Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

De echte doe het zelvert maakt zijn eigen gereedschap!

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 501
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)
Contacteer:

Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Bas Horneman » vr 26 mei 2017, 11:27

Hoe maak ik zelf zo een regelaar?

Kan in apart kastje...is voor een maat van me zijn cnc frees.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 3353
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Shadow » vr 26 mei 2017, 12:09

Gewoon typenummer googlen en onderdelen lijst zoeken, als het geen 30 jaar oud is, is het waarschijnlijk nog te krijgen?

Gebruikersavatar
beijert
Berichten: 765
Lid geworden op: di 10 sep 2013, 16:00
Locatie: assen

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor beijert » vr 26 mei 2017, 12:32

Wel benieuwd wat het dan kost, voor mijn DeWalt decoupeerzaag kwam ik op ruim €100,- uit voor een ingegoten blokje.

Niet gedaan uiteraard.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19961
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor ray5150 » vr 26 mei 2017, 13:33

Een Velleman K2636 kan motoren tot 550 Watt aansturen.
En kost maar een kleine 3 tientjes.

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6012
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor SARK » vr 26 mei 2017, 13:51

Ik zie deze regelmatig op houtwurmenfora voorbij komen:
Harbor Freight Router Speed Control.jpg
Harbor Freight Router Speed Control.jpg (11.42 KiB) 470 keer bekeken

Harbor Freight Router Speed Control

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 16886
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Pjotr » vr 26 mei 2017, 14:24

Gaat het nu om een kapotte Metabo bovenfrees die gerepareerd moet of een DHZ cnc frees?

Toerenregeling van een fabrieksfrees is nogal apparaat specifiek, vaak met een tacho regeling. Eigenlijk niet zelf gaan prutsen maar origineel vervang exemplaar gebruiken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19961
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor ray5150 » vr 26 mei 2017, 14:27

In mijn KBM bovenfrees met regelbare toerental zit 1 potmeter, 1 weerstand, 1 condensator en 1 triac.
Ik geef toe dat het nogal rudimentair is maar het werkt wel.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 3027
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 13:40
Locatie: Dordrecht

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Arno » vr 26 mei 2017, 17:24

Heb al menig toerentalregelaar 'gerepareerd' met - jawel - contactspray. Ik weet dat het vloeken is, maar soms is het wel het proberen waard.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 3353
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Shadow » vr 26 mei 2017, 22:13

Komt daar stof in dan?

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 501
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)
Contacteer:

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Bas Horneman » za 27 mei 2017, 0:23

Gaat het nu om een kapotte Metabo bovenfrees die gerepareerd moet of een DHZ cnc frees?

Metabo bovenfrees.

Typenummer ...reserveonderdelen te prijzig. Dus kijken hoe het goedkoper kan. Het lijkt gewoon op een triac met potmeter. En ik denk ook dat de potmeter niet meer lekker is....maar die heeft m'n maat er al afgesloopt helaas.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 3027
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 13:40
Locatie: Dordrecht

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Arno » za 27 mei 2017, 9:49

Shadow schreef:Komt daar stof in dan?

Ja, sommige van die potmeters zijn niet bepaald stofdicht.
Ik heb zelf nog een oude Festo bovenfrees, de OF900, en die was ook 'kapot'. Beetje contactspray in de potmeter en hij is alweer jaren braaf.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 3353
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Shadow » za 27 mei 2017, 9:50

Ik snap, het was cynisch bedoeld Arno O:)

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 3027
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 13:40
Locatie: Dordrecht

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Arno » za 27 mei 2017, 12:05

Shadow schreef:...het was cynisch bedoeld Arno O:)

Gelukkig maar :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19961
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor ray5150 » za 27 mei 2017, 12:27

Begrijp niet waarom het nou zo problematisch moet zijn om het typenummer even te noteren, en in het topic door te geven...
En dan ook gelijk de link naar de mij voorgestelde Velleman regelaar : http://www.velleman.eu/products/view/?c ... nl&id=9075
Als je rekent de prijs voor de componenten, PCB, spoel, trafo en dergelijke, ben je dom als je dit los gaat kopen : https://www.dertronics.nl/velleman-kits ... elaar.html

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 501
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)
Contacteer:

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Bas Horneman » ma 29 mei 2017, 15:32

Ik heb het even voor je nagevraagd: Het betreft een Metabo OFE 738

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19961
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor ray5150 » ma 29 mei 2017, 19:06

32 Euro excl BTW, en verzenden. bij Kruis in Rotjeknor :
https://www.kruis.nl/onderdelen/metabo/ofe-738/v1
Daar kun je zelf niet voor gaan rommelen.

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 501
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)
Contacteer:

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Bas Horneman » vr 02 jun 2017, 11:34

Merci voor het meedenken. Maar ik had het appje niet goed gelezen. Het is de OFE 728 ...Hij noemde de 738 omdat het de opvolger was...en hij daar wel dingen over kan vinden. Overigens lijkt het onderdeel wel veel op die van de 728. Ik heb reeds het velleman geval besteld...

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19961
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor ray5150 » vr 02 jun 2017, 15:12

Die OFE 728 zou ruim 700 Watt moeten zijn. wel oppassen met de Velleman regelaar, die kan geloof ik maar 500 of 550 Watt verwerken.
Eventueel een zwaardere Triac erin en wat groter koelblok toepassen.

[edit : er word nu een BT137-600 toegepast. ik ga ervan uit dat deze vervangen kan worden door een BT138-600.]
https://www.eoo-bv.nl/398-triacs

2017-06-02.png

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 501
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)
Contacteer:

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Bas Horneman » za 03 jun 2017, 18:58

Dank je wel Ray...Jij beantwoord vragen nog voor ik ze kan stellen!!! Ga ff zo een stevigere triac bestellen!!!

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19961
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor ray5150 » zo 04 jun 2017, 12:37

Graag gedaan. we willen natuurlijk ook foto's van het eindresultaat zien !

:foto:

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 501
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)
Contacteer:

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Bas Horneman » di 06 jun 2017, 10:01

Velleman regelaar om de kapotte regelaar te vervangen ook kapot.

Toen ik R14 ging meten voor het solderen. Kreeg ik geen meting. Toch er in gezet...

Bij het starten fikte R6 uit. Dus toen naar het schema gekeken en zag dat R14 de oorzaak zou kunnen zijn. (Had m'n multimeter moeten vertrouwen) Na het vervangen van R14 met 360k (ongeveer goed dacht ik)...starte de boel wel op maar aansturen van mijn boor ...ho maar. (Er gebeurd dus helemaal niets. Grappig is wel dat ik op de load uitgang van het bordje ongeveer 230VAC meet.

Zou T2 ook kapoet zijn?
Bijlagen
IMG_20170605_143648.jpg
IMG_20170605_150809.jpg
IMG_20170605_140253.jpg

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 501
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)
Contacteer:

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Bas Horneman » zo 11 jun 2017, 15:57

T2 transistor en 390k weerstand gisteren ontvangen. Er in gesoldeerd met ook een nieuwe TRIAC. En hij doet het.

Wat ik raar of grappig vind is dat de triac helemaal niet warm wordt.
Laatst gewijzigd door Bas Horneman op za 01 jul 2017, 12:02, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 19961
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor ray5150 » zo 11 jun 2017, 18:34

:yeah: :yeah:

Niet zo heel vreemd dat de triac niet warm word. dat koelblokje dat je nu gebruikt is 10 keer zo groot als die originele.
Zou wel die losse draadjes van de triac met krimpkous afwerken. ik meen dat er netspanning door die draadjes loopt.
waar is eigenlijk L1 gebelven ? :think:

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 501
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)
Contacteer:

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Bas Horneman » zo 11 jun 2017, 21:04

dat koelblokje dat je nu gebruikt is 10 keer zo groot als die originele.

--Heb em terug gezet op het kleine blokje...en daar wordt ie ook niet warm.

waar is eigenlijk L1 gebelven ?

Ontstoring is voor watjes. Heb l1 er af gehaald voor in een audio project.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 16886
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Metabo bovenfrees toerental regelaar kapoet...

Berichtdoor Pjotr » zo 11 jun 2017, 21:16

Bas Horneman schreef:Ontstoring is voor watjes.

Vinnik ook. Vroegâh hoorde je moeder je op de radio van school thuis komen met je Puchie :mrgreen: Tegenwoordig heb je daar allemaal appjes voor. Is toch geen lol aan.


Terug naar “DIY-gereedschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten