Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor toetertje » za 04 nov 2017, 11:59

Ik speel met het idee om een hele nette voeding te bouwen.
Ik heb nog een paar autoversterkers liggen, die ik af en toe
pak om even lekker te genieten. De versterkers hebben voor
voor mij emotionele waarde, en iets magisch. :D

Nu ben ik het gesleep met accu's een beetje zat, en zou ik
de versterker uit zijn jasje willen halen, en in een gewone
behuizing met voeding willen bouwen.

Ik zou daar dus een hele nette voeding voor willen bouwen.
Ik zit dan te denken aan 15 ampere, aan 14 volt.

Om maar een beginnetje te maken, eerst de trafo.
Krijg ik uit een 12 volt trafo, na gelijkrichting nog 14 volt onder belasting?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12177
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Ah!buis » za 04 nov 2017, 14:22

Nee dus.Nou ja, ongestabiliseerd wel maar waarschijnlijk brom .
Welke versterker is 't ? Vermoedelijk zit er een (schakelende) omvormer in die van 12V een hogere maakt voor de versterker.Kun je beter meteen de versterker voeden, met meer volts en minder amperes.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor toetertje » za 04 nov 2017, 14:29

Het gaat om b.v. een sinfoni amplitude 90.2x.



Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik weet niet of ik de print van de versterker zelf aan wil tasten.


Gebruikersavatar
Olaf Markus
ZBA-donateur
Berichten: 2451
Lid geworden op: za 12 feb 2005, 18:41
Locatie: Zeddam

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Olaf Markus » za 04 nov 2017, 15:55

Eigenlijk zou je zo iets moeten hebben, volledig gestabiliseerd.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
ZBA donateur.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12177
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Ah!buis » za 04 nov 2017, 15:59

Je hebt voor 15A veeleer twee stuks van zoiets nodig
https://www.eoo-bv.nl/ringkern-trafo-s- ... -714a.html
of iets goedkoper,
https://www.eoo-bv.nl/ringkern-trafo-s- ... -714a.html
En dan een soort schakeling van circuitsonline waar Ray mee kwam bijv.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21574
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor ray5150 » za 04 nov 2017, 16:01

Overigens denk ik dat als je daadwerkelijk een conventionele voeding wil die 15 Ampere continu kan leveren dit een vrij prijzige en forse zaak gaat worden.
Ik snap dat die dingen bij 12 a 14 Volt erg veel stroom lusten, aan de andere kant ga ik ervan uit dat bij redelijk normaal huiskamer gebruik het stroomverbruik niet meer dan een paar Ampere zal zijn.

Deze transformator zou ook kunnen : https://www.ringkerntrafo.nl/shop/ringk ... 225va.html

Zo'n SMPS zoals Olaf hierboven laat zien is ook een mogelijkheid.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23052
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Henkjan » za 04 nov 2017, 17:04

ik gebruik voor testen etc een 4 kanaals auto versterker, en die voed ik met een 12A Meanwell SMPS (ingesteld op 14V).
Dikke 1F cap er tussen, dat dan weer wel.
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19151
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Pjotr » za 04 nov 2017, 17:10

Henkjan schreef:ik gebruik voor testen etc een 4 kanaals auto versterker, en die voed ik met een 12A Meanwell SMPS (ingesteld op 14V).
Dikke 1F cap er tussen, dat dan weer wel.

Start ie daarmee op dan? Veel SMPS'en starten niet op daarmee omdat die C te lang een kortsluiting blijft. Truck is dan om de condensator eerst op te laden via een 2,2 ohm weerstand bij inschakelen en later de weerstand te overbruggen als de C op spanning is.

Overigens 13,8V "bakkie" voedingen met een flink amperage te kust en te keur.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23052
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Henkjan » za 04 nov 2017, 17:41

het is een redelijk bij de tijds auto ding met wat electronica er op die o.a. de inrush tijdens t laden beperkt want de SMPS heeft er geen moeite mee. eerder had ik een wat eenvoudiger ding, en daar hoorde je de beveiliging van de SMPS 2 tot 3 keer ingrijpen als die voor t eerst startte. voor dat ding liet ik dus de voeding aan staan en zette de amp alleen uit met de remote van de versterker, als die niets hoeft te leveren verbruikt zo'n Meanwell toch niet veel.
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor toetertje » za 04 nov 2017, 17:55

Die smps van olaf is zeker 1 die het klusje kan klaren.
Maar smps en audio, daar zijn de meningen over verdeelt. :hide:

Zo'n bakkie voeding heb ik in het verleden ook wel eens geprobeerd,
maar dat gaf vaak weer een brommetje.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 12177
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Ah!buis » za 04 nov 2017, 18:19

toetertje schreef:Die smps van olaf is zeker 1 die het klusje kan klaren.
Maar smps en audio, daar zijn de meningen over verdeelt. :hide:
Zo'n ding voor in de auto heeft toch voorzieningen om storingen zoals alternators enz. tegen te houden ?
Heeft ie aan een schakelende voeding een makkie.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21574
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor ray5150 » za 04 nov 2017, 19:16

toetertje schreef:Zo'n bakkie voeding heb ik in het verleden ook wel eens geprobeerd,
maar dat gaf vaak weer een brommetje.


Goed mogelijk, die dingen hebben dan ook vaak niks aan storingsonderdrukking aan boord.
trafo, brugcel, elco. daar moet je hem mee doen.

Dat is dan weer het voordeel van zelfbouw, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor toetertje » za 04 nov 2017, 23:34

Ik had ook wel in gedachten om iets moois te maken.
Mooi ringkern trafootje paar mooie diodes, snubbertje en oversized caps.
Maar ja, die 15 ampere wordt dan toch wel een dingetje.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21574
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor ray5150 » zo 05 nov 2017, 12:48

Het moet vooral heel erg degelijk gebouwd zijn. (meerdere) elko's met schroefaansluitingen, geperste of gesoldeerde kabelogen.
Flink dikke bekabeling zoals ook in de car hifi gebruikt word. dat werk.
Brugcellen met schroefaansluiting zijn vrij zeldzaam. dan ga je meer naar het industriele werk toe.
Maar goed, niets is onmogelijk, zolang je er maar genoeg geld tegen aan smijt.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19151
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Pjotr » zo 05 nov 2017, 13:00

Het idee van Henkjan is helemaal niet zo slecht: https://www.eoo-bv.nl/voeding-inbouw/16 ... -13-5.html of een 250W/15V exemplaar. In een beetje car-amp zit tenslotte ook weer een SMPS ingebouwd. Ga je echt niet zelf tegenop bouwen.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21574
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor ray5150 » zo 05 nov 2017, 13:14

Pjotr schreef:Ga je echt niet zelf tegenop bouwen.

Dat is zeker een punt. dit is lichter, compacter, meer kans op slagen, en ik denk ook dat dat hier de benodigde beveiligingen ingebouwd zitten.

Gebruikersavatar
Olaf Markus
ZBA-donateur
Berichten: 2451
Lid geworden op: za 12 feb 2005, 18:41
Locatie: Zeddam

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Olaf Markus » zo 05 nov 2017, 13:28

Ik weet niet waar je woont, maar ik kan best één voeding missen.
ZBA donateur.

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor toetertje » zo 05 nov 2017, 13:41

Regio Enkhuizen. Misschien Alphen?
Wat zijn de afmetingen van die voeding?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19151
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Pjotr » zo 05 nov 2017, 14:22

ray5150 schreef:
Pjotr schreef:Ga je echt niet zelf tegenop bouwen.

Dat is zeker een punt. dit is lichter, compacter, meer kans op slagen, en ik denk ook dat dat hier de benodigde beveiligingen ingebouwd zitten.

En ik geef juist deze als voorbeeld omdat er geen fan in zit maar met convectie koeling werkt. Het zijn meestal juist de fannetjes die na een jaar of wat de geest geven (en lawaai maken). En voor audio kan dat ook prima omdat ze nooit continue onder full load werken. Gemiddeld hooguit op 1/10 daarvan.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Olaf Markus
ZBA-donateur
Berichten: 2451
Lid geworden op: za 12 feb 2005, 18:41
Locatie: Zeddam

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Olaf Markus » zo 05 nov 2017, 15:07

De afmetingen zijn globaal 24 breed, 17 hoog en 7 dik. ik ga niet naar Alphen.
hij kan eventueel op de post.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
ZBA donateur.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 21574
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor ray5150 » zo 05 nov 2017, 16:20

Dat is een heel mooi gebaar van Olaf. :goedzo:
het lijkt me ook een beste voeding, degelijke kwaliteit.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 19151
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Pjotr » zo 05 nov 2017, 16:26

Beslist en zeker ook kwalitatief een stuk beter dan de Meanwell.
Peter de Jong

toetertje
Berichten: 1585
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor toetertje » zo 05 nov 2017, 16:50

Natuurlijk wil ik graag gebruik maken deze super aanbieding. :goeie:

Dan rest mij nog 2 vraagjes,

hij geeft nu 15,75 volt. Is dat nog een beetje bij te regelen,
of zakt dat onder belasting nog iets in?

Heeft het zin om tussen de voeding en de versterker nog wat extra buffer te zetten?

Gebruikersavatar
Olaf Markus
ZBA-donateur
Berichten: 2451
Lid geworden op: za 12 feb 2005, 18:41
Locatie: Zeddam

Re: Nette voeding 14 volt, 15 ampere.

Berichtdoor Olaf Markus » zo 05 nov 2017, 16:56

dit is inderdaad een onbelaste meting, die valt altijd iets hoger uit.
Ik zou het eerst zonder buffer proberen, als het goed is is het goed.
ZBA donateur.


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, pvanlingen en 0 gasten