Multimeter

Alle tools voor werken aan elektro en elektronica

Moderator: Beheerdersteam

Nils_vn
Berichten: 868
Lid geworden op: do 23 nov 2006, 20:11
Locatie: Molenstede

Multimeter

Berichtdoor Nils_vn » do 06 mar 2008, 0:03

Gezien ik mij richting electronische schakelingetjes aan het oriënteren ben, wordt een betrouwbare multimeter stilaan een must, daarom deze vraag:

Welke merken/modellen zijn aan te raden? Welke mogen de tolleranties zijn ? Noodzakelijke functies??

Scoop meters zijn eventjes nog wat te kostelijk voor mijn kennis en toepassingen...

Alle info is welkom
He who nothing questions, nothing learns

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 06 mar 2008, 0:12

Sja, het is waar je het voor wilt gebruiken.

voor de meesten hier op het forum is een simpel ding van 15 euro meer dan genoeg.
Velen roepen namen als Fluke etc. Het zijn ook pracht dingen, voor de industrie.
Oerdegelijk, behoorlijk precies en zeer duidelijk.
Wij hebben ze op school liggen en ik werk er vaak mee.

Desondanks heb ik thuis een heel ander apparaat.

Nmlk de Velleman DVM1090.
http://www.velleman.be/nl/en/product/view/?id=349119

Waarom ?

Simpel, omdat je er HEEL VEEL mee kan.
spoelen meten, conensators/elco's meten (bereik kan je trouwens met een trucje ook nog groter maken). Temperatuur etc etc.

Een heel erg divers apparaat en nauwkeurig genoeg voor 90% van alle dingen.
Ik heb hem eens vergeleken met een FLuke van dik 150 euro en de waardes waren hetzelfde.

Gebruikersavatar
Wowly
Beheerder
Berichten: 8259
Lid geworden op: vr 19 nov 2004, 18:56
Locatie: Budel

Berichtdoor Wowly » do 06 mar 2008, 9:05

Ik heb eens een goedkopere velleman gehad: is nu kaputt

Wat ik me afvroeg: je ziet vaak van die automatische dingen (dwz, je hoeft dan geen waarde's meer te schakelen, alleen de functie's); werken die dingen beter c.q. makkelijker?

Jan

Nils_vn
Berichten: 868
Lid geworden op: do 23 nov 2006, 20:11
Locatie: Molenstede

Berichtdoor Nils_vn » do 06 mar 2008, 10:15

tot hiertoe gebruikte ik ook zo'n goedkoop ding, maar eigenlijk ben ik er nooit tevreden van geweest: onhandig, pennetjes direct stuk (dus nieuwe kopen) en nu is die dus na niet zo lang te gerbuiken stuk...

Daarom wil ik wel eens weten wat de 'zwaar gebruiker' verkiest...
He who nothing questions, nothing learns

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18961
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Berichtdoor Pjotr » do 06 mar 2008, 10:27

Dat is dan een Fluke. Kijk eens rond op Ebay, daar worden ze nog wel eens voor niet al te veel aangeboden. Ook Metrix en ABB-Goertz maken goede en degelijke industriele universeelmeters.

Zelf heb ik al jaren een Dynatek (komt overeen met Velleman) voor eigen hobby gebruik. Als je er niet al te hard mee gooit gaat zoiets ook lang mee.

Wat mij opvalt is dat de goedkopere metertjes vaak ook heel goed presteren. Ze zijn iig nauwkeurig. Alleen mechanisch zijn ze wat minder stevig. De Tenma metertjes van Farnell zijn niet slecht. Daar heb ik er een aantal van voor de servicedienst van gekocht. De duurdere Flukies waren steeds zoek. De Tema's hebben daar minder last van :D
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Edo
Forum Sheriff
Berichten: 4448
Lid geworden op: di 24 aug 2004, 0:20
Locatie: Alphen aan den Rijn

Berichtdoor Edo » do 06 mar 2008, 11:25

Ik gebruik nu al 20 jaar een fluke. Je wil nier weten hoevaak die gevallen of mishandeld is...mar werkt nogsteeds perfect.
luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 06 mar 2008, 12:48

Mijn Vellemantje ook hoor :lol:

Mjah die automatische dingen, ik ben er niet kapot van.

6H30
Berichten: 32
Lid geworden op: wo 22 sep 2004, 12:30
Locatie: Groningen

Berichtdoor 6H30 » vr 07 mar 2008, 15:36

Wowly schreef:Wat ik me afvroeg: je ziet vaak van die automatische dingen (dwz, je hoeft dan geen waarde's meer te schakelen, alleen de functie's); werken die dingen beter c.q. makkelijker?

Ja! Je kunt je beter concentreren op je meetpennen/handen.

mvg,
erwin

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » vr 07 mar 2008, 16:09

Mijn ruim 20 jaar oude Dynatek. Wel heb ik al snel knappe meetpennen en snoeren, als mede klemmen aangeschaft van Hirschmann.. De orginele meetpennen zijn meestal niet veel waard..

Kees
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
voodooless
Berichten: 4775
Lid geworden op: di 02 nov 2004, 23:23
Locatie: Arnhem

Berichtdoor voodooless » vr 07 mar 2008, 17:11

Hier staat ook nog best gaaf spul tussen voor niet teveel geld: http://www.samenkopen.net/action_products/762661/315070
Sound is no [url=http://www.voodooless.com/]voodoo!
[img]http://www.voodooless.com/voodooless.png[/img][/url]
[size=84](voodooless, formerly known as [i]deepspace[/i])[/size]

--
Mod: BBCode in onderschrift uitgeschakeld.
Reden: robots.txt op voodooless.com geeft Google geen toegang, die [strike]nu via ZBA chanteert[/strike] meldt dat het alle ZBA-pagina's met voodooless.png heeft geblokkeerd.

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » vr 07 mar 2008, 18:14

woei ! die had ik nog niet gezien. Paar hele mooie "bench multimeters" :D

(bij die samenkoop acties gaan we binnenkort eens heel wat bestellen, is hij doorlopend ?? )
Laatst gewijzigd door b_force op vr 07 mar 2008, 18:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Soundexcel
Berichten: 1079
Lid geworden op: do 28 dec 2006, 19:29
Locatie: Zeist

Berichtdoor Soundexcel » vr 07 mar 2008, 18:19

Ik heb ook een grote Dynatek multimeter.
Zeer uitgebreid ding. Werkt perfect.
Een fluke is leuk, maar kost meteen wel erg veel geld.
En ook deze moeten bij professioneel gebruik gekalibreerd worden.
Hopzakee

AntonZ
Berichten: 479
Lid geworden op: di 06 jun 2006, 23:32

Berichtdoor AntonZ » vr 07 mar 2008, 18:32

b_force schreef:woei ! die had ik nog niet gezien. Paar hele mooie "bench multimeters" :D


Ik heb net een mooi tafelmodel multimeter gekocht bij Pollin.de, kost ongeveer €80.

Met o.a. seriele interface, kun je dus ook uitlezen op de computer. Voorlopig niet bijzonder nuttig voor mij, maar het protocol voor uitlezen is bekend, dus best leuk om eens mee te gaan spelen.

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » vr 07 mar 2008, 18:34

Klinkt interessant. Bij die samenkoop acties verkopen ze deze voor ongeveer 80 euro.

http://www.uni-trend.com/UT803.html#

Meet zeer, zeer nette onnauwkeurigheden.

Gebruikersavatar
Implo
Berichten: 258
Lid geworden op: ma 04 feb 2008, 16:17

Berichtdoor Implo » vr 07 mar 2008, 19:58

Ik heb zelf een Fluke 123 'te leen' van mijn werk.. En dat zijn erg fijne apparaatjes. Wel snel de accu leeg, en soms gaat de achtergrondverlichting niet aan (misschien ook de reden waarom niemand naar dat ding vraagt). Natuurlijk is een analoge scoop veel directer, maar zovaak gebruik ik de scope functies niet.

Nils_vn
Berichten: 868
Lid geworden op: do 23 nov 2006, 20:11
Locatie: Molenstede

Berichtdoor Nils_vn » za 08 mar 2008, 8:44

Dat wordt moeilijk kiezen!

Zo'n tafelmodel ziet er lekker profi uit, maar ik vrees dat het 'gebonden' zitten aan een stopcontact en werkplek soms toch wat lastig is. Metertje zal toch ook gebruikt worden om in- en rond het huis wat uit te meten (verbouwen hé), dus heb ik de voorkeur uit een draagbaar apparaat.

Een Fluke is wat te kostelijk, dus zal het wat rondkijken worden.

In ieder geval bedankt voor alle reacties !!
He who nothing questions, nothing learns

riktw
Berichten: 209
Lid geworden op: wo 29 aug 2007, 14:36
Locatie: arnhem

Berichtdoor riktw » za 08 mar 2008, 11:32

ik heb eentje van conrad, doet alles behalve spoelen.
heb hem gehaalt omdat ik ook wel iets meer wil dan alleen een aldi ding.
maar dat aldi ding overleeft alles :shock:
hij is al meer dan eens van de trap gevallen enzo.
heeft al meer dan 1000V overleeft op de 600V stand enzo.
alleen die &^%$^%#*( meetpennetjes, ik heb nu krokobekjes en de originele.
erg handig die krokobekjes.
alles kan en dat moet kunnen

markje
Berichten: 995
Lid geworden op: zo 21 nov 2004, 14:49

Berichtdoor markje » za 08 mar 2008, 12:00

Ik heb een Dynatek, simpelweg omdat een Fluke voor thuis veel te duur is en qua specs en nauwkeurigheid zitten ze ook goed. Er zit een rubber hoes bij, dus vallen maakt niet uit. Een Fluke is leuk als je hem dag in dag uit gebruikt en overal mee naartoe moet sjouwen of wanneer je metingen moet doen waarvoor je een gekalibreerde meter nodig hebt.

Die 15 euro dingen van de Gamma is het net niet, voor het dubbele heb je een goede Velleman die erg veel kan meten en voor het dubbele daarvan beginnen de mooie Dynatek meters. Dus ja, als je 100 euro uit wilt geven, zou ik voor een Dynatiek gaan, anders een Velleman.


Groeten Mark

Gebruikersavatar
asterduc
Berichten: 3960
Lid geworden op: vr 12 aug 2005, 20:24
Locatie: Schilde, Antwerpen, B

Berichtdoor asterduc » za 08 mar 2008, 17:48

ben altijd een beetje bevoordeeld geweest doordat ik steeds toegang heb tot meetapparatuur van het bedrijf, en dat is de hele reeks van Fluke.

Als huis tuin en keuken meterke ben ik nu aan mijn derde Velleman. Kost niks maar is ook niuet veel. Voor het alledaagse werk echter prima geschikt.

Om LRC waardes te meten gebruik ik een oud toestel dat alleen LRC doet. Vroeger gekocht onder de naam 'Escort'. Laatst zag ik datzelfde toestel onder een andere naam voor zo'n 50 euro. LRC kun je ook via een PC meetkaart en speaker meetprogramma.

Waar ik steeds problemen mee heb zijn lage weerstandswaardes. Die geven op verschillende toestellen dikwijls een andere waarde.

Een ander nadeel bij vele meters vind ik de DC stroommeting. Die gaat niet zelden tot slechts 200mA om dan onmiddelijk over te gaan naar 10A.
Onmogelijk dus om op een versterker bvb een ruststroom van 300 mA in te stellen zonder truukjes te moeten gebruiken.

Ik heb ook nog een tafelmodel multimeter. Die is ondertussen al zo'n 30 jaar oud. Het voordeel hiervan is dat, in tegenstelling tot de mobiele meters, je die niet eenvoudig kwijt raakt! ... en hij komt ook moeilijk onder auto terecht!!

Ed.

AntonZ
Berichten: 479
Lid geworden op: di 06 jun 2006, 23:32

Berichtdoor AntonZ » zo 09 mar 2008, 14:31

Nils_vn schreef:Zo'n tafelmodel ziet er lekker profi uit, maar ik vrees dat het 'gebonden' zitten aan een stopcontact en werkplek soms toch wat lastig is.

Die van Pollin kan een batterij in, maar geen idee hoe lang ie daar mee doet. Een draagbare is daar eigenlijk toch handiger voor.

Metertje zal toch ook gebruikt worden om in- en rond het huis wat uit te meten (verbouwen hé), dus heb ik de voorkeur uit een draagbaar apparaat.


Yep, is ook gewoon heel praktisch om te hebben. Probeer hoe prettig de draaischakelaar werkt. Mijn goedkoopste meter heeft een beroerd stroeve schakelaar, moet het ding echt heel goed vast houden voor het omschakelen. Dat alleen al is reden om hem eigenlijk nauwelijks te gebruiken.

Voor degenen die graag LCR willen meten: Conrad heeft een heel betaalbare eenvoudige LCR meter.

Nils_vn
Berichten: 868
Lid geworden op: do 23 nov 2006, 20:11
Locatie: Molenstede

Berichtdoor Nils_vn » do 13 mar 2008, 12:52

Er zijn een paar die m'n interesse wekken:

http://nl.farnell.com/1271508/test-equi ... ENTS-EX330

Capacitance measuring ranges:1pF to 200µF
Current measuring ranges, AC:0.01µA to 10A
Current measuring ranges, DC:0.01µA to 10A
Frequency measuring ranges:0.001Hz to 10kHz
Temperature measuring ranges, °C:-50 to 1000°C
Voltage measuring ranges, AC:0.1mV to 600V
Voltage measuring ranges, DC:0.1mV to 600V

Voordeel: prijs, groter meetbereik
Nadeel: AAA batt. (hou ik niet zo van)

Of

http://nl.farnell.com/1271510/test-equi ... ENTS-EX470

Capacitance measuring ranges:0.01nF to 100µF
Current measuring ranges, AC:0.1µA to 20A
Current measuring ranges, DC:0.1µA to 20A
Frequency measuring ranges:0.001Hz to 10MHz
Temperature measuring ranges, °C:-50 to 270°C
Voltage measuring ranges, AC:1mV to 750V
Voltage measuring ranges, DC:0.1mV to 1000V

Voordeel: Batt (9v type), nauwkeuriger, IR thermometer
Nadeeel: Prijs, kleiner meetbereik

Dus wat weegt het zwaarste door: groter meetbereik of grotere nauwkeurigheid (prijs en gadgets buiten beschouwing gelaten) ?

Met een groepsaankoop kunnen beide meters wat goedkoper komen...
He who nothing questions, nothing learns

6H30
Berichten: 32
Lid geworden op: wo 22 sep 2004, 12:30
Locatie: Groningen

Berichtdoor 6H30 » do 13 mar 2008, 14:21

Nils_vn schreef:Dus wat weegt het zwaarste door: groter meetbereik of grotere nauwkeurigheid (prijs en gadgets buiten beschouwing gelaten) ?

Als bovenstaande de enige overweging is, zou ik voor nauwkeurigheid gaan.
Zelf heb ik een redelijke bench-multimeter, www.instek.com/GDM-8145.htm , die ik zelden gebruik. Het komt er dus op neer dat ik alleen een "bagger" multimeter gebruik met zoveel mogelijk mogelijkheden (freq, cap, transistor ...)

Mijn advies zou zijn. koop een goedkope multimeter. Wil je het persee allemaal zeker weten, koop een 2de. Waar je flink centjes voor neer legt:-)

mvg,
Erwin

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 13 mar 2008, 16:39

asterduc schreef:Waar ik steeds problemen mee heb zijn lage weerstandswaardes. Die geven op verschillende toestellen dikwijls een andere waarde.

Een ander nadeel bij vele meters vind ik de DC stroommeting. Die gaat niet zelden tot slechts 200mA om dan onmiddelijk over te gaan naar 10A.
Onmogelijk dus om op een versterker bvb een ruststroom van 300 mA in te stellen zonder truukjes te moeten gebruiken.


Tijd om te zoeken naar de professionele branch. Er zijn een aantal tafel multimeters die goed genoeg zijn. (op school hebben we er zat staan, die met gemak nA (ja nano ! ) kunnen meten.)
Via een inkoop actie ben ik Uni-trend tegen gekomen. UT805 ( www.uni-trend.com )
Deze kunnen ook zeer nauwkeurig meten. (op een bereik van 750V nog 0,01V meten)
En een weerstandwaarde met een resolutie van 0,01 ohm enz
Meer zal ej voor thuis gebruik niet nodig hebben (tenzij je met zeer hoogfrequent en gevoelige signalen gaat werken)

Fluke, en andere bekende merken zullen ook vast wel beter hebben.
Maarja aan zoiets hangt natuurlijk een flink prijsje kaartje.
(hoewel voor jou Ed, dat geen probleem moet zijn :P)


Terug naar “Elektronicagereedschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten