41Hz AMP6 met HK-DAC en 6N3 buizenbuffer voor bij de PC

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22726
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

41Hz AMP6 met HK-DAC en 6N3 buizenbuffer voor bij de PC

Berichtdoor Henkjan » za 09 apr 2016, 16:13

Gisteren maar eens gestart met het afmaken van de ex-Hopsa AMP6, die Loek voor me gesoldeerd heeft. De gedachte was eerst om het een zo simpel mogelijk ding te laten zijn (de versterker in een houten kastje en klaar), maar toen ik eens in mijn hoarders opslag de schuur rondkeek, kwam daar nog wat spul boven waardoor het plan wat veranderde: een net kastje (Paul zal het herkennen) en een HK-DAC incl voeding bijvoorbeeld :bakkie: om het helemaal tot PC amp te maken, heb ik er maar een miniStreamer bij gepakt, zodat deze met USB op elke PC of Mac te gebruiken is, en ik had ook nog een 5V relais printje waarmee t hele ding aan/uit schakelt met de USB (moet nog wel even zien waar ik dat van aftap). En het past ook nog allemaal in het kastje:
amp6 in kastje.jpg
er moet nog wel ergens een printje om 5V naar de miniStreamer toe te krijgen tussen, en een stemmetje in mn hoofd heeft t over een buffer tussen de DAC en de AMP6.....
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22726
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor Henkjan » za 09 apr 2016, 16:44

dat moet er toch wel bij passen toch? 113MM x 65MM

Afbeelding
(en een 1A 12V AC trafo-tje)

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » za 09 apr 2016, 16:53

Oei Das een leuk voorversterkertje, zoiets wil ik ook nog opsnorren.

Ik ben zelf met deze bezig.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22726
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor Henkjan » za 09 apr 2016, 17:04

toetertje schreef:Oei Das een leuk voorversterkertje, zoiets wil ik ook nog opsnorren..
€17½ op ebay

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » za 09 apr 2016, 17:06

Oeps, wat onhandig, nu heb ik per ongeluk op nu kopen gedrukt. :rofl:

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2187
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor John P » za 09 apr 2016, 17:15

toetertje schreef:....Ik ben zelf met deze bezig.

Dat is een leuk printje, check mijn post even over de Gnd aansluiting en brom.
Waar een weg is is ook een omweg.

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » za 09 apr 2016, 17:29

ik heb gelukkig nog geen brom kunnen ontdekken.
Het is inderdaad een heel erg lekker printje.
ik ben flink geschrokken van het geluid wat hieruit komt.
Ik vind het persoonlijk lekkerder klinken dan de veel
te dure versterkers die ik al had. De opties van het bruggen
ga ik nog even nakijken. dat lijkt mij wel interessant.
Niet dat ik zoveel vermogen nodig heb, maar het idee van
monoblokjes staat mij ook wel aan.

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » za 09 apr 2016, 22:04

Iemand enig idee of je dit voor versterker bordje voor de koptelefoon kunt gebruiken?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22726
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor Henkjan » za 09 apr 2016, 22:19

toetertje schreef:Iemand enig idee of je dit voor versterker bordje voor de koptelefoon kunt gebruiken?
je bedoelt dat ding van ebay dat we per ongeluk gekocht hebben? mogelijk wel, zou wel een leuke toevoeging zijn :bakkie: hangt af van hoeveel spanning dat ding kan leveren en wat de impedantie is van de hoofdtelefoon is. misschien dat de buizenguru's er wat van kunnen zeggen?

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » za 09 apr 2016, 22:35

Yep, dat perongelukkige bordje. ik kon ook niets over de output vinden.
Zou inderdaad wel een welkome verrassing zijn. Dan wordt ik er nog blijerder van.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22726
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor Henkjan » za 09 apr 2016, 22:42

lijkt me ook wel fijn :mrgreen:

op diyaudio kwam ik t (vermoedelijke) schema tegen:
schema 6N3 buizen buffer.jpg





[edit] dit is dus niet helemaal correct, zie verderop in dit onderwerp voor t gecontroleerde schema
deze post: viewtopic.php?p=1877417#p1877417
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Henkjan op wo 21 mar 2018, 10:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: link naar correct schema geplaatst

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22726
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor Henkjan » za 09 apr 2016, 23:11

datasheet van de buis
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
sevenup
Berichten: 2391
Lid geworden op: wo 27 jun 2007, 21:33
Locatie: Hengelo (ov)

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor sevenup » zo 10 apr 2016, 11:01

Henkjan schreef:lijkt me ook wel fijn :mrgreen:

op diyaudio kwam ik t (vermoedelijke) schema tegen:
schema 6N3 buizen buffer.jpg


Het is een buizen buffer, zonder spanningsversterking. Enige vorm van spanningsversterking is wel wenselijk voor hoofdtelefoons. Ook zie ik dat de condensatoren op de uitgangen 1uF zijn. Dit is normaal voor lijnniveau en dient aangesloten te worden op een apparaat (versterker) met bijbehorende ingangsimpedantie (>10K of iets dergelijks). Voor hoofdtelefoons dienen de condensatoren vele malen hoger te zijn.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18919
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor ds23man » zo 10 apr 2016, 11:18

Het is dus een Harmonizer om er wat extra 2e harmonische vervorming in te krijgen? :think:
Fusion Filterdesign

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » zo 10 apr 2016, 11:35

En is dat eventueel aan te passen, of moet dan het hele schema
op de schop?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor Ah!buis » zo 10 apr 2016, 11:42

toetertje schreef:En is dat eventueel aan te passen, of moet dan het hele schema
op de schop?

Is toch helemaal de bedoeling er zomaar een oktaafje bij te krijgen :D
Als je dat niet wil, moet de schakeling niet op de schop maar buitengetrapt :twisted: :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » zo 10 apr 2016, 11:56

Eeuh nee, ik bedoelde eigenlijk, of er een mogelijkheid bestaat hem toch iets
te laten versterken. Harmonisch, klinkt muzikaal dus die moet erin blijven. :-({|=

Omdat het ergens vorige eeuw is geweest dat ik voor het laatst een schema heb
gelezen, probeer ik aan de hand van dit printje en het schema te kijken of er weer
iets boven komt. Ik heb dan ook 2 vraagjes. Waarom hebben de transistoren boven
aan het schema een ander nummer dan de onderste?
En, die blauwe condensator??? links boven de potmeter vind ik niet terug in het schema.

Gebruikersavatar
sevenup
Berichten: 2391
Lid geworden op: wo 27 jun 2007, 21:33
Locatie: Hengelo (ov)

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor sevenup » zo 10 apr 2016, 12:27

toetertje schreef:Waarom hebben de transistoren boven
aan het schema een ander nummer dan de onderste?


Als je goed kijkt zie je een verschil tussen de bovenste en onderste transistoren. Kijk maar eens goed naar de pijltjes. De bovenste zijn NPN, de onderste PNP.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor Ah!buis » zo 10 apr 2016, 13:03

toetertje schreef:Ik heb dan ook 2 vraagjes. Waarom hebben de transistoren boven
aan het schema een ander nummer dan de onderste?
Heeft 7up al beantwoord O:) .Is wel een rare keuze.Twee dezelfde transistors goed voor 150V maar een ervan krijgt nog geen 2V voor z'n kiezen :o
En, die blauwe condensator??? links boven de potmeter vind ik niet terug in het schema.
Is de 1µF aan de uitgang, achter de buis moet er nog een schuilgaan.
Om er wat versterking uit te krijgen moet ie echt op de schop :shock: , beter opnieuw beginnen :D .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22726
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: AMP6 voor bij de PC

Berichtdoor Henkjan » zo 10 apr 2016, 14:35

ds23man schreef:Het is dus een Harmonizer om er wat extra 2e harmonische vervorming in te krijgen? :think:
nee, een buffer tussen bron en eindversterker


Ah!buis schreef:Om er wat versterking uit te krijgen moet ie echt op de schop :shock: , beter opnieuw beginnen :D .
dan blijftie voor dit project maar zo... (voorlopig dan :twisted: )

op diyaudio is ook een vrij lang draadje er over, met ook wat aanpassingen. zal zo eens proberen te begrijpen wat ze voorstellen....

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 41Hz AMP6 met DAC en buizenbuffer voor bij de PC

Berichtdoor Ah!buis » zo 10 apr 2016, 15:02

Ook een voorstel voor wie er zich aan wil wagen.Geeft ongeveer 3x.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: 41Hz AMP6 met DAC en buizenbuffer voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » zo 10 apr 2016, 16:27

Zoek de verschillen. Dus alleen 2 transistoren vervangen en 2 toevoegen?
Maar 3 x versterking is volgens mij voor de koptelefoon meer dan voldoende.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 41Hz AMP6 met DAC en buizenbuffer voor bij de PC

Berichtdoor Ah!buis » zo 10 apr 2016, 16:39

toetertje schreef:Zoek de verschillen. Dus alleen 2 transistoren vervangen en 2 toevoegen?
Maar 3 x versterking is volgens mij voor de koptelefoon meer dan voldoende.

Merk ik enige verwarring ? Spanningsversterking 3x dat is niet vermogenversterking, komt veel te weinig fut uit voor een koptelefoon.
En er is wel meer verandert, kijk 's naar de voeding(spanningen).
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

toetertje
Berichten: 1538
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: 41Hz AMP6 met DAC en buizenbuffer voor bij de PC

Berichtdoor toetertje » zo 10 apr 2016, 18:53

denk ik eens lekker serieus mee te praten,
zit ik er weer helemaal naast. :hide:
Maar wat doet dan die spanningsversterking? :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 41Hz AMP6 met DAC en buizenbuffer voor bij de PC

Berichtdoor Ah!buis » zo 10 apr 2016, 19:04

toetertje schreef:denk ik eens lekker serieus mee te praten,
zit ik er weer helemaal naast. :hide:
Maar wat doet dan die spanningsversterking? :oops:

De spanning wat opkrikken wanneer een bron te weinig geeft voor de aangesloten versterker.
Stel je hebt heb voorversterker voor een PU en daar komt 1/2volt uit maar je versterker heeft ruim een volt nodig om voldoende hard te gaan.Dan zet je er iets tussen wat de spanning wat verhoogt.
Je zou zeggen, zet er een trafo'tje tussen.Kan soms wel maar dan moet de bron voldoende fut hebben om dat optransformeren aan te kunnen.Zo'n tussenversterker vraagt praktisch niks van de bron.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, nanko en 1 gast