TDA7293 Parallel New SET Amp Het Bastogne Project

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20973
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor ray5150 » zo 06 mar 2016, 16:39

Die pitch van de printkroonsteen met fase en nul is ook maar 2.54 mm.
Ik gebruik daar altijd een met een loze tussenruimte voor.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » zo 06 mar 2016, 17:55

Pjotr schreef:
Kappa7 schreef:mis ik iets?

Ja, de fundamentele regels: Kruipafstand minimaal 8mm, Isolation Class: Class II

Een testspanning van 4kV is niet voldoende Anne. Kruipafsand en isolatieklasse houdt ook rekening met vervuiling (stof) en gebruiksomstandigheden. Tussen het net en wat je aan kunt raken moet altijd klasse 2 zijn, oftewel dubbel geïsoleerd.

Toch vreemd dat er dan wel componenten gemaakt worden die daar niet aan voldoen.
Je zou dan toch verwachten dat deze niet voor 230V gebruikt mag worden.
Zal eens opzoek gaan naar een relais wat dit wel mag hebben.
Heb ik nog wel 2 relais inde aanbieding waar ik niets mee kan. Iemand belangstelling :lagge:

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » zo 06 mar 2016, 17:56

ray5150 schreef:Die pitch van de printkroonsteen met fase en nul is ook maar 2.54 mm.
Ik gebruik daar altijd een met een loze tussenruimte voor.

Is dus ook zo raar zou volgens de fabrikant gegevens ook gewoon moeten kunnen.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18312
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Pjotr » zo 06 mar 2016, 18:06

Kappa7 schreef:
Pjotr schreef:
Kappa7 schreef:mis ik iets?

Ja, de fundamentele regels: Kruipafstand minimaal 8mm, Isolation Class: Class II

Een testspanning van 4kV is niet voldoende Anne. Kruipafsand en isolatieklasse houdt ook rekening met vervuiling (stof) en gebruiksomstandigheden. Tussen het net en wat je aan kunt raken moet altijd klasse 2 zijn, oftewel dubbel geïsoleerd.

Toch vreemd dat er dan wel componenten gemaakt worden die daar niet aan voldoen.
Je zou dan toch verwachten dat deze niet voor 230V gebruikt mag worden.
Zal eens opzoek gaan naar een relais wat dit wel mag hebben.
Heb ik nog wel 2 relais inde aanbieding waar ik niets mee kan. Iemand belangstelling :lagge:

Nee is niet zo vreemd. Gewoon weten wat waar toegepast wordt of mag worden en wat de eisen zijn voor die toepassingen. Dit soort relais zitten vaak in industriële schakelkasten.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » zo 06 mar 2016, 18:20

Duidelijk.

ik probeer overigens normaal altijd de onderstaande tabel aan te houden voor wat betreft de afstanden.
Kloppen die een beetje met wat er normaal geld?
Knipsel.PNG

Ging in dit geval uit van B2 geloof namelijk niet dat dit boven de 3050m gebruikt wordt.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18312
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Pjotr » zo 06 mar 2016, 18:27

Je kunt beter de EN90650 aanhouden. De veiligheidseisen die daarin staan gelden òòk voor printen!
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Ah!buis » zo 06 mar 2016, 19:26

Kappa7 schreef:Heb ik nog wel 2 relais inde aanbieding waar ik niets mee kan. Iemand belangstelling :lagge:
Daar kun je best wat mee, LS-beveiliging en voeding-vertraging (aan de veilige kant van de trafo) bijv.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » ma 07 mar 2016, 1:14

Barry2001 schreef:Old school die laatste print :rock: met de dremel, niks mis mee, vaak zo gedaan.

Je layout, waar dient C3 voor? Als dit bedoelt is voor de regulator, ook bij de regulator plaatsen, bungelt er een beetje bij zo, doet niet veel. Of als ontkoppeling voor de voeding van de 4027, dan daar plaatsen. Beter is het misschien om er gewoon 1 bij te plaatsen. Elco's komt minder kritisch, maar die 100nF's direkt op het te ontkoppelen object plaatsen.

Er gaat iets mis met de footprint van Q1, BC547. Je hebt de collector aan gnd hangen, moet emitter zijn. Q2 BC557 idem, zit verkeerd om.

Hoi Barry,

Late reactie maar had even meer tijd nodig om hier in te duiken.
De 100Nf Ctjes ga ik aanpassen en is een goed punt. Voor Q1 en Q2 heb ik nog eens goed gekeken en lijken me juist te zitten.

Q1 is een BC547 en is een NPN daar hangt de Emitter aan GND kijk maar in het schema op de print is dat de rechtse TO!
Q2 is een PNP en zit ook juist op de print de linker TO.

Of mis ik iets kan ook natuurlijk.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8955
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Barry2001 » ma 07 mar 2016, 7:47

Ha George,

Datasheet BC547, NPN:

BC547.jpg


Platte kantje links, pootjes naar onderen, collector zit boven aan.

Jou pcb:

BC547_pcb.jpg


Platte kantje onder, pootjes naar onderen, collector zit dus links, en die hangt aan gnd wat niet juist is. Je hebt nou de emitter aan D1 hangen, en die moet aan gnd.

Zit dus 180 graden geroteerd, Q2 BC557 PNP precies zo.

Groeten, Barry
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20973
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor ray5150 » ma 07 mar 2016, 10:01

Foute footprint, begrijp ik ?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Ah!buis » ma 07 mar 2016, 11:16

Of je verandert van transistor :lol:
TrOm.~png.jpg

Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » ma 07 mar 2016, 13:08

Barry2001 schreef:Ha George,

Datasheet BC547, NPN:

BC547.jpg


Platte kantje links, pootjes naar onderen, collector zit boven aan.

Jou pcb:

BC547_pcb.jpg


Platte kantje onder, pootjes naar onderen, collector zit dus links, en die hangt aan gnd wat niet juist is. Je hebt nou de emitter aan D1 hangen, en die moet aan gnd.

Zit dus 180 graden geroteerd, Q2 BC557 PNP precies zo.

Groeten, Barry


Nu had ik gister tot in den treurre ook de plaatjes zo naast elkaar gehad maar zag het niet.
Nu weer de data bladen er bij gepakt en zie ik het gelijk. :oops: :oops: :oops:
Was zeker erg moe gister. :(

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18312
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Pjotr » ma 07 mar 2016, 13:24

Kappa7 schreef:Nu had ik gister tot in den treurre ook de plaatjes zo naast elkaar gehad maar zag het niet.
Nu weer de data bladen er bij gepakt en zie ik het gelijk. :oops: :oops: :oops:
Was zeker erg moe gister. :(

Het maakt wel uit of je van de bovenkant of van de onderkant tegen de pootjes aankijkt :mrgreen:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » ma 07 mar 2016, 13:39

Schijnbaar zit er nog al verschil in de data bladen.
Knipsel.~PNG.jpg
:?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8955
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Barry2001 » ma 07 mar 2016, 14:22

Zijn toch gelijk George? Platte kant links, van boven naar beneden c-b-e. Pootjes naar onderen :-)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Ah!buis » ma 07 mar 2016, 15:53

Barry2001 schreef:Zijn toch gelijk George? Platte kant links, van boven naar beneden c-b-e. Pootjes naar onderen :-)

Idd. maar erg verwarrend allemaal.Daarom liet ik de andere zien, de Amerikanen doet 't net andersom.
En bij sommige zitten de drie pootjes niet op een rij maar in een driehoek, geeft aansluitingen als bij de TO-18.
Of 't niet op kan, ook nog drie op 'n rij met de middelste voorgebogen, stijl TO-18.
Om de verwarring verder te zetten, zijn er zelfs nog met de collector in 't midden :?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » di 15 mar 2016, 3:27

Vanavond even lekker bezig geweest en alle op en aanmerkingen verwerkt.
    De transistoren zijn omgedraaid
    De relais zijn vervangen door een type wat een grotere afstand heeft
    Er is een leeg gat op de aansluit kroonstenen gelaten om de kruip afstand te vergroten
    en er zijn wat zekeringen toegevoegd

Al met al denk ik dat het een aardig printje geworden is.
De schakeling heb ik opgebouwd op een experimenteer boord en die werkte goed.
Deze printen lijken mij dus klaar om besteld te gaan worden.
Jammer alleen dat ik net een bestelling bij onze afhaal chinees heb gedaan.
Bij de volgende ronde mag deze dus mee.
3D.~PNG.jpg

Gerber.PNG

Schema.PNG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8955
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Barry2001 » di 15 mar 2016, 20:05

Ha George,

Beter! transistoren zijn ok zo. Ik weet niet wat je in silk wil laten afdrukken, denk eraan dat de minimum lijn dikte bij iTead 6 mil is, 0.15mm: http://support.iteadstudio.com/support/ ... pcb-design . Lijkt me dunner bij jou, maar misschien is het wel goed.

PCB layout is nou eenmaal het ziften van de mug, geen showstopper maar toch: de led zit omgedraaid. Platte kantje is kathode, die moet via R4 naar Q1 toe.

groeten, Barry

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Ah!buis » di 15 mar 2016, 21:03

Barry2001 schreef:PCB layout is nou eenmaal het ziften van de mug, geen showstopper maar toch: de led zit omgedraaid. Platte kantje is kathode, die moet via R4 naar Q1 toe.
Eigenaardig, in 't schema staat ie goed.Klopt dan de onderdelen tekening niet ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8955
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Barry2001 » di 15 mar 2016, 21:23

Footprint (waar ook silk aan vast zit) is omgedraaid, in het schema zit het goed inderdaad.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » di 15 mar 2016, 21:50

Vreemd ik ben een nieuwe lib aan het opbouwen die lokaal op mijn pc staat en niet afhankelijk is van de kicad library. Blijkbaar zitten daar toch nog wat foutjes in.
Zal daar beter op moeten gaan letten.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » ma 28 mar 2016, 0:43

Afgelopen week lekker bezig geweest en heb een stereo versie op een plank gebouwd.
Alles gemeten en het hele verhaal zag er prima uit.
De metingen zagen er netjes uit en de plank eigenlijk ook wel.
P1070283.JPG

Ondanks dat ik een klein koelprofiel heb geplaatst werd deze niet eens heet tijdens de belasting. Ik kon tot 93 watt gaan aan 9 ohm en dan werd hij wel redelijk heet maar tot een watt of 10 was er nauwelijks verhoging te merken.

Na dat alles was ik erg nieuwsgierig geworden hoe dit nu zou klinken.
Dus het hele verhaal in de set geplaatst en de spanning erop.
Dat viel dus even tegen, niets anders dan brom. vermoedelijk een aardprobleem dus ik opzoek naar de dader.
eerst maar eens voelen of er niets warm wordt en toen de boel uit gezet.
Vervolgens heb ik de zekering van de hoogspanning er uitgehaald om te zien of de brom niet daar vandaan kon komen.
gelijk weer de spanning op de TDA's gezet en ja de brom was stukken minder maar nog wel aanwezig.
Weer voelen of er niets warm werd en op het moment dat ik het koelprofiel aanraak een behoorlijke knal en ja hoor de boel in de brand.

Snel de spanning eraf en het vuur uitgeblazen.
Man wat stinkt dat.
Dit was namelijk vrijdagavond al gebeurd maar vanavond ruik je het nog steeds.

Natuurlijk voor de ramptoeristen onder ons wat foto's van de ravage.
P1070282.JPG

Er is uit de linker TDA een behoorlijk stuk uit en de andere 2 zijn ook niet meer te vertrouwen.
P1070280.JPG

Ook is het negative spoor dat naar pin 8 loopt redelijk heet geweest.
Deze gaat naar de buffer driver en de Bootloader in de TDA.
Aangezien de Buffer niet gebruikt wordt zal er dus door de bootloader wel redelijk wat stroom gelopen hebben wat hij dus niet aankon.
Niet goed dus.
Vreemde is dat ik zou verwachten dat dit door de stroom uit de buizen kwam maar die waren dus uit.
Mogelijk heb ik te kort gewacht dat en nog spanning uit de elco weg liep en daarmee de boel te snel heb ingeschakeld.

Ander optie is de ingang.
Die hangt namelijk niet aan aarde, mogelijk dat daar via de interlink een potentiaal is gaan lopen wat de boel zo scheef getrokken heeft.
TDA7293 Parallel New SET Amp Schema R2 .pdf


Volgende stap wordt dus eerst maar een nieuwe print opbouwen en testen.
Dan hoop ik wel het probleem gevonden te hebben zo dat ik toch eens wat geluid uit dit ding kan gaan halen.

Aangezien ik vermoed dat de aarde het probleem is van de brom wil ik wel over stappen naar een andere trafo.
Ik heb deze nu gebruikt maar die heeft slechts een set windingen voor de 30V.
Ik heb hier nog 2 andere jonges staan van 800VA die 2 x 30V kan leveren zo dat ook de voeding wordt opgedeeld.
Daar zal ik dus toch eerst de opstart vertraging voor moeten bouwen.
Ik hoopte stiekem om die niet te hoeven bouwen met deze lichtere trafo.
Helaas maar het is niet anders.

Eerst vanavond maar een nieuw printje op bouwen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 8955
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Barry2001 » ma 28 mar 2016, 10:07

Apart George, omdat het wel op de plank gewerkt heeft. Wat is er in je set anders, zal toch iets met potentiaal te hebben. Of belast je 'm anders? Eerst dummy en nu speakers?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Ah!buis » ma 28 mar 2016, 10:36

De plus en min van de voeding verwisseld ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3933
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: TDA7293 Parallel New SET Amp

Berichtdoor Kappa7 » ma 28 mar 2016, 13:17

Barry2001 schreef:Apart George, omdat het wel op de plank gewerkt heeft. Wat is er in je set anders, zal toch iets met potentiaal te hebben. Of belast je 'm anders? Eerst dummy en nu speakers?

Inderdaad de belasting is anders eerst de dummy slechts op een kanaal en bij het kapot gaan mijn Maggies op bijde kanalen. Dat geld ook voor de ingang, bij de test was er slechts een aangesloten.
Vandaar dat ik nu dacht de ingang mogelijk het probleem was.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, Willy_61 en 2 gasten