Buizen voorversterker voor UCD

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » di 27 jan 2009, 21:23

Zo, je printlayout versie 1....
Voor ik de print kan perfectioneren moet ik wel alle maten hebben..
Van de buisvoeten bijvoorbeeld, en de condensatoren, die je gebruikt hebt.. etc.
(ja ik gebruik geen print-programma want die resultaten ben ik het nooit eens...)

Kees
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » di 27 jan 2009, 22:30

Onderdelen kom ik op terug. De geplande inkoop aktie bij Vigier is jammerlijk mislukt.

Maar zie ik nu drie buizen?
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

mischa72
Berichten: 4372
Lid geworden op: wo 06 jun 2007, 23:45
Locatie: Munstergeleen

Berichtdoor mischa72 » di 27 jan 2009, 22:34

Aan het "schema" 2 buizen voor het signaal (de grote) en eentje als gelijkrichter.

Groeten,
Mischa
The world sucks, but if it wouldn´t suck, all DAC's would fall off.

Power to the recyclers !!

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » di 27 jan 2009, 22:46

Leeuwarden schreef:Maar zie ik nu drie buizen?

Ja, dat zie je goed...
Ik ben even voor het gemak uitgegaan van een EZ81 gelijkrichter, de 6SN7 en die 85A2 zenuwebuis.. 3 buisjes dus..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » wo 28 jan 2009, 12:30

Kees, ik was even op zoek naar onderdelen. Zover ik kan overzien kan ik PCB-buisvoetjes bij L'Atout krijgen (noval, octal en een 7-pins) maar hoe geef ik dat bij jou aan wat de maten zijn? (Ik zie dus nergens maatschetsen van die dingen...)

Kan je ook aangeven naar wat voor voedings-trafo ik moet zoeken. Heb voor Blue Velvet een hoogspanning van 204VDC nodig maar het is leuk om wat over te hebben voor andere experimenten.
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 28 jan 2009, 13:04

Leeuwarden schreef:Ik zie dus nergens maatschetsen van die dingen...
Kan je ook aangeven naar wat voor voedings-trafo ik moet zoeken.

Precies, ik ook niet... De enige oplossing lijkt dus om ze aan te schaffen en op te meten, zoals met veel onderdelen (sommige datasheets wijken ook af...)
Trafo: minimaal twee wikkelingen 6,3V (1 voor de gelijkrichter en 1 voor de 6SN7) de hspwikkeling 2x ca 250V gok ik zo..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » wo 28 jan 2009, 13:09

Heeft die 85A2 geen gloei nodig? (Even op datasheet gekeken maar of ik ben gek of het staat er niet op, waarbij mogelijkheid 1 beslist tot de mogelijkheden behoort...)
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 28 jan 2009, 13:37

Leeuwarden schreef:mogelijkheid 1


:?: wat is die mogelijkheid?
Volgens mij heeft die 85A2 geen gloeidraad, anders zou 't wel in de datasheet staan..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » wo 28 jan 2009, 13:46

audiomanics schreef:
Leeuwarden schreef:mogelijkheid 1


:?: wat is die mogelijkheid?

Kees


Dat ik gek ben (inkoppertje :mrgreen: ).
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » wo 28 jan 2009, 14:07

Nog even over de specificaties van de trafo. Ik ben even kortstondig aan het zoeken geweest. Niet echt succesvol. Ik denk dat ik maar een prijsje aan ga vragen bij AE.

Zit ik met een aanvraag voor onderstaande goed?
6,3 1,5A
6,3 1,5A
250V 100mA
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 28 jan 2009, 14:37

Nee, als je een buizen-gelijkrichter wil gebruiken moet je een dubbele HSP hebben, dus 2 x 250V. 100mA is ook wel het maximum voor een EZ81.. Ik ging er van uit dat je totaal niet meer dan zo'n 20mA zou trekken, dus dat zou prima gaan. Een trafo van 2 x 250V 50mA is dan ruim voldoende. Kijk voor de gloeistromen even in de datasheets:
1A voor de EZ81 en ca 0,7 A voor de 6SN7 is voldoende.. Laat de gloeispanning voor de EZ81 wel extra isoleren omdat die op een potentiaal van ca 400V komt te hangen.

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » wo 28 jan 2009, 15:20

Okee, daar komen alweer vragen...

1) Is 250-0-250 hetzelfde als 2x250?

2) Over de te leveren mA. Aan de voeding komt uiteraard nog de Blue Velvet pre te hangen. De EZ81 levert dus mA's aan 3x een 6SN7 (2 in de pre en 1 in de voeding) En dan ook nog de 85A2.
Als ik het goed begrijp vraagt elke 6SN7 max 10mA, de 85A2 max 10mA
Is dus 40 mA totaal. De door jou genoemde 50mA geeft dan dus nog wat reserve.

3) Als een buis 1A voor de gloei vraagt, is het dan niet wijzer die 1A iets over bemeten aan te vragen?
Laatst gewijzigd door Leeuwarden op wo 28 jan 2009, 17:36, 1 keer totaal gewijzigd.
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 28 jan 2009, 15:46

1 ja, eigenlijk niet maar in deze configuratie ja...
2 precies
3 zeker. 1,5A en 1 A bijv.
Ik weet niet hoe AE nu met zijn levering zit maar kort geleden was het nog 3 maanden levertijd..

Dit zou ook een mooi trafo'tje zijn, afgezien van de prijs (ruim 100 euro)
http://www.amplimo.nl/download/4n1241.pdf

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3738
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » wo 28 jan 2009, 17:26

http://www.radiotwenthe.nl/transformatorenlowe.htm

Een NTR 6b zou ook kunnen, en is waarschijnlijk uit voorraad leverbaar. Over de prijs moet je eerst even bellen, want de Loewe trafo's zouden flink duurder gaan worden geloof ik. :?

audioot
In memoriam †
Berichten: 1242
Lid geworden op: za 21 mei 2005, 21:26
Locatie: eke belgie

Berichtdoor audioot » wo 28 jan 2009, 19:43

de gloeispanning van de ez81 moet niet speciaal geisoleerd worden daar dit een indirect verhitte buis is met een hoge gloei/katodespanningsverhouding
en volgens mij is de ez80 goed voor 90mA en de ez81 150mA
mvg
audioot :wink:

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » wo 28 jan 2009, 20:16

Maar het kan ook geen kwaad?
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 28 jan 2009, 20:25

audioot schreef:de gloeispanning van de ez81 moet niet speciaal geisoleerd worden daar dit een indirect verhitte buis is met een hoge gloei/katodespanningsverhouding

Klopt!.. 500V maximaal (die van Philips dan..) Dit is ook meer een voorzorgmaatregel voor als een EZ81 vervangen gaat worden voor een andere direct verhitte buis... Vaak zijn de trafo's ook al voorzien van zo'n wikkeling (en niet extra geisoleerd kan ook heus wel 500V hebben)

In principe kun je zelfs een trafo nemen met slechts een gloeiwikkeling... Ik weet niet of ik daar echt rustig bij zou slapen...

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » wo 28 jan 2009, 21:29

audiomanics schreef:Ik weet niet hoe AE nu met zijn levering zit maar kort geleden was het nog 3 maanden levertijd..

Dit zou ook een mooi trafo'tje zijn, afgezien van de prijs (ruim 100 euro)
http://www.amplimo.nl/download/4n1241.pdf

Kees


Is nu 8 weken. Die Amplimo houd ik ook even achter de hand want ik ben vriendjes met Amplimo.
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

audioot
In memoriam †
Berichten: 1242
Lid geworden op: za 21 mei 2005, 21:26
Locatie: eke belgie

Berichtdoor audioot » do 29 jan 2009, 12:50

hoi kees,
ik stam nog uit de oertijd der buizen en heb daar tot nu toe geen problemen mee gehad(ik heb nog altijd adzam/philips buisjes zie je)
maar je hebt wel gelijk om een gescheiden wikkeling te nemen voor als je een srpp bijvoorbeeld de gloei iets wilt optillen of gelijkrichten of zo
mvg
audioot

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3738
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » do 29 jan 2009, 12:56

Als je voor een SRPP de gloei iets optilt, dan heeft die EZ81 daar alleen maar voordeel bij.
Ik gebruik ook vaak een trafo met maar één gloeiwikkeling.

op www.dickbest.nl kun je ook een lekkere dikke trafo kopen (helaas met maar één gloeiwikkeling.) Hij verkoopt ook buisvoetjes en is denk ik goedkoper dan L'Atout.
L'Atout heeft mooie spullen, maar gezien de prijzen koop ik daar alleen als het elders niet te koop is.

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » do 29 jan 2009, 12:58

Heb ik beslist 2 gloeivoedingen nodig?
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

audioot
In memoriam †
Berichten: 1242
Lid geworden op: za 21 mei 2005, 21:26
Locatie: eke belgie

Berichtdoor audioot » do 29 jan 2009, 13:19

sorry robertD mijn fout maar ik bedoelde om gelijk te richten o.i.d.
mvg
audioot

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » vr 30 jan 2009, 13:56

Leeuwarden schreef:Heb ik beslist 2 gloeivoedingen nodig?


Op zich best een interessante vraag gezien de prijs van Dick Best?
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » vr 30 jan 2009, 15:02

Leeuwarden schreef:Heb ik beslist 2 gloeivoedingen nodig?

Kennelijk niet, als het bovenstaande lees... Maar dat is niet altijd zo: als je andere buisjes gaat gebruiken zou ik dat nog eens nazien..
In de datasheets zie je bijna altijd wel een vermelding van de maximale kathode naar gloeidraad spanning (Ukf)

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6762
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Berichtdoor Leeuwarden » vr 06 feb 2009, 16:41

Nou Kees... De wachttijd bij AE kon toch wel eens wat langer zijn: prijsopgaaf is al anderhalve week onderweg... Kimm heeft het kennelijk druk.
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!" ***Pippi Langkous***


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, Google [Bot] en 0 gasten