LM3886 vraagje

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » wo 22 nov 2017, 21:31

Zo, de postbode is geweest en ik denk dat ik alles binnen heb om te gaan samenstellen.
Ik heb de 2x24V ringkern en de losse 8V trafo van Anne aangeschaft.

Nu ik alles binnen heb borrelen er natuurlijk allemaal vragen op, ik hoop dat jullie me er een beetje doorheen kunnen loodsen.
Gelukkig heb ik uit Toetertjes topic een mooie voorbeeldfoto, mijn uitvoering is wat simpeler omdat er geen PI in zit.

20160515_181423.jpg


1) De ringkerntrafo heeft 2 rode draden waarvan is verwacht dat die naar de netentree moeten lopen.
Daarnaast zitten er 2 sets blauw/zwart waarvan er 1 set met gele krimpkous is gemarkeerd, ik denk om ze uit elkaar te houden.
Is het nu de bedoeling dat ik de blauwe en zwarte in elkaar twist en net voor het printje weer scheid?
Er zitten 3 schroefjes op het printje 26v-GND-26V dus ik ga er vanuit dat de blauwe in de 26V gaan en dat de zwarte beide in de middelste GND gaan, klopt dat?

2) Voor de gloei heb ik dus deze trafo https://www.eoo-bv.nl/print-trafo-vanaf-8w/12465-trafo-8w-8v-1a.html
Een zijde naar het printje en de andere naar de netentree, dat moet lukken.
Het is alleen een blokje met flaporen en aan de onderzijde 4 pinnen, wat is de beste manier om zoiets te monteren?
Draadjes vastsolderen, voorzien van krimpkous en 'zwevend' met schroeven monteren zodat de draden er onderuit komen?
Moeten deze draden dan ook weer zoveel mogelijk getwist worden?

3) LS bedrading ook twisten neem ik aan?

4) Signaalkabel, ik las ergens in het CA topic dat men daar het beste een coax kabel voor gebruikt.
Buitendraad aan massa en voor het printje weer samenvoegen en in de GND schroeven?

Ben ik een beetje op de goede weg of krijg ik brand als ik het zo aansluit? :?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor toetertje » wo 22 nov 2017, 23:27

Wat de voeding voor de lm betreft, moet je even naar het tekeningetje op de trafo.
vermoedelijk zitten de kabels op een rij, en moet je de middelste 2 met elkaar verbinden
dat zal dan een blauwe en een zwarte zijn. Ik heb dan de middelste 2 getwist en aan de 0.
De buitenste 2 heb ik getwist en die gaan naar de buitenste contacten.

Ik zou de voedingskabels wel allemaal twisten, bij de ls draden hoeft dat niet.

Voor de ingang gebruik ik altijd microfoonkabel. Indien nodig heb ik wel een stukje
voor je liggen.

heb je wel koelpasta voor tussen de lm's en het koelblok?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12184
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Ah!buis » do 23 nov 2017, 10:42

erik1977 schreef:1) De ringkerntrafo heeft 2 rode draden waarvan is verwacht dat die naar de netentree moeten lopen.
Daarnaast zitten er 2 sets blauw/zwart waarvan er 1 set met gele krimpkous is gemarkeerd, ik denk om ze uit elkaar te houden.
Is het nu de bedoeling dat ik de blauwe en zwarte in elkaar twist en net voor het printje weer scheid?
Er zitten 3 schroefjes op het printje 26v-GND-26V dus ik ga er vanuit dat de blauwe in de 26V gaan en dat de zwarte beide in de middelste GND gaan, klopt dat?

2) Voor de gloei heb ik dus deze trafo https://www.eoo-bv.nl/print-trafo-vanaf-8w/12465-trafo-8w-8v-1a.html
Een zijde naar het printje en de andere naar de netentree, dat moet lukken.
Een tekeningetje zoals ik vermoed dat het moet zitten.
Prt.jpg
Het is alleen een blokje met flaporen en aan de onderzijde 4 pinnen, wat is de beste manier om zoiets te monteren?
Draadjes vastsolderen, voorzien van krimpkous en 'zwevend' met schroeven monteren zodat de draden er onderuit komen?
Ik zie geen flaporen :o , zijn toch schroefverbindingen :?
Moeten deze draden dan ook weer zoveel mogelijk getwist worden?
LS bedrading ook twisten neem ik aan?
Draai alles maar lustig in elkaar, ook als het niet hoeft hindert 't niet O:)
Signaalkabel, ik las ergens in het CA topic dat men daar het beste een coax kabel voor gebruikt.
Buitendraad aan massa en voor het printje weer samenvoegen en in de GND schroeven?
In een metalen kast, niet te lang en dicht bij andere draden is afgeschermen niet nodig.Met afscherming, beide kanten aan de ingangsaansluiting en bij de print maar een afscherming aansluiten.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » do 23 nov 2017, 16:21

Thanks voor de raad mannen, ik ben vandaag een beetje onthand omdat mijn internet eruit ligt.
Plaatjes uploaden wordt lasting.

Op de trafo staat helaas geen tekening,. Een search op her typenummer heeft ook nog niks opgeleverd.
Aan de andere kant, jullie zijn unaniem in het advies dus dat hou ik aan.

Koelpasta en microfoonkabel heb ik nog liggen dus ik kan voorlopig verder.

Gebruikersavatar
cool
Berichten: 715
Lid geworden op: ma 09 okt 2006, 11:35
Locatie: Den Haag

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor cool » do 23 nov 2017, 17:41

Voor de zekerheid kun je de wikkelingen meten voor ohmse weerstand, de hoogste is de primaire ...
Dan kun je met een gloeilamp(ca. 60W) in serie met de 230V de trafo aansluiten en kijken hoe je de secundaire moet aansluiten om de middenaftakking te vinden.
Loek

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » za 25 nov 2017, 17:55

Het gaat lekker, bijna alles is aangesloten :yeah:

Nog een beginnersvraagje, waar moet de randaarde van de netentree op aangesloten worden? Aan het chassis vastmaken?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12184
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor Ah!buis » za 25 nov 2017, 20:06

Daar hebben we het al vaker over gehad, kijk hier 's
viewtopic.php?f=7&t=17820&hilit=Annastasia&start=342
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

erik1977
Berichten: 154
Lid geworden op: ma 25 mei 2015, 9:05

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor erik1977 » zo 26 nov 2017, 19:20

Tof, het is gelukt.
Ik heb de versterker spelend met de afdac en zelfbouw Illumina's en ben best tevreden met het geluid!
Laag en hoog lekker, strakkere bas als ik gewend ben (buizen) en ja, lekker snel.
Ik denk dat de versterker nog wel even wat moet inspelen maar voor nu dik tevreden met het resultaat.

Ik heb de randaarde van de netentree aan het chassis verbonden.
Er is nog wel een lichte brom te horen als het volume op 0 staat, niet echt storend.
Voor nu lekker luisteren.

Inmiddels wel een oefenprintje besteld om SMD te leren solderen, de volgende uitdaging wordt de CA versterker van Pjotr!

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor toetertje » di 09 jan 2018, 22:49

Nog even over het tekeningetje van Anne,
volgens mij moeten de speakers zo aangesloten worden:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10653
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor hannesie » di 09 jan 2018, 23:03

out.JPG

GND staat dan aan de buitenzijde en R en L zijn naar mijn idee veelzeggend. :mrgreen:
Middelste zijn dan de + sen naar mijn i8dee.

Op de afbeelding klikken geeft een nog groter beeld. :sure:
Anders even de sporen volgen....!!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hans

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor toetertje » di 09 jan 2018, 23:13

Inderdaad, die aanduiding van gnd aan beide zijden, daar trapte ik ook in.
Had toen gelijk het idee dat ie uit fase stond. Maar aansluiting 1 en 3 zitten aan de ground,
en 2 en 4 gaan via het relais naar de uitgang van de Lm's.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10653
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor hannesie » di 09 jan 2018, 23:22

Het is wel makkelijk te controleren, zet ze maar eens vlak tegenover elkaar en laat het spelen.

Als de 1 de ander opheft door het fase verschil is het niet goed.

Gelukkig zien we dan geen sterretjes, en kunnen hooguit de luchtmoleculen in de war raken van het heenenweer gedonder. :lol:
Hans

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor toetertje » do 11 jan 2018, 19:14

Maar, gezien de baantjes op de print, denk ik dat het moet, zoals ik denk dat het moet.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 10653
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor hannesie » do 11 jan 2018, 19:44

Tuurlijk!!
Hans

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2254
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: LM3886 vraagje

Berichtdoor John P » di 09 okt 2018, 15:40

Ik heb de tweak van Anne gerealiseerd, vooral ook omdat op mijn trafo nog een losse 2x12v aansluiting zat die alleen maar het aan-uit ledje van stroom voorzag. Het verschil in geluid is minimaal, het is iets analytischer. Als je het mij niet verteld had,had ik het verschil niet gemerkt. Maar je hebt ook nog zoiets als een knagend gevoel als je het niet doet en ik kan nu weer met een gerust hart luisteren.
Waar een weg is is ook een omweg.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten