Opamp vraagje.

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » zo 11 feb 2018, 22:20

Het begint weer te kriebelen.

Zit al een tijdje dit draadje op Diyaudio te lezen over deze DAC.
http://www.diyaudio.com/forums/digital- ... board.html
s-l1600.jpg


Niet moeilijk lijkt me om daar een Raspberrypi met Amanero USB naar I2S aan te knopen of een RPI met Kali reclocker.
Maar dat is latere zorg.

De spanningsvoorzieningen zien er zo uit
Uhhjjhzuuuzntitled-1.jpg


15v-0v-15v DC in(voor de Opamp) en twee spanningsregelaars maken er 8v en daarna 3,3v van.
Eigenlijk denk ik dat de 8v uit de 15v voeding puur dient om de 3,3v spanningsregelaars van spanning te voorzien.
(er zitten nog 2 regelaars op die uit de 3,3v 1,2v maken,maar dit zijn niet de belangrijkste)

Nu lijkt me dit bordje ideaal om andere ,,betere,, spanningsregelaars er in te zetten, zien we later wel.

Waar het mij om gaat is de uitgangstrap van de DAC.
ESS.jpg


Volgens mij is de DAC gebalanceerd V uit en maakt de buffertrap er 1 signaal van naar de uitgang , in ,,voltage mode,,

Op diyaudio hebben ze het over het vervangen van de uitgangstrap door iets in ,,current mode,,

Iemand een idee hoe ik dat kan doen met opamp,s of misschien een buizen schakeling er aan knopen?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11832
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » zo 11 feb 2018, 23:12

Dat laten ze toch zien :?
Met de +in op een vaste spanning zogt de opamp ervoor dat de -in op dezelfde spanning blijft.
Doet dat door de stroom door de terugkoppelweerstand gelijk te maken aan de stroom uit de DAC.En om die stroom te veroorzaken gaat de spanning op uitgang van de opamp evenveel op en neer als de stroom uit de DAC.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » zo 11 feb 2018, 23:16

Dag Anne :D

Maar volgens mij is deze schakeling gebalanceerd uit :?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11832
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » zo 11 feb 2018, 23:35

democles schreef:Dag Anne :D

Maar volgens mij is deze schakeling gebalanceerd uit :?
Er staat idd wel +in en -in maar ze zijn volledig gescheiden, enkel de referentiespanning dient voor beide.
Er zou L-in en R-in (en -uit) bij moeten staan.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » zo 11 feb 2018, 23:45

:think:

Hoe knoop ik hier een RCA uitgangsplug aan?

MarcelvdG
Berichten: 540
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor MarcelvdG » zo 11 feb 2018, 23:47

Kun je die DAC-chip dan omschakelen tussen stroom en spanning en tussen enkelzijdig en differentieel uit?

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » zo 11 feb 2018, 23:50

Hallo Marcel,dat weet ik niet,kan geen schema van de dac chip vinden (is geheim denk ik :-$ )

Weet alleen dat ze de V out gebruiken willen in een ,,current schakeling,,

MarcelvdG
Berichten: 540
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor MarcelvdG » ma 12 feb 2018, 0:05

Misschien bedoelen ze wat tegenwoordig een current feedback op-amp genoemd wordt? Zo'n ding met een laagimpedante miningang die in klasse B werkt waardoor de hele versterker bijna niet aan het slewen te krijgen is?

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » ma 12 feb 2018, 0:17

Weet niet,ben meer een man die met glaswerk stoeit dan iemand die een kasteeltje bouwt in de zandbak :lol:

Vandaar mijn vraag.

MarcelvdG
Berichten: 540
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor MarcelvdG » ma 12 feb 2018, 6:34

Waarom gebruik je dan geen buizen voor de omzetting van digitaal naar analoog?

https://linearaudio.net/article-detail/2284

MarcelvdG
Berichten: 540
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor MarcelvdG » ma 12 feb 2018, 6:38

Om even terug op het onderwerp te komen:
1. Een voordeel van de oorspronkelijke schakeling is dat er al wat passief gefilterd wordt tussen de DAC en de op-amp, zodat de op-amp geen steile flanken voor zijn kiezen krijgt.

2. Achter de schakeling van Anne kun je een gewone verschilversterker met een derde op-amp en vier weerstandjes zetten om het signaal enkelzijdig te maken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11832
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » ma 12 feb 2018, 11:30

democles schreef:Hallo Marcel,dat weet ik niet,kan geen schema van de dac chip vinden (is geheim denk ik :-$ )

Weet alleen dat ze de V out gebruiken willen in een ,,current schakeling,,

Hier dan :o
Blz.25 !
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » ma 12 feb 2018, 13:16

Marcel bedankt,geweldige dac heb je gemaakt :goedzo: ,misschien wat voor in de toekomst om te maken.
Maar wilde het gezien de eenvoud van deze dac ook wat eenvoudiger houden met de versterking.

Anne,bedankt,was er nog niet op gekomen bij het broertje van deze dac chip te kijken #-o
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18908
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor ds23man » ma 12 feb 2018, 13:35

Ah!buis schreef:
democles schreef:Hallo Marcel,dat weet ik niet,kan geen schema van de dac chip vinden (is geheim denk ik :-$ )

Weet alleen dat ze de V out gebruiken willen in een ,,current schakeling,,

Hier dan :o
Blz.25 !
Anne


En dan ga je nat:

The ES9028Pro is supposed to be an ES9018S with an updated digital core, while the ES9038Pro is supposed to be an ES9028Pro with 4 times the output stages, resulting in an extreme output current capability. This very high current would be the reason why its DNR and THD+N performance would be off-the-charts. But it also meant that all of the existing I/V stages that were designed for the ES9018 would not work for the ES9038Pro. As of this writing, neither Twisted Pear Audio or Acko have on offering proper I/V analog stages.

Bron:

http://www.dimdim.gr/tag/es9038pro/
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11832
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » ma 12 feb 2018, 15:10

De hamvraag, welke chip zit er op het bordje van democles ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18908
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor ds23man » ma 12 feb 2018, 15:25

De 9038 als het goed begrijp.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » ma 12 feb 2018, 16:32

ES9038Q2M

Dit is een ES9038 maar dan voor mobiele apparatuur.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » ma 12 feb 2018, 17:07

Zou zoiets niet kunnen?

http://www.tubecad.com/2011/03/blog0203.htm

s.jpg


Dan met het passieve filter er voor van de oorspronkelijke opamp schakeling.
En de 3,3K aan de roosters van de eerste buizen.

2.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11832
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » ma 12 feb 2018, 17:30

democles schreef:Zou zoiets niet kunnen?
Nee, is een dubbel filter, gaat zomaar niet met zo'n buizentrap.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » ma 12 feb 2018, 17:46

Oke,dat gaat dus niet #-o

En die buizentrap dan Anne?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11832
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » ma 12 feb 2018, 19:21

democles schreef:Oke,dat gaat dus niet #-o

En die buizentrap dan Anne?
Als je tevreden bent met wat minder scherp afsnijden van het ultrageluid zou je 't kunnen proberen en dan de 1k weerstanden naar de DAC vergroten naar 3k3.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 6657
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Marp » ma 12 feb 2018, 19:32

Mogelijk ter inspiratie:

OUTPUT STAGE

For this new DAC has been develop a new pure vacuum tube output stage, this is a very simple differential stage but optimized to obtain the lowest distortion and better sound.

On this folllowing schematic many values has been changed in the final release.
Pure Tube IV shema.PNG



Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3407
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » ma 12 feb 2018, 19:52

Bedankt Marp,had ik ook al gezien :-$

Verschilt in het geheel niet zo veel met de schakeling van tubecat.

Hier zit een kathode volger op de tweede trap en tubecat gebruikt een soort SRPP.

Bij tubecat kan ik russische buizen gebruiken en daar heb ik er nog wel een paar van liggen :lol:

MarcelvdG
Berichten: 540
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor MarcelvdG » ma 12 feb 2018, 22:57

Ah!buis schreef:
democles schreef:Zou zoiets niet kunnen?
Nee, is een dubbel filter, gaat zomaar niet met zo'n buizentrap.
Anne


Als je een slappe afval toelaat (wel tweede orde, maar Q <= 1/2 bedoel ik dan), kun je passieve eerste-orde RC-filters voor het buizenverschilpaar plaatsen en twee condensatoren aanbrengen van de anodes van het verschilpaar naar aarde voor de tweede pool. De DAC moet dan natuurlijk wel een spanningsuitgang hebben, maar kennelijk heeft ie dat ook.

MarcelvdG
Berichten: 540
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor MarcelvdG » ma 12 feb 2018, 23:58

Als ik het goed heb uitgerekend, is het oorspronkelijke filter een tweede-orde laagdoorlaat met fn ~= 109549,1303 Hz en Q ~= 0,915765687. Als dat om een of andere reden optimaal is voor de DAC-chip en je er zo dicht mogelijk bij in de buurt zou willen blijven, dus als je geen wat slappere afval toelaat, zou je tweede-orde LC-filters tussen de DAC en de buizen kunnen zetten. Met 3,6 kohm, 4,7 mH en 440 pF (twee keer 220 pF) kom je aardig in de richting, als de DAC-chip geen moeite met de belasting heeft.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 2 gasten