Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12180
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » ma 06 aug 2018, 14:05

Ja, dat zijn de beruchte draadbruggen :shock: :lol:
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1020
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 06 aug 2018, 14:24

Willy_61 schreef:Die printen hebben een voorziening voor 5V (nodig voor de werking van de bias automaat) via trafo van 9V.
Je moet dus nog een extra voorziening verzorgen van -24V minimaal om via de automaat je buizen te laten instellen.

Ik gebruik deze automaat zo voor de CTA4 die 30mA ruststroom moet hebben met PCL86PP. Voor jouw EL84PP zal dat zo'n 40mA moeten zijn, dat gaat nog met -24V.
Dan zou je kathodeweerstanden moeten zetten van 14 ohm. De ruststroom is nl. Vref / kathodeweerstand of 0.56V/14ohm = 40mA.
Voor 45mA zou de weerstand 12,5 ohm moeten zijn... of 46,7mA bij 12 ohm.
Neem voor die kathodeweerstanden 1%/1W types.


update 6/08:
Ik heb hier voor de Vref foutievelijk uitgegaan van 0.56V, voor 1N4448 is dat echter 0.65V!
Hou daar rekening mee als je je kathodeweerstanden berekent.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 06 aug 2018, 14:37

Ik heb er diode,s ingezet ???? Er staat niks op zijn wat uiterlijk betreft net een 1 1N4148
die allemaal binnen 0.01 volt aan elkaar gelijk zijn , Net 0.6 Volt bij 1 mA stroom gemeten
Ohja dat is 0,6/12=0.05 ofwel 50 mA O:)
Laatst gewijzigd door Bert61 op ma 06 aug 2018, 14:50, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1020
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 06 aug 2018, 14:42

geeft niet Bert, je moet je kathodeweerstanden aanpassen aan de effectieve Vref die je hebt, in jouw geval dus 0.6V.
Die 0.65V hierboven komt uit een grafiek in de datasheet vd 1n4448.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 06 aug 2018, 14:52

Willy_61 schreef:geeft niet Bert, je moet je kathodeweerstanden aanpassen aan de effectieve Vref die je hebt, in jouw geval dus 0.6V.
Die 0.65V hierboven komt uit een grafiek in de datasheet vd 1n4448.

Had al edit gedaan met de formule beter 2 keer gecontroleerd als 1 keer stukken :P
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 06 aug 2018, 15:53

Ja inderdaad Willy maakt contact kon er geen draadje doorkrijgen
Dus het maar zo gelaten
Nu wachten op die Ctjes van 4.7uF O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 1060
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Bias automaat

Berichtdoor ronnydepony » ma 06 aug 2018, 19:21

Heb ik nog nooit iets aan gedaan , is doorgemetalliseerd zoals Willy aangaf
Mvg, Ronny

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 06 aug 2018, 19:54

ronnydepony schreef:Heb ik nog nooit iets aan gedaan , is doorgemetalliseerd zoals Willy aangaf

Dit is voor mij het eerst dat ik er geen draadje insteek :!:
Ooit is mij verteld , dat die doormetalisering om de twee buitenste layers , naar jaren breekt af scheurt waardoor ze geen elektrisch contact meer maken , door uitzetten krimpen van de printplaat
Dus een draadje erin was de goede oplossing daarvoor.
Het is misschien mieren neukerij , Maar dat is meer gewoon dan een uitzondering hier :lol:
Alleen was hier het gaatje te klein :rofl: :rofl:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12180
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » ma 06 aug 2018, 20:59

Bert61 schreef:
ronnydepony schreef:Heb ik nog nooit iets aan gedaan , is doorgemetalliseerd zoals Willy aangaf

Dit is voor mij het eerst dat ik er geen draadje insteek :!:
Ooit is mij verteld , dat die doormetalisering om de twee buitenste layers , naar jaren breekt af scheurt waardoor ze geen elektrisch contact meer maken , door uitzetten krimpen van de printplaat
Dus een draadje erin was de goede oplossing daarvoor.
Het is misschien mieren neukerij , Maar dat is meer gewoon dan een uitzondering hier :lol:
Alleen was hier het gaatje te klein :rofl: :rofl:

Hopelijk is de verbinding boven/onder tegenwoordig betrouwbaar.
Vroeger nogal 's doorverbindingen moeten maken, print wringen en hij doet 't, loslaten weer mis.
Was oa nogal 's mis bij printen in bijv draagbare radios van ITT-SchaubLorenz.
Wat de spanning over de diodes betreft, was hier aan bod geweest http://forum.zelfbouwaudio.nl/viewtopic.php?f=7&t=9507&start=355
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 1060
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Bias automaat

Berichtdoor ronnydepony » ma 06 aug 2018, 21:20

Jaja , muggenziften kan altijd een draadverbinding kan ook loslaten, indien twijfel gewoon een solderingske boven en onder
Mvg, Ronny

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » ma 06 aug 2018, 22:16

ronnydepony schreef:Jaja , muggenziften kan altijd een draadverbinding kan ook loslaten, indien twijfel gewoon een solderingske boven en onder

Muggenziften is een netter woord dan mieren vermenigvuldigen 8-[
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 604
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » ma 06 aug 2018, 23:00

Herman Finkers had daar ooit een grap over: "Dat is geen muggezifterij hoor, dat is geen muggezifterij! Nee, dat is muggenzifterij!"

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 3620
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » ma 06 aug 2018, 23:56

Bert,heb je D5 (vref diode) niet verkeerd om gesoldeerd??? :?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 07 aug 2018, 10:43

Ik hoop van nie :think:
Lijkt er wel op :(
Ga vanmiddag even in de schuur kijken en omdraaien :goedzo: Bedankt :dank: :dank: :dank:
Ben zo suf en dat weertje wordt ik niet helderder
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12180
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 07 aug 2018, 11:16

MarcelvdG schreef:Herman Finkers had daar ooit een grap over: "Dat is geen muggezifterij hoor, dat is geen muggezifterij! Nee, dat is muggenzifterij!"
Ligt er maar aan over welke je het hebt.
Om een westvlaamse "mugge" door een zift (zeef) te krijgen moeten er wel heel grote gaten in zitten :o :lol: http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/mugge
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12180
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » di 07 aug 2018, 11:21

Bert61 schreef:Ik hoop van nie :think:
Lijkt er wel op :(
Ga vanmiddag even in de schuur kijken en omdraaien :goedzo: Bedankt :dank: :dank: :dank:
Ben zo suf en dat weertje wordt ik niet helderder
Zo, demo heeft weer 's goed gekeken :goedzo: Het weerstandje daar zit er ook nog niet in !
Nu maar hopen dat Bert de diode en niet de schuur omdraait :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1020
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » di 07 aug 2018, 11:23

:sure: ... met zo'n hitte zal ie wel kiezen voor de diode denk ik

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 07 aug 2018, 11:38

Wat zee de gij :rofl:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op di 07 aug 2018, 13:28, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1020
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » di 07 aug 2018, 11:47

=D> nu rusten en uitzweten =P~
.. vergeet de diode nu niet :P

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3747
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Bias automaat

Berichtdoor RobertD » di 07 aug 2018, 12:13

Bert61 schreef:Het is misschien mieren neukerij , Maar dat is meer gewoon dan een uitzondering hier :lol:
Alleen was hier het gaatje te klein :rofl: :rofl:


Ik heb het nog nooit met een mier geprobeerd, maar dat het gaatje dan te klein is lijkt me evident... :mrgreen:

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3747
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Bias automaat

Berichtdoor RobertD » di 07 aug 2018, 12:17

Maar zonder gekheid; het lijkt me wel leuk om eens zo'n printje uit te proberen. Volgens mij heb ik nog wel ruimte om de negatieve spanning te maken. (mag dat voor een EL84 trouwens niet veel minder zijn?) meestal heb ik zo 8..11V negatief.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 07 aug 2018, 13:29

RobertD schreef:Maar zonder gekheid; het lijkt me wel leuk om eens zo'n printje uit te proberen. Volgens mij heb ik nog wel ruimte om de negatieve spanning te maken. (mag dat voor een EL84 trouwens niet veel minder zijn?) meestal heb ik zo 8..11V negatief.

zal ik er een twee tal opsturen Robert ?

En mn diode er ook in gedraaid
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 07 aug 2018, 14:40

Kijken of er nog meer fout zit :-s
Vanmiddag verder siesta
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 1060
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: Bias automaat

Berichtdoor ronnydepony » di 07 aug 2018, 16:24

Kan niet direct zien welke transistors je hebt gebruikt Bert, maar zitten ze wel juist ?
Mvg, Ronny

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 4857
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » di 07 aug 2018, 16:34

ronnydepony schreef:Kan niet direct zien welke transistors je hebt gebruikt Bert, maar zitten ze wel juist ?


Hee Ronny bedankt voor mee kijken :goedzo:
Ik heb de ZKT558 daar zitten de buitenste pootjes precies omgekeerd tov de 2N5401 Ronny
shit draadje vergeten :oops:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast