Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

MarcelvdG
Berichten: 572
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » zo 29 jul 2018, 21:42

Gefeliciteerd! :goedzo:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3523
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » zo 29 jul 2018, 21:51

Dank je Marcel :dank:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12015
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » zo 29 jul 2018, 22:29

Gaat goed vooruit hier \:D/ Kun wel merken dat 't minder heet is :D
Dat zakken (stijgen :? ) van -89 naar -7V gaat toch wel langzaam ?
De bedoeling is dat tijdens dat zakken de stroom in de eindbuizen toeneemt zodat het stopt als de juiste ruststroom is bereikt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4580
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » zo 29 jul 2018, 22:30

democles schreef:Beide Mono automaten getest en het werkt :yeah:

NR.1
V=5,05v
Vref=0,584v
Max negatief is -89,3v

Met Kathode aan massa,nadat het opstartrelais schakeld,zakt Max negatief naar -7,2v

NR.2
V=5,04v
Vref=0,581v

Met Kathode aan massa,nadat het opstartrelais schakeld,zakt Max negatief naar -7,3v




Alle 4 de schakelingen getest,OKe,doen wat ze moeten doen :D

LT1013DN8 werkt en is het juiste type!

Super :goedzo: =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
Grote klasse :goeie:
Met natuurlijk Dank aan Anne Barry Marcel G MTB Willy en natuurlijk niet vergeten Ronny :goeie: :goeie:
Zodra alle files er zijn stuur ik ze door naar de printfabriek
dan laat ik er 10 of 20 maken zla informeren wat dat meer gaat kosten
Immers Mono printjes gaan gewoonlijk per 2
Super gedaan Manne en met dit weer tijdens de kommerdagen Demo :hide:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3523
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » zo 29 jul 2018, 22:46

Had beloofd te meten,dan maar alles 4x nalopen voordat de stekker er in ging :?

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9232
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Bias automaat

Berichtdoor Barry2001 » zo 29 jul 2018, 23:08

Graag gedaan Bert, geen idee wat want volgens mij heb ik niks gedaan (ondanks dat dit mijn draadje is :rofl: ). Geen probleem natuurlijk.

Vwb aantallen bestellen, die printen, kost nauwelijks meer. Wat wel kan aantikken zijn de extra kosten; Tot 22 euro hoef je geen douanerechten of omzetbelasting af te dragen. Veel van die toko's hebben geen verzendkosten (vorige week nog bij Allpcb besteld, sturen keurig via DHL zonder extra kosten, is gewoon met een paar dagen hier). Maw het kan soms handiger zijn 2 x een set van 10 te bestellen dan in 1 keer 20 stuks, maar misschien had je dit zelf ook al wel gezien.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4580
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 30 jul 2018, 9:54

Barry2001 schreef:Graag gedaan Bert, geen idee wat want volgens mij heb ik niks gedaan (ondanks dat dit mijn draadje is :rofl: ). Geen probleem natuurlijk.

Vwb aantallen bestellen, die printen, kost nauwelijks meer. Wat wel kan aantikken zijn de extra kosten; Tot 22 euro hoef je geen douanerechten of omzetbelasting af te dragen. Veel van die toko's hebben geen verzendkosten (vorige week nog bij Allpcb besteld, sturen keurig via DHL zonder extra kosten, is gewoon met een paar dagen hier). Maw het kan soms handiger zijn 2 x een set van 10 te bestellen dan in 1 keer 20 stuks, maar misschien had je dit zelf ook al wel gezien.


Ja inderdaad Barry en ik kies bewust geen dhl daar alles van hun door de douane wordt bekeken ( dacht ik ) geen bewijs ervoor :hide:
Ik weet niets van andere print aanbieder Barry .
Ronny heeft dit in het begin gedaan en dus ook ,weet nu hoe het bestellen werkt bij de Thai Print fabriek.
De prijs 2€ voor 10 printen 100x100 mm dubbelzijdig met gaten en opdruk componenten helemaal spic en span
Daar kan je hier niet eens een stukje voor kopen onbewerkt.
Porto is 13€ dus voor 15€ in huis .
En ik vind het gewoon :yeah: dat we hier de schouders eronder zetten een mooie Tweak ontwikkelen.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 977
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 30 jul 2018, 11:11

democles schreef:Beide Mono automaten getest en het werkt :yeah:

NR.1
V=5,05v
Vref=0,584v
Max negatief is -89,3v

Met Kathode aan massa,nadat het opstartrelais schakeld,zakt Max negatief naar -7,2v

NR.2
V=5,04v
Vref=0,581v

Met Kathode aan massa,nadat het opstartrelais schakeld,zakt Max negatief naar -7,3v

Alle 4 de schakelingen getest,OKe,doen wat ze moeten doen :D

LT1013DN8 werkt en is het juiste type!

Dat was de ultieme test, uitstekend resultaat, knap gedaan!

Ik werk ondertussen verder aan de CTA4.2 print in dual layer.
Ik heb in Sprint-Layout de optie gevonden om doorgemetaliseerde pads aan te geven: "through pad". Op die manier is het gegarandeerd dat een spoor aan top-zijde verbonden zit aan een spoor aan de bottom, zonder dat het nodig is beide kanten te solderen.
Eens ik die print heb aangepast en ge-dubbel-checkt, wacht ik op het kwaliteitsresultaat van de printen van de auto-bias die in bestelling zijn. Indien OK bestel ik er 10 van, alsook de voedingsprint (10x).

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4580
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 30 jul 2018, 11:42

Willy_61 schreef:
democles schreef:Beide Mono automaten getest en het werkt :yeah:

Super Peet :goedzo:
Ik werk ondertussen verder aan de CTA4.2 print in dual layer.
Ik heb in Sprint-Layout de optie gevonden om doorgemetaliseerde pads aan te geven: "through pad". Op die manier is het gegarandeerd dat een spoor aan top-zijde verbonden zit aan een spoor aan de bottom, zonder dat het nodig is beide kanten te solderen.
Eens ik die print heb aangepast en ge-dubbel-checkt, wacht ik op het kwaliteitsresultaat van de printen van de auto-bias die in bestelling zijn. Indien OK bestel ik er 10 van, alsook de voedingsprint (10x).
[/quote]

De printen zijn al door NL post ontvangen maar nog geen vervangend tracking nummer
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 1057
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Bias automaat

Berichtdoor ronnydepony » ma 30 jul 2018, 20:53

En hierbij de benodigde ZIP voor de mono
bias mono.zip
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mvg, Ronny

MarcelvdG
Berichten: 572
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » ma 30 jul 2018, 21:03

Bij de biasautomaat blijkt wijlen Johan Cruijf weer gelijk te hebben met zijn "elk nadeel heb ze voordeel":


Een nadeel van twee monoprintjes in plaats van 1 stereoprintje is dat de ruststromen links en rechts minder nauwkeurig gelijk zijn, omdat er geen gezamenlijke spanningsreferentie is; de referentiedioden links en rechts zijn nooit exact gelijk.

Een voordeel is dat bij uitsturing tot ver in klasse B (zo ver dat de dioden aan de ingangen gaan geleiden) er geen overspraakpad van links naar rechts of andersom ontstaat via de impedantie van de gezamenlijke spanningsreferentiediode van de stereoversie.


Overigens lijken zowel het voordeel als het nadeel me bij normaal gebruik te verwaarlozen, maar dat terzijde.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4580
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 30 jul 2018, 21:48

MarcelvdG schreef:Bij de biasautomaat blijkt wijlen Johan Cruijf weer gelijk te hebben met zijn "elk nadeel heb ze voordeel":


Een nadeel van twee monoprintjes in plaats van 1 stereoprintje is dat de ruststromen links en rechts minder nauwkeurig gelijk zijn, omdat er geen gezamenlijke spanningsreferentie is; de referentiedioden links en rechts zijn nooit exact gelijk.

Een voordeel is dat bij uitsturing tot ver in klasse B (zo ver dat de dioden aan de ingangen gaan geleiden) er geen overspraakpad van links naar rechts of andersom ontstaat via de impedantie van de gezamenlijke spanningsreferentiediode van de stereoversie.


Overigens lijken zowel het voordeel als het nadeel me bij normaal gebruik te verwaarlozen, maar dat terzijde.

Bedankt Ronny voor die Files :goedzo: :goeie: :dank:
Marcel even alles op een rijtje
Ruststroom is ook afh. van die Kathode weerstand.
En van de spanning over de referentie diode
Het loont de moeite om deze componenten zo nauwkeurig mogelijk te bestellen
Dus 1% Weerstanden met ohm meter uit selecteren
Diode,s met de DMM op spanning in geleiding uit te selecteren :?: :?:
Zijn er verder nog dingen die belangrijk zijn als componenten ??
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3523
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » ma 30 jul 2018, 22:00

Dus 1% Weerstanden met ohm meter uit selecteren
Diode,s met de DMM op spanning in geleiding uit te selecteren :?: :?:
Zijn er verder nog dingen die belangrijk zijn als componenten ??


Ja voor de weerstanden van de Mono,s 0,1% gebruikt en de diodes uitgemeten. (gaat gemakkelijk met dat componenten meet dingetje)

Ik denk dat het verschil,gezien de metingen miniem is :D

De Kathode weerstanden is een ander verhaal :?

Waar vindt ik 10 ohm,s precisie weerstanden van min. 1W, die ook nog een beetje temperatuur stabiel zijn :?

MarcelvdG
Berichten: 572
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » ma 30 jul 2018, 22:10

Je kunt uit perfectionisme de als spanningsreferentie gebruikte dioden met een multimeter op gelijke doorlaatspanning selecteren, maar echt nodig lijkt het mij niet. Een klein verschil in ruststroom tussen links en rechts maakt namelijk niet veel uit, zolang de positieve en de negatieve kant van dezelfde balanstrap maar op dezelfde stroom staan - en de twee helften van een balanstrap gebruiken dezelfde diode als referentie. De kathodeweerstanden zijn een ander verhaal, omdat elke kathode zijn eigen weerstand heeft.

Democles, twee van deze in serie parallel aan nog twee in serie misschien? Dan zit je op 10 ohm, 2,4 W.

https://www.reichelt.com/nl/de/widersta ... stct=pol_7

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3523
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » ma 30 jul 2018, 22:18

Ja die weerstanden zitten ook in de Mono Automaten.

Had liever 1 kathode weerstand,maar als dat moeilijk wordt is dit een optie.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4580
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 30 jul 2018, 22:26

Wat denkje hiervan Deze zijn in gebruik in Hoogfrequent schakelingen
Zijn TO220 behuizing
deze zijn iets goedkoper

Zijn metaalfilm weerstanden 1% niet stabiel Demo of kool weerstanden 1 of 2 Watt. . :?:
Edit

Dit zijn specs voor die TO220 dingen
238D5E9B-2C89-4064-B1F9-5571226A659E.jpeg


Edit
20 Watt20 is er ook voor 2.99€
Edit
€ 2,49
TO126 dus wat kleiner
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op ma 30 jul 2018, 22:57, 3 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 572
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » ma 30 jul 2018, 22:34

Als ze nog op voorraad zijn, kun je er ook twee van deze parallel in zetten, dan heb je er in ieder geval geen vier per kathode nodig.

https://www.reichelt.com/nl/de/widersta ... stct=pos_0

20 ohm is een E24- en een E96-waarde.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3523
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » ma 30 jul 2018, 22:42

Zijn metaalfilm weerstanden 1% niet stabiel Demo of kool weerstanden 1 of 2 Watt. . :?:


Ja maak misschien van een mug een olifant :lol:

Maar zocht me lens op het net of Ebay naar stabiele weerstanden :(

Moet er toch wel zijn,b.v. de dingen die in meetapparatuur worden gebruikt.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4580
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 30 jul 2018, 23:00

Die dingen in die TO220 die zijn super goed Demo
Uit ervaring , ik heb ze gebruikt in Tansistor HF eindversterkers toegepast in Combiners
K probeer de datasheet erbij te doen YES :yeah: gelukt
001625346-da-01-en-leistungswiderstand_tcp10s_c10r0ftb.pdf


BAA53939-D155-4FDA-B657-E2BBA418E563.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op ma 30 jul 2018, 23:14, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12015
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » ma 30 jul 2018, 23:04

Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4580
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 31 jul 2018, 10:04

Anne Demo
Dat relais in het schema staat finder 3022 Deze
Reichelt heeft hem datasheet
Is dit type goed ? Was iets met kleine spanningen schakelen

Deze is denk beter
Ook goedkoper en zelfde afmetingen
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12015
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 31 jul 2018, 13:21

Bert61 schreef:Deze is denk beter
Ook goedkoper en zelfde afmetingen
Ja, ziet er goed uit :D Nog even datablad opgehaald voor de minimum kontaktvoorwaarde (stond er bij Reichelt niet bij), zit snor.
Nog even over de 1% voor de kathodeweerstand.
De ingangsstroom voor 't IC via 470k weerstand geeft ook een meetfout.
I-in.jpg
Als je van een (niet overdreven) spreiding van 30nA uitgaat geeft dat 14mV speling.
Hetzelfde als 2% afwijking van de kathodeweerstand.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 572
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » di 31 jul 2018, 15:22

Volgens mij vergeet je nu dat de op-amps op dezelfde chip zitten en dus redelijk matchende IIB's zullen hebben.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4580
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 31 jul 2018, 15:34

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Deze is denk beter
Ook goedkoper en zelfde afmetingen
Ja, ziet er goed uit :D Nog even datablad opgehaald voor de minimum kontaktvoorwaarde (stond er bij Reichelt niet bij), zit snor.
Nog even over de 1% voor de kathodeweerstand.
De ingangsstroom voor 't IC via 470k weerstand geeft ook een meetfout. I-in.jpg Als je van een (niet overdreven) spreiding van 30nA uitgaat geeft dat 14mV speling.
Hetzelfde als 2% afwijking van de kathodeweerstand.
Anne

Ok bedankt Anne nu weet ik welke relais ik bestellen moet
Dus de nauwkeurigheid van die 470K is ook van belang. :!:
Dan zoek ik daar ook een 1% metaalfilm voor op bij Reighelt.
Nu heb ik ongeveer alles in de winkelwagen wat ik nodig heb.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12015
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 31 jul 2018, 16:39

MarcelvdG schreef:Volgens mij vergeet je nu dat de op-amps op dezelfde chip zitten en dus redelijk matchende IIB's zullen hebben.
Wel aannemelijk maar wordt nergens opgegeven.
M'n verhaal was meer om niet te moeilijk te doen met die kathodeweerstanden, 1% is mooi zat :sure: :lol: .
Zie ik, wat laat, dat Bert ook nog tot een verkeerde gevolgtrekking is gekomen :shock:
Over de 470k komt maar iets van 2% van de totale spanning die dient om gemeten te worden (die over de kathodeweerstand samen met de 470k).Om hetzelfde gevolg te heben als 1% verandering van de kathodeweerstand (geeft 6mV verschil) moet die 470k wel 50% veranderen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten