Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » wo 01 mar 2017, 20:46

Als 't een goeie bipolaire is (heel kleine lekstroom) kan het best.Even de =spanning op de uitgang meten, zou naar nul moeten zakken.
Aarddraadje van de draaitafel aan het chassis, hindert niet waar.
Niet als het de aarde is van de afgeschermde draad vanuit de arm, die kan best naar steraarde.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » do 02 mar 2017, 9:20

Dank je voor je snelle reactie. Als er een als/maar aan is zet ik er toch maar simpelere in. Aarddraadje snap ik.
Ik heb in proefopstelling brom en krasserige ruis op het ene kanaal dat ik af heb, wel behoorlijk geluid. Heb ik toch niet alles verkeerd zitten in mijn breiwerkje. Ik ga eerst nog 10 dingen veranderen (verbeteren hoop ik ) en de tweede versterkerprint afmaken, veel netter. :oops:
Onder andere de wisselstromen niet de gelijkstromen laten kruisen, meer buitenom zodat ze niks kruisen.
Ik heb keurig 12.01 Volt DC voor de gloei en 294/295 Volt hoogspanning.
De boel zit in een stalen 19inch 2U kast. Als die helemaal dicht zit scheelt misschien ook weer in brom.
Ik worstel zo met de min van gelijkstroom, dat die aan aarde mag/ moet en hoe en waar dan. Bij wisselstroom niet, dat kan ik snappen. maar vooral bij die hoge spanningen durf ik het niet en weet ik niet waar wat moet.
Ik durf ook nog geen foto te plaatsen van mijn breiwerkje. :hide:
Veel lezen op internet helpt ook niet altijd, je leest zoveel tegenstrijdige dingen over de phonodude, over waar aarden en welke condensatoren niet of wel kunnen /moeten. Ik moet zoiets natuurlijk eigenlijk niet doen met zo weinig kennis/ ervaring maar ik vind het zo leuk. En ik kom een heel eind, en dat mijn broddellapjes er niet mooi uitzien boeit mij niet. Maar ja als het niet werkt is wel sneu, maar eigen schuld dikke bult.
En dan zet ik het op de bovenste plank weg maar dan gaat het na een jaar toch weer kriebelen. :think:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3514
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor democles » do 02 mar 2017, 9:48

Ik durf ook nog geen foto te plaatsen van mijn breiwerkje. :hide:


Maakt niet uit,we zijn allemaal ergens begonnen :D

Aarden is een verhaal op zich :-k

Een leuk begin,is een sterpunt maken op het chassis en daar alle gelijkstroom min punten naartoe leggen,als alles stil blijft ben je klaar :yeah:

Werkt het niet,brom :shock: dan zal dit forum je zeker verder helpen :sure:

Dat van gelijkstroom bij wissel weghouden in de opbouw helpt al veel,vooral de netspanning wisselstroom ver bij de ingang uit de buurt houden O:)

En alle draadjes netjes twisten scheelt ook een boel ellende :D

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » do 02 mar 2017, 12:07

OK dank je, zonder forum zou ik nergens aan beginnen, is een essentieel deel van de hobby. En voor de hulp dank ik jullie zeer.
Dus per printje zeg maar de minnen van de gelijkstroom en de aarde bij elkaar en per printje verzamelen naar de ster brengen?
Moet dat van het hoogspannings voedingsprintje ook? Triode Dick heeft daar een blauw draadje van ergens na de eerste elco met een spanningsdelertje vanuit dat midden naar de min van de 12 Volt DC gloeivoedingsprint. Is dat niet genoeg? De min van de 12 Volt gaat per vertserkersprintje toch naar de ster?
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » do 02 mar 2017, 12:11

Op Audiofreaks heette ik Bromzoeker maar dat was 15 jaar geleden dat ik me daar meldde en daar weer met audio begon.
En met wat hulp toen nooit meer een bromprobleem gehad. :rock:
Zelfs niet met mijn Dynavox ellende versterker waar niemand de fouten kon vinden. Van alles maar geen brom. :mrgreen:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
peetey
Berichten: 11
Lid geworden op: ma 21 mei 2012, 21:36

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor peetey » do 02 mar 2017, 22:43

Tsja Rudolf, ik zou je toch aanraden om een klein beetje theorie tot je te nemen! Op zijn minst die kleine handige formules voor het berekenen van en de samenhang tussen spanning, weerstand en stroom. Voeg daar nog even het vermogen aan toe in watts en je kunt al heel veel zelf simpel uitdokteren.
Over massa en aarde zijn boeken vol geschreven en zelfs als je alle wijsheid toepast loop je some nog tegen een vervelend reuteltje aan. Overkomt iedereen wel eens.
In principe werkt het meestal afdoende om per groepje onderdelen de massa's bij elkaar te brengen en vandaar naar het sterpunt. Alles wat wisselspanning draagt strak twisten (boormachien) en als je moet kruisen met audio kabel altijd in een hoek van 90 graden.

Over jouw diodes, gebruik liever geen 1N zut..zijn niet zulke fijne diodes voor audio toepassing. BYV26D is een mooie diode en kost ook maar paar centen.
Dan zeg je dat je bij een trafo uitgang secundair 250-0-250 bijvoorbeeld niet snapt hoe je de diodes aan moet sluiten maar een 6x4 buisje wel. Wel, die buis bevat gewoon 2 diodes dus als je moderne si-diodes gebruikt doe je precies hetzelfde: in elke aansluiting van 250V zet je 1 diode en de middenaftakking gewoon aan massa en klaar. Dan heb je netje dubbelzijdig gelijkgericht!. De kathodes van de diodes knoop je aan elkaar en dat is dan je gelijkgerichte plus. Precies gelijk dus aan je buis.

Knutsel ze,
grtz, Peter :sure:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3514
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor democles » do 02 mar 2017, 22:50

in elke aansluiting van 250V zet je 1 diode en de middenaftakking gewoon aan massa en klaar. Dan heb je netje dubbelzijdig gelijkgericht!. De kathodes van de diodes knoop je aan elkaar en dat is dan je gelijkgerichte plus. Precies gelijk dus aan je buis.


In theorie Ja,in de praktijk meer spanning dan de buisgelijkrichter :o

Gebruikersavatar
peetey
Berichten: 11
Lid geworden op: ma 21 mei 2012, 21:36

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor peetey » vr 03 mar 2017, 0:08

Hallo Rudolf, ik had het over de aansluitingen van buis en diode, niet over hoeveel spanning je uiteindelijk overhoudt. Uiteraard is het zo dat een buis een veel groter verlies heeft dan een diode. Ze zijn ook niet voor niets bijna overal vervangen tegenwoordig waar het gelijkrichting betreft.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » vr 03 mar 2017, 9:36

Bij het woord "formule"krijg ik al kriebels :mrgreen:
Maar een gelijkrichtbuis aansluiten kan ik nu wel. En met diodes gaat ook wel; alleen krijg/lees ik vaak over bepaalde soorten die je wel en niet in bepaalde situaties moet/kunt gebruiken. Daar moet ik dan gewoon kiezen.
Kan iemand me vertellen of dat blauwe draadje van Triode Dick in het voedingsschema genoeg aarding is voor de voeding als je ook de minnen van de 12Volt per printje naar de ster brengt?
Ik ben veel nettere versterkerprintjes aan het maken, met metaalfilm weerstanden en allemaal gewone gele condensatoren em WIMA's en veel mooiere buisvoeten. Als dat klaar is durf ik wel een foto te plaatsen. \:D/
Laatst gewijzigd door Rudolf op vr 03 mar 2017, 14:28, 1 keer totaal gewijzigd.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Muug
Berichten: 1369
Lid geworden op: wo 31 jan 2007, 12:33
Locatie: East Flanders Fields

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Muug » vr 03 mar 2017, 13:01

Ah!buis schreef:Aarddraadje van de draaitafel aan het chassis, hindert niet waar.
Niet als het de aarde is van de afgeschermde draad vanuit de arm, die kan best naar steraarde.
Anne

Anne, mag ik dan concluderen dat de steraarde op het chassis mag zitten?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » vr 03 mar 2017, 14:31

Muug schreef:
Ah!buis schreef:Aarddraadje van de draaitafel aan het chassis, hindert niet waar.
Niet als het de aarde is van de afgeschermde draad vanuit de arm, die kan best naar steraarde.
Anne

Anne, mag ik dan concluderen dat de steraarde op het chassis mag zitten?

Nee liever niet (hoewel het vaak schijnt goed te gaan), meestal beste plaats om de aarde van de schakeling aan het chassis te zetten is bij de ingang.
Aan een draaitafel zit vaak een draad aan de metaaldelen en die kun je best "ergens" aan het chassis verbinden, net of je het chassis samenvoegt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » za 04 mar 2017, 12:46

Even nog een specifieke vraag die bij me opkomt bij het solderen. In het schema van de halve versterker hieronder zie ik pin 4 en 5 zijn gloei, en ik gloei met 12Volt gelijkspanning; nu moet er een draadje naar aarde vanaf pin 2 en weerstand R1 vanaf pin 3 naar aarde; kan ik die nou gewoon aan pootje 4 solderen als dat de min is van de 12 Volt. Lijkt me zo lekker kort en makkelijk maar ik wil geen blunders gegaan.
En de MIN van de hoogspanningsvoeding moet die eerst twee keer naar iedere versterkerprint min/aarde of kan die meteen naar de steraarde?
PhonoDudeamp.GIF
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Kappa7 » za 04 mar 2017, 13:07

De gloeispanning mag niet aan aarde maar moet op een hoger potentiaal liggen om het verschil in spanning tussen de gloeispanning en de bovenste kathode niet te groot te laten worden.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » za 04 mar 2017, 14:12

De kleine spanning van de PU komt tussen pin 2 en 3 de versterker binnen.Daar moet zeker niks verstorends tussen.Alleen naar buiten en 2 aan de steraarde.Die 47k mag wel direkt tussen 2 en 3 of over de ingang.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » za 04 mar 2017, 20:26

Oh jee ja ik zie nu ook in het schema dat de min van de 12 Volt DC niet aan aarde gaat. Ben bijna klaar maar dit ga ik eens even gauw veranderen. Ik voelde al dat er nog iets niet klopte.
Bedankt.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » ma 06 mar 2017, 20:33

Hij ziet er nu zo uit.
Hij werkt, maar heel erge brom en op een kanaal af en toe een krassend geluid.
Het geluid dat daar doorheen komt klinkt goed, lekker vol, hoog laag mid aanwezig en goede kanaalscheiding.
Jammer. Waar ik het aardraadje van de platenspeler ook aan doe, alles maakt verschil maar brom blijft (te) erg.
Aansluiten van de randaarde maakt ook geen verschil.
Jammer he, ik baal wel goed. ](*,)
IMG_1148.JPG


Ik meet terwijl hij staat te spelen 11,89 Volt DC gloeispanning en 293/295 Volt hoogspanning.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » ma 06 mar 2017, 23:11

Wat zit daar allemaal ? Een kleine print met een hele verzameling elco's en een smoorspoel die aan de uitgang van een stabilisatie ding hangt ??
En hoe dik is die elco bij de gloeivoeding (ziet er nogal klein uit)
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » di 07 mar 2017, 9:25

Ik zal even proberen te beschrijven; links boven nettrafo ; zekering; levert ongeveer 260 volt. Ik gebruik de andere uitgangen niet.
Links onder 12 volt gloeivoeding 12 Volt DC, zit na jullie tips alleen aan de gloei, pin 4 en 5; voedt alleen ook nog een blauw ledje.
Zit ook nog het beruchte Triode Dick blauwe draadje aan vanaf een spanningsdelertje in de hoogspanningsvoeding naar de min van de 12 Volt.
Rechts onder de hoogspannings voeding van de eerste blz. van dit draadje, de elco's op apart klein printje er boven weer volgens Triode Dick schema.Plus gaat eerst via smoorspoel idd. Vanaf dat kleine printje gaat 4 x 293 0f 295 Volt getwist naar versterkerprintje. Minnen aan aarde en dan naar steraarde.
De dikke op het kleine printje is 470 uF 400 Volt en de 4 kleinere zijn 47 uF 350 Volt. Weerstandjes daar 1 Watt.
Op de versterkerprint alleen metaalfilm weerstanden gebruikt.
Stalen kast, dicht of open maakte geen verschil. Net als randaarde van netentree wel of niet aansluiten.
Ik lees steeds over het kruisen van draden. Als ik dat moet voorkomen moet ik de draden helemaal buitenom langs de wanden van de kast leiden. Dan worden ze wel zeer lang.
Buizen zijn nieuw en komen van AE Europe, de trafo specialist.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » di 07 mar 2017, 11:49

Zit maar raar in elkaar :(
Is meer zo de bedoeling.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » di 07 mar 2017, 13:50

OK bedankt voor je duidelijke schema; ik zie eigenlijk alleen verschil in de smoorspoel op een hele andere plaats klopt dat?
De rest zit zo bij mij als jij hier laat zien. :oops:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » di 07 mar 2017, 13:51

Die hoogspanning loopt even om een bochtje om in de kast te passen, elco's lijken misschien klein omdat het een flinke kast is (19 inch 2U)
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » di 07 mar 2017, 13:57

Iemand had hierboven geschreven dat als ik de voedingprint van Robert zou maken dan verder gaan met schema van Triode Dick na de eerste elco na de buis.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » di 07 mar 2017, 13:58

Ik zal gauw even de boel aanpassen, ben benieuwd.
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Ah!buis » di 07 mar 2017, 14:23

De onderdelen op dat printje met al die elco's (er zitten er zo te zien ook teveel op) hadden bij de buizen moeten zitten.Zijn ontkoppel C's voor de plaatselijke voeding.
Met wat geluk gaat 't zo ook wel.De min van de voeding in de goeie volgorde, van de stab.print naar de elcoverzameling en daar vandaan naar het spul rond de buizen.En dan de massa bij de eerste buis naar het sterpunt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Rudolf
Berichten: 574
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 8:42
Locatie: Voorschoten

Re: Phono Dude Rudolf, eigenwijs eigen draadje

Berichtdoor Rudolf » di 07 mar 2017, 14:40

Ja die dikke elco van 470 uF zit er om de zelfde reden als de smoorspoel op die plaats; advies was na de stab. print verder te gaan met het triode dick schema na de eerste elco na de buis. Zo doende. Zal ik die 470 uF dikkerd weglaten?
Triode dick had in zijn eerste versie , de Scratch heette die toen , ook alle voedingszaken bij elkaar, wel in een aparte doos.
Ik zal eerst de smoorspoel veranderen, dan zal ik eens proberen te tekenen of ik al die elco's met hun weerstanden op de versterkerprintjes kan frotten. :mrgreen:
Ik luister naar Dared MP-15 buizenbak en Focal 726 S luidsprekers ; REGA P2 met eigenbouw Phono Dude ; Harman Kardon HD 990 cd speler en nog wat rommel. Ik pruts graag aan buizengebakjes en bandrecorders en draaitafels.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bert61, CCBot, hannesie en 0 gasten