schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Ah!buis » do 08 feb 2018, 14:29

Kan zijn dat 't niet werkte omdat het relais te zwaar was.Die pin 7 kan lang niet trekken wat de echte uitgang doet.Er zit een stroombegrenzing in, is perslot om een C te ontladen.Met zo'n 15mA is het wel bekeken.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18701
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Pjotr » do 08 feb 2018, 14:40

Het wekt bij Pim in zijn simulator niet Anne. Van een stroombegrenzing op discharge nooit wat gemerkt. Tor gaat gewoon in verzadiging en 50 mA kan ie makkelijk leveren. Anders stopt Pim er een CMOS in, TLC555 of zo, die kan 150 mA leveren. Zowel output als discharge. Er is niets op tegen om het relais aan "out" te hangen maar zo heb ik het destijds gedaan.

Wat wel belangrijk is, is om de draden naar de schakelaar af te schermen. Is nogal hoogohmig en gevoelig voor naburige schakelpieken.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Ah!buis » do 08 feb 2018, 16:30

Pjotr schreef:Het wekt bij Pim in zijn simulator niet Anne. Van een stroombegrenzing op discharge nooit wat gemerkt. Tor gaat gewoon in verzadiging en 50 mA kan ie makkelijk leveren. Anders stopt Pim er een CMOS in, TLC555 of zo, die kan 150 mA leveren. Zowel output als discharge. Er is niets op tegen om het relais aan "out" te hangen maar zo heb ik het destijds gedaan.

Wat wel belangrijk is, is om de draden naar de schakelaar af te schermen. Is nogal hoogohmig en gevoelig voor naburige schakelpieken.

Heeeel lang geleden had ik een boekje van Signetics over de NE555.Meen me te herinneren dat daar een serie-R zat bij de transistor voor het ontladen.
Datablad vermeld enkel dat je moet zorgen dat de max dissipatie van de chip niet overschreden wordt.Omdat ze verder geen max stroom vermelden moet er toch een stroombegrenzing inzitten.
Als 't werkt moet de stroom groot genoeg kunnen worden, klopt dan vermoedelijk niet in de sim.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor PimDriessen » do 08 feb 2018, 16:48

Hoi Anne,
Het werkt wel met Tina software, maar als ik spanning op de schakeling zet virtueel dan gaat de schakeling aan terwijl de schakelaar om de schakeling te activeren nog in onderbroken stand staat.
De bij gevoegde voeding en led heb ik er achter geplakt omdat Tina anders steeds laat weten dat er open contacten zijn.
Groet,
Pim
ScreenShot6133.bmp
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 18701
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Pjotr » do 08 feb 2018, 18:18

Hoe zet er je dan virtueel spanning op Pim? Met een tijdsafhankelijk spanningsbron (PWL) of zo? En wat simuleer je eigenlijk?
Peter de Jong

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor PimDriessen » do 08 feb 2018, 18:27

Hoi Pjotr,
[attachment=0]ScreenShot6145.bmp[/attachment
Als er een schakeling staat waar een schakelaar inzit dan ga ik er vanuit dat de schakeling aangezet kan worden.
Groet,
Pim
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Ah!buis » do 08 feb 2018, 18:35

PimDriessen schreef:Hoi Anne,
Het werkt wel met Tina software, maar als ik spanning op de schakeling zet virtueel dan gaat de schakeling aan terwijl de schakelaar om de schakeling te activeren nog in onderbroken stand staat.
Groet,
Pim
En wat doet ie met C3 kortgesloten ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor PimDriessen » do 08 feb 2018, 18:57

Ah!buis schreef:
PimDriessen schreef:Hoi Anne,
Het werkt wel met Tina software, maar als ik spanning op de schakeling zet virtueel dan gaat de schakeling aan terwijl de schakelaar om de schakeling te activeren nog in onderbroken stand staat.
Groet,
Pim
En wat doet ie met C3 kortgesloten ?
Anne

Hoi Anne,
Dan blijft de schakeling uit.
Groet,
Pim
ScreenShot6146.bmp
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Ah!buis » do 08 feb 2018, 19:09

PimDriessen schreef:
Ah!buis schreef:En wat doet ie met C3 kortgesloten ?
Anne

Hoi Anne,
Dan blijft de schakeling uit.
Groet,
Pim
Een ontladen C is ook een kortsluiting bij het aanzetten.Gaat de sim er niet van uit dat de C op nul begint ?
Een diode in sperrichting (kathode boven) over de 47k weerstand die de elco laadt proberen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor PimDriessen » do 08 feb 2018, 19:26

Hoi Anne,
Dat maakt niets uit.
Groet,
Pim
ScreenShot6147.bmp
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Inschakel vertraging 220 volt

Berichtdoor PimDriessen » do 08 feb 2018, 19:38

Hoi Anne,
Maar even een nieuw topic begonnen want het boeit me wel om dit werkend te krijgen, ik hoop dat jij het ook interessant vindt.
Groet,
Pim
Hoi Anne,
Dat maakt niets uit.
ScreenShot6147.bmp

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Inschakel vertraging 220 volt

Berichtdoor Ah!buis » do 08 feb 2018, 19:58

PimDriessen schreef:Hoi Anne,
Dat maakt niets uit.
Groet,
Pim
Deugt niet, met de diode is C4 bij aanzetten ontladen, = kortsluiting.En toch gedraagt het ding zich niet zo.
Zelfs met een slechte D2 zou R2 te groot zijn om over de "aan" drempel te komen (= 2/3 Vb).
Alleen een zwaar lekkende, of kortgesloten, C6 zou zoiets veroorzaken.
Moet wel een verkeerd model zijn.
Kun je het verloop van spanningen weergeven ? Daarmee kun je achterhalen wat oorzaak en gevolg is.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Inschakel vertraging 220 volt

Berichtdoor PimDriessen » do 08 feb 2018, 20:08

Hoi Anne,
Hieronder de meet gegevens, ik kan er geen chocola van maken.
Groet,
Pim
ScreenShot176.jpg

ScreenShot177.jpg

ScreenShot178.jpg

ScreenShot179.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Inschakel vertraging 220 volt

Berichtdoor Ah!buis » do 08 feb 2018, 21:04

Een hele lijst waar je niets mee opschiet. Bij de eerste (met schema) is C1 al helemaal geladen, kan het begin niet zijn.
Het volstaat een viertal spanningen in de gaten te houden.Weet niet of/hoe het kan, sim is niks voor mij.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Inschakel vertraging 220 volt

Berichtdoor PimDriessen » do 08 feb 2018, 21:13

Hoi Anne,
Het is ook niet echt belangrijk, ik zal Tina software eens vragen waarom dit niet werkt, dan komt de reactie nog op dit korte draadje.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 6043
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Inschakel vertraging 220 volt

Berichtdoor Shadow » do 08 feb 2018, 21:23

PimDriessen schreef:Het is ook niet echt belangrijk


Dus?

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Inschakel vertraging 220 volt

Berichtdoor PimDriessen » do 08 feb 2018, 21:30

Het is ook niet echt belangrijk, ik zal Tina software eens vragen waarom dit niet werkt, dan komt de reactie nog op dit korte draadje.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 22823
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Henkjan » do 08 feb 2018, 22:18

zooo, 1 draadje
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Ah!buis » do 08 feb 2018, 22:42

Henkjan schreef:zooo, 1 draadje
Mooi :D
Totdat 't straks ineens weer over iets heel anders gaat :twisted: :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor PimDriessen » vr 09 feb 2018, 0:00

Hoi Anne,
Tina software schijnt het niet te willen doen als het om de 555 gaat, deze schakeling doet het ook niet, behalve als ik de aarde van het ic onderbreek dan werkt het wel.
In deze stand zou led 1 moeten branden.
ScreenShot6158.bmp

Groet,
Pim


Na enig geknutsel krijg ik het toch werkend op deze manier, twee plaatjes.
ScreenShot6159.bmp

ScreenShot6160.bmp
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Ah!buis » vr 09 feb 2018, 11:00

Die schakelaar is een drukknop, terug open doet niets.Alleen bij sluiten verandert de uitgang.
R3 moet ook veel groter, // met R1 komt het bij de schakelaar op 2/3Vcc = is de drempel voor de threshold.
Als je dan "uit" klikt gaat 't onmiddelijk ook weer aan.Kan C1 ook kleiner.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor PimDriessen » vr 09 feb 2018, 13:12

Hoi Anne,
Heb het idee dat timers zoals 555 bij Tina niet zo goed vallen.
Een voorbeeld uit de bibliotheek hier volgen de plaatjes.
Groet,
Pim
ScreenShot180.jpg

ScreenShot181.jpg

ScreenShot182.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Ah!buis » vr 09 feb 2018, 14:24

Ziet er normaal uit.Behalve dan de melding ineens, geen operating point gevonden, terwijl dat niet aangevinkt staat.Vindt je vanzelf niet, is a-stabiel !
Is ook de optie begin met alles op nul.Wel nodig bij die klik-knop.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

PimDriessen
Berichten: 854
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor PimDriessen » vr 09 feb 2018, 16:15

Hoi Anne,
Uit interesse geboren om dat schema in Tina te zetten, maar ook in Livewire reageert de schakeling het zelfde als ik de virtuele spanning er op zet gaat het relais om en de led gaat branden terwijl de schakelaar op onderbroken staat, maar als de schakelaar in de maak stand staat gaat de schakeling juist uit, maar hij reageert tenminste.
Voordeel van Livewire is dat daar wel de timer schakeling in het algemeen wel werkt, eerste plaatje knippert naar hartenlust en instelbaar.
Hier weer een paar plaatjes.
Groet,
Pim
ScreenShot184.jpg

ScreenShot185.jpg

ScreenShot186.jpg

ScreenShot187.jpg

ScreenShot190.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 11963
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: schema's voor mooie en veilige schakelaars voor netspanning

Berichtdoor Ah!buis » vr 09 feb 2018, 18:34

Over die laatste twee schema's.
- R1 veel te klein
- R1 niet aan pin 7 maar pin 3
- schakelaar is niet aan/uit maar altijd onderbroken tenzij er op gedrukt wordt.
Krijg je 't niet voor elkaar, het spanningsverloop gedurende de 1 seconde na inschakelen,
tov massa ?
Op C3, pin 2-6 en pin 7
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten