Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 1049
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Bias automaat

Berichtdoor ronnydepony » vr 27 jul 2018, 18:17

Nog een beetje geschoven en er een bevestiging tegen de kroonsteentjes bij gekregen
print.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mvg, Ronny

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » vr 27 jul 2018, 19:10

Mooi Ronny nu zit hij met 4 boutjes vast :goedzo: :dank: :dank:
Bij Conrad zijn 2 type,s LT1013 verkrijgbaar met pootjes.
De LT1013 DP kost €2.49 en de LT1013CP €3.11
Aansluitingen zijn gelijk
Ook bij Reichelt 2 verschillende met pootje
Welke is de beste in de biasautomaat
Zit wel op een redelijk warm plekje onder in de versterker :-k
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 27 jul 2018, 21:25

Bert61 schreef:De LT1013 DP kost €2.49 en de LT1013CP €3.11
Welke is de beste in de biasautomaat
Verschil in foutspanning aan de ingang,
de "C" max 0,5mV en de "D" 1mV. Maakt op de 600mV hier niks uit.
Ook nog even een spelletje "bruggen opblazen" gedaan :o :lol:
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » vr 27 jul 2018, 21:51

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:De LT1013 DP kost €2.49 en de LT1013CP €3.11
Welke is de beste in de biasautomaat
Verschil in foutspanning aan de ingang,
de "C" max 0,5mV en de "D" 1mV. Maakt op de 600mV hier niks uit.
Ook nog even een spelletje "bruggen opblazen" gedaan :o :lol:
Anne

Ah kijk Dus daar zit het verschil

Ronny gaf info dat er twee verschillende LT1013 ook met verschillen aansluiting aan de pootjes
Dus niet pin compatibel Maar dat kan ik nergens vinden.
Leuk ook al enkelzijdig :D :goedzo:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 27 jul 2018, 22:30

Bert61 schreef:Ronny gaf info dat er twee verschillende LT1013 ook met verschillen aansluiting aan de pootjes
Dus niet pin compatibel Maar dat kan ik nergens vinden.
Er is er wel eentje met enkel soldeeraansluitingen, zonder pootjes.
Leuk ook al enkelzijdig :D :goedzo:
Nee hoor, de massaverbindingen zitten aan de andere kant :o
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3416
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » za 28 jul 2018, 1:07

Gebruik deze,bij ,,Reicheld,, besteld. https://www.reichelt.de/operationsverst ... 10861.html

Zelfde als Ronny .

Printjes,0,1% weerstanden 0,6W en alle 1N4150 diodes gematched,Zal wel een beetje over de top zijn :lol: ,maar het zijn er twee mono blokken. 8)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 28 jul 2018, 9:08

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Ronny gaf info dat er twee verschillende LT1013 ook met verschillen aansluiting aan de pootjes
Dus niet pin compatibel Maar dat kan ik nergens vinden.
Er is er wel eentje met enkel soldeeraansluitingen, zonder pootjes.
Leuk ook al enkelzijdig :D :goedzo:
Nee hoor, de massaverbindingen zitten aan de andere kant :o
Anne

Begrepen Anne
Mooi printje Demo en home made :!: :goedzo:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 28 jul 2018, 15:12

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Leuk ook al enkelzijdig :D :goedzo:
Nee hoor, de massaverbindingen zitten aan de andere kant :o
Dan toch maar alles aan één kant :o , 't is per slot komkommertijd :lol:
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 28 jul 2018, 16:49

Lekker komkommer met dit weer :D
Daarom heet het kokommertijd natuurlijk #-o ](*,)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 1049
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Bias automaat

Berichtdoor ronnydepony » za 28 jul 2018, 17:56

Volgens de datasheet :
2018-07-28.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mvg, Ronny

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 28 jul 2018, 18:18

ronnydepony schreef:Volgens de datasheet :
2018-07-28.png

Ja inderdaad Ronny
Reichelt Conrad hebben een datablad waar de linkse uitvoering staat
Nou maar hopen dat AlieExpress die ook levert aan me :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3416
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » za 28 jul 2018, 19:18

Moet dat niet de rechter uitvoering zijn?

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9078
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Bias automaat

Berichtdoor Barry2001 » za 28 jul 2018, 20:12

De linker is een SO package, Small Outline, smd. Gaat het toch naartoe, zoals je ziet is de DIP uitvoering ook hier al obsolete, zoals dat met veel DIP zal gaan. De CN8 en DN8 zijn de niet-smd uitvoeringen. Voor zolang als dat het nog verkrijgbaar is.

Dan, pas op met het kopen van componenten in China. Kans is groot dat het imitatie is, kans op problemen in functioneren altijd aanwezig. Bij Reichelt, Farnell, Digikey etc weet je zeker dat het geen imitatie is, die vermelden afkomst en zijn betrouwbaar.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » za 28 jul 2018, 20:36

Bert61 schreef:Bij Conrad zijn 2 type,s LT1013 verkrijgbaar met pootjes.
De LT1013 DP kost €2.49 en de LT1013CP €3.11
Er is dus toch verwarring mogelijk :(
En om het nog vervelender te maken geven ze nog twee manieren die hetzelfde heten te zijn :x
De LT1013 DN8 LT1013 DP zouden hetzelfde moeten zijn :?
Hoe dan ook, volgens dit plaatje zit je met de LT1013 DP goed. [-o<
LT1013DP.jpg
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 28 jul 2018, 22:49

Bedankt Anne Barry en Demo Ronny :dank:
democles schreef:Moet dat niet de rechter uitvoering zijn?

Ja ik heb links en rechts veward :oops:
Demo je had het goed gezien wat ik bedoelde ! En Ja en Barry haalde terrecht aan
dat al dat ongedierte :wink: met pootjes eraan verdwijnt :(

Nu zoek ik me kwijt aan printkroonstenen met een steek van 3,5 mm liefst een
waar ik ook die 4.7uF van Wima en de LT1013DP kan bestellen



In China kan ik ze wel vinden maar worden nog niet in behandeling genomen .
Ze bieden dus wat aan wat niet op voorraad is
Iemand een linkje naar een leverancier op het westelijk halfrond Aub alvast bedankt :dank:

EOO is nog steeds dicht :(
Reichelt Conrad Mouser Sinuss.nl ?
Bij Reichelt heb ik ze nog niet kunnen vinden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3416
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » zo 29 jul 2018, 1:06


Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » zo 29 jul 2018, 10:09

Bedankt :dank: Demo :goedzo:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » zo 29 jul 2018, 11:05

democles schreef:LT 1013 DN8
Volgens Anne de goeie,maar ik probeer hem morgen ,dan is het zeker.
Eerder volgens datablad !
ltN8.jpg
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » zo 29 jul 2018, 11:23

Ah!buis schreef:
democles schreef:LT 1013 DN8
Volgens Anne de goeie,maar ik probeer hem morgen ,dan is het zeker.
Eerder volgens datablad ! ltN8.jpg Anne

Wat betekent dit nu Anne
Obsolite is wordt niet meer gemaakt maar wat er verder staat begrijp ik niet
Met die source
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » zo 29 jul 2018, 13:21

Bert61 schreef:
Ah!buis schreef:
democles schreef:LT 1013 DN8
Volgens Anne de goeie,maar ik probeer hem morgen ,dan is het zeker.
Eerder volgens datablad ! ltN8.jpg Anne

Wat betekent dit nu Anne
Obsolite is wordt niet meer gemaakt maar wat er verder staat begrijp ik niet
Met die source
Is om te zeggen dat de J8 versie (ceramische uitvoering) niet meer gemaakt wordt, te vervangen door N8 bijv.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1103
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Bias automaat

Berichtdoor mtb » zo 29 jul 2018, 15:39

Ah!buis schreef:
democles schreef:Dus als ik het goed lees kan die LM324 er zo in?
Scheelt nogal met de prijs voor een LT1014, 25ct i.p.v. 3,3euro :shock:

Met de laatste aanpassingen, beter de LT1014 nemen.Pinnen zijn wel dezelfde, dat is 't niet.
Eerst zat er 100k aan de ingang IC, nu 470k.Maakt verschil in verband met de ingangsstroom.
Voor de LM324 is de stroom 45...100nA en de LT1014 15...30nA, scheelt 1/3 !
Anne

Van die Op-Amp bias-stromen heb je geen/weinig last als de verschil-ingangen dezelfde DC-weerstand 'zien', daarom heb ik R9 toegevoegd in mijn simulatie, zie viewtopic.php?f=7&t=9507&start=369.
De lagere offset-spanning van de LT1014 is hier ook niet echt nodig, daarom kan je gewoon de goedkope LM324 gebruiken of de LM358 voor mono.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » zo 29 jul 2018, 17:04

mtb schreef:
Ah!buis schreef:Van die Op-Amp bias-stromen heb je geen/weinig last als de verschil-ingangen dezelfde DC-weerstand 'zien', daarom heb ik R9 toegevoegd in mijn simulatie, zie http://zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic ... &start=369.
De lagere offset-spanning van de LT1014 is hier ook niet echt nodig, daarom kan je gewoon de goedkope LM324 gebruiken of de LM358 voor mono.

Je hebt in de sim 100k gebruikt, is hier 470k. Je zou dan ook 470k tussen +in en Vref moeten zetten.
Of de uitgang dan nog zeker naar nul gaat, voor max neg roosterspanning, bij kortgesloten Vref ? Liever geen extra weerstand tussen +in en Vref.
Met de LM324 en 100nA-470k kan de fout oplopen tot 0,047V ofwel ~8% van 0,6V. Niet enorm maar liever niet.
Twee reden om toch maar de LT1013/1014 te gebruiken, ondanks de verwarrende typenrs. :(
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » zo 29 jul 2018, 18:56

Willy kan er ook nog aan snuffelen en morgen weten we dan welke precies welke LT1013
Gaat goed zo
Tijd zat :goedzo:
Misschien kan / wil Ronny al de Andere Eagel files er bij plaatsen O:)
Kunnen die ook besnuffeld worden
\:D/
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 545
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » zo 29 jul 2018, 21:24

Ah!buis schreef:
mtb schreef:
Ah!buis schreef:Van die Op-Amp bias-stromen heb je geen/weinig last als de verschil-ingangen dezelfde DC-weerstand 'zien', daarom heb ik R9 toegevoegd in mijn simulatie, zie http://zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic ... &start=369.
De lagere offset-spanning van de LT1014 is hier ook niet echt nodig, daarom kan je gewoon de goedkope LM324 gebruiken of de LM358 voor mono.

Je hebt in de sim 100k gebruikt, is hier 470k. Je zou dan ook 470k tussen +in en Vref moeten zetten.
Of de uitgang dan nog zeker naar nul gaat, voor max neg roosterspanning, bij kortgesloten Vref ? Liever geen extra weerstand tussen +in en Vref.
Met de LM324 en 100nA-470k kan de fout oplopen tot 0,047V ofwel ~8% van 0,6V. Niet enorm maar liever niet.
Twee reden om toch maar de LT1013/1014 te gebruiken, ondanks de verwarrende typenrs. :(
Anne


De maximale offsetstroom van een LM358 (of LM324) is 50 nA bij 25 graden en 150 nA over het hele temperatuurbereik (30 nA en 75 nA voor een LM358A). Met 470 kohm aan elke ingang levert 50 nA je 23,5 mV aan offsetspanning op, dus 3,91666... % van 600 mV. De offsetstroom is het verschil tussen twee ingangsinstelstromen die gelijk zouden horen te zijn, maar dat door mismatch net niet helemaal zijn. Er valt niet te verwachten dat de mismatch van de ingangstrap van de ene op-amp op een LM358 matcht met die van de andere op-amp, dus de offsetstromen van de twee helften van een LM358 zouden als het goed is nagenoeg onafhankelijk van elkaar moeten zijn. Daardoor levert deze afwijking je meteen een onbalans tussen de stromen door de twee helften van je balanseindtrap op, wat weer niet fijn is voor de uitgangstransformator.

Nu kun je natuurlijk teruggaan naar 100 kohm zodat het effect van de offsetstroom 4,7 keer kleiner is, maar dan zijn er twee mogelijkheden die allebei zo hun nadelen hebben:
1. Een foliecondensator van 22 uF in plaats van 4,7 uF gebruiken als integratiecondensator, met de extra kosten en het extra printoppervlak van dien
2. Tweede filtercondensator (die die in de simulatie van mtb ontbreekt) verlagen tot 470 nF en accepteren dat de lusbandbreedte groter wordt waardoor bij harde passages de vervorming uit de clippende diode ongeveer 20 keer minder goed gefilterd wordt. Je moet dan ook extra uitkijken voor het effect van de koppelcondensator en roosterlekweerstand op de stabiliteit van de lus.

De maximale ingangsinstelstroom van een LT1013C of LT1013D is 30 nA tot 50 nA bij 25 graden afhankelijk van de common-modespanning; als die erg dicht bij de negatieve voedingsspanning (hier 0 V dus) komt, neemt de stroom wat toe. Laten we van 40 nA uitgaan. Met 470 kohm, zonder compenserende weerstand aan de plusingang, levert dat een offset op van maximaal 18,8 mV, dus 3,13333... % van 600 mV.
Aangezien het nu om de ingangsinstelstroom gaat en niet om de offsetstroom, valt in dit geval wel te verwachten dat de twee op-amps op een LT1013 goed matchen. Het effect op de onbalans tussen de stromen door de twee helften van de balanseindtrap zal daardoor veel kleiner zijn dan 3,13333... % al weten we niet precies hoe klein.

Kortom, ik ben het met Anne eens, ik denk ook dat het gebruik van een LT1013 of LT1014 helemaal niet zo gek is. Zo duur zijn ze trouwens ook weer niet.
Laatst gewijzigd door MarcelvdG op zo 29 jul 2018, 21:57, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3416
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » zo 29 jul 2018, 21:28

Beide Mono automaten getest en het werkt :yeah:

NR.1
V=5,05v
Vref=0,584v
Max negatief is -89,3v

Met Kathode aan massa,nadat het opstartrelais schakeld,zakt Max negatief naar -7,2v

NR.2
V=5,04v
Vref=0,581v

Met Kathode aan massa,nadat het opstartrelais schakeld,zakt Max negatief naar -7,3v




Alle 4 de schakelingen getest,OKe,doen wat ze moeten doen :D

LT1013DN8 werkt en is het juiste type!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast