Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » vr 22 apr 2011, 16:58

Alvorens een nieuwe versterker te gaan bouwen (of kopen) is het van belang hoeveel vermogen je eigenlijk gebruikt voor je luidsprekers.
Dit valt in de praktijk, als je geen disco of live-band hebt, reuze mee (of tegen).
Velen denken dat ze tientallen Watts nodig hebben voor een behoorlijk geluid in hun (huis)kamer, maar dit komt zelden boven de 1 Watt.
Dit verklaart ook dat veel mensen dolgelukkig zijn met hun (klasse-A/buizen) versterkertje van maar een paar Watt.
Om dit eenvoudig te kunnen meten, heb ik enkele jaren geleden al een Audio Power LED (APL) ontworpen, die ook in de Elektor Halfgeleidergids van 2009 heeft gestaan.
Ik gebruik de APL al jaren in verschillende uitvoeringen en heb inmiddels een simpel printje ontworpen, zodat iedere handige hobbyist het ook kan bouwen:
APL3.PNG

De APL is ook makkelijk op een gaatjesprint te bouwen:
APL-bottom.JPG

APL-top.JPG

APL-side.JPG

De LED is aan de onderkant gemonteerd, zodat ie makkelijk in het front van een box/paneel geplaatst kan worden.
Voor de duo-LED is de 3mm bestelnr. 187496-89 of de 5mm bestelnr. 185000-89 van Conrad geschikt, die typical 70 mcd levert bij 20 mA, en maximaal 100 mA piek kan hebben.
In onderstaande tabel staan de kleuren van de LED afhankelijk van de spanning over de luidspreker en omgerekend met V²/R het vermogen:
APL3-kleur.PNG

Bij 9 Vrms wordt de 100mA piekgrens door de rode LED bereikt, R3 en R4 dissiperen dan 1/4 W en ook de transistor kan dit nog hebben.
In de praktijk zal dit niet continu voorkomen, dit is natuurlijk eenvoudig te controleren door deze schakeling toe te passen: als de LED vaak lang rood oplicht, bijv. bij zwaar PA-gebruik in de disco of met een live-band, dient men een Audio-vermogensmeter met een hoger vermogensbereik zoals de K4307 van Velleman te gebruiken.
Twee APL's ingebouwd in een versterker:
AMP-APL.JPG

Het linkerkanaal levert ca. 1/2 Watt en het rechter 5 Watt (lijkt oranje op de foto, maar is toch echt rood), de middelste LED is een oranje Power-On-LED.
Voor inbouw in een box/paneel: zie de populaire SimPole.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door mtb op ma 25 apr 2011, 16:01, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23003
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Henkjan » vr 22 apr 2011, 21:02

hé, dat is leuk!

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21475
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor ray5150 » vr 22 apr 2011, 21:34

Gaat dit Henkjan's eerste soldeerprojectje worden?

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 3062
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 13:40
Locatie: Dordrecht

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Arno » vr 22 apr 2011, 21:38

ray5150 schreef:Gaat dit Henkjan's eerste soldeerprojectje worden?


Zou je denken. Ziet er toch nog best wel ingewikkeld uit :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21475
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor ray5150 » vr 22 apr 2011, 21:51

Arno schreef:
ray5150 schreef:Gaat dit Henkjan's eerste soldeerprojectje worden?


Zou je denken. Ziet er toch nog best wel ingewikkeld uit :mrgreen:


Ja, hoor eens, je moet toch ergens beginnen?... :wink:

(alhoewel er mensen zijn die met de combinatie batterij,weerstand en LED hopeloos de mist in gaan... :mrgreen: )

Handig schakelingetje trouwens, MTB. die ga ik binnenkort nog wel eens maken. leuk dat je het hier plaatst.
Mischien dat een mod er een sticky van kan maken?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23003
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Henkjan » za 23 apr 2011, 1:06

ray5150 schreef:Gaat dit Henkjan's eerste soldeerprojectje worden?
zou zomaar eens kunnen :lol: ik durfde het zelf niet hardop te zeggen, maar dit zou toch moeten lukken, ik zie schappelijk formaat onderdelen, en niet te veel.

b_force
Berichten: 12365
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor b_force » za 23 apr 2011, 1:15

Henkjan schreef:
ray5150 schreef:Gaat dit Henkjan's eerste soldeerprojectje worden?
zou zomaar eens kunnen :lol: ik durfde het zelf niet hardop te zeggen, maar dit zou toch moeten lukken, ik zie schappelijk formaat onderdelen, en niet te veel.

Ik weet een leuk verjaardagscadeautje voor Henkjan, een Velleman kitje ofzo :wink:

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9310
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » za 23 apr 2011, 9:25

Leuke schakeling! Ik neem aan door de 10uF dat je niet continue een led ziet knipperen, maar dat dit geleidelijk gaat?

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » zo 24 apr 2011, 16:14

Afbeelding
De 10uF elco zit er om de schakeling gevoeliger te maken, normaal licht een groene LED pas op bij ca. 2V, maar via D1 wordt de elco gedurende de negatieve fase eerst opgeladen en gedurende de positeve ontladen via de LED.
Bij ca. 1 Vrms (1V4 top) licht de groene LED al op door deze spanningsverdubbeling (minus de spanningsval over D1 bij het opladen).
Ik weet niet wat je precies bedoelt met knipperen, maar de LED volgt gewoon het ritme van het (muziek)signaal, meestal de bas dus, want daar gaat het meeste vermogen inzitten.

Gebruikersavatar
bertor
Berichten: 1338
Lid geworden op: vr 25 mei 2007, 20:24
Locatie: Enschede

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor bertor » zo 08 jan 2012, 21:43

mtb schreef:Alvorens een nieuwe versterker te gaan bouwen (of kopen) is het van belang hoeveel vermogen je eigenlijk gebruikt voor je luidsprekers.
Dit valt in de praktijk, als je geen disco of live-band hebt, reuze mee (of tegen).
Velen denken dat ze tientallen Watts nodig hebben voor een behoorlijk geluid in hun (huis)kamer, maar dit komt zelden boven de 1 Watt.


Voor El Cuerno heb ik dat ook eens uitgezocht en ik kwam erop uit dat je toch veel meer 'vermogen' wilt hebben vanwege de pieken:

viewtopic.php?p=1509593#p1509593
viewtopic.php?p=1512347#p1512347

Op de luisterplek wil ik pieken van 105 dB per speaker kunnen halen. Op zich is dat vrij extreem, maar voor het hoog met een rendement van 97 dB/W/m is al een vermogen van 16 W nodig, ofwel een piekspanning van 16 V aan 8 Ohm.

Hierboven heb ik vermogen tussen aanhalingstekens gezet en ik denk dat het zeker waar is dat het (gemiddelde) vermogen zelden boven de 1 Watt uitkomt. Maar, als er door bijvoorbeeld een drumslag gedurende 100 ms een vermogen van 10W wordt gevraagd is het gemiddelde vermogen 1 W, maar toch moet de versterker die 10 W kunnen leveren anders gaat ie in de clip.

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » ma 09 jan 2012, 17:51

Met de APL zijn (drum)pieken goed te zien, je moet de schakeling maar eens bouwen (kost maar een paar euro) en uitproberen, je zal nog versteld staan, hoe hard je je versterker moet zetten om wat te zien.

Gebruikersavatar
bertor
Berichten: 1338
Lid geworden op: vr 25 mei 2007, 20:24
Locatie: Enschede

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor bertor » ma 09 jan 2012, 21:41

Dan moet ik 8 stuks bouwen, voor elk kanaal eentje ;)

Maar op zich is dat niet nodig, ik heb al een VU meter voor elk kanaal op mijn scherm staan. Wat me daar opvalt bij de mid (200 tot 1300 Hz) is dat bijvoorbeeld de snaredrum bij rustige passages makkelijk pieken van 10 tot 15 dB geeft.

Gebruikersavatar
nl3prc
Berichten: 1279
Lid geworden op: di 08 nov 2011, 15:07
Locatie: Den Helder

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor nl3prc » ma 09 jan 2012, 23:13

De vraag is echter wel hoe weet je nu met dit schakelingetje hoeveel vermogen je heb ik zie dat niet echt.
Beter één in de hand dan de lucht van tien. ](*,)
Een goed plaatje heeft geen woorden nodig.:rock:

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4148
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor audiomanics » ma 09 jan 2012, 23:26

Wat doet dat schakelingetje als ik er 1500Wrms per kant op los laat? Wordt rood dan flitslicht met rooksignalen?

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Vinculum
Berichten: 3176
Lid geworden op: do 19 jun 2008, 13:16
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Vinculum » di 10 jan 2012, 9:12

Wie maakt er een mooi klein printje van? :D
Ik maak alles. Al is het maar kapot.
Always be yourself! Unless you can be Batman, then always be Batman.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9310
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » di 10 jan 2012, 9:30

Ik wil er wel een layoutje van maken, bevestigingsgaten aanbrengen, en vervolgens een paar in een panel zetten, is goedkoper. Kan vervolgens wat printjes laten maken, wie heeft hier belangstelling voor? Zal nog even nakijken wat de kosten zijn.

Gebruikersavatar
Vinculum
Berichten: 3176
Lid geworden op: do 19 jun 2008, 13:16
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Vinculum » di 10 jan 2012, 9:38

Nou lijkt me best leuk om die een paar te hebben als de kosten laag zijn. Ook handig om wat te testen of mee te spelen.
Ik maak alles. Al is het maar kapot.
Always be yourself! Unless you can be Batman, then always be Batman.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9310
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » di 10 jan 2012, 9:51

Kom op max 5 euri voor een pcb-tje, meer richting 4, hang even van de aantallen af.

Gebruikersavatar
Vinculum
Berichten: 3176
Lid geworden op: do 19 jun 2008, 13:16
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Vinculum » di 10 jan 2012, 10:20

Dan lust ik er wel 1 hoor. Bij 4 euro of minder wel 2. ;)
Ik maak alles. Al is het maar kapot.
Always be yourself! Unless you can be Batman, then always be Batman.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9310
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » di 10 jan 2012, 10:26

Wat ik wel kan/wil doen is de componentjes erbij bestellen, met name die led zal niet iedereen hebben liggen. Heb je voor iets meer erbij (led is iets van 1 euro) een compleet pakketje. Mits er voldoende belangstelling is, stel meer dan 10 stuks.

Hangt ook even van de TS af, het zijn ontwerp, of hij hiermee akkoord gaat.

Gebruikersavatar
595ss
Berichten: 322
Lid geworden op: vr 02 dec 2005, 16:26
Locatie: Gullringen, sverige

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor 595ss » di 10 jan 2012, 12:44

Als het rond de 5 euri per stuk incl. led dan wil ik er ook wel 2.

Rob
morgen is er weer een dag

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » di 10 jan 2012, 18:04

Prima idee, ik heb er al 10 bij Barry2001 besteld.
Als je de schakeling bouwt en uittest kan je ze best voor €10/stuk incl. verzendkosten (er passen wel een paar in een noppenenvelope, die met de gewone post kan) verkopen, voor nietsolderende zelfbouwers of andere audiofielen.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9310
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » di 10 jan 2012, 18:41

Ok. Ik ga een printje tekenen, dan weet ik hoe groot 'ie precies wordt en dus wat de exacte prijs zal zijn, en even kijken wat het scheelt in een paneltje. Iets verdienen met andermans ontwerp wil ik niet in de hobbysfeer, dus dan kan het wat mij betreft tegen kostprijs naar wie belangstelling heeft. Ging me erom dat jij (als bedenker) er geen bezwaar tegen hebt, kon zijn dat je zelf er commerciele plannen mee had oid. Qua aantallen kan het nu al wel uit, als je er zelf al 10 wilt hebben.

Ik kan dan gelijk een bestelling doen voor de componentjes, met name de led, dan hoeft een ieder die niet afzonderlijk te kopen.

In aankomend weekend zal ik een bordje tekenen, wie belangstelling heeft laat maar weten. Inclusief componenten zal het ruim beneden de 10 euris liggen, en als ik ze moet verzenden de portokosten er bij op.

Er komt een 2.54mm pinheadertje op als aansluiting, en ik zal er 2 bevestigingsgaten opzetten.

Dus bij reactie: svp het aantal dat je wilt, en incl of excl componenten.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9310
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » wo 11 jan 2012, 17:11

Eerste aanzet. Hier is alles op topzijde gemonteerd, traces onderzijde, je zou bv de led op de bottomzijde kunnen monteren (omgedraaid) of de header waar het signaal binnenkomt.
Voor de led ben ik uitgegaan van de 3mm variant http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... 15WEGW.pdf, de 5mm past ook in de footprint maar heeft het rechte kantje op de behuizing niet aan de zijkant zitten maar onder.
Outline van het bordje, bevestigingsgaten, iets anders ipv een header, kan het zo aanpassen. Shoot :mrgreen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Vinculum
Berichten: 3176
Lid geworden op: do 19 jun 2008, 13:16
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Vinculum » wo 11 jan 2012, 17:15

Misschien de led in het midden van de print? Dat is wat makkelijker als je wilt inbouwen.
Ik maak alles. Al is het maar kapot.
Always be yourself! Unless you can be Batman, then always be Batman.


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast