar een signaal van 2 Vrms in gaat is je voeding de beperkende factor. Met andere woorden; de spanning van je versterker is eerder te laag dan dat de PGA2311 tegen clipgrenzen komt.

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » zo 23 sep 2012, 23:45

dan pas ik de spanning aan van 15 naar 12V.
zal in mijn geval niet zoveel uitmaken.
Kan ik voor de symmetrische voeding nog mijn vorige printen gebruiken :D

Moet ik dus enkel nog een 5V voeding maken.

En ondertussen een versie gemaakt met encoder .

struring met encoder.png

SuperR
Berichten: 1864
Lid geworden op: zo 30 aug 2009, 22:35
Locatie: Rotterdam

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor SuperR » zo 23 sep 2012, 23:54

Signaal-aarde? Zowel bij je inputselectie als bij je laatste ontwerp lijk je dat te negeren.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19673
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ray5150 » ma 24 sep 2012, 0:04

Als je die encoder op de print plaatst, zul je dus de hele print tegen het frontpaneel moeten plaatsen.
Kom je dan niet in de knoop met hoogte ? die elco's en controller steken aardig uit.
De asjes van zo'n encoder zijn over het algeheel niet echt lang te noemen.

Encoder-EC12(2).jpg
Encoder-EC12(2).jpg (24.92 KiB) 331 keer bekeken

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » ma 24 sep 2012, 12:25

Versie weer wat aangepast.

Signaal-aarde zou nu moeten OK zijn.

struring met encoder.png


En voor de fun :

sturing met encoder.jpg


relais.jpg


De pinafstand bedraagt 2.54mm en ieder type connector kan hier dus gebruikt worden

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 7822
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo
Contacteer:

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor Barry2001 » ma 24 sep 2012, 13:15

Ziet er goed uit Ronny. Niet fout, maar om het wat fraaier te maken: Draai R1 180 graden, dan ben je die slinger kwijt. Zit je vast aan die pin bezetting van je headertjes rechtsonder? Anders zou je de volgorde aan kunnen passen, zoals die 'On/off' naar links verplaatsen, dan kom je beter uit met je traces.

In de datasheet wordt aangeraden om digital en analog ground te scheiden en op 1 punt aan elkaar te knopen http://www.ti.com/lit/ds/symlink/pga2310.pdf . Is een overweging.

C18, en dan met name C19 en C21 direkt aan de voedingspen van de PGA zetten. Elco hoeft niet, die 100nF's wel.
Bijlagen
Capture.JPG

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 914
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ronnydepony » ma 24 sep 2012, 15:26

R1 is 180 graden gedraaid.
Elco's weggelaten.
PGA2310 180 graden gedraaid en nu een AGND en DGND gemaakt.
wordt daarna simpelweg met een jumper aan het IC verbonden.
ON/OFF staat nu naast MENU

struring met encoder.png


sturing met encoder.jpg


Ziet er alweer wat beter uit :sure:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19673
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Volumeregeling en ingang met PGA2310

Berichtdoor ray5150 » ma 24 sep 2012, 18:23

Ik zou de steekmaat voor de weerstanden (niet R9) een stap groter kiezen.
Daar gaat 0.5 of 0.6 Watt niet goed in passen, dan moet je de draadjes zo strak buigen dat het keramiek bijna gaat barsten...


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast