LM3886 vraagje

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » za 04 nov 2017, 20:05

Ik heb inmiddels wat spulletjes verzameld om een versterker te bouwen.
Het is op basis van een bordje met 2 LM3886 en een 6N11 buizenbuffer.

Ik heb een geschikte kast en wat aansluitmateriaal dus ik kan al bijna gaan samenstellen..
Wat ik nog mis is een voeding.
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm3886.pdf
Volgens de datasheet kan er een voeding van 20V tot 94V gebruikt worden maar wat is nu ideaal voor dit bordje?
Verder, moet er ook nog een inschakelvertraging tussen of kan de hele versterker in 1x met een schakelaartje aangezet worden?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12188
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Ah!buis » za 04 nov 2017, 20:17

Valt niet zomaar te zeggen.Meer spanning = meer uitgangsvermogen.Ook wat is de max spanning van de elco's die er op komen.
Omdat vermoedelijk ook die buis van dezelfde voeding gebruik maakt moet je niet te laag gaan.
En vergeet de (groene?) LED niet onder de buis :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19179
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Pjotr » za 04 nov 2017, 20:26

Zit daar geen bouwbeschrijving bij dan? Volgens mij moet daar een 2x 24V 150VA - 250VA ringkerntrafo en een 6,3V gloeistroom trafo aan.
Peter de Jong

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » za 04 nov 2017, 21:49

Die Chinees had er geen beschrijving bij zitten, zelfs geen nieuwe bestellijst.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19179
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Pjotr » za 04 nov 2017, 22:00

Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12188
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Ah!buis » za 04 nov 2017, 22:32

erik1977 schreef:Die Chinees had er geen beschrijving bij zitten, zelfs geen nieuwe bestellijst.
Hoe weet je dan wat waar moet en welke waarde ?
En het ziet er naar uit dat er ook nog een verandering is gebeurt, er is een aansluiting voor 65V~, maar op de foto is er geen aansluitblokje voor aangebracht.
Zonder schema wordt 't nog een hele puzzle :shock:
Hoewel, daar hou ik wel van :D
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2255
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor John P » za 04 nov 2017, 22:37

Waar een weg is is ook een omweg.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12188
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Ah!buis » za 04 nov 2017, 22:51


Dat moet 'm wel zijn ja =D>
En de Vcc+ is dan ook voor de buis, liefst niet te laag dus.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

toetertje
Berichten: 1586
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor toetertje » za 04 nov 2017, 22:59

ik heb in die van mij een 2 x 24 volt trafo voor de versterker,
en een 2 x 9 volt trafo voor de gloeispanning en voeding voor de Pi.

Een inschakel vertraging zit al in op het bordje. Als je een schakelaar hebt
die daar geschikt voor is, kun je die gewoon gebruiken.
Mijn schakelaar was daar waarschijnlijk niet geschikt voor, dus heb ik nog
een extra 5 volt voeding in gebouwd met relais, om de trafo's te schakelen.

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » di 07 nov 2017, 18:46

Thanks voor de reacties en het opsnorren van de documenten!
Er biedt hier iemand op het forum een tarfo van 2x26,5V 225VA, die zou dan toch geschikt moeten zijn?

Het enige wat ik dan nog nodig heb is een voedinkje voor de gloeistroom.
Als ik daar ook zo'n trafo van 2x9 volt voor aanschaf, ben ik er dan of moet er dan nog een inschakelvertraging ingebouwd worden?

toetertje
Berichten: 1586
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor toetertje » di 07 nov 2017, 19:03

Ik denk dat die 26,5 v echt te veel van het goede is.

in principe heb je 1 x 9 volt nodig voor de gloeispanning.
ik heb 2 x genomen, omdat ik dan ook gelijk een spanning voor de Pi had.

Inschakelvertraging zit al ingebouwd.

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2255
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor John P » di 07 nov 2017, 19:21

Hier is een uitgebreid rekenvoorbeeld voor deze chip: http://www.circuitbasics.com/design-hi- ... ut-Voltage
Normaal wordt aangehouden: 2x 18 V voor 4 Ohm speakers, 2x 24 voor 4/8 ohm, 2x 30 voor > 8 0hm. Bij 26,5 ohm moet je dus 8 ohm speakers gebruiken. Niet alleen nu, maar ook straks als je dit verhaal weer bent vergeten.
Waar een weg is is ook een omweg.

toetertje
Berichten: 1586
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor toetertje » di 07 nov 2017, 19:25

Daarom heb ik voor 2 x 24 volt gekozen.

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » di 07 nov 2017, 19:26

Thanks John, ik wilde juist vragen wat de reden was dat 26,5 te veel van het goede was.
Zo leer ik er ook nog wat van en dat is ook een gedeelte van de lol van dit project.
Ik ga het morgen eens rustig doorlezen.
Mijn speakers zitten tegen en 4 Ohm en dippen daar zelfs soms onder dus dan zou 18V zelfs nog een betere keus zijn als ik jouw reactie zo lees.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12188
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Ah!buis » di 07 nov 2017, 20:20

Best wel voor 24V gaan. De buis krijgt ook die spanning, hoe lager hoe slechter.
Volgens het plaatje en het schema is er ook een 65V aansluiting met ontbrekende onderdelen voor een betere voeding voor de buis.
Voor de gloei is zoiets https://www.eoo-bv.nl/print-trafo-vanaf ... 8v-1a.html te gebruiken.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19179
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Pjotr » di 07 nov 2017, 20:37

Een trafo van 2x 24V is het maximum voor de LM3886. Je moet ook rekening houden met de onbelaste spanning op de V+ en V- rails die hoger is dan met flinke belasting. En je heb ook nog de lichtnet tolerantie. Mijn ervaring: Een nominale trafospanning van 2x 24V bij 8 ohm belasting en 2x 20V - 22V bij 4 ohm belasting. 2x 24V bij 4 ohm kan ook nog wel maar dan moet je de chip wel heel zorgvuldig koelen.
Peter de Jong

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » di 07 nov 2017, 20:59

Pjotr schreef:Een trafo van 2x 24V is het maximum voor de LM3886. Je moet ook rekening houden met de onbelaste spanning op de V+ en V- rails die hoger is dan met flinke belasting. En je heb ook nog de lichtnet tolerantie. Mijn ervaring: Een nominale trafospanning van 2x 24V bij 8 ohm belasting en 2x 20V - 22V bij 4 ohm belasting. 2x 24V bij 4 ohm kan ook nog wel maar dan moet je de chip wel heel zorgvuldig koelen.


Ik heb er sowieso natuurlijk een koelblok bij, verder speel ik niet echt heel luid dus ondanks dat mijn speakers 4 Ohm zijn lijkt me van 'flinke' belasting geen sprake.

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » di 07 nov 2017, 21:08

Ah!buis schreef:Best wel voor 24V gaan. De buis krijgt ook die spanning, hoe lager hoe slechter.
Volgens het plaatje en het schema is er ook een 65V aansluiting met ontbrekende onderdelen voor een betere voeding voor de buis.
Voor de gloei is zoiets https://www.eoo-bv.nl/print-trafo-vanaf ... 8v-1a.html te gebruiken.
Anne

Thanks Anne, ik ga denk dan toch maar voor de 24V versie.

Nu heb ik gelijk weer een keuzemogelijkheid, ga ik voor de 100W versie of voor de 120W of zelfs de 160W variant?
Mijn boerenverstand zegt dat de versterker 2x68W kan leveren en dat ik daar beter wat boven kan zitten en dus de 160W 2x 24V 3,33A versie moet kiezen.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19179
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Pjotr » di 07 nov 2017, 21:12

Als je sowieso niet luid speelt heeft een hogere trafospanning ook geen nut. Ga je hogere spanningen gebruiken die ik noemde, dan wordt de chip stelselmatig overbelast met ver uitsturen en treedt de SpiKe beveiliging van de versterker op. Dat klinkt niet fijn. De versterker "clipt" dan beslist niet fatsoenlijk en gecontroleerd meer. Het is een gebied waar je sowieso niet komen moet, dus hogere spanningen zijn zinloos en niet gewenst.
Peter de Jong

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » di 07 nov 2017, 21:15

Ah!buis schreef:Best wel voor 24V gaan. De buis krijgt ook die spanning, hoe lager hoe slechter.
Volgens het plaatje en het schema is er ook een 65V aansluiting met ontbrekende onderdelen voor een betere voeding voor de buis.
Voor de gloei is zoiets https://www.eoo-bv.nl/print-trafo-vanaf ... 8v-1a.html te gebruiken.
Anne

Ja verhip nu zie ik het ook op de foto.. nou ja zo'n klein trafootje zal het waarschijnlijk ook niet verkeerd doen.
Waarschijnlijk hoor ik toch geen verschil en anders is het later een potentiële upgrade :lol:

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » di 07 nov 2017, 21:17

Pjotr schreef:Als je sowieso niet luid speelt heeft een hogere trafospanning ook geen nut. Ga je hogere spanningen gebruiken die ik noemde, dan wordt de chip stelselmatig overbelast met ver uitsturen en treedt de SpiKe beveiliging van de versterker op. Dat klinkt niet fijn. De versterker "clipt" dan beslist niet fatsoenlijk en gecontroleerd meer. Het is een gebied waar je sowieso niet komen moet, dus hogere spanningen zijn zinloos en niet gewenst.

Dus met de lichtste versie kan ik goed uit de voeten denk je?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19179
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Pjotr » di 07 nov 2017, 21:32

Denk dat je met 2x 22V of 2x 24V goed uit de voeten kunt. Ik heb zelf altijd 2x 24V gebruikt. Maar dan wel de chip stevig met koelpasta vast gezet. W.d.b. zijn die klemveren ideaal. Qua vermogen heb je aan 80VA trafo per kanaal genoeg voor normaal huiskamer gebruik. Voor zwaar contnue gebruik en b.v. een sub is 120VA per kanaal op zijn plaats. Meer heeft geen nut. Voor jouw stereoprint dus een trafo 150VA - 225VA
Peter de Jong

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » di 07 nov 2017, 21:40

Pjotr schreef:Denk dat je met 2x 22V of 2x 24V goed uit de voeten kunt. Ik heb zelf altijd 2x 24V gebruikt. Maar dan wel de chip stevig met koelpasta vast gezet. W.d.b. zijn die klemveren ideaal. Qua vermogen heb je aan 80VA trafo per kanaal genoeg voor normaal huiskamer gebruik. Voor zwaar contnue gebruik en b.v. een sub is 120VA per kanaal op zijn plaats. Meer heeft geen nut. Voor jouw stereoprint dus een trafo 150VA - 225VA


Koelpasta heb ik in mijn boodschappenmandje gedaan.
Verder snap ik niet helemaal wat je hierboven schrijft, ik spreek de taal nog niet goed genoeg denk ik.
Op EOO staan 3 types trafo's van 2x24V en daarvoor staat 100W 2,08A , 120W 2,5A of 160W 3,33A, hoe reken ik dat dan om naar de waarde in VA?

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2255
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor John P » di 07 nov 2017, 21:44

Volt x Ampere = Watt. VA=W.
Waar een weg is is ook een omweg.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12188
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Ah!buis » di 07 nov 2017, 21:45

Je kunt wel voor een lagere spanning gaan als je de print aanvult met de ontbrekende onderdelen en bijv. deze trafo https://www.eoo-bv.nl/print-trafo-vanaf ... v-24v.html gebruikt.
Zit behalve voor de gloei nog 24V op.Is wel geen 65V maar zou genoeg moeten zijn gezien dat nu ook gebruikt wordt als je de hele versterker op 24V zet.
De VA is hetzelfde als W, wel enkel voor weerstand belasting, neem maar 160W.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast