Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21455
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor ray5150 » wo 11 jan 2012, 18:22

Is het ook mogelijk om de schakeling aan te passen zodat hij werkt bij een paar honderd milliVolt ?

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » do 12 jan 2012, 16:20

Een nog gevoeliger APL kan alleen met een externe voeding, dat hoeft bij inbouw in een versterker geen probleem te zijn.
Je kan ook een LED-VU-meter gebruiken zie bijv. http://www.circuitsonline.net/schakelin ... meter.html.
Ik ben overigens wel bezig met een gevoeliger APL gecombineerd met een Subbasdetector, maar dat gaat nog wel even duren vanwege andere projecten.
@Barry2001:
Je kan toch gewoon mijn lay-out aanhouden, het printje wordt met dubbelzijdig tape aan de binnenkant van box/paneel geplakt, zie viewtopic.php?p=1522449#p1522449.
Maar als je toch schroefgaten wilt gebruiken, kan je ze meteen als soldeer/faston-oog voor aansluiting van de speaker gebuiken en kan de LED in het midden.
Maak de transistor-gaten niet te klein, want dat is lastig met de hand solderen
Laatst gewijzigd door mtb op do 12 jan 2012, 16:31, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22988
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Henkjan » do 12 jan 2012, 16:23

Vinculum schreef:Misschien de led in het midden van de print? Dat is wat makkelijker als je wilt inbouwen.
en voeg een terminal toe, dan kan je de LED wat makkelijker plaatsen, dan hoeft t printje niet daar te zijn waar je de LED wil hebben

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » do 12 jan 2012, 17:04

mtb schreef:Een nog gevoeliger APL kan alleen met een externe voeding, dat hoeft bij inbouw in een versterker geen probleem te zijn.
Je kan ook een LED-VU-meter gebruiken zie bijv. http://www.circuitsonline.net/schakelin ... meter.html.
Ik ben overigens wel bezig met een gevoeliger APL gecombineerd met een Subbasdetector, maar dat gaat nog wel even duren vanwege andere projecten.
@Barry2001:
Je kan toch gewoon mijn lay-out aanhouden, het printje wordt met dubbelzijdig tape aan de binnenkant van box/paneel geplakt, zie viewtopic.php?p=1522449#p1522449.
Maar als je toch schroefgaten wilt gebruiken, kan je ze meteen als soldeer/faston-oog voor aansluiting van de speaker gebuiken en kan de LED in het midden.
Maak de transistor-gaten niet te klein, want dat is lastig met de hand solderen


Ik zet de led wel in het midden, dat is wat handiger ja. Dat plakken vind ik persoonlijk niks, maar als je dit wilt zaag je toch gewoon de uiteinden eraf, waar de schroefgaten zitten.

De transistor gaten, die zijn precies goed. Een BC547 is een TO92, met rechthoekige pootjes van 0.38x046mm. Met Pietapegras kom je op een diameter afgerond van 0.6mm. In de regel wordt hier 0.2mm bij opgeteld, dus gaten van 0.8mm. Het padje eromheen wordt minimaal 0.6mm groter genomen, dus wordt hier 1.4mm. Groter is makkelijker solderen, maar dan komt je clearance in gevaar hier, dus is 'ie 1.4mm gebleven. Al vele malen gebruikt deze footprint, werkt uitstekend.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » do 12 jan 2012, 17:06

Henkjan schreef:
Vinculum schreef:Misschien de led in het midden van de print? Dat is wat makkelijker als je wilt inbouwen.
en voeg een terminal toe, dan kan je de LED wat makkelijker plaatsen, dan hoeft t printje niet daar te zijn waar je de LED wil hebben


Wat bedoel je met een terminal, een header?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22988
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Henkjan » do 12 jan 2012, 19:35

Barry2001 schreef:
Henkjan schreef:
Vinculum schreef:Misschien de led in het midden van de print? Dat is wat makkelijker als je wilt inbouwen.
en voeg een terminal toe, dan kan je de LED wat makkelijker plaatsen, dan hoeft t printje niet daar te zijn waar je de LED wil hebben


Wat bedoel je met een terminal, een header?

zo'n ding om draad aan vast te kunnen maken idd

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » vr 13 jan 2012, 17:17

De gebruikelijke TO-92 variant (vroeger tenminste?) is met de middelste pin naar achter gebogen, zodat je grotere pads kan gebruiken:
TO-92.jpg

Die rechts-onder dus, die ik ook op mijn lay-out gebruik.
@Henkjan: i.p.v. de LED kan je ook een 0,1" (2,54 mm) header plaatsen, zodat je de LED ergens anders kan monteren.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » za 14 jan 2012, 13:43

Als ik datasheets bekijk zie ik dat allebei wordt gebruikt inderdaad, naast elkaar en de middelste pin naar voren. Heb een nieuwe layout gemaakt met de led in het midden. Hier is de 'naast elkaar' footprint nog gebruikt voor de TO-92. Je moet overigens wel met een behoorlijke dakgoot soldeerbout te werk gaan wil je dit niet goed kunnen solderen of sluiting maken.... maar ik wil het middelste pootje nog wel even verplaatsen. Komt er iig zo uit te zien.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » za 14 jan 2012, 15:53

Het solderen van de transistor zal mij na 40 jaar ervaring en met mijn Weller wel lukken, maar voor minder ervaren soldeerders/beginners is het makkelijker als je de pin verplaatst en de pads groter maakt.
Om het printje nog toegankelijker te maken, kan je nu ook de schroefgaten met J1 verbinden, zodat je fastonnetjes kan gebruiken voor de speaker aansluiting, voor de niet-soldeerders die een gemonteerd printje willen hebben.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » za 14 jan 2012, 19:51

Ok, ik zal de pin verplaatsen en de padjes groter maken.

Die andere opmerking over de Fastons, dus de header met de pads van de bevestigingsgaten doorverbinden: heeft 1 groot nadeel: als iemand het printje op een aluframe oid wil monteren met M3 boutjes heb je kortsluiting en ben je dus nogal beperkt in je montagemogelijkheden, dus of dat verstandig is...

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21455
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor ray5150 » za 14 jan 2012, 21:02

Ik kan me vergissen, maar als ik naar Faston zoek, zie ik allemaal soorten connectoren, maar geen soldeeroog...
imagesCAY2EZHB.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » za 14 jan 2012, 21:58


Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » zo 15 jan 2012, 10:37

Padjes van de BC547 aangepast, ook gelijk die van de led wat groter gemaakt.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » zo 15 jan 2012, 17:44

Ik wil niet blijven zeuren, maar ik zie nog steeds geen verbinding naar de schroefogen, verder kan de print wel smaller (1cm) als je de weerstanden 0,1" uit elkaar zet, en ook de sporen kunnen wel wat dikker.
Sorry hoor, maar ik ontwerp al 40 jaar printen en ben nog nooit zolang met zoiets simpels bezig geweest!
@Ray: Faston is een eigenlijk een merknaam, maar in de volksmond staat het voor allerlei krimpconnectors, haal maar eens een (oude) auto uitelkaar, dan kom je vanalles tegen, zie ook no. 737281 van Conrad.nl.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » zo 15 jan 2012, 18:22

Als je dan ook svp het commentaar leest in dit draadje, betreffende de verbinding naar de schroefogen. Scheelt zeuren.
De sporen zijn 300um breed. Dik zat dus. En ja, de print kan vast wel 1.0mm smaller. En dan?

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » zo 15 jan 2012, 19:36

Een bekende standaard printmaat is de Euro-kaart: 16x10 cm.
Dus als je het printje 53,3 x 10 mm maakt, kunnen er 30 op een Euro-kaart of met 50x10mm 32 , wat vaak scheelt bij de productie.
Je Faston-link zie ik nu pas.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » zo 15 jan 2012, 19:39

Heb even gekeken, het wordt alleen maar duurder in een panel. Kleine bordjes als dit plakken ze gewoon bij op een lopende order 2 laags/1.6mm dik, is goedkoper, eurokaart of een andere standaardmaat maakt dan niet uit. Denk dat we gewoon voor losse bordjes moeten gaan, en dan betaal je voor de oppervlakte. Kan 'm nog wel even minimaliseren, en dan bestellen.

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » zo 15 jan 2012, 19:57

Het is makkelijker voor grotere orders als je van een enkelzijdige eurokaart uitgaat, ze kosten dan per stuk niet veel.
En verbindt a.u.b. de schroef-ogen met J1, voor de niet-soldeerders.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » di 17 jan 2012, 22:10

Hierbij de uiteindelijke versie, het geheel is nog iets kleiner geworden. Heb de padjes van de schroefgaten doorverbonden met J1. Vind het nog steeds geen handige keuze, maar bij verdere discussie hebben we kerst 2012 nog geen print :mrgreen:

Aantallen:
mbt 10 stuks
595ss 2 stuks
Vinculum 2 stuks, kun je nog bevestigen?

Bij deze aantallen schiet het nog niet echt op en is het EUR 4,80 p/print (vanaf 20 wordt het EUR 4,00). De printen hebben een chemisch goud finish, dit is voor handsolderen erg prettig, en ze hebben soldeermasker. Geen silkscreen.

Met de 3mm duo led 187496 - 89 van Conrad + de rest van de componentjes wordt het EUR 5,50 p/stuk, dit is zonder een Faston oid, alleen de componentjes. Bij verzenden komt er nog iets bij, hangt van het gewicht en aantal af.

Ik stel voor t/m aankomend weekend de inschrijving open te houden en dan te bestellen. Dus wie nog mee wil, laat maar horen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Vinculum
Berichten: 3176
Lid geworden op: do 19 jun 2008, 13:16
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Vinculum » wo 18 jan 2012, 14:12

Barry2001 schreef:Vinculum 2 stuks, kun je nog bevestigen?

Bevestigd! :) Klasse werk!
Ging het bij mijn Prologue ook maar zo snel...
Ik maak alles. Al is het maar kapot.
Always be yourself! Unless you can be Batman, then always be Batman.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » wo 18 jan 2012, 16:22

Ik dacht dat je het tempo er daar ook aardig in had..... 2 stuks genoteerd. Wil je met of zonder componentjes?

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1118
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor mtb » wo 18 jan 2012, 16:44

Inderdaad een super sjiek printje zo, ik bestel er nu 20 om de prijs voor de anderen te drukken.
Ik hoef er geen onderdelen bij.
Is de prijs in of ex B.T.W.?

Gebruikersavatar
cobaltjeh
Berichten: 1576
Lid geworden op: di 23 jun 2009, 14:12
Locatie: Dongen

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor cobaltjeh » wo 18 jan 2012, 17:37

Is het niet handig om deze ook bij de inkoopacties te zetten, nu is het niet echt duidelijk voor mensen dat ze zich kunnen inschrijven.

Gebruikersavatar
bcvdb
Berichten: 467
Lid geworden op: vr 22 jul 2011, 18:52
Locatie: Steensel (Eindhoven)

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor bcvdb » wo 18 jan 2012, 18:41

Ik wil er ook wel 4... met componenten als dat kan.

Betalingsgegevens kunnen via PM :D

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9291
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Audiovermogen meten met de Audio Power LED (APL).

Berichtdoor Barry2001 » wo 18 jan 2012, 21:40

mtb schreef:Inderdaad een super sjiek printje zo, ik bestel er nu 20 om de prijs voor de anderen te drukken.
Ik hoef er geen onderdelen bij.
Is de prijs in of ex B.T.W.?


20 stuks genoteerd, de prijs gaat naar EUR 4,- p/pcb. Incl BTW.


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten