Liever lui dan moe

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » zo 30 aug 2015, 16:23

Een half jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat het handmatig aan/uit zetten van mijn versterker en het handmatig selecteren van het juiste kanaal wel heel ouderwets is. Gevolg was een zelfbouw project om hier een einde aan te maken met dit grijze doosje tot gevolg:
P1030701.jpg


Voor de zelfbouwers die dit een leuk project vinden en iets vergelijkbaars willen maken of gewoon nieuwsgierig zijn. Hier het schema en wat foto's.

Het kastje heeft 2 ingangen en 1 uitgang voor audio. De ingang waar een signaal op staat wordt automatisch doorgeschakeld naar de uitgang die je versterker ingaat. Verder gaat de versterker aan en na ongeveer 20 minuten geen signaal gaat de versterker automatisch weer uit.

Het schema:
AutoAmpOnOff V2.png


Het eindresultaat:
P1040394.jpg
P1040401.jpg


PS: Met dank aan Rod Elliott voor alle schema's die hij op het internet deelt en waar ik een afgeleide van het :
http://sound.westhost.com/project38.htm
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20795
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor ray5150 » zo 30 aug 2015, 21:01

Opmerkelijk, je tekent een schema in Eagle, en vervolgens bouw je het op gaatjesprint op.
Maakt niet uit, zo werkt het ook.
Ik ben ook met deze bezig, maar dan op luidsprekerniveau, tikje zwaarder relais.
Persoonlijk zou ik de trafo ook op een stuk gaatjes print monteren, is toch iets veiliger dan nu.
Ziet er op zich wel netjes opgebouwd uit.

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » zo 30 aug 2015, 21:40

Heb in het verleden wel eens dingen gemaakt en de boel toen niet goed gedocumenteerd. Als je het dan wilt wijzigen, repareren of hergebruiken is het lastig als je geen schema hebt.
Schakeling is niet heel kritisch en dan is gaatjesprint gewoon gemakzucht.
Trafo zit goed vast met secondelijm. Gaat geen kant meer op. Plastic deksel erop, uit het zicht zetten en klaar is kees. :-"
Audio set:
PiCorePlayer - ESI Dr. DAC nano - NAD 165BEE - 2xUCD180HG - Avalon Avatar

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20795
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor ray5150 » zo 30 aug 2015, 21:45

Da's waar ook, ik was de titel alweer vergeten. :rofl:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11477
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor Ah!buis » zo 30 aug 2015, 22:00

Misschien voor de evt. nabouwer goed om weten.
CH2 kan inbreken in CH1, omgekeerd niet.Dus CH2 heeft voorrang.
Alleen als CH1 heel hard binnen komt, als CH2 aktief is, zou 't relais K1 wel 's kunnen klapperen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » zo 30 aug 2015, 22:17

Dat klopt inderdaad. Geluid op beide ingangen tegelijk zetten is niet heel handig. Wordt het wat onrustig van.
Audio set:
PiCorePlayer - ESI Dr. DAC nano - NAD 165BEE - 2xUCD180HG - Avalon Avatar

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » di 20 okt 2015, 14:01

Mijn te lui om te lopen kastje had kuren. Kanaal selectie nog steeds goed, maar eindversterker ging niet meer uit. :-k

Meten is weten:
- comparatoren triggeren niet zonder signaal.
- Mosfets lijken nog heel.
- Staat geen spanning over vermogens relais.
- Relais is wel ingeschakeld... :shock:

Conclusie:
Relais moet stuk zijn! :boos:

Actieplan:
- Relais van de PCB gehaald en doorgemeten. Spoel is prima, Contact nog steeds in geleiding. :?
- Relais op de tafel geslagen en verbinding is weg. #-o
- Relais vervangen. Had er nog 1 liggen :D

Testen:
- Kastje werkt weer vlekkeloos. :yeah:

Kern van het verhaal:
Wilde dit ontwerp nog weer eens onder de aandacht brengen, omdat ik er zelf zo enthousiast over ben.
Audio set:
PiCorePlayer - ESI Dr. DAC nano - NAD 165BEE - 2xUCD180HG - Avalon Avatar

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 20795
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor ray5150 » di 20 okt 2015, 18:25

Laat me raden, je had geen vonkendemper (condensator van tussen de 22 en 47 nF in X2 uitvoering) over de relaiskontakten geplaatst ?
Dit voorkomt dat de kontakten aan elkaar branden door overspringende vonken bij het in-en-uitschakelen.
Daar heb je voornamelijk bij eindversterkers last van, door de hoge inschakelpieken

Wel doen, anders kun je over een jaar weer een nieuw relais gaan kopen.

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » di 20 okt 2015, 18:41

Bedankt voor de tip, maar mijn versterker heeft een schakelende voeding van Hypex. De SMPS400a180. Verwacht dat de inschakelstroom daarvan wel wat meevalt ten opzichte van een ringkerntrafo, of zie ik dat verkeerd? Sowieso minder inductief lijkt me.
Audio set:
PiCorePlayer - ESI Dr. DAC nano - NAD 165BEE - 2xUCD180HG - Avalon Avatar

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18636
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor ds23man » di 20 okt 2015, 19:09

Een smps heeft eerst een brugcel en daarna een elco direct in het 220V circuit. Als die elco ontladen is, kan die een behoorlijke stroom trekken bij inschakelen.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11477
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor Ah!buis » di 20 okt 2015, 19:16

ds23man schreef:Een smps heeft eerst een brugcel en daarna een elco direct in het 220V circuit. Als die elco ontladen is, kan die een behoorlijke stroom trekken bij inschakelen.

Heeft die voeding dan geen NTC in de ingang ? Zit wel in bijna alle comp.voedingen die ik gezien heb.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18636
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor ds23man » di 20 okt 2015, 19:18

Jawel, maar dat is niet zaligmakend.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11477
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor Ah!buis » di 20 okt 2015, 19:26

Er is altijd nog wel een stroomstoot bij inschakelen, moet geen kwaad kunnen voor een goed relais.Een C over de kontakten helpt niet bij een schakelende voeding, er wordt geen zelfinduktie uitgeschakeld.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18636
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor ds23man » di 20 okt 2015, 19:48

Dan was het een slecht relais. Chinese meuk?
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » di 20 okt 2015, 22:58

Omron g5q-1a:
https://www.omron.com/ecb/products/pdf/en-g5q.pdf

Niet bepaald rommel lijkt me. Dacht dat het 10A/250V is, maar zie nu 3A, bij 250V, met een resistieve belasting.
Misschien is relais wel wat aan de lichte kant... :-k
Audio set:
PiCorePlayer - ESI Dr. DAC nano - NAD 165BEE - 2xUCD180HG - Avalon Avatar

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18636
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor ds23man » wo 21 okt 2015, 9:09

Ik weet het wel zeker.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » wo 21 okt 2015, 12:07

Kapotte relais opengehaald en zitten aardig wat onregelmatigheden op contactpunten. Iedere keer als het relais inschakelt terwijl de netsinus niet dicht bij nul is, beschadigd het contactpunt waarschijnlijk. Puntlassen op kleine schaal. :-" Ga op zoek naar een zwaarder relais en dan moet het goed komen. Tot die tijd houdt het huidige relais het nog wel even verwacht ik.
Audio set:
PiCorePlayer - ESI Dr. DAC nano - NAD 165BEE - 2xUCD180HG - Avalon Avatar

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » wo 21 okt 2015, 20:06

Heb een nieuw 12V relais kunnen regelen. Song Chuan 88HN-1AH-F-C 12V.
Kan 4080 VA schakelen.

http://www.songchuan.com/db/pictures/Ad ... 927295.pdf

Ik gok dat deze het aankan. Zo niet, er past een groter relais in dat doosje :twisted:
Audio set:
PiCorePlayer - ESI Dr. DAC nano - NAD 165BEE - 2xUCD180HG - Avalon Avatar

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 18636
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor ds23man » wo 21 okt 2015, 20:32

Ik hoop het voor je, heb het niet zo op met die bezorgchinesen....... :lol:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
dwijtsma
Berichten: 82
Lid geworden op: wo 13 nov 2013, 15:40
Locatie: Drachten

Re: Liever lui dan moe

Berichtdoor dwijtsma » wo 21 okt 2015, 21:05

Ik ook niet, maar dit heb ik beschikbaar. In het ergste geval gaat mijn versterker niet meer uit. Als dat gebeurd ga ik ook echt iets doen om die surge te dempen.

Ik hou het graag simpel, maar een zwaarder relais dan deze gebruiken slaat nergens op.
Audio set:
PiCorePlayer - ESI Dr. DAC nano - NAD 165BEE - 2xUCD180HG - Avalon Avatar


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten