Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 09 jul 2018, 22:31

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Nu de rest het is te lang geleden en vergeten hoe en wat 8-[
Ik weet niet eens meer waar dat kleine relaistje voor dient
De Vref is dat die diode onder de 4K7 Weerstand ?
Dat moet 600 mV zijn ?
Het kleine relaitje moet dat de V Ref Diode kortsluiten :?: :?:
Dan is de spanning over de kathode weerstand altijd meer ! en de regeling stelt dan alles op maximaal negatief :?:
Alvast bedankt voor de hulp
Stel geen relaisje.Versterker schakelt vertraagd in, ondertussen "denkt" de automaat veel te weinig stroom (nul nml !) en regelt de roosterspanning naar zo min mogelijk negatief.
Na een tijdje wel HS en de eindbuizen worden wakker, gaan stroom trekken.
De heel trage automaat regelt de roosterspanning langzaam naar meer negatief.Ondertussen werken de eindbuizen een tijdje met veel te weinig negatief op de roosters en daardoor veel te grote stroom :shock: .
Met kortgesloten Vref (relais) begint de automaat niet op nul volt maar max negatief, wel zo gezond :D
Anne

Bedankt Anne
Ja natuurlijk #-o terug regelen duurt te lang
Dat relais spoeltje , kan dus samen met HS inschakel vertraging op printje Barry worden gesoldeerd :?:
Dan is ca 1,5 minuut lang het negatief op -100 Volt en 0 Volt HS
Na die 90 seconden komt er hoogspanning op de buizen , en overbrugging VRef wordt opgeheven.
Dan gaat er langzaam steeds meer stroom lopen , Tot de Spanning over de Kathode weerstand gelijks is aan de spanning over de diode.
Ik snap weer hoe en wat waar en welk :bakkie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » ma 09 jul 2018, 23:27

Bert61 schreef:Ik snap weer hoe en wat waar en welk :bakkie:
Ach, als je maar van de hoed en de rand weet :- :lol:
Anne
Laatst gewijzigd door Ah!buis op di 10 jul 2018, 11:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 517
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » ma 09 jul 2018, 23:28

Ik ben benieuwd hoe de regeling je zal bevallen, succes!

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 10 jul 2018, 10:42

Het staat bijna klaar ik heb er 3 oude kt88 en 1 el34 in.
Maar twijfel of ik er niet beter 2 kt88 en 2 el34 in kan zetten voor de test
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 10 jul 2018, 11:14

Idd beter twee dezelfde buizen.
De ruststroom zal wel gelijk zijn maar als een buis meer versterkt dan de ander wordt het toch een scheve boel :(
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 10 jul 2018, 11:41

Ah!buis schreef:Idd beter twee dezelfde buizen.
De ruststroom zal wel gelijk zijn maar als een buis meer versterkt dan de ander wordt het toch een scheve boel :(
Anne

Ach dat geeft toch niets voor de test
Als we de schakeling maar werkend krijgen
En ik heb nog meer kt88 alleen die zijn op dit moment ergens anders
Maar die komen weer terug :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 10 jul 2018, 13:47

Het werkt niet goed , denk ik
Sta stijf van de stress 8-[
Ik heb twee 25 watt 230 volt lampen in serie met elke choke gezet
Dus de Hoogspanning moet eerst door de lamp voor het bij de smoorspoel komt en dan op midden UGT
De spanning op g1-4 is -100 volt
De 90 sec zijn om en Klik relais schakelen en even branden de 25 watt lampen zeer fel
Dan gaan ze uit
De G1-4 is 100 volt :think:
Snap het niet
Edit
Dat die lampen even fel op lichten is natuurlijk het opladen van de 500 uF elco
Pff zit te bibberen echt :lol:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 10 jul 2018, 14:00

De 5 volt uit de 7805 is er er staat 5 volt over de VRef dus die is kapot ?
Diode is goed Waarom staat er geen 0.6 volt over in de schakeling :think:
Edit
Verdorie zolang dat relais niet wordt bekrachtigt komt er nooit spanning over die diode #-o
Laatst gewijzigd door Bert61 op di 10 jul 2018, 14:15, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3332
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » di 10 jul 2018, 14:07

Doet je relais het wel goed?

Eerst (VREF) diode wordt kort gesloten door het kleine relais en bij inschakeling van de HV relais, diode wordt vrij gegeven
door het kleine relais.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 10 jul 2018, 14:17

Hoi Demo :D
Of het relais goed werkt weet ik niet
In rust is de diode overbrugt Ik ga dat even testen of dat relais schakelt
Tot zo
Edit
Relais heb ik gecontroleerd Dan kan ik de diode meten met de DMM en er staat dan 0,6 volt over

Nu stop ik zit weer aan mn hobby tijd Demo
Edit
Zal vanavond nog even proberen te meten of de 0,6 Volt ook komt als het relais opkomt
Dan koppel ik de hoog spanning los Dan meet het wat minder gestrest :bakkie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 10 jul 2018, 15:37

Ik ben bang dat zo'n schakeling erg ongezond is voor Bert 8-[ :shock: :( :relax:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 10 jul 2018, 15:51

Ah!buis schreef:Ik ben bang dat zo'n schakeling erg ongezond is voor Bert 8-[ :shock: :( :relax:
Anne

Ja dat is het zeker Anne.
voel me nooit op mn gemak met transistorschakelingen met ICs te veel wat ik niet snap :-#
Maar vanavond nog een poging vind het wel vreemd dat er geen stroom loopt en de negatieve spanning maximaal is
Eerst moet die VRef 0.6. volt :-k erzijn Anders werkt de rest ook niet
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 10 jul 2018, 18:18

V Ref 0.624Volt is er Maar dat duurt ongeveer 2 tellen nadat de hoogspannings relais en relaistje op BiasAutomaat is opgekomen
Dat komt natuurlijk omdat de diodes vervangen zijn door 2x100 ohm
En de elco voor de 7805 is erg groot is 470uf 35V
ik heb niet de waarde welke op de print hoort
Ik ga even zoeken of ik niet wat kleiners kan vinden
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11719
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 10 jul 2018, 19:16

Bert61 schreef:V Ref 0.624Volt is er Maar dat duurt ongeveer 2 tellen nadat de hoogspannings relais en relaistje op BiasAutomaat is opgekomen
Dat komt natuurlijk omdat de diodes vervangen zijn door 2x100 ohm
En de elco voor de 7805 is erg groot is 470uf 35V
ik heb niet de waarde welke op de print hoort
Ik ga even zoeken of ik niet wat kleiners kan vinden
Die weerstanden en elco zitten voor de 7805, staat al vanaf begin onder spanning, vertraagt niks.
Zit er nog een elco over de diode voor de Vref ? die kan het opkomen wat vertragen.
Hindert verder niet, met een lage Vref is de ruststroom ook kleiner.Wel is die 0,624V hoger dan (was het democles ? ) de 0,6V van eerder.Geeft een iets grotere ruststroom.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 10 jul 2018, 19:40

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:V Ref 0.624Volt is er Maar dat duurt ongeveer 2 tellen nadat de hoogspannings relais en relaistje op BiasAutomaat is opgekomen
Dat komt natuurlijk omdat de diodes vervangen zijn door 2x100 ohm
En de elco voor de 7805 is erg groot is 470uf 35V
ik heb niet de waarde welke op de print hoort
Ik ga even zoeken of ik niet wat kleiners kan vinden
Die weerstanden en elco zitten voor de 7805, staat al vanaf begin onder spanning, vertraagt niks.
Zit er nog een elco over de diode voor de Vref ? die kan het opkomen wat vertragen.
Hindert verder niet, met een lage Vref is de ruststroom ook kleiner.Wel is die 0,624V hoger dan (was het democles ? ) de 0,6V van eerder.Geeft een iets grotere ruststroom.
Anne

Ok Anne
Ik heb een 100 uf 25 volt gevonden van 30 jaar oud getest en hij is goed die heb ik dus er al in zitten
Vind het vreemd dat het zo lang duurt eer ik 5 volt heb
Bedankt iig Anne
ik dacht print op zn plekje en nogmaals testen
Maar ik heb te veel aan de pootjes getrokken van het relais de + aansluiting is afgebroken :(
Ik weet zeker dat ik nog 2 relais heb liggen maar kan ze niet vinden :bakkie:
Morgen zoeken
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 11 jul 2018, 10:11

Relais gevonden en zit erin :bakkie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 11 jul 2018, 13:17

Relais werkt zoals bedoeld in situatie wachten tot de 90 sec inschakel vertraging hoogspanning overbrugd het relais de VRef diode
Ik heb de VRef diode vervangen door een ander welke ik bij AST in nederland heb gekocht
Na de 90 sec relais komt op en VRef is 6.127 scheelt 100 mV hoeveel Rustroom is dat ?
Afijn ga de test doen met hoogspanning op de buizen met 2x 25 Watt 230 volt lampen in serie.
714AB747-9A47-4E51-9E15-E9801DF5D0B6.jpeg


Het werkt niet V ref is nu 0.6100 Volt
G1-4 is -100 volt :(
Ander IC ingezet zelfde resultaat
Alleen nu is VRef 0.600 :?: 8-[
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 11 jul 2018, 13:56

Dat is raar alle 4 de schakelingen doen het niet Dacht IC kapot LT1014CN
OF een verkeerd IC misschien ?
Relais tje VRef is omgeschakeld Maar geen anode stroom omdat alle 4 de buizen 100 volt negatief krijgen
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 11 jul 2018, 14:21

Dat is raar alle 4 de schakelingen doen het niet Dacht IC kapot LT1014CN
OF een verkeerd IC misschien ?
Edit
Relais tje VRef is ( is 24 volt moet dus toch een relais ergens kopen ) omgeschakeld op 15 volt
Ik heb 0,6 volt over De ref diode
Maar geen anode stroom omdat alle 4 de buizen 100 volt negatief krijgen
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3332
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » wo 11 jul 2018, 14:25

Bert,heb je de massa van het printje wel aan de eindbuizen massa zitten?

Anders wordt er niks gemeten en blijft het op max.negatief staan.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 11 jul 2018, 14:57

Ik meet wel massa maar ik ga het vanavond controleren
Bedankt :goedzo:
Leg nu weer plat
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 11 jul 2018, 18:57

democles schreef:Bert,heb je de massa van het printje wel aan de eindbuizen massa zitten?

Anders wordt er niks gemeten en blijft het op max.negatief staan.

Ja Spijker op zn kop
Demo jij bent ook Goed man :goeie: :goeie:
:goedzo:
Het lijkt nu te werken zag de de -100 volt vrijsnel naar -60 Voltgaan en daarna wat getreuzel naar -45 alle 4 anders het zijn ook oude en niet gematchte buizen
Nu wil ik de russtroom weten van die dingen :think:
Kathode weerstand 12 ohm
Alle buizen staan na een poosje tussen de 0,6 en 0,59 volt over de kathode weerstand
Dat is 50 mA
Alleen nog een 12 volt relaitje kopen ergens .
liefst een print met relais erop tekenen en etsen
Hehe wat een gepruts
Klaar voor vandaag ander krijgen we amok :bakkie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3332
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » wo 11 jul 2018, 19:15

\:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/

Was even logisch denken,ben blij dat het werkt tot nu toe,,, :rock:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4061
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 11 jul 2018, 19:18

democles schreef:\:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/

Was even logisch denken,ben blij dat het werkt tot nu toe,,, :rock:

Dat heb je verdorie goed gedaan Peet :goeie: :goeie: :goeie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3332
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » wo 11 jul 2018, 19:31

Heb even het ontwerp voor het relais printje bijgevoegd.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, ronnydepony en 1 gast