Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » di 07 mar 2017, 19:27

Smoorspoel op zijn nieuwe plekje brengt geen verschil, ook niet in voltages. Jammer maar helaas.
Ik zal de boel maar ombouwen naar situatie met de elco's en bijbehorende weerstanden op de versterker printen. Dat gaat even duren :oops: :mrgreen:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » wo 08 mar 2017, 10:39

Zou de trafo kwartslag draaien nog helpen?
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11854
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » wo 08 mar 2017, 13:32

Rudolf schreef:Smoorspoel op zijn nieuwe plekje brengt geen verschil, ook niet in voltages. Jammer maar helaas.
Wat had je dan verwacht :? ,het is toch een gestabiliseerde voeding = vaste spanning :o
Die elcotjes op een afzonderlijk printje en dan nog een smoorspoel ertussen :shock:
Condensators in de voedingslijn hebben een driedubbele funktie, brom verminderen, koppeling tussen verschillende trappen vermijden (samen met de weerstanden) en om de voedingslijn voor het signaal op hetzelfde niveau te houden als de massa.Als die massa dan niet bij de desbetreffende trap zit krijg je een lange verbinding waar signaal op staat die allerhande ongewenste dingen kan oppikken.
Ik zal de boel maar ombouwen naar situatie met de elco's en bijbehorende weerstanden op de versterker printen. Dat gaat even duren :oops: :mrgreen:
Goed idee, de spanningsdeler + C om de gloei wat positief te maken mag best op de stabilisatieprint, is maar een keer.
Trafo draaien, denk niet dat 't veel uitmaakt, staat niet erg dicht bij de buizen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » wo 08 mar 2017, 13:48

Ja dat van die spanning snap ik inderdaad :oops: Die verandert niet natuurlijk, maar de brom helaas ook niet.
Ik ben nu bezig iedere buis zijn eigen weerstand en elco te geven; Dat verandert de bedrading wel heel erg, wie weet helpt het.
En weer bedankt voor je geweldige hulp hoor! :rock:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9081
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Barry2001 » wo 08 mar 2017, 14:56

Hallo Rudolf,

De zaken die je noemt, zoals trafo draaien, hebben wel invloed op brom maar meer om laatste restjes weg te werken. Je schrijft dat je een enorme brom hoort, denk eerder dat er fundamenteel nog iets niet goed zit. Krijgt iets geen gnd, hangt iets aan gnd wat niet hoort oid.
Als ik je layout bekijk, hoe je de kast hebt ingedeeld zou ik persoonlijk de printen een kwartslag hebben gedraaid. De ingang is het gevoeligst, dus die buis zo kort mogelijk aan de ingangsbus. Als je met je hand in de buurt van de ingangsbuis komt, hoor je dan de brom veranderen? heb bij mijn Dude hier eens een filmpje van gemaakt om aan te geven hoe gevoelig dit is, zoek ik ff op.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9081
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Barry2001 » wo 08 mar 2017, 15:02


Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » wo 08 mar 2017, 19:21

Vreselijk !! :oops: :mrgreen:
Ik heb dat allemaal ook geprobeerd maar daar gebeurt niks. Heb ook meet draad met twee meetpennen geprobeerd of hier en daar aarden scheelt, maar niks kunnen vinden. Mijn kast is helemaal dicht maar zonder deksel ook geen verschil.
Aardedraadje van de draaitafel geeft verschil in brom op veel verschilende plekken in de kast, maar brom blijft.
Ik heb goeie hoop dat mijn rigoreuze verandering nu gaat helpen.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11854
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » wo 08 mar 2017, 22:07

Rudolf schreef:Aardedraadje van de draaitafel geeft verschil in brom op veel verschilende plekken in de kast, maar brom blijft.
Dat klinkt verdacht :-s
Dat aarddraadje mag wel verschil in brom geven maar moet niet afhankelijk zijn van waar die aan de kast zit.Zitten er meer dan een verbinding tussen massa van de schakeling en de kast ?
Bijv. het sterpunt maar ook de stekker waar de PU draad wordt ingeprikt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9081
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Barry2001 » do 09 mar 2017, 7:51

Rudolf schreef:Vreselijk !! :oops: :mrgreen:
Ik heb dat allemaal ook geprobeerd maar daar gebeurt niks. Heb ook meet draad met twee meetpennen geprobeerd of hier en daar aarden scheelt, maar niks kunnen vinden. Mijn kast is helemaal dicht maar zonder deksel ook geen verschil.
Aardedraadje van de draaitafel geeft verschil in brom op veel verschilende plekken in de kast, maar brom blijft.
Ik heb goeie hoop dat mijn rigoreuze verandering nu gaat helpen.


Samenvattend dus, buishouders (afscherming) gebruiken en de printen een kwart slag draaien zodat de ingang direkt aan de ingangsbus hangt. Heb je dat echt geprobeerd? Je gaat een erg klein signaal van een paar mV een keer of 200 versterken, dit is erg storingsgevoelig.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » do 09 mar 2017, 8:20

In een gesloten stalen kast is buishulsjes dan niet een beetje overdreven? Buizen staan niet bovenop.
Maar ik ga vandaag de nieuwe bedrading afmaken en testen, wie weet [-o<
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » do 09 mar 2017, 8:22

Alle aarde/min punten gaan naar de ster; voor het pick up draadje heb ik nog geen vast punt; de cinch chassisdelen zitten geisoleerd aan de kast
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21124
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor ray5150 » do 09 mar 2017, 17:34

Als ik naar de foto kijk zou het me niks verbazen als er meerdere aardlussen zitten...

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » do 09 mar 2017, 20:02

Dat denk ik ook wel; ik ben hieraan begonnen omdat ik zoveel fotoos heb gezien van de breiwerkjes, ik dacht dat kan ik ook; wat een bossen draden zitten er bij iedereen, en dan zeggen ze dat het doodstil werkt.
Ook de Scratch van Triode Dick zelf, de voorloper van de dude, twee kleine doosjes helemaal vol draadjes geperst en werkt goed (zeggen ze =D> )
Ik heb nu minder brom en hoofdzakelijk op een kanaal, en op het andere gekras; als ik de buizen wissel blijkt het in een buis te zitten; die heb ik nieuw gekocht bij AE Europe, maar drie jaar geleden :oops: Kan ik niet meer terugsturen.
IK ga maar eens een nieuw plan maken, misschien die prints van Doede Douma kopen, brengt meer orde en minder draden.
Brom is net te veel naar mijn zin maar het geluid wat er door komt is erg mooi.
Heb ook de trafo twee maal zo ver van de 1e buis op de zijwand geschroefd.
Maar het is allemaal nog niet echt goed. Jammer.
Maar jullie bijdragen waren geweldig hoor, dat vind ik echt gaaf zulke hulp aan een kloojoo met dikke fikke :yeah:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11854
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » do 09 mar 2017, 21:09

Foto(tjes) ? :-s
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » vr 10 mar 2017, 8:38

Ja ik zal nieuwe foto maken. Misschien beschrijving?
Op de ster komen inmiddels 8 draadjes uit. Netentree aarde, voet van de trafo, 4x de min/afscherming van de IN en OUT en de twee aarde punten van de versterkerprinten. Van de Hoogspanning gaat de plus in een keer naar de printjes en door naar de elco/weerstand bij iedere buis.
De min gaat naar het aardpunt van elk versterkerprintje.
Ik heb 11,89 Volt DC gloeivoeding als hij in vol bedrijf is, is dat niet te weinig?
De hoogspanning is 293/292 Volt, maar dat kan ik opschroeven want die voedingprint is (nog) regelbaar.
Als ik al die IN/OUT aardes nou eens bij de cinch chassisdelen aan de kast aard? Scheelt 4 lange draden?
In veel versterkers zie je toch gewoon die 4 aardes met een dun draadje bij elkaar genomen worden.
Foto volgt.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » vr 10 mar 2017, 8:42

Misschien zelfs het steraardepunt tussen de IN/OUT aansluitingen maken en ook meteen doorvoeren naar buiten voor het aardedraadje van de draaitafel?
Of het sterpunt isoleren van de kast?
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21124
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor ray5150 » vr 10 mar 2017, 9:52

Met de antwoorden op die vragen kun je een heel boek volschrijven, sterker nog, dat is al gedaan.
Menno van der Veen heeft destijds in een boek een heel hoofdstuk geschreven over steraarde in buizenversterkers.
Ik heb dat ooit eens gekopieerd, zal van het weekend eens kijken of ik het nog kan terugvinden, en door de scanner halen.

In de tussentijd hebben we dit nog :
versterker2.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » vr 10 mar 2017, 11:12

Ja ik heb er ook al een en ander over gelezen.
Het nadeel van al je kennis op internet vinden is dat je meestal van alles het tegenovergestelde ook vindt :-(
Maar ik kan het gewoon proberen niet waar; het is voor mij toch vooral uitproberen en er van leren, en dan met jullie hulp de beste oplossingen er uit pikken. En dat vind ik geweldig leuk om te doen en voor jullie hulp ben ik zeer dankbaar.
Ik bestel sowieso de printjes voor het versterkerdeel, en misschien ook wel de trafoset als die een beetje te betalen is. En dan begin ik over een poosje gewoon opnieuw.
En dan komen er op de bodem van de kast nog 25 gaatjes bij en er zitten er al 100 van alle pogingen en veranderingen.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » vr 10 mar 2017, 11:14

Dat PDFje is ook weer leerzaam :relax:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11854
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » vr 10 mar 2017, 12:35

Zo, ook weer onder de wakkeren :D
De trafo en randaarde hebben niks te zoeken bij een steraarde, die is voor 't versterkerdeel.
Trafoblik aan de kast en randaarde evt via een antiparallel geschakelde 1N400x duo (met desnoods een C 10n...100n erover) ook aan de kast.Die diodes laten een klein spanningsverschil toe zonder dat er (aard)stroom gaat lopen via de afscherming van de signaaldraden.
Het voedingsdeel, trafo's en stabilisaties zweeft in de kast :) en uit de buurt van het versterkerdeel houden.Er zijn vier draden naar het versterkerdeel, de min naar het steraarde, de plus voor de voeding en twee gloeiverbindingen.
Waar de spanningsverhoging + massaverbinding voor de gloei zitten doet er niet toe.
Die steraarde zou best in de buurt van de ingang zitten, maakt hier niet veel uit, in de hele versterker is (zou) er geen wisselspanning (moeten zijn) als de stabilisators hun werk doen.
Die steraarde toestand is om te voorkomen dat massadraden verstoringen in het signaal kunnen veroorzaken wat massadraden zijn ook signaaldraden :o .
Toch brom :( dan vinden waar vandaan.Bij brommend toestel de HS-trafo onderbreken.Is de brom dan meteen weg is er daar iets mis.Anders zakt de brom later pas weg.
Zelfde met de gloeitrafo, als het daar mis is verdwijnt de brom dan ook meteen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » vr 10 mar 2017, 19:05

OK Anne bedankt, dit zal ik eens even 5 keer lezen en dan nog eens wat gaan uitproberen \:D/
En dat PDFje ook.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » za 18 mar 2017, 10:53

Ik heb de massadraden allemaal ingekort weggelaten en/of anders laten lopen en de steraarde midden achterin de kast gezet tussen in en uitgang; helpt wel iets tegen brom, geluid is nog steeds goed maar ook het krassen is er nog.
Ik ga nu de kast leeghalen; ik heb de officiele trafo's besteld bij AE Europe, twee nieuwe buisjes en de printen van Doede Douma.
Nu moet het na drie jaar maar eens gaan lukken.
Minder klooien en meer volgens alle adviezen en aanwijzingen. En niet krenterig doen.
Hoewel klooien en rommelen met wat je hebt liggen wel leuk is natuurlijk.
Moet gaan lukken. Jullie zijn nog niet van mij af natuurlijk.
Maar door jullie input is dit allemaal zo leuk, waarvoor dank.
Effe een paar weekjes op de trafo's wachten.
Kan ik vast nadenken over het volgende project, de RH84 uit het draadje hier gaan bouwen :rock:
(was ik ook all een beetje mee bezig)
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » ma 24 apr 2017, 8:54

Weet iemand welke noval print buisvoeten precies in de print van Doede Douma passen? Doede zei dat het die van AEE zijn maar die weten van niks en die ik daar besteld heb passen voor geen meter. En ik wil nu eens niet gaan klooien aan die voetjes maar gewoon passende kopen. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met het klooien, ik heb nu de juiste printen de juiste trafo's en alle onderdelen nieuw. Nu moet het lukken. :rock:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21124
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor ray5150 » ma 24 apr 2017, 10:20

Je zou deze eens kunnen proberen : https://www.eoo-bv.nl/buisvoeten/14048- ... print.html
Anders op Ebay zoeken, daar is een grote keuze, maar neem niet de goedkoopste, wel keramische nemen.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » ma 24 apr 2017, 11:42

Nee ik ga nu voor het beste van alles. En keramische. Maar je zou de maat van de cirkel die de 9 pinnetjes vormen bij het product moeten vinden maar dat is nooit zo. En dat is ook niet standaard hetzelfde, integendeel ](*,)
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast