LCD-DVMetertjes aansluiten.

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1082
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor mtb » wo 01 feb 2017, 17:47

Deze populaire paneelmetertjes zoals de DVM210 zorgen vaak voor problemen, als je ze zonder 'zwevende' voeding (zoals een 9V-batterij of extra trafo'tje met gelijkrichter) probeert aan te sluiten.
Ze trekken maar 1mA (zonder back-light, maar die zit meestal apart), dus is het niet zo moeilijk om dit van een bestaande voeding af te leiden, als je weet hoe ze werken.
Er zit meestal een AME/ICL7106 in, die zo wordt gebruikt:
AME7106.PNG

Het probleem zit 'm feit dat het IC de COM-aansluiting 3V (de ICL 2V8) onder V+ houdt als een soort zenerdiode.
De COM is verbonden met Vref-, inLO en met de min/massa van te meten spanning op inHI.
Als je een +/-5V voeding hebt, is dit een slimme oplossing (© Elektor):
7106DVM.PNG

En als het echt moet zweven:
Zwevende-DVM.PNG

Maar het kan ook zonder extra IC'tje, dus wordt vervolgd.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20797
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor ray5150 » wo 01 feb 2017, 19:20

https://www.conrad.nl/nl/voltcraft-dvm2 ... 26596.html
Kolere, wat een prijs. daar heb je er 10 LED voltmeters voor op Ebay... en 5 in LCD uitvoering, mét backlight er nog bij. :think:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11477
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor Ah!buis » wo 01 feb 2017, 19:57

mtb schreef:Maar het kan ook zonder extra IC'tje, dus wordt vervolgd.
Er zijn vele wegen naar Rome en met IC's in een buizenversterker, heb je daar weer een voeding voor nodig.
Je kunt de truc met de 2 C's naar een brug ook op 50Hz doen met dikkere.Wordt uiteindelijk even groot als een kleine trafotje erbij.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 3650
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor Bert61 » wo 01 feb 2017, 23:32

O:) komt er ook nog een overspanning beveiliging voor de meet ingang MTB :?:
Ik ben blij dat ik nog een galvanisch gescheiden spanning kon lenen uit de inschakel vertraging
Scheelt een hoop gedoe zie ik 8-[
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1082
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor mtb » wo 08 feb 2017, 19:33

Hier zie je hoe de COM geregeld wordt (voor de AME 3V), zie ook het datasheet:
7106COM.PNG

Daar heb ik een generiek model van gemaakt met de COM aan massa:
DVMac.PNG

Voor bijv. in buizenversterkers waar je de kathode-stroom wilt meten t.o.v. massa en gebruik maakt van de gloeitrafo, die zo ook symmetrisch rond massa ligt.
Je ziet goed dat V+ mooi gestabiliseerd wordt op 3V ondanks de rimpel, je moet de weerstanden zo kiezen dat alles nog in geleiding blijft, dat trekt maar een paar mA.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11477
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor Ah!buis » wo 08 feb 2017, 20:52

Zoiets moet wel te doen zijn :-k
Als ik dat inwendige bekijk kom het er toch iets anders uit te zien :?
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1082
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor mtb » do 09 feb 2017, 16:31

Niet dus (was het maar zo simpel):
7106AME.PNG

COM is dus een open-drain-output naar V-, met een slappe pull-up naar V+, ik heb 300kΩ genomen i.p.v. een 10μA-stroombron vanwege de eenvoud/stabiliteit.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11477
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor Ah!buis » vr 10 feb 2017, 16:48

Nog wat zitten spelen met dat idee :D
Het datablad is 't niet helemaal eens met wat jij hebt :o ,wel geen wereldschokkend verschil, kijk maar
siltxt.jpg

Na wat puzzelen ziet het er zo uit,
dvm.jpg

Die stroombron met een fet met zo weinig spanning, eerder twee transistors, als het maar een konstante stroom is.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1082
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor mtb » za 11 feb 2017, 16:59

Er is inderdaad een verschil(letje) tussen de AME7106 en de ICL7106, zoals ik in het begin al schrijf.
Die extra FET/stroombron is niet nodig als de voedingsspanningen redelijk constant/bekend zijn, zoals ik al heb laten zien.
R2 tussen V+ en COM zorgt daar al voor een constante stroom en de zener vangt stroomvariaties op als ie maar in de geleiding blijft.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1082
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor mtb » di 14 feb 2017, 18:15

Wil je bijv. de spanning/stroom meten in een (lab-)voeding, dan kan dat zo:
DVM2.PNG

Met R4, D5/6 en C2/3 extra, maken we een negatieve voeding voor de DVM.
Tussen a+ en out+ zit meestal een stabilisatie-IC zoals de LM317 o.i.d.
Je ziet dat de referentiespanning, na het opladen van de condensatoren, keurig op 3V blijft ondanks de wisselende stroombelasting.
Met een 1/100 spanningsdeler kan je de uitgangsspanning meten tot 20V en over de Shunt de stroom tot 2A.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1082
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor mtb » zo 26 feb 2017, 18:01

Met de extra negatieve spanning en zenerdiode's kunnen we ook een symmetrische voeding voor OpAmp's maken, zodat je de schakeling uit het begin van dit topic kan gebruiken:
DVM2a.PNG

De maximale stroombelasting is ca. 10mA (Rb=1k1Ω) en geschikt voor meer OpAmp's, zoals de LM324/358 o.i.d., zodat je bijv. aparte DVM's voor spanning en stroom kan gebruiken.
De offsetspanning valt meestal wel mee, maar als je die weg wilt regelen, kan je een μA741 o.i.d. gebruiken.
Het spanningsverschil tussen de voeding V(b+) en de uitgang van de OpAmp V(+ ) is ca. 3V en kan voor sommige OpAmp's op het randje zijn, maar met R6 kunnen dit vermijden:
DVM2b.PNG

Je ziet hier ook goed het in- en uitschakelgedrag van de voeding, de negatieve voeding V(b-) blijft langer aan dan V(b+) en als dat een probleem is, kan je het zo doen:
DVM2c.PNG

De negatieve zenerdiode is vervangen door een 'verschilversterker' met D9 en T1, die V(b+) volgt, zodat V(b-) vrijwel gelijk uitschakelt.
De anti-parallelle D8 zorgt ervoor dat de negatieve elco's ontladen kunnen worden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1082
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: LCD-DVMetertjes aansluiten.

Berichtdoor mtb » ma 27 feb 2017, 16:20

Als je geen Shunt (stroommeetweerstand) in de massa (nul) wilt hebben, is dit een alternatief:
DVM3.PNG

Met R4, D5/6 en C2/3 extra maken we nu een hogere voeding V(++) voor de DVM, die maar een paar mA trekt.
We gaan hier uit van een 24Vac-trafo (met een amplitude van 34Vp) en je ziet dat de referentiespanning V(+,c) keurig op 3V blijft ondanks de wisselende spanning.
In de bijlage staan alle LTspice-simulatie-files, zodat je zelf kan experimenteren met andere spanningen/stromen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten