Philips 22AH305 Phono amplifier

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
mcgyver
Berichten: 51
Lid geworden op: zo 13 mei 2012, 23:17
Locatie: Buitenpost

Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor mcgyver » di 31 okt 2017, 19:18

Ik heb mijn oude Philips versterker 22AH305 van zolder gehaald om mijn DUAL platenspeler op te testen. De nieuwe versterkers hebben geen echte Phono ingang meer. Helaas blijkt alles te werken, behalve de phono ingang. Ik heb even gemeten met mijn scoop en ben tot de conclusie gekomen dat de ingang versterker defect is. Deze wordt verzorgd door een 1051 van philips (zie pagina 9) nadat ik deze heb losgehaald blijkt er een volledige voorversterker op deze "chip" te zitten opgebouwd rond een NE542n.
ik heb geprobeerd de pootjes van de NE542 los te knippen en dat is gelukt, maar de prinssporen bestaan waarschijnlijk uit opgedampte zink/tin zodat ik een nieuw IC voetje waarschijnlijk niet goed gesoldeerd krijg .

Weet iemand hoe het oorspronkelijke schema er uit ziet?, of heeft mogelijk een vervangende "chip" ?

Chip2.JPG

Chip1.JPG

22AH305.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12104
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor Ah!buis » di 31 okt 2017, 21:31

Zou zoiets kunnen zijn, pin 2 en 9 nergens aan.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21468
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor ray5150 » di 31 okt 2017, 21:54

Ziet er uit als een soort proef versie van SMD ?
Wel raar dat er dan een standaard 8-pins DIP opamp in verstopt zit.
Het betreffende chipje is nog wel te krijgen : http://www.electrabreda.nl/ne-serie/104 ... opamp.html

Bedenk me ineens dat ze dat bij Roland ook flikten, in sommige modellen van hun synthesizers uit de eerste helft van de jaren '80.
Ook zo'n soort module met een coating erover, was een spanningsgestuurd filter oid. ik dacht dat daar ook SMD op zat.
Er zijn tegenwoordig bedrijfjes die die modules opnieuw vanaf de grond opbouwen. maar daar heb je hier niet zoveel aan.

Gebruikersavatar
mcgyver
Berichten: 51
Lid geworden op: zo 13 mei 2012, 23:17
Locatie: Buitenpost

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor mcgyver » di 31 okt 2017, 22:45

dat schema van de opamp had ik ook gevonden op internet. Ik ga morgen proberen een opamp op de "chip" te solderen en wie weet......
Ik had gehoopt/hoop dat iemand misschien een idee had wat voor schema de "chip" heeft of weet hoe het cement op een nette manier verwijderd kan worden........ of misschien weet of zo'n "chip" nog ergens te verkrijgen is.....
de "chip" zal wel een specifieke karakteristiek hebben of versterking factor die niet zomaar te vervangen is door een "universele" versterker...

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21468
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor ray5150 » di 31 okt 2017, 22:54

Kom nou, het is een gewone Philips recht op en neer hifi versterker van ruim 35 jaar geleden.
Geen Mark Levinson, Krell, of Quad of iets in die trant.

Velleman maakt voor 3 knaken een bouwpakketje voor een phonotrapje.
Het zou mij verbazen als die niet daarin zou werken.

Gebruikersavatar
mcgyver
Berichten: 51
Lid geworden op: zo 13 mei 2012, 23:17
Locatie: Buitenpost

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor mcgyver » wo 01 nov 2017, 0:35

Beste Ray 5150.... dank voor je zinvolle aanvulling....... ik kan zelf ook wel simpele phonotrapje bedenken, zoals al door Anne is voorgesteld, echter daar gaat de vraag niet over. Ja het is een "gewone" Philips uit 1980, en het is geen Kreil oid., ben ik me zeker van bewust Maar zolang niet bekend is wat er onder het cement zit, is ook niet duidelijk wat en hoe het trapje in elkaar zit en met welke karakteristiek dit gebeurd....... kan best zijn dat het zo is als in een Velleman is........ maar dat is een aanname.....

MarcelvdG
Berichten: 583
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor MarcelvdG » wo 01 nov 2017, 6:39

mcgyver schreef:dat schema van de opamp had ik ook gevonden op internet. Ik ga morgen proberen een opamp op de "chip" te solderen en wie weet......
Ik had gehoopt/hoop dat iemand misschien een idee had wat voor schema de "chip" heeft of weet hoe het cement op een nette manier verwijderd kan worden........ of misschien weet of zo'n "chip" nog ergens te verkrijgen is.....
de "chip" zal wel een specifieke karakteristiek hebben of versterking factor die niet zomaar te vervangen is door een "universele" versterker...


Aan het schema van Anne te zien gaat je dat hoogstens een uitgerookte op-amp opleveren. Die NE542 heeft andere aansluitingen dan een dubbele op-amp en kennelijk stelt hij inwendig zijn ingang in.

Misschien dat ze je hier kunnen helpen:

http://www.philipsradios.nl/forum/

Gebruikersavatar
VintageHarry
Berichten: 793
Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 11:41
Locatie: Bij Arnhem

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor VintageHarry » wo 01 nov 2017, 11:45

Of anders kun je hier eens navragen: http://www.forum.mfbfreaks.com

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12104
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor Ah!buis » wo 01 nov 2017, 12:15

MarcelvdG schreef:Aan het schema van Anne te zien gaat je dat hoogstens een uitgerookte op-amp opleveren. Die NE542 heeft andere aansluitingen dan een dubbele op-amp en kennelijk stelt hij inwendig zijn ingang in.
Klopt, hier stukje uit de Philips doc.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 583
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor MarcelvdG » wo 01 nov 2017, 22:28

Dat lijkt als twee druppels water op een LM387.

http://eeshop.unl.edu/pdf/lm387.pdf

Gebruikersavatar
mcgyver
Berichten: 51
Lid geworden op: zo 13 mei 2012, 23:17
Locatie: Buitenpost

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor mcgyver » do 02 nov 2017, 1:20

Als het lukt heb ik 3-11-17 een NE542 binnen....... inmiddels ook een voetje kunnen solderen. Duimen dat het gaat werken, anders maar een nieuwe preamp maken zoals Anne voorstelt in laatste schema.....

Gebruikersavatar
mcgyver
Berichten: 51
Lid geworden op: zo 13 mei 2012, 23:17
Locatie: Buitenpost

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor mcgyver » vr 03 nov 2017, 21:38

Ik heb een NE542 gevonden en in de tussentijd het printje ff schoon gekrabt, voetje er opnieuw goed op gesoldeerd en alle aansluitingen doorgemeten m.b.v. NE542 schema en philips schema....... verbindingen zijn goed.

IMG_3671a.png

IMG_3670a.png

IMG_3672a.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 6178
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor Shadow » vr 03 nov 2017, 21:44

Voorversterker met RIAA correctie is standaard phonotrapje toch?

MarcelvdG schreef:Dat lijkt als twee druppels water op een LM387.

http://eeshop.unl.edu/pdf/lm387.pdf


Dat doet het zeker :-"

Gebruikersavatar
mcgyver
Berichten: 51
Lid geworden op: zo 13 mei 2012, 23:17
Locatie: Buitenpost

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor mcgyver » za 04 nov 2017, 16:32

Vanmiddag m'n NE542n binnen gekregen, in het voetje geplaatst en geheel terug gesoldeerd op print.......... en hij doet het weer :yeah:
IMG_3678.JPG

Iedereen bedankt voor de positieve bijdragen!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12104
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor Ah!buis » za 04 nov 2017, 17:02

Bravo,valt reuze mee.Ik had 'r een hard hoofd in, solderen aan dat spul wil niet zo goed.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9296
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor Barry2001 » za 04 nov 2017, 18:57

Leuk zeg, je doet je nick eer aan :goedzo:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21468
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor ray5150 » za 04 nov 2017, 19:13

mcgyver schreef:Vanmiddag m'n NE542n binnen gekregen, in het voetje geplaatst en geheel terug gesoldeerd op print.......... en hij doet het weer :yeah:
IMG_3678.JPG
Iedereen bedankt voor de positieve bijdragen!


Netjes, gefeliciteerd. :goedzo:
Ik had er eerlijk gezegd een hard hoofd in, soms willen met die coating verwijderen nog wel eens de sporen en SMD componentjes meekomen.
Maar mooi dat het gelukt is. mijn complimenten.

Gebruikersavatar
mcgyver
Berichten: 51
Lid geworden op: zo 13 mei 2012, 23:17
Locatie: Buitenpost

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor mcgyver » zo 05 nov 2017, 1:15

Het was niet makkelijk..... heb sommige print sporen moeten herstellen met een los koperdraadje...... ook de condensatoren lieten los van de printplaat en heb ik met een los draadje en de andere "omgeleid" moeten solderen........ maar het resultaat is weer een werkende Phono ingang :-)
Heb inmiddels een paar Albums gedraaid vanaf een Dual 1225........ en dat geeft goed geluid en gevoel :-) alleen nog ff zoeken waar de lichte 50Hz brom vandaan komt.......

Dank voor alle adviezen, ondersteuning en dankbetuiging !!

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 19237
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Philips 22AH305 Phono amplifier

Berichtdoor ds23man » zo 05 nov 2017, 8:28

Volgende keer even de pootjes van het oude ic bij de behuizing los slijpen, dan had je daar de nieuwe weer aan kunnen solderen.
Fusion Filterdesign


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten