Opamp vraagje.

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » di 13 feb 2018, 0:01

Kom ik op zoiets,
BACunbl.jpg
ipv met spoelen, condensatortje tussen anodes.Gelijkstroom gloeien en verhogen naar zo'n +50V.Tweede buis een ECC84 of ECC85 danwel de 240Ω aanpassen voor een andere buis.

Zonder behoorlijke gegevens van die 9038 blijft 't gissen/prutsen.
-Datablad 9018, stroomsturen naar 1,6V en dubbel filteren
-tubecad, spanningsturen vanuit 2,5V enkel gefilterd
-schema MARP-bijdrage, keus spanning/stroomsturing tov 0V (massa), allen enkel filter bij spanning
-...
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » di 13 feb 2018, 16:43

Marcel en Anne bedankt voor de hulp :goedzo:

Op Diyaudio zijn ze er nog niet uit,dus dat wordt nog even wachten op de spec,s :?

Anne,de tweede buis een ECC85 (waarom?),kan het ook met een Rus?

Alvast een begin tekeningetje gemaakt :D
Hoop dat ik die LM334 zo goed heb getekend.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » di 13 feb 2018, 18:06

democles schreef:Anne,de tweede buis een ECC85 (waarom?),kan het ook met een Rus?
Tweede buis een ECC84 of ECC85 danwel de 240Ω aanpassen voor een andere buis.
Liefst een beetje steile, als je zegt welke je hebt kan ik wel even kijken wat een goeie waarde voor die weestanden is.
Hoop dat ik die LM334 zo goed heb getekend.
Zal 's naar het datablad kijken :wink:
Anne
Gekeken :lol:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » di 13 feb 2018, 18:55

Mooi,had nog nooit met een LM334 gewerkt. :lol:

Voor de tweede buis,deze heb ik liggen: 6N6P,6N1P-EV,6N23P,ECC99 (geen rus),6N30P,6N2P-EV

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » di 13 feb 2018, 20:14

democles schreef:Mooi,had nog nooit met een LM334 gewerkt. :lol:

Voor de tweede buis,deze heb ik liggen: 6N6P,6N1P-EV,6N23P,ECC99 (geen rus),6N30P,6N2P-EV
6N1P kan best (~5mA/V), dan worden de weerstanden 510 Ω (¼W) voor 5mA door de buizen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » di 13 feb 2018, 21:31

Bedankt Anne.

510 ohm voor de bovenste en onderste buishelft ?

Moet ik de gloei nog verhogen naar +50v DC voor deze 6N1P,of is het beter ze negatief te gloeien?

En hoeveel trekt de gehele schakeling ongeveer aan mA,dit i.v.m. berekenen van de 240v voeding.
Laatst gewijzigd door democles op di 13 feb 2018, 22:02, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » di 13 feb 2018, 21:56

democles schreef:510 ohm voor de bovenste en onderste buishelft ?
Alle twee
Moet ik de gloei nog verhogen naar +50v DC voor deze 6N1P
Zou ik maar doen, max Vfk=100V, dan is 120V teveel.
En hoeveel trekt de gehele schakeling ongeveer aan mA,dit i.v.m. berekenen van de 240v voeding.
Totaal (een kant)15mA, 5mA voor de 6N1P en 10mA door de LM334 wat echt de uiterste grens is volgens datablad :shock: .
Snap eigenlijk deze hele oefening niet :? ,laatste snufje DAC en dan zo'n buizengedoe erachter.Rare bezigheid :think:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » di 13 feb 2018, 22:21

Snap eigenlijk deze hele oefening niet :? ,laatste snufje DAC en dan zo'n buizengedoe erachter.Rare bezigheid :think:


Glaswerk is nog een beetje tastbaar,van opamps heb ik geen kaas gegeten :?

Bij mijn winter streamer heb ik de opamp vervangen door een Burson discrete opamp (transistoren fet,s i.p.v. opamp) en dat gaf een beter resultaat dan menig dure opamp die ik daarin geprobeerd had,misschien geeft buizen hetzelfde resultaat :)
In mijn AD1865 dac,s doen buizen het ook goed.

Of er moet een betere aanpak bestaan,maar dat is er nog niet voor deze dac (niet openbaar). :?

En natuurlijk altijd leuk met zoiets te knutselen :lol:

De dac is besteld en onderweg, eerst maar even proberen wat er zo aan geluid uit komt.

Ja dat van 10mA max voor de LM334 had ik ook gelezen :?

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » wo 14 feb 2018, 14:14

Anne,

Is die LM334 ook te vervangen door een transistor schakeling,zoiets als je bij de GU-50 hebt gedaan of LM317 ,evt. externe spanning geen bezwaar?

Wat ik lees is de LM nogal temperatuur afhankelijk en dat van op zijn max staan van 10mA :?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » wo 14 feb 2018, 14:44

Je zou 't zo kunnen proberen.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » wo 14 feb 2018, 16:24

Bedankt Anne :goedzo:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » wo 14 feb 2018, 19:40

Tekening aangepast :D
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » do 15 feb 2018, 15:41

Vergeten te waarschuwen dat, door de gelijkstroom koppeling door de hele voorversterker, de instelling enkel klopt als de DAC (met spanning) eraan zit.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » do 15 feb 2018, 21:13

Anne,nog even over dit plaatje.

Je vertelde dat de getoonde afbeelding voor de -L en -R waren,hoe ziet de schakeling voor de +L en +R er dan uit?

DAC-BufferForES9038Q2M_test 2.png



Dit alles omdat de maker van de buizenschakeling de ingang het liefst van zoiets aftapt voordat het de buizen in gaat en de voordelen op Diyaudio over verbetering van de vervorming door de voltage uitgang van de dac via een differentiele current mode versterker te laten lopen.

Hele mond vol,voor zover ik het snap :?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » do 15 feb 2018, 21:51

democles schreef:Anne,nog even over dit plaatje.

Je vertelde dat de getoonde afbeelding voor de -L en -R waren,hoe ziet de schakeling voor de +L en +R er dan uit?
Plaatje zijn twee dezelfde schakelingen die een stroom-uitgang omzetten in spanning.Als er gebalanceerd stroom uit de DAC komt het je na twee van deze schakelingen ( 4 op-amps ) gebalanceerde spanning-uit.
Als er per kant maar één stroom-uitgang is is, wat op 't plaatje staat voldoende ( 2 op-amps ).
Maar ik dacht dat de DAC ook gebalanceerd spanning-uit heeft.Kunnen dan direkt de buizen aan.
Allemaal "als" bij gebrek aan datablad :(
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » do 15 feb 2018, 22:08

Volgens mij hadden ze het over spanning uit de dac i.p.v. stroom.

Dus een: spanning uit----stroom gestuurde versterker---- spanning uit

En niet zoiets als: stroom uit----- I/V omzetting------ spanning uit

De oorspronkelijke opamp schakeling (die op het dac printje zit) is ook geen I/V omzetter.
zie plaatje.

Ja K.T geen specs, alleen speur werk :lol:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » do 15 feb 2018, 22:24

democles schreef:Volgens mij hadden ze het over spanning uit de dac i.p.v. stroom.
Met spanning uit de DAC werkt die schakeling niet, veel te lage ingangs-impedantie.
Dus een: spanning uit----stroom gestuurde versterker---- spanning uit

En niet zoiets als: stroom uit----- I/V omzetting------ spanning uit
wel zoiets dus, geen I/V omzetten als 't al V is.
De oorspronkelijke opamp schakeling (die op het dac printje zit) is ook geen I/V omzetter.
zie plaatje.
Nee, dat is een gebalanceerde spanning naar enkelvoudige spanning-uit + wat filteren (ultrasoon-af)
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » do 15 feb 2018, 22:34

De oorspronkelijke opamp schakeling (die op het dac printje zit) is ook geen I/V omzetter.
zie plaatje.

Nee, dat is een gebalanceerde spanning naar enkelvoudige spanning-uit.
Anne


Kan dus direct aan de buizen zonder die opamp op het printje.

Maar wat ze dan willen met die stroom gestuurde versterker als het niet werkt met gebalanceerd voltage in? :think: :think:

MarcelvdG
Berichten: 398
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor MarcelvdG » do 15 feb 2018, 22:49

democles schreef:Anne,nog even over dit plaatje.

Je vertelde dat de getoonde afbeelding voor de -L en -R waren,hoe ziet de schakeling voor de +L en +R er dan uit?

DAC-BufferForES9038Q2M_test 2.png


Dit alles omdat de maker van de buizenschakeling de ingang het liefst van zoiets aftapt voordat het de buizen in gaat en de voordelen op Diyaudio over verbetering van de vervorming door de voltage uitgang van de dac via een differentiele current mode versterker te laten lopen.

Hele mond vol,voor zover ik het snap :?


Misschien bedoelen ze current feedback, dat is een term die in de loop van de tijd verschillende betekenissen gekregen heeft. Tegenwoordig wordt er meestal een klasse van op-amps met hoge slew rate mee aangeduid. Het zou dus zomaar kunnen dat ze het over een gewoon actief filter met spanningsingang en spanningsuitgang hebben, zoals dat plaatje dat jij plaatste aan het begin van dit draadje, maar dat ze een bepaalde klasse van op-amps aanraden. (Overigens zou zo'n "current feedback" op-amp meteen op tilt gaan door C5 van het filter, maar dat terzijde.)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » do 15 feb 2018, 23:06

Zou kunnen. Het blijft gissen.

Eerst maar eens deze buizentrap er aan knopen dan horen we wel verder :lol:

Wachten dus op de dac en het chinees nieuwjaar begint morgen :twisted: kon wel eens een maand langer duren :(

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » do 15 feb 2018, 23:22

democles schreef:Zou kunnen. Het blijft gissen.

Eerst maar eens deze buizentrap er aan knopen dan horen we wel verder :lol:

Wachten dus op de dac en het chinees nieuwjaar begint morgen :twisted: kon wel eens een maand langer duren :(

Als je niet laten kunt om het buizenspul zonder de DAC te proberen, zet dan wel de ingangen aan massa (of een voorspanning) om te voorkomen dat ze "zweven" = nergens aanzitten, anders zou 't slecht kunnen aflopen met de transistor (als de trimpot te laag of op nul zit).
Met de roosters een 1M weerstand naar massa te geven (mogen blijven, hindert niet) kunnen ze ook niet gaan zweven zonder bron aangesloten.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » vr 16 feb 2018, 0:25

Bedankt Anne :goedzo:

Geregeld :)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » vr 16 feb 2018, 14:29

Even wat verder gelezen in het draadje op Diyaudio over dit dac bordje.

Ik denk dat de buizen versterking direct aan de uitgangen van de dac knopen niet gaat werken :shock:

vond eerst dit.

Yes, current mode or voltage mode is determined by the circuit connected to the output of the DAC. Some DAC's are intended for current mode, e.g. some of the high-end converters from TI and some DAC's are intended for voltage mode, e.g. converters from AKM and Cirrus Logic. The ESS DAC's can typically be used in either current mode or voltage mode.

In current mode the output is held at a fixed voltage, typically provided by an op-amp with the inverting input directly connected to the output of the DAC (one op-amp for each polarity). The non-inverting input is connected to a reference voltage, in this case 1.65 V (half of the 3.3 V supply). The feedback will make sure that the DAC output is held at the same voltage as the reference voltage. The current through the DAC output will vary depending on the audio signal applied to the DAC.

In voltage mode a high impedance filter/buffer stage is connected to the output of the DAC. So the DAC output will have some voltage swing in this case.

Yes, I used two resistors and a tantalum capacitor to make a 1.65 V reference
.


Toen vond ik verstopt onderaan een PDF deze foto :o

I.jpg


Deze metings PDF,

ES9038Q2M Board test_171124_171215_diyaudio2.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11480
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor Ah!buis » vr 16 feb 2018, 15:50

democles schreef:Even wat verder gelezen in het draadje op Diyaudio over dit dac bordje.

Ik denk dat de buizen versterking direct aan de uitgangen van de dac knopen niet gaat werken :shock:
Wel nee, de DAC blijkt hieruit een stroom-uitgang te zijn met ingebouwde weerstand.Op het bord wordt de spanningsval over de ingebakken weerstand gefiltert en van balans naar enkel omgezet, wat met de buizen ook gebeurt.
Met wat er aan is gehangen ziet de DAC een heel kleine weerstand als belasting, gaat de stroom niet meer door de eigen weerstand, kiest de weg van de kleinste.Het aanhangsel (voor één kant) maakt er dan weer spanning van, komt ook nog steeds gebalanceerd buiten.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3188
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Opamp vraagje.

Berichtdoor democles » vr 16 feb 2018, 17:01

Wel nee, de DAC blijkt hieruit een stroom-uitgang te zijn met ingebouwde weerstand.


:yeah: \:D/ :proost:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, Google [Bot] en 2 gasten