Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 09 jun 2018, 15:16

Willy_61 schreef:Anne en Marcel, jullie vormen blijkbaar een goed team, ik heb de volgende aanpassingen gedaan:
- alles wat Marcel hierboven voorstelde met een afwijkende C1 = 2,2µ (vond geen 1,5µ/63V)
- de weerstanden voor de comparator zijn terug zoals het origineel schema van Anne
- -60V roostervoeding ipv -75V, is met 48VAC aan te maken... vraagje: mag die desnoods nog zakken tot -50V , zonder verdere aanpassingen?
Ja, leuk samenwerken !
Bert vraagt, ik teken, Willy simuleert en Marcel rekend en kijkt na :D
Was eigenlijk bedoeld voor EL34, KT88 en soortgenoten.Vandaar de -75V spanning.
En 5V voor de IC, kan dan met gelijkgerichte gloeiwikkeling.
Voor buizen met minder -Vg kan R2, R5, R6 en C1 in verhouding aangepast.
Bijv neem -30V ipv -75V is kleine helft, dan R2= 470Ω, R5= 1k5, R6= 15k en C1=4µ7.
Wat betreft een quad IC vervangen door twee duo's, niks op tegen zolang elk maar een 0µ1 ontkoppel-C over de voedingspinnen krijgt.(ook bij de quad eentje).
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 09 jun 2018, 15:20

Bert61 schreef:Is dat genoeg die 48 volt Wissel voor een paar KT88 op 500 volt ? Anne
Is Deze 60 volt niet beter ?
De negatieve spanning is dezelfde als ook nodig bij de regeling met potmeters, heb je toch geen extra trafo voor nodig !
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 09 jun 2018, 15:27

Nee maar Willy ontwikkeld er een print voor met trafo erop begreep ik
Dan kan het toch maar beter ook met een trafo welke niet alleen voor EL84 of PCL86 maar ook voor EL34 en KT88
Niet alle trafo,s hebben een 60 volt tap maar zijn gebasseerd op autom negatief met kathode weerstanden
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » za 09 jun 2018, 15:35

Willy_61 schreef:Deze wordt het dan, goed type?


Lijkt me prima!

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1115
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Bias automaat

Berichtdoor mtb » za 09 jun 2018, 15:56

Heb je ergens al een zipje geplaatst, of kan je me die sturen, dan kan ik 'm controleren/simuleren met heftig/langdurig (A)B-gedrag.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » za 09 jun 2018, 16:05

Ah!buis schreef:Ja, leuk samenwerken !
Bert vraagt, ik teken, Willy simuleert en Marcel rekent en kijkt na :D


Ja, dat gaat best goed zo! :D

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 09 jun 2018, 16:15

Bert61 schreef:Nee maar Willy ontwikkeld er een print voor met trafo erop begreep ik
Dan kan het toch maar beter ook met een trafo welke niet alleen voor EL84 of PCL86 maar ook voor EL34 en KT88
Niet alle trafo,s hebben een 60 volt tap maar zijn gebasseerd op autom negatief met kathode weerstanden
Als het de bedoeling is om er een voeding bij op te bouwen is het wel handig om, als het niet voor één geval alleen is, de mogelijkheid van verschillende spanningen te voorzien.
Verschillende trafos mogelijk maken, of parallel-serieel schakelen van twee wikelingen.
Danwel zoiets,
x1of2.jpg
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 09 jun 2018, 16:24

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Nee maar Willy ontwikkeld er een print voor met trafo erop begreep ik
Dan kan het toch maar beter ook met een trafo welke niet alleen voor EL84 of PCL86 maar ook voor EL34 en KT88
Niet alle trafo,s hebben een 60 volt tap maar zijn gebasseerd op autom negatief met kathode weerstanden
Als het de bedoeling is om er een voeding bij op te bouwen is het wel handig om, als het niet voor één geval alleen is, de mogelijkheid van verschillende spanningen te voorzien.
Verschillende trafos mogelijk maken, of parallel-serieel schakelen van twee wikelingen.
Danwel zoiets, x1of2.jpg Anne

Mooi gevonden :goeie: dan kan jij allen maar Anne :D
Mogelijk is ook de footprint voor meerdere trafo,s geschikt te maken , dat doet willy nu , Als ik dat goed gelezen / begrepen heb
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 09 jun 2018, 16:47

Bert61 schreef:Mooi gevonden :goeie: dan kan jij allen maar Anne :D
Ach nee,die schakeling ben ik al tegengekomen in heel ouwe TV's.Werkte zonder trafo op 't net en schakelden zo over voor 110/220V net.
Ondertussen nog bezig met de VDV schakeling wegens de opmerking van Marcel "(Die Van der Veen vind ik maar een ranzig ding met die twee extreem vervormende comparators in de lus, maar dat terzijde.)"
Vind 't juist bijzonder, nu nog duidelijk uitleggen waarom :think: :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 09 jun 2018, 16:51

Ok het zal wel in dit geval goed gaan met de spannings verdubbeling en de belasting in kombinatie,s elco
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » za 09 jun 2018, 16:52

Bert61 schreef:Is dat genoeg die 48 volt Wissel voor een paar KT88 op 500 volt ? Anne
Is Deze 60 volt niet beter ?

Bert om te beginnen heb je minimaal 4x de ruststroom nodig vermenigvuldigd met 60VAC.
Als je ruststroom bv. 50mA is wordt dat 4 x 50mA x 60VAC = 12VA, voor 60mA ruststroom heb je al 14,4VA nodig.


Wat de spanning betreft reken ik altijd als volgt:
- trafo veel zwaarder dan afgenomen vermogen: 60VACx1.35 = 81VDC
- trafo een beetje zwaarder dan afname: 60VACx1.30 = 81VDC = 78VDC
- trafo vermogen gelijk aan afname: 60VACx1.20 = 81VDC = 72VDC
... is uiteraard natte-vinger-werk, maar lukt meestal.

Met de 48VAC - trafo's neem ik zwaardere vermogens naargelang de afname, dan wordt de beschikbare gelijkspanning 48x1.3 = 62.4VDC , daarachter zet je dan eerst een elko van 1000µ en voor 50mA ruststroom nog een serieweerstand van 12 ohm / 0,6W en daarna nog een elko van 470µ.

Tenslotte: als de roostervoeding 50V is ipv 60V maakt niks uit voor de biasregeling (al uitgetest).

Conclusie: jouw voorgestelde trafo is een pak te licht qua vermogen en met 60VAC volgens mij overgedimensioneerd zodat je veel vermogen moet opstoken ;-)


update: dit was bullshit, beginnersfout
Laatst gewijzigd door Willy_61 op za 09 jun 2018, 19:29, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » za 09 jun 2018, 16:58

mtb schreef:Heb je ergens al een zipje geplaatst, of kan je me die sturen, dan kan ik 'm controleren/simuleren met heftig/langdurig (A)B-gedrag.

Ziehier de spice-files in bijlage
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 09 jun 2018, 18:40

Willy_61 schreef:
Bert61 schreef:Is dat genoeg die 48 volt Wissel voor een paar KT88 op 500 volt ? Anne
Is Deze 60 volt niet beter ?

Bert om te beginnen heb je minimaal 4x de ruststroom nodig vermenigvuldigd met 60VAC.
Als je ruststroom bv. 50mA is wordt dat 4 x 50mA x 60VAC = 12VA, voor 60mA ruststroom heb je al 14,4VA nodig.

Wat de spanning betreft reken ik altijd als volgt:
- trafo veel zwaarder dan afgenomen vermogen: 60VACx1.35 = 81VDC
- trafo een beetje zwaarder dan afname: 60VACx1.30 = 81VDC = 78VDC
- trafo vermogen gelijk aan afname: 60VACx1.20 = 81VDC = 72VDC
... is uiteraard natte-vinger-werk, maar lukt meestal.

Met de 48VAC - trafo's neem ik zwaardere vermogens naargelang de afname, dan wordt de beschikbare gelijkspanning 48x1.3 = 62.4VDC , daarachter zet je dan eerst een elko van 1000µ en voor 50mA ruststroom nog een serieweerstand van 12 ohm / 0,6W en daarna nog een elko van 470µ.

Tenslotte: als de roostervoeding 50V is ipv 60V maakt niks uit voor de biasregeling (al uitgetest).

Conclusie: jouw voorgestelde trafo is een pak te licht qua vermogen en met 60VAC volgens mij overgedimensioneerd zodat je veel vermogen moet opstoken ;-)

Verdorie ik dacht dat wat je ging maken de spanning was voor het NEGATIEF en
De kathode stroom wordt toch geleverd door de spanning op de midden aansluiting Anode van de UGT
Ik bemoei me er beter niet mee :oops:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 09 jun 2018, 18:49

Willy_61 schreef:Bert om te beginnen heb je minimaal 4x de ruststroom nodig vermenigvuldigd met 60VAC.
Als je ruststroom bv. 50mA is wordt dat 4 x 50mA x 60VAC = 12VA, voor 60mA ruststroom heb je al 14,4VA nodig.
De max belasting is de collectorweerstand naar de -V.Is 33k+3k3 dus hoogstens 2mA ... bij -Vg=0 ! Halfweg is meer wat met een KT88 en soortgenoten gebeurt, is dan 1mA x4 buizen , 4mA :o
Tenslotte: als de roostervoeding 50V is ipv 60V maakt niks uit voor de biasregeling (al uitgetest).
Voor de PCL86 is 50V al veel, voor een KT88 wel minstens 60V.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » za 09 jun 2018, 19:34

Ah!buis schreef:
Willy_61 schreef:Bert om te beginnen heb je minimaal 4x de ruststroom nodig vermenigvuldigd met 60VAC.
Als je ruststroom bv. 50mA is wordt dat 4 x 50mA x 60VAC = 12VA, voor 60mA ruststroom heb je al 14,4VA nodig.
De max belasting is de collectorweerstand naar de -V.Is 33k+3k3 dus hoogstens 2mA ... bij -Vg=0 ! Halfweg is meer wat met een KT88 en soortgenoten gebeurt, is dan 1mA x4 buizen , 4mA :o
Tenslotte: als de roostervoeding 50V is ipv 60V maakt niks uit voor de biasregeling (al uitgetest).
Voor de PCL86 is 50V al veel, voor een KT88 wel minstens 60V.
Anne

:oops: is niet de eerste keer dat je me dat uitlegt :roll: ik hoop dat ik het nu eindelijk eens kan onthouden :oops:

@Bert :hide: Sorry Bert, dat ik je op het verkeerde been heb gezet met mijn gezwets, ik was totaal fout :cry:
Maar ik kan niet beloven dat ik het nooit meer doe :hide:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 09 jun 2018, 19:47

Willy_61 schreef:Maar ik kan niet beloven dat ik het nooit meer doe :hide:
Als je niks doet kun je ook niks verkeerds doen ... zei m'n schoonmoeder :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » za 09 jun 2018, 19:55

Ah!buis schreef:De max belasting is de collectorweerstand naar de -V.Is 33k+3k3 dus hoogstens 2mA ... bij -Vg=0 ! Halfweg is meer wat met een KT88 en soortgenoten gebeurt, is dan 1mA x4 buizen , 4mA :o

Anne, hopelijk voor de laatste keer, is mijn volgende conclusie juist?
- De negatieve voorspanning heeft in alle omstandigheden meer dan genoeg met 10mA.
- De 5V van de BIAS-automaat heeft eigenlijk genoeg aan 4x 2mA, zeg ook 10mA
- De ruststroom Ik is de som van Ia en IR12 (in rust) en komt uitsluitend van de 300V
#-o
Ah!buis schreef:Voor de PCL86 is 50V al veel, voor een KT88 wel minstens 60V.
Anne

Zouden we, wanneer we allemaal akkoord zijn met een definitief concept, best een schema maken gebaseerd voor aansturing van 60mA, dus met een 60V roosterspanning-bron. Daarbij dan een tabelletje met elke regel een andere ruststroom tot 30mA met daarbij de waardes van aan te passen componenten (R2-5-6 en C1 + benodigde roostervoeding)?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11997
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 09 jun 2018, 20:14

De keus van de ruststroom staat volledig buiten de regelaar.
Kwestie van Rk zo te kiezen dat voldaan wordt aan Ir x Rk = 0,6
Dan voor de gebruikte buis kijken bij welke -Vg1 de Ir klopt.
De regeling kan van Vg tot Vg/11 , zo kiezen dat -Vg1 er ergens ruim tussen zit.
Dan de onderdelen aanpassen in verhouding van de gekozen Vg tot de 75V.
Van dat laatste is wel een lijstje te maken (zie voorbeeld waardes voor de PCL86)
Omdat de weerstanden in verhouding tot Vg aangepast worden is het stroomgebruik hetzelfde gebleven.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » za 09 jun 2018, 20:27

Ok, dat was het dan. Nu nog even wachten op Michiel want die gaat de simulatie ook (stress-) testen vooral in klasse B, met mijn spice files als basis.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4559
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 09 jun 2018, 22:06

Willy_61 schreef:
Ah!buis schreef:De max belasting is de collectorweerstand naar de -V.Is 33k+3k3 dus hoogstens 2mA ... bij -Vg=0 ! Halfweg is meer wat met een KT88 en soortgenoten gebeurt, is dan 1mA x4 buizen , 4mA :o

Anne, hopelijk voor de laatste keer, is mijn volgende conclusie juist?
- De negatieve voorspanning heeft in alle omstandigheden meer dan genoeg met 10mA.
- De 5V van de BIAS-automaat heeft eigenlijk genoeg aan 4x 2mA, zeg ook 10mA
- De ruststroom Ik is de som van Ia en IR12 (in rust) en komt uitsluitend van de 300V
#-o
Ah!buis schreef:Voor de PCL86 is 50V al veel, voor een KT88 wel minstens 60V.
Anne

Zouden we, wanneer we allemaal akkoord zijn met een definitief concept, best een schema maken gebaseerd voor aansturing van 60mA, dus met een 60V roosterspanning-bron. Daarbij dan een tabelletje met elke regel een andere ruststroom tot 30mA met daarbij de waardes van aan te passen componenten (R2-5-6 en C1 + benodigde roostervoeding)?

IK ben weer opgelucht , ik begon stillekens te overwegen naar de huisarts te gaan :oops: , of ik geen Alzheimer heb . =P~
En jij geeft het gewoon netjes toe :goedzo: als je een keertje de plank mis slaat :D
We blijven gewoon goede vrienden :lol:
Alles staat al klaar voor morgen
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3514
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » zo 10 jun 2018, 3:54

Even begonnen met een grove opstelling,al was het alleen om te wennen aan deze schakeling :lol:

4 buizen in PP.

Voeding afgetapt van de 6,3v

Eerst genoeg gepuzzeld,later verder.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op zo 10 jun 2018, 15:05, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » zo 10 jun 2018, 7:26

:goedzo: Amai democles, dat ziet er geweldig uit en ik dacht dat het mss moeilijk ging worden om de print te ontwerpen met de LT1014, en eventueel op te splitsen dmv 2xLT1013, niet nodig dus. Heel netjes! :rock:

MarcelvdG
Berichten: 570
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » zo 10 jun 2018, 8:00

Ik heb nog enkele vragen aan Anne of aan iedereen die er wat zinnigs over kan schrijven:

1. Is het niet handiger om van C1 een condensator naar aarde in plaats van een condensator naar de negatieve voeding te maken?

Het voordeel daarvan is dat C1 dan helpt om de rimpel op de negatieve voeding weg te filteren. Het enige nadeel dat ik zie is dat je bij opstarten dan begint met een Vg1 van 0 in plaats van -Vg, maar dat maakt niet uit omdat de buis dan toch nog niet warm is.

2. Moet er nog wat speciaals gedaan worden voor opstarten of regelt de schakeling zo snel dat dat niet nodig is? Hoe beoordeel je dat eigenlijk?

Zolang de buis koud is, loopt er geen stroom door de kathode en probeert de lus de stroom omhoog te regelen door de roosterspanning te verhogen. Daardoor komt de roosterspanning uiteindelijk zo hoog uit als de lus maar kan gaan. Als de buis warm wordt, moet de roosterspanning omlaag voordat er te veel stroom door de buis gaat lopen. Precies hetzelfde heb je overigens met de klassieke schakeling met ontkoppelde kathodeweerstand, daar moet de kathode-elco ook snel genoeg vollopen om op tijd een negatieve roosterspanning op te bouwen.

Zo te zien kan de integrator een seconde of 7 nodig hebben om terug te regelen(*). Is dat nog acceptabel of te lang? Of kies je de spanningsdeler R5-R6 zo dat de anodestroom altijd op een veilige waarde blijft?

(*): 470 kohm maal 4,7 uF is 2,209 seconden. D2 begrenst het ingangssignaal van de integrator tot ongeveer +0,6 V ten opzichte van de referentie. Als de uitgang van de op-amp op +4 V zat en naar +2 V moet, heb je dus (4 V - 2 V)/0,6 V keer 2,209 seconden nodig, dat is 7,36333... seconden.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » zo 10 jun 2018, 8:44

Het zou idd een probleem kunnen zijn, simulatie (zonder signaal) met bovenaan de 300V (HS) die vertraagd opkomt en afvalt, zoals in de praktijk:
ANNE-D3.jpg


VDV kaart dat probleem ook aan, de oplossing voor zijn schakeling is om Vref vd Auto-bias bv. een 30s op 0V te houden tot dat de HS vol aanwezig is.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Willy_61 op zo 10 jun 2018, 9:06, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » zo 10 jun 2018, 8:50

Ik heb C1 naar aarde gesimuleerd en geen enkel verschil gemerkt.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AatV, CCBot en 2 gasten