mooie en veilige schakelaars voor netspanning

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
cobaltjeh
Berichten: 1576
Lid geworden op: di 23 jun 2009, 14:12
Locatie: Dongen

Re: mooie schakelaars

Berichtdoor cobaltjeh » ma 05 dec 2011, 17:10

Waarom al die 10 tot 15 euro kostende drukknopjes?

Die uit de inkoopactie uit HK zijn exact hetzelfde, allemaal van het merk onPow.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21784
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: mooie 230V schakelaars

Berichtdoor Henkjan » ma 12 dec 2011, 19:46


is dus ook niet goed :( want ondanks dat er on-off in de beschrijving staat, is het dus toch een deurbel type, en niet "druk-aan, druk-uit"

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21784
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: mooie 230V schakelaars

Berichtdoor Henkjan » ma 12 dec 2011, 22:34

Pjotr schreef:Poeh hé, nogal complex schakelingetje. Voordeel is wel dat het een kant en klaar bouwkitje is.

Hier het klassiek 555 schema'tje:
De bijlage Push-button-ON-OFF.gif is niet meer beschikbaar


Wie wil gaat zijn gang. Maar als iemand een printje ontwerpt dan wil ik daar wel graag een paar van hebben :) ;)


is er niet een chinees die zoiets kant&klaar aanbiedt? in principe alleen dit deel nodig:
NE555 schakeling voor pushbutton.png
en dan zelfs zonder t relais want dat zit al op de voeding. doet zo'n NE555 't ook op 5V overigens? anders schiet ik er weer niets mee op natuurlijk (of moet toch dat 12V/230V relais er in zetten en t relais in de DAC voeding overbruggen)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20323
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: mooie schakelaars

Berichtdoor ray5150 » ma 12 dec 2011, 23:11

Ni hao! :lol:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17415
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: mooie 230V schakelaars

Berichtdoor Pjotr » ma 12 dec 2011, 23:18

Henkjan schreef: doet zo'n NE555 't ook op 5V overigens? anders schiet ik er weer niets mee op natuurlijk (of moet toch dat 12V/230V relais er in zetten en t relais in de DAC voeding overbruggen)

Nope, een 5V relais trekt net wat te veel stroom voor de NE555.

Maar waarvoor wil je dit zonder trafo gebruiken? Ding is juist bedoeld als low power stdby om de voeding aan/uit te schakelen.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21784
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: mooie 230V schakelaars

Berichtdoor Henkjan » ma 12 dec 2011, 23:22

Pjotr schreef:
Henkjan schreef: doet zo'n NE555 't ook op 5V overigens? anders schiet ik er weer niets mee op natuurlijk (of moet toch dat 12V/230V relais er in zetten en t relais in de DAC voeding overbruggen)

Nope, een 5V relais trekt net wat te veel stroom voor de NE555.

Maar waarvoor wil je dit zonder trafo gebruiken? Ding is juist bedoeld als low power stdby om de voeding aan/uit te schakelen.

omdat ik net een 5V PSU module gekocht heb, in de veronderstelling dat ik alleen een schakelaar nodig zou hebben en dan zo dat 5V relais op jou DAC voeding kon aansturen. Hoeveel mA trekt zo'n 5V relais dan? laat ik dat idee los, dan is een compleet printje (van onze haagse chinees?) the next best thing. kan ik in elk geval een mooie schakelaar gebruiken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21784
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: mooie schakelaars

Berichtdoor Henkjan » do 15 dec 2011, 21:59


is dus wel latching :rock: zou die mooi staan op een zwarte modus kast?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21784
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: mooie 230V schakelaars

Berichtdoor Henkjan » do 15 dec 2011, 22:05

Pjotr schreef:Nope, een 5V relais trekt net wat te veel stroom voor de NE555.
dat relais dat in de Pjotr HK DAC voeding zit trekt erg weinig hoor:
farnel.nl schreef:Coil Current: 44mA

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21784
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: mooie schakelaars

Berichtdoor Henkjan » do 15 dec 2011, 22:15

cobaltjeh schreef:Waarom al die 10 tot 15 euro kostende drukknopjes?
Die uit de inkoopactie uit HK zijn exact hetzelfde, allemaal van het merk onPow.
:oops: idd, dit is die van conrad die ik net voor €18 heb gekocht :oops:
http://www.onpow.com/en/product/product1299.html

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17415
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: mooie 230V schakelaars

Berichtdoor Pjotr » do 15 dec 2011, 22:27

Henkjan schreef:
Pjotr schreef:Nope, een 5V relais trekt net wat te veel stroom voor de NE555.
dat relais dat in de Pjotr HK DAC voeding zit trekt erg weinig hoor:
farnel.nl schreef:Coil Current: 44mA

Jah, maar dat schakelt geen 1KVA aan trafo's :shock: Neem toch aan dat het een beetje universeel moet blijven... Als je het per se op 5V wilt hebben ook best maar ik heb dat niet getest. Dus geen garantie dat het ook gaat werken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 21784
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: mooie schakelaars

Berichtdoor Henkjan » do 15 dec 2011, 22:36

ah, op die fiets.

de NE555 zou t net op 5V moeten doen overigens (ff t datasheet gegoogled)

Gebruikersavatar
nxs77
Berichten: 1063
Lid geworden op: za 06 mar 2010, 1:47
Locatie: Berlikum
Contacteer:

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor nxs77 » zo 13 okt 2013, 15:56

Is het mischien ook een optie om 230vac relais te gebruiken? Ik heb daar nog wel een heleboel van. Die zijn gebruikt om hele lichtgroepen in een groot kantoor pand te schakelen.

Als er interesse is laat maar weten, dan haal ik ze van de printen af.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20323
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor ray5150 » zo 13 okt 2013, 16:01

Daar moet je dan ook weer een schakelaar voor gebruiken die 230 VAC aankan, kan je net zo goed de hele schakelstroom er doorheen sturen. staat een beetje haaks op het uitgangs punt om een strakke design drukknop te gebruiken.

Maar een fotootje is natuurlijk altijd wel interessant. :wink:

Gebruikersavatar
nxs77
Berichten: 1063
Lid geworden op: za 06 mar 2010, 1:47
Locatie: Berlikum
Contacteer:

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor nxs77 » zo 13 okt 2013, 17:19

Mijn idee was eigelijk om het mooie schakelaartje niet de volle mep te geven.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17415
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Pjotr » zo 13 okt 2013, 17:23

ray5150 schreef:Daar moet je dan ook weer een schakelaar voor gebruiken die 230 VAC aankan, kan je net zo goed de hele schakelstroom er doorheen sturen. staat een beetje haaks op het uitgangs punt om een strakke design drukknop te gebruiken.

Maar een fotootje is natuurlijk altijd wel interessant. :wink:

Hoeft niet hoor. Het is in industriële schakelkasten heel gebruikelijk dat een groot vermogensrelais gestuurd wordt door een kleiner stuurrelais.

Gebruikersavatar
nxs77
Berichten: 1063
Lid geworden op: za 06 mar 2010, 1:47
Locatie: Berlikum
Contacteer:

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor nxs77 » zo 13 okt 2013, 20:54

Precies!

Jamesblond
Berichten: 547
Lid geworden op: wo 22 apr 2015, 10:55
Locatie: Arnhem

Re: mooie 230V schakelaars

Berichtdoor Jamesblond » do 13 apr 2017, 11:49

Pjotr schreef:Poeh hé, nogal complex schakelingetje. Voordeel is wel dat het een kant en klaar bouwkitje is.

Hier het klassiek 555 schema'tje:
Knipsel.PNG


Wie wil gaat zijn gang. Maar als iemand een printje ontwerpt dan wil ik daar wel graag een paar van hebben :) ;)

Begrijp ik goed dat J1 en J2 gewoon 220V netspanning is, NA de aan/uitschakelaar van een aangesloten versterker? Dat wil zeggen dat het relais het rated vermogen van de aangesloten versterker moet kunnen verstouwen.

Dit zou voor mij een uitkomst zijn. Is dit goed te bouwen op een hobbyprint?
Laatst gewijzigd door Jamesblond op do 13 apr 2017, 13:09, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 17415
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Pjotr » do 13 apr 2017, 13:04

Kun je doen. Als je maar rekening houdt met minimale veiligheidsafstanden voor de 230V. W.d.b. zijn er voor het relais mooie insteekvoetjes te koop met aparte schroefaansluitingen

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20323
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor ray5150 » do 13 apr 2017, 18:17

Geen slecht idee om het op die manier uit te voeren.


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast