Zoemende eindversterker

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 13 dec 2004, 20:44
Locatie: Westervoort

Zoemende eindversterker

Berichtdoor Marcel » vr 15 mei 2009, 6:41

Beste Forummers,

Ik heb in het verleden zelf een eindversterker gebouwd met BMM modules en deze doet het nog steeds tot volle tevredenheid.

Nu is het alleen sinds enige tijd dat zo gauw ik de eindversterker aan zet deze meteen begint te zoemen. Geluid komt uit de versterker en niet over de speakers.
Als je de muziek over de speakers hoort, valt daardoor het geluid/zoemen van de eindversterker volledig weg, dat hoor je dan niet meer maar is er nog wel.

Intern is deze voorzien van 2 stuks Amplimo 2x35V/7,14A/500VA ringkerntrafo's en 2 stuks BMM M2010R voedingsprinten 2x56V/10A.
Voor geïnteresseerden, zie mijn website.

Alles is opgebouwd om zo min mogelijk trillingen en resonantie te vangen en te geven.

Graag enige tips die kunnen leiden tot het oplossen van dit probleem.

Ik zie met veel belangstelling jullie reactie tegemoet.

Groeten,

Marcel
Gelukkig niet gehinderd door enige kennis van Techniek en dat is heel fijn.

Gebruikersavatar
Nijn
Berichten: 273
Lid geworden op: za 23 okt 2004, 22:31

Berichtdoor Nijn » vr 15 mei 2009, 9:48

Misschien DC op je transformator, waardoor de kern in saturatie gaat en de transformator gaat trillen op de net-frequentie?

Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden als er een koelkast of TL-balken op dezelfde groep staan.

Groetjes,
Martin

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22821
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Berichtdoor Henkjan » vr 15 mei 2009, 10:33

heb je al geprobeerd 't ding op een andere groep (of bij de buren) aan te sluiten op de 230V?



btw:
ik maak hier een sticky van, de vraag wordt vrij vaak gesteld....

dus een verzoek aan de specialisten: ook al heb je het elders al een keer uitgelegd, heb je een goed antwoord op deze vraag plaats het svp hier

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » vr 15 mei 2009, 10:46

DC zou kunnen, maar ik blijf het vaag vinden (zie mijn post over min of meer zelfde probleem).
Ik heb gisteren mijn scope aan de 230V gehangen (heb een goede probe die dat aan kan en die tevens signaal kan verkleinen) en ik kan eigenlijk niet echt een DC offset vinden.

Toch blijf ik last hebben van brommen.
Afgezien van het feite dat de trafo slecht gewikkeld zou kunnen zijn, houden de opties bij mij ook een beetje op.

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 13 dec 2004, 20:44
Locatie: Westervoort

Berichtdoor Marcel » vr 15 mei 2009, 12:15

Even nog ter verduidelijking, mijn audio hangt aan een aparte geaarde groep waar geen andere apparaten op aangesloten zijn.
En hij heeft dit in het begin nooit gedaan.

Groeten,

Marcel
Gelukkig niet gehinderd door enige kennis van Techniek en dat is heel fijn.

Gebruikersavatar
Nijn
Berichten: 273
Lid geworden op: za 23 okt 2004, 22:31

Berichtdoor Nijn » vr 15 mei 2009, 12:35

b_force schreef: Ik heb gisteren mijn scope aan de 230V gehangen (heb een goede probe die dat aan kan en die tevens signaal kan verkleinen) en ik kan eigenlijk niet echt een DC offset vinden.


Ziet de golfvorm er netjes 'sinus-vormig' uit? Als je een afwijking in de golfvorm hebt, bijvoorbeeld als de bovenkant van de golfvorm anders van vorm is dan de onderkant kun je ook je kern in verzadiging krijgen.

Als je eventueel apparaten als dimmers, koelkasten of tl-balken op je groep hebt zitten, kun je dit soort problemen krijgen.

Verder kan het natuurlijk een niet zo heel goed gewikkelde transformator zijn, waarbij na verloop van tijd de wikkelingen minder strak om de core zijn gaan zitten.

Groetjes,
Martin

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » vr 15 mei 2009, 12:58

Het is gemeten puur op de 230V, dus nog niet na de trafo.

Overigens was de sinus van de 230V ook niet helemaal fraai.

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4141
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » vr 15 mei 2009, 13:58

b_force schreef:Overigens was de sinus van de 230V ook niet helemaal fraai.

Tja, en ieder verschil tussen de positieve en negatieve helft resulteert in een DC-offset..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » vr 15 mei 2009, 14:10

DC-offsset bekijk je normaal met je DC instelling op je scope. Deze vergelijk je dan met de AC instelling.

Daar was dus geen verschil te zien.

Rudy
Berichten: 1526
Lid geworden op: ma 29 nov 2004, 12:59
Locatie: Belgie

Berichtdoor Rudy » vr 15 mei 2009, 14:29

Je kan uiteraard geen verschil zien van 300mV op een signaal van 235V op een scoop.

mvg Rudy

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » vr 15 mei 2009, 14:53

Maar 300mv is nou ook niet echt een gigantisch grote DC offset.

Overigens heb ik even een vreemd probleem, mijn scope kan niet hoger dan 32Vrms meten, daarna kapt hij hem af. (90Vp-p dus)

Is dat ergens een potmeter/kalibratie die je kunt instellen ofzo?

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen, is dat de pieken na deze 32V afgetopt zijn. Ik zal een ander apparaat pakken en eens kijken wat het daar doet.
Als ik trouwens op mijn probe de x10 schakelaar gebruik (dus signalen worden 10 keer zo klein), dan BLIJFT het signaal afgetopt.

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » vr 15 mei 2009, 16:09

Als dit toch een sticky is, kan deze link zeker niet ontbreken!!

Hier staat in hoe je oa een DC blockerkunt maken

viewtopic.php?t=8273&postdays=0&postorder=asc&start=0

Overigens heb ik het desbetreffende schema gesimuleerd, maar in de simulatie blijf ik wel DC behouden.

Deze ziet er bijvoorbeeld net iets anders uit
http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc-f8.gif


Anders vraagje.
Kunnen voor de diodes ook 1n4007 etc gebruikt worden?

Rudy
Berichten: 1526
Lid geworden op: ma 29 nov 2004, 12:59
Locatie: Belgie

Berichtdoor Rudy » vr 15 mei 2009, 16:46

Is het uberhoud verstandig om met dit topic door te gaan, zeker als stickie ... gezien de veiligheid van de forumleden.

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 195
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Berichtdoor disco » vr 15 mei 2009, 18:14

Of het verstandig is om met het lichtnet aan de slag te gaan moet een ieder voor zich bedenken, lijkt mij. Wat mij interesseert is of iemand de aard van de brom heeft kunnen vaststellen. Mij bekruipt het vermoeden dat de oorzaak eerder mechanisch dan elektrisch is. Van draadgewonden weerstanden is namelijk bekend dat deze moeten verouderen eer zij hun uiteindelijke waarde aannemen. Een dag bakken op 100-130 graden en ze zijn klaar.

Mogelijk dat de koperwikkelingen van een ringkerntrafo onder temperatuursinvloed van vorm veranderen. Ik heb er geen ervaring mee omdat ik altijd geimpregneerde trafo's gebruik. Misschien brengt een belletje met Amplimo duidelijkheid in de zaak?

Groeten, Jaap
Wenn die Anode glüht, heisst sich das Gemüt

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4141
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » vr 15 mei 2009, 18:45

b_force schreef:Overigens heb ik het desbetreffende schema gesimuleerd, maar in de simulatie blijf ik wel DC behouden.

Kunnen voor de diodes ook 1n4007 etc gebruikt worden?


DC boven 2x de drempelspanning van de diodes zul je houden, maar normaal gaat het slechts om enkele honderden mV-tjes dus dan is die spaniing voldoende

Een 1N4007 kan hooguit 1A voeren. De kans dat je daar langdurig overheen gaat is wel aanwezig bij meerdere apparaten. Bovendien heeft de 1N4007 een relatief hoge doorlaatspanning bij die stroom en hij is ook niet redelijk vrij van recovery-spikes. Die laatsten zullen maar ten dele door je elco's opgevangen worden.. Die zijn simpelweg te traag voor dergelijke korte pulsen.. Een klein keramisch c'tje (bijv 10n 250V) dempt dit nog een beetje..
Je kunt dus het beste zoeken naar een paar soft-recovery types met een lage doorlaatspanning en voldoende capaciteit om stroom te voeren, zoals in dat ontwerpje gebruikt zijn.. Door de lage Uf is de warmteontwikkeling ook nog eens een stuk minder..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Nijn
Berichten: 273
Lid geworden op: za 23 okt 2004, 22:31

Berichtdoor Nijn » vr 15 mei 2009, 21:36

nijn schreef: Als je een afwijking in de golfvorm hebt, bijvoorbeeld als de bovenkant van de golfvorm anders van vorm is dan de onderkant kun je ook je kern in verzadiging krijgen.


audiomanics schreef:
b_force schreef:Overigens was de sinus van de 230V ook niet helemaal fraai.

Tja, en ieder verschil tussen de positieve en negatieve helft resulteert in een DC-offset..


Dat bedoelde ik dus ook... de vorm van de netspanning - dus aan de primaire kant van de transformator gemeten :) Een nettransformator is niet bedoeld om DC te voeren, dus er is vaak helemaal niet zoveel gelijkspanning nodig om deze in verzadiging te krijgen.

Groetjes,
Martin

Gebruikersavatar
Nijn
Berichten: 273
Lid geworden op: za 23 okt 2004, 22:31

Berichtdoor Nijn » vr 15 mei 2009, 21:47

b_force schreef: Ik heb gisteren mijn scope aan de 230V gehangen (heb een goede probe die dat aan kan en die tevens signaal kan verkleinen) en ik kan eigenlijk niet echt een DC offset vinden.


b_force schreef: Wat ik eigenlijk probeer te zeggen, is dat de pieken na deze 32V afgetopt zijn. Ik zal een ander apparaat pakken en eens kijken wat het daar doet. Als ik trouwens op mijn probe de x10 schakelaar gebruik (dus signalen worden 10 keer zo klein), dan BLIJFT het signaal afgetopt.


Mag ik vragen hoe je meetopstelling is? Gebruik je een differentiaalprobe of scheidingstransformator tussen je meetopstelling en scope?

Groetjes,
Martin

Gebruikersavatar
sietse
Berichten: 4993
Lid geworden op: do 07 okt 2004, 16:03
Locatie: Dokkum

Berichtdoor sietse » do 21 mei 2009, 20:03

Ik denk, dat er ergens in het versterkerbakkie van Marcel iets bezig is stuk te gaan. Als Marcel een universeel meter heeft, dan even de stroom meten tussen trafo en elco's en daarna de stroom tussen elco's en eindtrappen. Ik ga er van uit dat Marcel de trafo's volgens voorschrift heeft gemonteerd. Dus op die meegeleverde rubbermatjes.
Een wijze man is hij, die twijfelt aan zijn eigen woorden, want alles kan, tot het tegendeel is bewezen !
Maar ja, viewtopic.php?f=15&t=4440 ????

Gebruikersavatar
sterremuur
Berichten: 174
Lid geworden op: di 15 mei 2007, 15:36
Locatie: Haren Gn.

Berichtdoor sterremuur » vr 22 mei 2009, 0:43

Dan zou het aan de brugcel kunnen liggen: verschillend gelijkrichten van positieve en negatieve sinushelft. Dat verklaart ook het "DC"gedrag.

Gebruikersavatar
buisje
Berichten: 538
Lid geworden op: do 17 nov 2005, 19:51
Locatie: Drenthe

Berichtdoor buisje » ma 25 mei 2009, 21:43

ik heb ook dat gezoem/gebrom soms uit de trafos. moet een keer de dc blocker maken.

Trouwens, in mijn Marantz SR4300 amp zit ook een dc blocker, maar dan met heel kleine condensatortjes over de diode brug. Vraag me af of het voldoende werkt, maar de marantz is muisstil...

Gebruikersavatar
sterremuur
Berichten: 174
Lid geworden op: di 15 mei 2007, 15:36
Locatie: Haren Gn.

Berichtdoor sterremuur » di 26 mei 2009, 9:57

Dat is geen DC blocker, maar een manier om door de diodes opgewekte spikejes weg te filteren.
Ontstoorcondensatoren zeg maar. Dit wordt in heel veel voedingen toegepast.

Gebruikersavatar
buisje
Berichten: 538
Lid geworden op: do 17 nov 2005, 19:51
Locatie: Drenthe

Berichtdoor buisje » di 26 mei 2009, 18:08

Maar het zit voor de trafo in de 230 V leiding. Net gezocht maar pdf staat op een andere pc

Gebruikersavatar
Miniwatt
Berichten: 860
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 19:02
Locatie: Den Haag

Berichtdoor Miniwatt » di 26 mei 2009, 19:56

Zit die niet gewoon over de aan/uit-schakelaar heen?

Gebruikersavatar
buisje
Berichten: 538
Lid geworden op: do 17 nov 2005, 19:51
Locatie: Drenthe

Berichtdoor buisje » di 26 mei 2009, 20:16

Jullie hebben gelijk, net een usb stick gevonden met de SM van de SR4200 (vrijwel gelijk aan SR4300)
De 230V heeft 2x0.047 naar gnd, en over de diodebrug 4x 0.01uF

Sorry voor mijn gezwets :oops:

Maar goed, die dc blocker moet ik een keer maken voor mijn hybrid, dan is ie heeeelemaal perfect en klaar. (alle onderdelen op gehoor geselecteerd 8) )

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 13 dec 2004, 20:44
Locatie: Westervoort

Berichtdoor Marcel » ma 13 jul 2009, 13:38

He jongens,

Ik zie dat er behoorlijk is gereageerd, heb de laatste tijd nog niet de mogelijkheid gehad om er in te duiken maar waardeer jullie inspanning wel heel erg.

Voor de geïnteresseerden is de link in mijn onderschrift naar mijn webpagina wellicht een mogelijkheid om te zien hoe e.e.a. is opgebouwd.

De versterker is in 2005 (met nieuwe onderdelen) gebouwd met Amplimo ringkerntrafo's en BMM voedingsunit's en eindversterkers.

Ikzelf heb alles wel kunnen aansluiten volgen de handleiding maar verder moet je bij mij niet komen en al helemaal niet in het spanningsgebeuren.

Groeten,

Marcel
Gelukkig niet gehinderd door enige kennis van Techniek en dat is heel fijn.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, Wieger61 en 0 gasten