RIAA Voor versterker

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

hnsmldrs
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 10 aug 2018, 17:21

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor hnsmldrs » wo 15 aug 2018, 8:27

Welke software gebruiken jullie overigens om schema’s te tekenen?
Heb gister de voeding voor de versterker getekend in libreoffice maar dat ziet er niet fraai uit.
Die plaats ik nog even niet hierbij, al is het ook niet spannend.

Als ik zie hoe Anne het schema heeft aangepast is gewoon perfect.
Vriendelijke groet,

Hans

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12018
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 15 aug 2018, 10:29

hnsmldrs schreef:Als ik zie hoe Anne het schema heeft aangepast is gewoon perfect.
Men neme het origineel, knipt-schuift-tekend wat in ms-paint, klaar :D
Om iets nieuws te doen gebruik ik meestal Express of, in een masochistische bui, Eagle.
In 't forum zijn er ook die zweren bij Kicad.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

hnsmldrs
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 10 aug 2018, 17:21

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor hnsmldrs » wo 15 aug 2018, 15:14

Hier dan de voeding voor de versterker.
Ik denk dat ik slechts een voeding maak die beide kanalen voorziet van spanning.

power-supply.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Vriendelijke groet,

Hans

MarcelvdG
Berichten: 572
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor MarcelvdG » wo 15 aug 2018, 20:47

Twee tips:

1. Zoek even in de datasheet op of je op-amps bij elkaar minstens 5 mA trekken en voeg een extra belasting toe als dat niet zo is (weerstand met LED'je bijvoorbeeld). Met de 5 mA van het tegenkoppelnetwerk erbij moet je boven de 10 mA minimale belastingsstroom van de LM317 zien uit te komen.

2. Gebruik gewone doodordinaire aluminiumelco's aan de uitgang van de spanningsregelaars, vooral geen types met lage verliezen.

Wat dat tweede betreft: ik heb ooit eens een 1,8 V-voeding met een LM317 gemaakt waarbij de uitgang van de LM317 ontkoppeld werd door twee keramische X5R-condensatoren van 10 uF. Soms werkte dat normaal, soms was er een pieptoon te horen. Uiteindelijk bleek de LM317 instabiel te worden door de te lage verliezen van de ontkoppelcondensatoren. De oscillatiefrequentie was een paar kilohertz en aangezien X5R-condensatoren piëzoelektrisch zijn, werkten die als luidspreker. Ik heb een goedkope flutelco van 47 uF parallel aan de X5R-condensatoren gezet en sindsdien doet hij het prima.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12018
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 15 aug 2018, 21:15

Die 5mA is er al hoor :o , nml door de 240Ω waar ±1,25V over staat :D .
Enige diodes erbij zou geen kwaad kunnen.
Diode in sperrichting tussen in en uit van de stabIC om bij sluiting (bijv een elco bij de in-pin die doorslaat) geen stroom door 't IC te krijgen in verkeerde richting.
En diodes tussen uit en massa, ook in sperrichting (we willen geen kortsluiting !).Het komt nml voor dat plus- en min-voeding niet even snel opkomen en dan trekt de snelste de ander de verkeerde kant uit en dan doet ie niks meer.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21385
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor ray5150 » wo 15 aug 2018, 21:36

Ene Pjotr is in het verleden ook wel eens met zo'n schakeling bezig geweest :

Schermopname (5).png


schema van voeding DAC.pdf


Veel netter dan dit kan het niet worden, of je moet een bende van de layout maken...
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18832
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Pjotr » wo 15 aug 2018, 21:39

Ah!buis schreef:.......................
En diodes tussen uit en massa, ook in sperrichting (we willen geen kortsluiting !).Het komt nml voor dat plus- en min-voeding niet even snel opkomen en dan trekt de snelste de ander de verkeerde kant uit en dan doet ie niks meer.
Anne

Geldt eigenlijk voor alle 3 poters als de LM78xx en LM317's die in een symmetrische voeding toegepast worden: Altijd iets van een 1N4004 in sper over de uitgang.
Peter de Jong

MarcelvdG
Berichten: 572
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor MarcelvdG » wo 15 aug 2018, 21:47

Ah!buis schreef:Die 5mA is er al hoor :o , nml door de 240Ω waar ±1,25V over staat :D .


Weet ik, het ging mij om de nog ontbrekende 5 mA die je nodig hebt om totaal op de minimaal vereiste 10 mA uit te komen.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18832
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Pjotr » wo 15 aug 2018, 21:48

ray5150 schreef:Veel netter dan dit kan het niet worden, of je moet een bende van de layout maken...

En veel beter ook niet. Crux is hier ook wel de schottky dioden, extra afvlakelco's en ingang snubber. Diodes zijn hier SMD's maar wil je dit op een stukje gaatjesprint bouwen dan kun je ook SB160 dioden nemen of andere 1A schottky's van minimaal 60V.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18832
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Pjotr » wo 15 aug 2018, 21:59

MarcelvdG schreef:
Ah!buis schreef:Die 5mA is er al hoor :o , nml door de 240Ω waar ±1,25V over staat :D .


Weet ik, het ging mij om de nog ontbrekende 5 mA die je nodig hebt om totaal op de minimaal vereiste 10 mA uit te komen.

De datasheet vermeldt i.d.d. wel een 10mA als grenswaarde voor de minimum uitgangsstroom. Dat is dan ook de waarde over het gehele temperatuurbereik. Maar ik ben nog nooit tegengekomen dat het niet werkte op 5mA bij kamertemperatuur. Typical geven ze 3,5mA op.
Peter de Jong

hnsmldrs
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 10 aug 2018, 17:21

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor hnsmldrs » wo 15 aug 2018, 22:25

Pjotr schreef:
ray5150 schreef:Veel netter dan dit kan het niet worden, of je moet een bende van de layout maken...

En veel beter ook niet. Crux is hier ook wel de schottky dioden, extra afvlakelco's en ingang snubber. Diodes zijn hier SMD's maar wil je dit op een stukje gaatjesprint bouwen dan kun je ook SB160 dioden nemen of andere 1A schottky's van minimaal 60V.


Het meeste kan ik volgen, alleen de term ingang snubber, wat is dat?
Vriendelijke groet,

Hans

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18832
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Pjotr » wo 15 aug 2018, 22:43

Dat is R15 + C23. Die vangen/onderdrukken de schakelstoorpiekjes van de dioden. Zie ook hier: viewtopic.php?p=1461055#p1461055
Laatst gewijzigd door Pjotr op wo 15 aug 2018, 23:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Peter de Jong

hnsmldrs
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 10 aug 2018, 17:21

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor hnsmldrs » wo 15 aug 2018, 22:57

Oké, dank je, helemaal duidelijk :)
Vriendelijke groet,

Hans

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21385
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor ray5150 » do 16 aug 2018, 0:22

Overigens doe ik bij dit soort schakelingen de laatste jaren altijd een weerstand en een ledje toevoegen op de PCB.
Heeft twee redenen, er hangt altijd een kleine belasting achter de regelaar (ben ooit een vreselijk de mist in gegaan met een 317 proberen af te regelen waar geen belasting aan hing, paar avonden aan het meten en foutzoeken geweest, was niet op de benodigde spanning af te regelen, tot ik er een belasting aan hing, toen was ik in een halve minuut klaar...)
En je kunt altijd zien of de schakeling en regelaar wel of niet functioneert.

hnsmldrs
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 10 aug 2018, 17:21

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor hnsmldrs » do 16 aug 2018, 9:00

Ja ik ga die leds gebruiken, twee leds in het frontpaneel geeft ook een duidelijk beeld.
Dacht eerst aan tri-color maar ivm + en - spanning gaat dat niet zo makkelijk werken.

ook de extra diodes en ontstorings schakelingen komen er ook bij.
Vriendelijke groet,

Hans

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21385
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor ray5150 » do 16 aug 2018, 10:02

:goedzo:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12018
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Ah!buis » do 16 aug 2018, 10:52

hnsmldrs schreef:Ja ik ga die leds gebruiken, twee leds in het frontpaneel geeft ook een duidelijk beeld.
Dacht eerst aan tri-color maar ivm + en - spanning gaat dat niet zo makkelijk werken.

ook de extra diodes en ontstorings schakelingen komen er ook bij.

Iets van 2k weerstand in serie met de LED !
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

hnsmldrs
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 10 aug 2018, 17:21

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor hnsmldrs » do 16 aug 2018, 12:40

Onderdelen besteld.
Ik zal het bouwproces hier verder plaatsen.
Bedankt alvast zover voor alle tips!
Vriendelijke groet,

Hans

hnsmldrs
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 10 aug 2018, 17:21

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor hnsmldrs » vr 17 aug 2018, 19:40

53B7A4AF-529E-44CC-BA8B-4A3DFF9C6FCD.jpeg


Daar moet een versterkertje uit groeien :relax:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Vriendelijke groet,

Hans

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9232
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Barry2001 » vr 17 aug 2018, 23:07

Geen water geven =;
ben erg benieuwd naar het resultaat, welke elco’s heb je gekozen?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21385
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor ray5150 » vr 17 aug 2018, 23:56

Em op wat voor ondergrond ga je dat planten ? :idea:

hnsmldrs
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 10 aug 2018, 17:21

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor hnsmldrs » za 18 aug 2018, 20:49

220uf en ik ga om te beginnen een breadboard gebruiken.
Vriendelijke groet,

Hans

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21385
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor ray5150 » ma 20 aug 2018, 9:23

Ik vermoedt dat Barry meer op het merk en type elco's doelt dan de waarde ?

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9232
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Barry2001 » ma 20 aug 2018, 16:04

Ja klopt, bipolair bv zoals Marcel voorstelde?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12018
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: RIAA Voor versterker

Berichtdoor Ah!buis » ma 20 aug 2018, 16:42

Barry2001 schreef:Ja klopt, bipolair bv zoals Marcel voorstelde?

Of het veel verschil zal maken ? Er staat per slot praktisch nul volt op die C's.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten