(vintage project #5) d'appolito

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » do 13 okt 2016, 4:50

SARK schreef:Plak je bestanden eens aan je topic .... dan kunnen mensen ook testen.


Goed idee, hier dan de Boxsim bestanden
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6384
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor SARK » do 13 okt 2016, 6:59

Kun je de meetgegevens ook meeposten :?: Volgens mij is er iets niet goed gegaan bij het importeren van de gegevens, ik zie dat er een curve van -45 dB aanwezig is bij alle drie de units (negatieve toeter) en dat is denk ik een tikkeltje zacht :mrgreen:
Negatieve tutter.jpg


[ Bekijk op youtube ]
Als ik de levels voor alle drie de units ophoog dan krijg ik wel een curve te zien:
Nieuwe curve.jpg


Ik heb dit een beetje op de gok gedaan dus ik heb geen idee of dit ook een juist level is .... post daarom ajb nog even je meetgegevens.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6384
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor SARK » do 13 okt 2016, 7:17

Deze meneer laat twee zaken zien 1) hoe je een een trace van een bestaande curve curve maakt (voor jou niet interessant) en 2) hoe je deze in Boxsim importeert:

[ Bekijk op youtube ]

Hieronder een stukje uit de help file:
Kann man in Boxsim eigene Messdaten seiner Chassis nutzen?

In Boxsim wurde bewusst die Möglichkeit vorgesehen, Frequenz- und Impedanzgänge aus einer ASCII-Datei lesen zu können und basierend auf diesen auch zu simulieren. Dem engagierten Hobby-Lautsprecherbauer, der selbst in der Lage ist, Frequenzgänge zu messen, bietet sich damit die Möglichkeit individuelle Daten seiner Chassis mit in die Simulation einzubeziehen.

Folgende Vorgehensweise wird empfohlen:
1. Eine mitgelieferte Chassisdatei für ein Chassis gleicher Nennimpedanz und etwa gleicher Größe laden.
2. Mit diesem Chassis simulieren und sehen ob die Simulation prinzipiell rechnet und plausible Ergebnisse (für das geladene Chassis) liefert. Wenn jetzt weiter unten etwas schief geht, liegt es an den eingegebenen Chassisdaten und nicht an einer anderweitig fehlerhaften Eingabe.
3. Im Chassiseditor auf der Karte "Chassidaten" alle Daten ausfüllen bis auf Le, Re2, Le2, Re3 und Le3.
4. Frequenzgang und Impedanzgang aus einer ASCII-Datei einlesen. Die meisten Messprogramme können passende Dateien exportieren. Einzelheiten zu dem erwarteten Format siehe unten. Für den Importvorgang muss der Knopf "Import ..." angeklickt werden. Wenn die gemessene akustische Phase benutzt werden soll, muss unbedingt der angenommenen Schallentstehungsort (SEO) korrekt angegeben werden. Ist dieser nicht bekannt, sollte man besser ohne Messdaten für die akustische Phase simulieren.
5. Wenn der Impedanzgang (zumindest die Amplitude) eingelesen ist, können durch den Knopf "Re.. und Le.. aus Impedanzgang errechnen" die noch fehlenden Werte des Ersatzschaltbilds errechnet werden.
6. Die Angabe, wo der Frequenzgang gemessen wurde ist sehr wichtig. Bei Messdaten der eigenen Box die auch Objekt der Simulation ist, wird "zu simulierende Box" angegeben. Ist nicht bekannt, in welcher Umgebung gemessen wurde, sind die Messdaten für Boxsim nicht brauchbar.
7. Nicht vergessen, auf der Karte "Schallwand und Position" die Membranform und den Durchmesser des Schallaustritts, also den akustisch relevanten Membrandurchmesser anzugegeben. Wenn der Empfehlung in Pkt. 1 gefolgt wurde, kann der reale Wert nicht weit von dem weg liegen, was in dem Feld schon drinsteht. In diesem Fall wäre ein Vergessen dieses Punkts nicht so dramatisch.
8. Die Rechenergebnisse kritisch beäugen und überlegen ob das sein kann. Dann erst glauben.

Das erwartete Format der Importdateien
Erwartet wird eine mit Tabulator, Semikolon oder Leerzeichen getrennte ASCII-Datei mit Frequenz, Amplitude [dB] und/oder Phase in einer Zeile. Dezimaltrenner darf "," oder "." sein, Tausendertrenner sind nicht erlaubt. E-Format wird ebenfalls akzeptiert, nachfolgende Einheiten und Leerzeichen werden ignoriert.
Zeilen die nicht mit Leerzeichen, "+", "-", ".", "," oder einer Ziffer beginnen werden gänzlich ignoriert. Amplitude wird in dB/2,83V/m erwartet und Phasenlage in Grad. 0 Grad bedeutet Membran ist beim positiven Spannungsmaximum am hinteren Auslenkungsmaximum. Im normalen Arbeitsbereich eines Chassis oberhalb der Eigenresonanz bewegt sich die Phasenlage also in der Regel zwischen +90° und -90°. Erst zu hohen Frequenzen hin wird sie zu negativeren Werten abdriften, wenn als Schallentstehungsort die Schallwandebene angegeben wurde.
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 6313
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor pappaleo » do 13 okt 2016, 8:13

Ik denk dat bij het importeren bij deze vraag (mogelijk per abuis) 0 is ingevuld:
BoxsimLevel.png

Dat zou het lage level kunnen verklaren.

Wat hij ziet is alleen de impedantiecurve.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » do 13 okt 2016, 15:26

Hij geeft bij alle drie de drivers hetzelfde aan. Zal vanavond de arta files erbij zetten.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » do 13 okt 2016, 20:10

De arta en Limp files van het vintage project.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » do 13 okt 2016, 23:09

oplossing.png

Ik heb eens geprobeerd om via deze knop een verhoging van 90db (90db was een gok) te maken. dan komt er inderdaad wat in beeld.
Schermafdruk 2016-10-13 23.10.42.png


Probleem lijkt m dan te zitten in Arta?? Of zie ik dat verkeerd.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Jag
Berichten: 997
Lid geworden op: wo 01 mar 2006, 15:43
Locatie: Utrecht

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor Jag » do 13 okt 2016, 23:26

En meet je dual Channel? Anders moet je ook nog de akoestische offset bepalen buiten de level issues om.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » do 13 okt 2016, 23:28

Jag schreef:En meet je dual Channel? Anders moet je ook nog de akoestische offset bepalen buiten de level issues om.


Nee, ik meet single channel.

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6384
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor SARK » vr 14 okt 2016, 6:46

Het gaat al fout bij de bron .... de meting ziet er gewoon goed uit maar het dB level staat niet goed :think: Ik kan me niet voorstellen dat jouw tweet op -20 dB staat te tweeten =;
FR-tweeter-1mtr.jpg

ARTA experts please comment :idea:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23057
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor Henkjan » vr 14 okt 2016, 10:27

dat komt waarschijnlijk doordat ergens in Arta staat bij hoeveel mV op de microfoon-ingang van de geluidskaart hoeveel dB in t eggie hoort. maar als dat voor alle metingen op de zelfde waarde staat maakt dat toch niets uit voor de simulatie? je moet dan alleen de getallen langs de Y-as niet letterlijk nemen

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6384
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor SARK » vr 14 okt 2016, 11:50

Henkjan schreef:maar als dat voor alle metingen op de zelfde waarde staat maakt dat toch niets uit voor de simulatie? je moet dan alleen de getallen langs de Y-as niet letterlijk nemen

Voor de drivers onderling maakt dit idd niets uit maar tov impedantieverloop toch wel :?: :hide:
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23057
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor Henkjan » vr 14 okt 2016, 15:05

impedantie moet getalsmatig uiteraard wel kloppen, anders kloppen de waardes van het berekende filter niet. daarom is t verstandig om voor je meet altijd ff t impedantieverloop van een weerstand (10ohm ofzo) op te meten ter controle

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » za 15 okt 2016, 18:00

Henkjan schreef:impedantie moet getalsmatig uiteraard wel kloppen, anders kloppen de waardes van het berekende filter niet. daarom is t verstandig om voor je meet altijd ff t impedantieverloop van een weerstand (10ohm ofzo) op te meten ter controle

Betekend dit dat ik in dit geval via de modify level knop alle drivers zeg 90 db moet ophogen. Of moeten alle metingen opnieuw en eerst het probleem in arta opzoeken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23057
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor Henkjan » za 15 okt 2016, 19:08

sander1238 schreef:
Henkjan schreef:impedantie moet getalsmatig uiteraard wel kloppen, anders kloppen de waardes van het berekende filter niet. daarom is t verstandig om voor je meet altijd ff t impedantieverloop van een weerstand (10ohm ofzo) op te meten ter controle

Betekend dit dat ik in dit geval via de modify level knop alle drivers zeg 90 db moet ophogen. Of moeten alle metingen opnieuw en eerst het probleem in arta opzoeken.

voor het SPL level zou ik me geen zorgen maken, zolang je maar zeker bent dat alle drivers op de zelfde manier gemeten zijn en dat ze bij het zelfde getal in dB even hard spelen. als je het (ongeveer) goed wil hebben zou ik in Arta de instelling waar je opgeeft hoeveel mV overeenkomt met .. dB aanpassen

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » za 15 okt 2016, 21:17

oke, heb het level verhoogd met 90 db , De woofers staan in serie (=8ohm)
Dit is zonder enige filters ertussen.
Schermafdruk 2016-10-15 21.14.16.png

De tweeter (4 ohm) speelt beduidend harder dan de beide woofers (8ohm)
mmm :relax:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23057
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor Henkjan » zo 16 okt 2016, 16:02

sander1238 schreef:De tweeter (4 ohm) speelt beduidend harder dan de beide woofers (8ohm)
mmm :relax:
lijkt me normaal, daar hebben tweeters wel vaker last van :mrgreen:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 19382
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor ds23man » zo 16 okt 2016, 16:05

Henkjan schreef:
sander1238 schreef:De tweeter (4 ohm) speelt beduidend harder dan de beide woofers (8ohm)
mmm :relax:
lijkt me normaal, daar hebben tweeters wel vaker last van :mrgreen:


Inderdaad! En je hebt mensen die daar dan weer woofers bij zoeken met hetzelfde rendement. :lol:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » di 18 okt 2016, 21:07

Een paar avonden stoeien met Boxsim en ik kom tot het volgende resulataat: :yeah:
Schermafdruk 2016-10-18 21.04.26.png

Schermafdruk 2016-10-18 21.04.51.png


Filteronderdelen zijn besteld, nu eerst maar eens luisteren :relax:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 19382
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor ds23man » di 18 okt 2016, 21:15

Uitermate vreemde impedantieverloop. :think: :think: :think:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » di 18 okt 2016, 21:19

ds23man schreef:Uitermate vreemde impedantieverloop. :think: :think: :think:


klopt
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23057
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor Henkjan » di 18 okt 2016, 21:27

en die 1µF in het laag filter lijkt me ook vreemd....

Gebruikersavatar
Jag
Berichten: 997
Lid geworden op: wo 01 mar 2006, 15:43
Locatie: Utrecht

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor Jag » wo 19 okt 2016, 6:33

Hoe heb je de akoestische offset bepaald?

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6384
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor SARK » wo 19 okt 2016, 6:48

sander1238 schreef:Een paar avonden stoeien met Boxsim en ik kom tot het volgende resulataat: :yeah:

Je oplossing om de verbinding voor de tweeter te maken is geniaal :idea:
Als je nog eens een filter in Boxsim gaat maken moet je eens de optie "free wires" proberen, ik denk dat het effect exact het zelfde is maar het maakt het iets overzichtelijker.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1739
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: (vintage project #5) d'appolito

Berichtdoor sander1238 » wo 19 okt 2016, 14:49

In overleg met de achterban gaan we terug naar de impedantie meting. Hier klopt geen ... van ](*,)


Terug naar “Luidspreker Ontwerpwedstrijd”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten