Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 31 jul 2018, 19:48

Ah!buis schreef:
MarcelvdG schreef:Volgens mij vergeet je nu dat de op-amps op dezelfde chip zitten en dus redelijk matchende IIB's zullen hebben.
Wel aannemelijk maar wordt nergens opgegeven.
M'n verhaal was meer om niet te moeilijk te doen met die kathodeweerstanden, 1% is mooi zat :sure: :lol: .
Zie ik, wat laat, dat Bert ook nog tot een verkeerde gevolgtrekking is gekomen :shock:
Over de 470k komt maar iets van 2% van de totale spanning die dient om gemeten te worden (die over de kathodeweerstand samen met de 470k).Om hetzelfde gevolg te heben als 1% verandering van de kathodeweerstand (geeft 6mV verschil) moet die 470k wel 50% veranderen.
Anne

Begrepen Anne
De 470 k precisie weerstand laat ik vervallen gewoon standaard weerstandje erin
Bedankt Anne :goedzo:
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 545
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » di 31 jul 2018, 22:22

Ah!buis schreef:
MarcelvdG schreef:Volgens mij vergeet je nu dat de op-amps op dezelfde chip zitten en dus redelijk matchende IIB's zullen hebben.
Wel aannemelijk maar wordt nergens opgegeven.
M'n verhaal was meer om niet te moeilijk te doen met die kathodeweerstanden, 1% is mooi zat :sure: :lol: .


Dat had ik al begrepen, maar ik ben het niet eens met je argumentatie. Aangezien de offsetstroom van de LT1013 veel kleiner is dan de IIB, gaat het kennelijk om een IC-proces met behoorlijk goede hFE-matching. De matching tussen de basisstromen van ingangstorren van twee op-amps is ongetwijfeld slechter dan tussen de ingangen van 1 op-amp, maar dan nog is het praktisch onmogelijk om op dezelfde chip zo'n grote basisstroommismatch te krijgen als jij aanneemt. (Het is eigenlijk suf dat op-ampfabrikanten nooit het verschil in IIB tussen op-amps op dezelfde chip opgeven, want er is niet eens een extra productietest voor nodig - maar dat terzijde.)

Kortom, ik verwacht dat zelfs met 1 %-kathodeweerstanden de onbalans tussen de kathodestromen van een balanseindtrap overwegend door de onbalans tussen de kathodeweerstanden bepaald zal worden.

Of maximaal 2 % verschil (de ene +1 % en de andere -1 %) een merkbare invloed op het gedrag van de uitgangstransformator (tweedegraadsvervorming, zelfinductie) zal hebben, weet ik niet. Zo niet, dan is dat een goede reden om 1 %-weerstanden goed genoeg te vinden.

Ah!buis schreef:Zie ik, wat laat, dat Bert ook nog tot een verkeerde gevolgtrekking is gekomen :shock:
Over de 470k komt maar iets van 2% van de totale spanning die dient om gemeten te worden (die over de kathodeweerstand samen met de 470k).Om hetzelfde gevolg te heben als 1% verandering van de kathodeweerstand (geeft 6mV verschil) moet die 470k wel 50% veranderen.
Anne


Nu ben ik het weer wel met je eens, die 470 kohm is inderdaad totaal niet kritisch.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 31 jul 2018, 22:56

MarcelvdG schreef:Dat had ik al begrepen, maar ik ben het niet eens met je argumentatie. Aangezien de offsetstroom van de LT1013 veel kleiner is dan de IIB, gaat het kennelijk om een IC-proces met behoorlijk goede hFE-matching. De matching tussen de basisstromen van ingangstorren van twee op-amps is ongetwijfeld slechter dan tussen de ingangen van 1 op-amp, maar dan nog is het praktisch onmogelijk om op dezelfde chip zo'n grote basisstroommismatch te krijgen als jij aanneemt. (Het is eigenlijk suf dat op-ampfabrikanten nooit het verschil in IIB tussen op-amps op dezelfde chip opgeven, want er is niet eens een extra productietest voor nodig - maar dat terzijde.)lle

Kortom, ik verwacht dat zelfs met 1 %-kathodeweerstanden de onbalans tussen de kathodestromen van een balanseindtrap overwegend door de onbalans tussen de kathodeweerstanden bepaald zal worden.
Komt er op neer, het verschil van de transistors aan de ingang van één versterker is niet groter dan de offsetstroom en omdat de tweede versterker op dezelfde chip zit zal het verschil tussen alle ingangstranistors ook niet groter zijn.
Zoals ik zei, zeer aannemelijk, maakt dat het verschil van de kathodeweerstanden wat meer doorweegt.
Of maximaal 2 % verschil (de ene +1 % en de andere -1 %) een merkbare invloed op het gedrag van de uitgangstransformator (tweedegraadsvervorming, zelfinductie) zal hebben, weet ik niet. Zo niet, dan is dat een goede reden om 1 %-weerstanden goed genoeg te vinden.
Vermoedelijk heeft de gelijkheid (of gebrek eraan) van de twee aansturende fasen (wisselstroombalans) meer invloed.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 545
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » di 31 jul 2018, 23:57

Ah!buis schreef:Komt er op neer, het verschil van de transistors aan de ingang van één versterker is niet groter dan de offsetstroom en omdat de tweede versterker op dezelfde chip zit zal het verschil tussen alle ingangstranistors ook niet groter zijn.


In grote lijnen wel, ja. Het is alleen zo dat de staartstroom van de tweede versterker niet exact hetzelfde zal zijn als die van de eerste versterker, en dat de ingangstransistoren van de eerste en de tweede versterker verder van elkaar zullen liggen dan de transistoren van de eerste versterker onderling. Daardoor verwacht ik wel enige verslechtering, maar geen ordes van grootte.

Ah!buis schreef:Vermoedelijk heeft de gelijkheid (of gebrek eraan) van de twee aansturende fasen (wisselstroombalans) meer invloed.
Anne


Goed punt, vooral bij verre uitsturing waar de vervorming het sterkste is.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 01 aug 2018, 10:15

:?: :shock: :-s 8-[
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 545
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » wo 01 aug 2018, 12:38

Samenvatting van de discussie van gisteren tussen Anne en mij:
Anne betoogde dat 1 %-weerstanden wel goed genoeg zijn voor de kathodeweerstanden. Het eerste argument dat hij daarvoor gaf vond ik niet zo sterk, maar het tweede wel.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » wo 01 aug 2018, 14:21

Marcel ik had geen flauw idee :oops:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » vr 03 aug 2018, 16:22

Printen zijn gearriveert O:)
Ook het schema er nog maar eens erbij gezet
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op vr 03 aug 2018, 19:27, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3724
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Bias automaat

Berichtdoor RobertD » vr 03 aug 2018, 17:01

Ben heel benieuwd naar de werking.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 878
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » vr 03 aug 2018, 18:06

:yeah: ziet er piekfijn uit, kan niet beter!
Nu kan ik al gerust zijn voor wat ik besteld heb :D

Ik werk ondertussen verder aan de CTA4 die nu CTA4.2 is geworden door de toevoeging (eindelijk!) van een bias automaat.

Het is wel moeilijk werken in deze temperaturen, precies of het verstand niet meewil en alles gaat tergend traag :(

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » vr 03 aug 2018, 19:24

RobertD schreef:Ben heel benieuwd naar de werking.

Kan me voorstellen dat je niet alles hebt gevolgd
Topic was van Barry en gekaapt door mij :hide: :?:
Het schema op zich is op eigenbouw printjes getest bij Damocles en bij Mij
De schakeling is gesimuleerd en door gerekend door Anne Marcel G MTB Willy61
Hj komt in een versterker met 2x2KT88 in PP
En ga hem zeker testen , buizen wisselen ,en zien hoe de ruststroom zich hersteld :D
En wat hij doet met muziek er op
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 04 aug 2018, 16:47

Printen Bias Automaat voor de CTA4.2 zijn ook binnen
Helaas is daar wat mis gegaan
De opdruk in spiegelschrift
Maar met een foto ernaast welke je spiegelt is het bruikbaar
2503BB4E-14DD-4D95-8924-A03BDDEA65CD.jpeg

Iemand die iets wilt maken met deze printen ? :?: :?:
Het is een dubbele print welke als je 2 monoblokken gebruikt door kan zagen
Ik hoef er geen geld voor ik heb er 8
Kan verzonden worden
Kosten postzegel en enveloppe voor de koper
Zal in aangeboden een topic maken BiasAutomaat CTA 4.2
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 878
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » za 04 aug 2018, 17:21

Er is waarschijnlijk iets mis gegaan door het feit dat ik steeds mijn sporen legde op "C1" wat eigenlijk bedoeld is voor de toplaag en de silk op "S2" wat eigenlijk bij de bottom hoort. Ik deed dat 1) omdat ik het programma toen nauwelijks kende en 2) de kleuren me veel duidelijker leken (blauw spoor met gele opdruk tov anders groen met rood. Verder maakte me dat niks uit vermits ik steeds zelf mijn printen maakte.

Om toch eindelijk eens te werken zoals het hoort heb ik de vorige dagen mijn printen voor de CTA4.2 omgezet naar juiste toplaag en juiste bottomlaag. Dit kan je ook zien aan de foto's die ik gepost heb op mijn topic vd CTA4.2.
Dus de bestelling die ik geplaatst heb (gelukkig ook met bias printjes) zou nu wel correct moeten zijn.

Het blijft wel vreemd dat ze bij een enkelzijdige print ook de gaten doormetalliseren.
Deze bestanden zaten in de zip:
CTA4.2c-Gerbers bestanden.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 04 aug 2018, 22:23

Och is verder alleen een schoonheidsfoutje Willy
Ik heb me er al over gezet
Als de componenten er op zitten is het toch onleesbaar O:)
En met een gespiegelde foto uit geprint is het prima te bestukken Willy :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18503
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Bias automaat

Berichtdoor Pjotr » za 04 aug 2018, 22:47

Mwah valt nog mee toch? Vroegâh plakte je een print schaal 2:1 op polyester papier. Dat werd dan verkleind op reprofilm voor de belichting van de uiteindelijke printen. Heb het wel eens gehad dat de printenbakker dat verkleinen vergeten was en we dus een print kregen 2x zo lang en 2x zo breed :shock: Zie dan nog maar de DIL IC's er op te krijgen :lol:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3724
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Bias automaat

Berichtdoor RobertD » zo 05 aug 2018, 12:38

Bert61 schreef:Printen Bias Automaat voor de CTA4.2 zijn ook binnen
Helaas is daar wat mis gegaan
De opdruk in spiegelschrift
Maar met een foto ernaast welke je spiegelt is het bruikbaar
2503BB4E-14DD-4D95-8924-A03BDDEA65CD.jpeg
Iemand die iets wilt maken met deze printen ? :?: :?:
Het is een dubbele print welke als je 2 monoblokken gebruikt door kan zagen
Ik hoef er geen geld voor ik heb er 8
Kan verzonden worden
Kosten postzegel en enveloppe voor de koper
Zal in aangeboden een topic maken BiasAutomaat CTA 4.2


Is deze ook te gebruiken voor mijn EL84 push pull versterker? Dan kan ik het eens uitproberen. Heb nu stroombronnetjes op basis van een LM317 per eindbuis

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » zo 05 aug 2018, 14:19

RobertD schreef:Is deze ook te gebruiken voor mijn EL84 push pull versterker? Dan kan ik het eens uitproberen. Heb nu stroombronnetjes op basis van een LM317 per eindbuis
Dan is er vermoedelijk geen negatieve spanning voorhanden (~30V bij een paar mA of zo), is met de automaat wel nodig zoals bij een vaste instelling.
De stroombronnen zouden ook vervangen worden door weerstanden R= 0,6/ruststroom (per buis).
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » zo 05 aug 2018, 16:06

Anne deze printen hebben trafo,s
Gerhard 150daar kan je 24 volts trafo in plaatsen voor het negatief
Of sla ik de plank weer mis
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 878
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » zo 05 aug 2018, 17:13

Die printen hebben een voorziening voor 5V (nodig voor de werking van de bias automaat) via trafo van 9V.
Je moet dus nog een extra voorziening verzorgen van -24V minimaal om via de automaat je buizen te laten instellen.

Ik gebruik deze automaat zo voor de CTA4 die 30mA ruststroom moet hebben met PCL86PP. Voor jouw EL84PP zal dat zo'n 40mA moeten zijn, dat gaat nog met -24V.
Dan zou je kathodeweerstanden moeten zetten van 14 ohm. De ruststroom is nl. Vref / kathodeweerstand of 0.56V/14ohm = 40mA.
Voor 45mA zou de weerstand 12,5 ohm moeten zijn... of 46,7mA bij 12 ohm.
Neem voor die kathodeweerstanden 1%/1W types.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » zo 05 aug 2018, 18:39

De 24 volt trafo is alleen voor de negatieve roosterspanning
gelijkgericht zal dat ongeveer 32 volt zijn DC zijn
Er loopt als het goed werkt geen of zeer weinig stroom
immers je mag de buizen niet in roosterstroom sturen :wink:
En het andere trafootje is voor de Bias Automaat.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11852
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » zo 05 aug 2018, 20:34

Bert61 schreef:De 24 volt trafo is alleen voor de negatieve roosterspanning
gelijkgericht zal dat ongeveer 32 volt zijn DC zijn
Er loopt als het goed werkt geen of zeer weinig stroom
immers je mag de buizen niet in roosterstroom sturen :wink:
En het andere trafootje is voor de Bias Automaat.
Geen roosterstroom, wel stroom voor de instelling.
Stel -24V voeding en -10V op het stuurrooster, valt er 14V over de 33k in de automaat.
Da's een kleine ½mA, twee eindbuizen is dan 1mA van de min-voeding.
Met de 9V trafo is er wel (met verdubbelaar, paar diodes+elco's) de negatieve spanning bij te maken.
Hoeveel stroom door de eindbuizen mag hangt af van de +voedingsspanning.Met 15Ω zit je wel goed denk ik, niet op de rand van wat mag.
En met die lage min-voeding mag de weerstand tussen opa-uitgang en transistor-emitter wel groter.
Iets van 3k3 ipv 1k, geldt ook voor de PCL86 toepassing.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 878
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 06 aug 2018, 8:52

Bert61 schreef:De 24 volt trafo is alleen voor de negatieve roosterspanning
gelijkgericht zal dat ongeveer 32 volt zijn DC zijn
Er loopt als het goed werkt geen of zeer weinig stroom
immers je mag de buizen niet in roosterstroom sturen :wink:
En het andere trafootje is voor de Bias Automaat.


Ik wil eventuele verwarring toch nog uitsluiten:
Het printje van 10 op 10cm bevat 2 complete -van mekaar los staande- biasautomaten met voeding van 5V, als je de print dus doorknipt op de lijn heb je 2 automaten om elk 4 buizen aan te sturen. Voor de EL84PP heb je voldoende aan 1 printje.
Die print bevat dus -voor alle duidelijkheid- geen 24V trafo. Je kan wel van het 2de printje, dat je dan eigenlijk niet meer nodig hebt, de voeding scheiden van het regelgedeelte, daarvoor staat er ook een lijn om door te knippen. Bij Reichelt vindt je een zelfde trafootje (ik bedoel van dezelfde afmetingen) maar dan van 24V. Dan kan je met dat printje en 24V trafo een -24V maken mits toepassing van een µA 78L24. Zorg wel dat de spanningen van de 2 elko's aangepast zijn voor de hogere spanning.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 06 aug 2018, 11:26

De ZKT558 zit op deze print in plaats van de 1N5401
De rest moet nog bezorgd worden
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4316
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 06 aug 2018, 13:46

Twee Vragen :think: :think:
Wat was hiervan ook alweer de bedoeling :oops:
Heb het ( al ) gevonden :D
Dat zijn de sporen ( draadbruggen ) aan de bovenkant welke de onderkant er mee verbinden
Hoef ik hooguit een draadje in te steken en te solderen
Dan weet ik zeker dat het contact blijft maken O:)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 878
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 06 aug 2018, 14:01

Bert, normaal is dat toch doorgemetalliseerd? Dan moet je daar normaal niks meer aan solderen, meet het eerst maar.

Overigens een nette print :D


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast